Λουάρ-Ατλαντίκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°20′0″N 1°40′0″W / 47.33333°N 1.66667°W / 47.33333; -1.66667

Λουάρ-Ατλαντίκ

Σημαία

Έμβλημα

Σφραγίδα

Διοίκηση
Χώρα Γαλλία
ΠεριοχήΠεριοχή του Λίγηρα
Δημιουργία νομού4  Μαρτίου 1790
ΠρωτεύουσαΝάντη
ΥπονομαρχίαΣατωμπριάν
Σαιν-Ναζαίρ
Πρόεδρος του Γενικού ΣυμβουλίουΦιλίπ Γκροβαλέ (PS)
ΝομάρχηςΚλωντ ντ'Αρκούρ
Κωδικός νομού44
ISO 3166-2FR-44
Κωδικός NUTSFR511
Δημογραφία
Πληθυσμός1.457.806 (1  Ιανουαρίου 2021)[1]
Πυκνότητα205 κάτοικοι/km²
Δεδομένα
Έκταση6.809 km²
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Υποδιαιρέσεις
Διαμερίσματα3
Εκλογικές περιφέρειες10
Καντόνια31
Διακοινοτικότητες16
Κοινότητες207
Ιστότοπος
http://www.loire-atlantique.fr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram

Η Λουάρ-Ατλαντίκ (γαλλικά: Loire-Atlantique) είναι γαλλικός νομός, που βρίσκεται στην Περιοχή του Λίγηρα. Ο νομός οφείλει το όνομά του στην παρουσία του Λίγηρα, ενός σημαντικού ποταμού που τον διασχίζει και στον Ατλαντικό Ωκεανό, που συνορεύει με την ακτή του, στα δυτικά, όπου βρίσκονται οι εκβολές του Λίγηρα.

Η INSEE και το ταχυδρομείο του αποδίδουν τον κωδικό 44. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Νάντη, επίσης πρωτεύουσα της Περιοχής του Λίγηρα. Μεγάλες πόλεις του νομού είναι οι υπονομαρχίες Σατωμπριάν και Σαιν-Ναζαίρ

Ο νομός δημιουργήθηκε το 1790 αποκόπτοντας την περιοχή από την επαρχία της Βρετάνης. Το αρχικό όνομα του νομού ήταν Κάτω Λίγηρας και διατήρησε το όνομα αυτό μέχρι το 1957, οπότε και μετονομάστηκε στο σημερινό όνομά του.

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομός Λουάρ-Ατλαντίκ αποτελεί τμήμα της διοικητικής περιοχής Περιοχή του Λίγηρα και έχει έκταση 6.809 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Βρίσκεται στη γαλλική ακτή του Ατλαντικού και συνορεύει στα βορειοδυτικά με το νομό Μορμπιάν, στο βορρά Ιλ-ε-Βιλαίν, στα ανατολικά με το νομό Μαιν-ε-Λουάρ και στο νότο με το νομό Βαντέ. Η δυτική ακτή συνορεύει με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πρωτεύουσα του νομού και όλης της Περιοχής του Λίγηρα είναι η Νάντη, που απέχει 343 χιλιόμετρα από το Παρίσι κατ' ευθεία γραμμή, προς τα νοτιοδυτικά[2] και 16 χιλιόμετρα από τις εκβολές του Λίγηρα.

Ο κυριότερος ποταμός είναι ο Λίγηρας, ο οποίος εκβάλει στον Ατλαντικό ωκεανό στην περιοχή της Σαιν-Ναζαίρ. Η κοιλάδα του Λίγηρα κοντά στις εκβολές του ονομάζεται Κάτω-Λίγηρας.Το βόρειο τμήμα του νομού διαρρέεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά από τους πολλούς παραποτάμους, όπως οι Σερ, Ντον και Ερντρ, και το νότιο από τον Σεβρ Νανταίζ.

Η περιοχή εκτείνεται μέσα στον Αρμορικανό Ορεινό Όγκο με τις υπώρειες των υψωμάτων της Βρετάνης. Το μέσο υψόμετρο είναι μόλις 34 μέτρα, που καθιστά το νομό Λουάρ-Ατλαντίκ τον πιο επίπεδο στη Γαλλία.

Ο νομός Λουάρ-Ατλαντίκ έχει περισσότερα από 130 χιλιόμετρα ακτογραμμής στον Ατλαντικό Ωκεανό και κατά μήκος των ακτών υπάρχουν πολλά παραθεριστικά θέρετρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικές περιοχές της Βρετάνης πριν το 1790

Ο νομός Λουάρ-Ατλαντίκ είναι ένας από τους αρχικά 83 νομούς (πλέον 101), που δημιουργήθηκαν κατά την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, στις 4 Μαρτίου 1790, σύμφωνα με το νόμο της 22ας Δεκεμβρίου 1789. Αρχικά ονομάστηκε Κάτω Λίγηρας, αλλά το όνομά του άλλαξε το 1957 και πήρε το σημερινό του όνομα Λουάρ-Ατλαντίκ.[3]

Η περιοχή είναι μέρος του ιστορικού δουκάτου της Βρετάνης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η κυβέρνηση του Βισύ δημιούργησε ένα σύστημα περιφερειακών νομαρχιών όπου ο νομός αποκλείστηκε από την περιοχή της Βρετάνης και ενώθηκε με γειτονικούς γαλλικούς νομούς με πρωτεύουσα την Ανζέ.

