Μεικτό Ορκωτό Εφετείο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Αναίρεση έκδοσης 3119016 από τον 178.128.80.65 (Συζήτηση χρήστη:178.128.80.65)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
Το '''Μικτό Ορκωτό Εφετείο''' (ΜΟΕ) είναι δευτεροβάθμιο [[Ποινικό Δικαστήριο]]. Συγκροτείται από έναν Πρόεδρο Εφετών ως πρόεδρο, δύο Εφέτες και τέσσερις [[ένορκος|ενόρκους]]. Εκδικάζει [[έφεση|εφέσεις]] κατά αποφάσεων του [[Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο|Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου]] (ΜΟΔ).
Το '''Μικτό Ορκωτό Εφετείο''' (ΜΟΕ) είναι δευτεροβάθμιο [[Ποινικό Δικαστήριο]]. Συγκροτείται από έναν Πρόεδρο Εφετών ως πρόεδρο, δύο Εφέτες και τέσσερις [[ένορκος|ενόρκους]]. Εκδικάζει [[έφεση|εφέσεις]] κατά αποφάσεων του [[Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο|Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου]] (ΜΟΔ).


Οι ένορκοι κληρώνονται από κατάλογο που καταρτίζεται κάθε χρόνο από το [[Συμβούλιο Εφετών]] του κάθε Εφετείου μετά από πρόταση του οικείου [[Εισαγγελέας|Εισαγγελέα]]. Ικανοί να είναι ένορκοι στο ΜΟΕ είναι, όπως και στο [[Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο]], οι Έλληνες πολίτες και των δύο φύλων που κατοικούν ή διαμένουν μόνιμα στην έδρα του Εφετείου όπου συγκροτείται το ΜΟΕ και δεν έχουν στερηθεί τα [[πολιτικά δικαιώματα|πολιτικά τους δικαιώματα]]. Επιπλέον όμως πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 70 ετών (αντί 30 στο ΜΟΔ) και να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου (αντί από τη στοιχειώδη εκπαίδευση στο ΜΟΔ). Κατά τα άλλα για τη λήψη αποφάσεων ισχύει ότι ισχύει και στο ΜΟΔ.
Οι ένορκοι κληρώνονται από κατάλογο που καταρτίζεται κάθε χρόνο από το [[Συμβούλιο Εφετών]] του κάθε Εφετείου μετά από πρόταση του οικείου [[Εισαγγελέας|Εισαγγελέα]]. Ικανοί να είναι ένορκοι στο ΜΟΕ είναι, όπως και στο [[Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο]], οι Έλληνες πολίτες και των δύο φύλων που κατοικούν ή διαμένουν μόνιμα στην έδρα του Εφετείου όπου συγκροτείται το ΜΟΕ και δεν έχουν στερηθεί τα [[πολιτικά δικαιώματα|πολιτικά τους δικαιώματα]]. Επιπλέον, όμως πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 70 ετών (αντί 30 στο ΜΟΔ) και να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου (αντί από τη βασική εκπαίδευση στο ΜΟΔ). Κατά τα άλλα για τη λήψη αποφάσεων ισχύει ότι και στο ΜΟΔ.


Οι αποφάσεις του υπόκεινται μόνο στο [[ένδικα μέσα|ένδικο μέσο]] της [[αναίρεση|αναίρεσης]] ενώπιον του [[Άρειος Πάγος|Αρείου Πάγου]].
Οι αποφάσεις του υπόκεινται μόνο στο [[ένδικα μέσα|ένδικο μέσο]] της [[αναίρεση|αναίρεσης]] ενώπιον του [[Άρειος Πάγος|Αρείου Πάγου]].


Η θέσπιση δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας στα [[κακούργημα|κακουργήματα]] (δυνατότητα έφεσης) έγινε δυνατή μετά την κατάργηση του αμιγούς ορκωτού Κακουργιοδικείου το [[1967]] και την εισαγωγή του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με τη συμμετοχή και τακτικών δικαστών, αφού πλέον ήταν δυνατό να συσταθεί ένα ανώτερο δικαστήριο (υπάρχουν ανώτεροι δικαστές, αλλά όχι ανώτεροι ένορκοι)<ref><div style="font-size:90%"> Νικόλαος Ανδρουλάκης, ''Θεμελιώδεις έννοιες της ποινικής δίκης'', 2η Έκδ., Αντ. Ν. Σάκκουλας 1994, σελ. 203.</div> </ref>.
Η θέσπιση δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας στα [[κακούργημα|κακουργήματα]] (δυνατότητα έφεσης) έγινε δυνατή μετά την κατάργηση του αμιγούς ορκωτού Κακουργιοδικείου το [[1967]], με την εισαγωγή του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και τη συμμετοχή τακτικών δικαστών. Πλέον είναι δυνατό να συσταθεί ένα ανώτερο δικαστήριο συμμετέχοντας ένορκοι, αφού υπάρχουν ανώτεροι δικαστές<ref> Νικόλαος Ανδρουλάκης, ''Θεμελιώδεις έννοιες της ποινικής δίκης'', 2η Έκδ., Αντ. Ν. Σάκκουλας 1994, σελ. 203.
</ref>.


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==

Έκδοση από την 20:14, 2 Ιανουαρίου 2021

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) είναι δευτεροβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο. Συγκροτείται από έναν Πρόεδρο Εφετών ως πρόεδρο, δύο Εφέτες και τέσσερις ενόρκους. Εκδικάζει εφέσεις κατά αποφάσεων του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ).

Οι ένορκοι κληρώνονται από κατάλογο που καταρτίζεται κάθε χρόνο από το Συμβούλιο Εφετών του κάθε Εφετείου μετά από πρόταση του οικείου Εισαγγελέα. Ικανοί να είναι ένορκοι στο ΜΟΕ είναι, όπως και στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, οι Έλληνες πολίτες και των δύο φύλων που κατοικούν ή διαμένουν μόνιμα στην έδρα του Εφετείου όπου συγκροτείται το ΜΟΕ και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. Επιπλέον, όμως πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 70 ετών (αντί 30 στο ΜΟΔ) και να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου (αντί από τη βασική εκπαίδευση στο ΜΟΔ). Κατά τα άλλα για τη λήψη αποφάσεων ισχύει ότι και στο ΜΟΔ.

Οι αποφάσεις του υπόκεινται μόνο στο ένδικο μέσο της αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Η θέσπιση δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας στα κακουργήματα (δυνατότητα έφεσης) έγινε δυνατή μετά την κατάργηση του αμιγούς ορκωτού Κακουργιοδικείου το 1967, με την εισαγωγή του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και τη συμμετοχή τακτικών δικαστών. Πλέον είναι δυνατό να συσταθεί ένα ανώτερο δικαστήριο συμμετέχοντας ένορκοι, αφού υπάρχουν ανώτεροι δικαστές[1].

Παραπομπές

  1. Νικόλαος Ανδρουλάκης, Θεμελιώδεις έννοιες της ποινικής δίκης, 2η Έκδ., Αντ. Ν. Σάκκουλας 1994, σελ. 203.