Μεικτό Ορκωτό Εφετείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μικτό Ορκωτό Εφετείο)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) είναι δευτεροβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο. Συγκροτείται από έναν Πρόεδρο Εφετών ως πρόεδρο, δύο Εφέτες και τέσσερις ενόρκους. Εκδικάζει εφέσεις κατά αποφάσεων του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ).

Οι ένορκοι κληρώνονται από κατάλογο που καταρτίζεται κάθε χρόνο από το Συμβούλιο Εφετών του κάθε Εφετείου μετά από πρόταση του οικείου Εισαγγελέα. Ικανοί να είναι ένορκοι στο ΜΟΕ είναι, όπως και στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, οι Έλληνες πολίτες και των δύο φύλων που κατοικούν ή διαμένουν μόνιμα στην έδρα του Εφετείου όπου συγκροτείται το ΜΟΕ και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. Επιπλέον, όμως πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 70 ετών (αντί 30 στο ΜΟΔ) και να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου (αντί από τη βασική εκπαίδευση στο ΜΟΔ). Κατά τα άλλα για τη λήψη αποφάσεων ισχύει ότι και στο ΜΟΔ.

Οι αποφάσεις του υπόκεινται μόνο στο ένδικο μέσο της αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Η θέσπιση δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας στα κακουργήματα (δυνατότητα έφεσης) έγινε δυνατή μετά την κατάργηση του αμιγούς ορκωτού Κακουργιοδικείου το 1967, με την εισαγωγή του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και τη συμμετοχή τακτικών δικαστών. Πλέον είναι δυνατό να συσταθεί ένα ανώτερο δικαστήριο συμμετέχοντας ένορκοι, αφού υπάρχουν ανώτεροι δικαστές[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νικόλαος Ανδρουλάκης, Θεμελιώδεις έννοιες της ποινικής δίκης, 2η Έκδ., Αντ. Ν. Σάκκουλας 1994, σελ. 203.