Μετά τον πόλεμο, αυτές οι διοικητικές αλλαγές εφαρμόστηκαν με τροποποιήσεις στην εδαφική μεταρρύθμιση του 1955 με σκοπό τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των περιοχών. Από τότε υπήρξε σειρά εκστρατειών που αντικατοπτρίζουν μια ισχυρή τοπική διάθεση για επανένταξη του νομού στη διοικητική περιοχή της Βρετάνης, στην οποία βρίσκεται πιο κοντά πολιτιστικά και ιστορικά ήδη από το Παλαιό καθεστώς.

Όπως και στην υπόλοιπη Άνω Βρετάνη, η λαϊκή γλώσσα ήταν, και έχει επιβιώσει τοπικά, τα γκαλό (Gallo), διάλεκτος της βρετονικής.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διαμερίσματα του νομού Λουάρ Ατλαντίκ

Ο νομός Λουάρ-Ατλαντίκ αποτελείται από 3 διοικητικά διαμερίσματα, 31 καντόνια και 207 κοινότητες.

Διαμέρισμα Καντόνια Κοινότητες Πληθυσμός

Απογραφή 2016

Έκταση

χμ²

Πυκνότητα

Κατ./χμ²

Κωδ.

INSEE

Σατωμπριάν-Ανσενί 7 76 222.436 3.157,63 70 445
Νάντη 21 76 830.509 1.958,73 424 442
Σαιν-Ναζαίρ 9 55 327.907 1.769,35 185 443
Σύνολο νομού 31 207 1.380.852 6.885,71 201 44

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμπελώνας στο νομό Λουάρ-Ατλαντίκ

Ο νομός είναι αγροτικός, με έμφαση κυρίως στις αμπελοκαλλιέργειες και την οινοπαραγωγή. Η παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, στην περιοχή της Νάντης όπου παράγεται το μουσκαντέ, κρασί Προστατευόμενης ονομασία προέλευσης, χρονολογείται από διάταγμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Πρόβου, του οποίου οι στρατιώτες έβαλαν τα πρώτα αμπέλια στην περιοχή.[4]

Διαθέτει επίσης και έναν πολύπλευρο βιομηχανικό τομέα, ιδιαίτερα ανεπτυγμένο χάρη και στα δύο λιμάνια, τη Νάντη και το Σαιν-Ναζαίρ, αλλά και στη βιομηχανική αποκέντρωση του Παρισιού. Στην περιοχή υπάρχουν ναυπηγεία, μονάδες επεξεργασίας χαλκού και μη σιδηρούχων μετάλλων, κατασκευής όπλων, αεροναυτικής, λιπασμάτων, ηλεκτρονικών, γεωργικών εργαλείων, κονσερβοποιίας, επίσης μονάδες παραγωγής μπισκότων, εσωρούχων. Επίσης, βιομηχανίες μηχανοκατασκευών όπως σιδηροδρομικές μηχανές, ντιζελοκινητήρες, υλικά ψυκτικών μηχανημάτων και αεροναυπηγικής, μονάδες χημικών προϊόντων, υφαντουργίας, εξαγωγής αλατιού κ.α.ς.[5]

Στο νομό υπάρχουν αρκετές μεγάλες εταιρείες στον τομέα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στην παραλιακή ζώνη κύρια οικονομική δραστηριότητα είναι η αλιεία και ο τουρισμός.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λα Μπωλ-Εσκουμπλάκ

Ο νομός Λουάρ-Ατλαντίκ έχει μεγάλη παράκτια ζώνη με εναλλασσόμενες αμμώδεις παραλίες, άγριους όρμους, βραχώδεις ακτές και διάσημα παραθαλάσσια θέρετρα. Υπάρχουν κι άλλοι πόλοι έλξης τουριστών, όπως

  • Η Νάντη, καταχωρημένη ως Πόλη Τέχνης και Ιστορίας, συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά και τον δυναμισμό,
  • τα περίφημα αλμυρά έλη της Γκεράντ είναι ένα φυσικό καταφύγιο για πουλιά,
  • τα κανάλια και τα σπιτάκια στο Περιφερειακό φυσικό πάρκο της Μπριέρ
  • γραφικά ψαροχώρια
  • οι αμπελώνες της Νάντης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  2. . «distancefromto.net/distance-from-paris-fr-to-nantes-fr». 
  3. . «la-loire-inferieure». 
  4. Culinaire Saisonnier, hiver 2006-2007
  5. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς τομ.39 σελ.182

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]