Μιχαήλ Γλυκάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μιχαήλ Γλυκάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1125
Κέρκυρα
Θάνατος 1204[1]
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Μεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιστορικός
αστρολόγος
θεολόγος
συγγραφέας
μαθηματικός
ποιητής[2]

Ο Μιχαήλ Γλυκάς ήταν βυζαντινός ποιητής και χρονογράφος. Έζησε τον 12ο αιώνα και έγραψε στη λαϊκή γλώσσα της εποχής του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από την Κέρκυρα αλλά έζησε στην Κωνσταντινούπολη στα χρόνια του αυτοκράτορα Μανουήλ Α' Κομνηνού (1143-1180). Ήταν λόγιος, ποιητής, θεολόγος και χρονογράφος.

Αναφέρεται ότι κλείστηκε στη φυλακή (για άγνωστο λόγο) και έγραψε από την φυλακή ένα ποίημα ή δύο επιστολές προς τον αυτοκράτορα, παρακαλώντας τον να τον ελευθερώσει. Ο αυτοκράτορας όμως οργίστηκε εναντίον του και διέταξε να τον τυφλώσουν, ποινή που μάλλον δεν εκτελέστηκε.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγραψε θεολογικά έργα και μια συλλογή παροιμιών. Το πιο γνωστό έργο του είναι η Βίβλος χρονική, μια χρονογραφία από την δημιουργία του κόσμου μέχρι το 1118.

Στη Βίβλο χρονική χρησιμοποιεί παλιότερους χρονογράφους και ιστοριογράφους (Σκυλίτζη, Κεδρηνό, Ψελλό, Ζωναρά) και δεν έχει αυστηρή ιστορική μέθοδο. Το έργο έχει παραινετικό χαρακτήρα και περιέχει πολλές διηγήσεις από την φυσική ιστορία, θεολογικές παρεμβολές κλπ.

Η γλώσσα του έχει πολλά λαϊκά στοιχεία, αλλά δεν είναι ακριβώς η λαϊκή γλώσσα της εποχής του. Θεωρείται ότι είναι πιο κοντά στην λεγόμενη φιλολογική κοινή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αγνή Βασιλικοπούλου-Ιωαννίδου, Η Βυζαντινή Ιστοριογραφία (324-1204) Σύντομη επισκόπηση, Αθήνα