Τριμελές Εφετείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Τριμελές Εφετείο είναι Ποινικό Δικαστήριο. Συγκροτείται από έναν Πρόεδρο Εφετών ως πρόεδρο και δύο Εφέτες. Ως δευτεροβάθμιο δικαστήριο εκδικάζει εφέσεις κατά αποφάσεων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο εκδικάζει κυρίως κακουργήματα, αλλά και πλημμελήματα, όταν ο κατηγορούμενος είναι πρόσωπο με ειδική δωσιδικία (αρχιερέας, νομάρχης, δικηγόρος κ.ά.). Στην πράξη, ανάλογα με το αν δικάζει πλημμελήματα ή κακουργήματα, ονομάζεται Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ή Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αντίστοιχα.

Κατά το Σύνταγμα αρμόδιο για την εκδίκαση των κακουργημάτων είναι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, επιτρέπεται όμως η υπαγωγή κάποιων κακουργημάτων στο Εφετείο. Ο νόμος υπάγει στη δικαιοδοσία του Τριμελούς Εφετείου τα κακουργήματα, για τα οποία θεωρεί ακατάλληλους τους ενόρκους (κυρίως εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας καθώς και υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών) και προτιμά να εκδικασθούν αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές. Η υπερβολική διεύρυνση όμως της δικαιοδοσίας του Τριμελούς Εφετείου σε βάρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θεωρείται ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα (βλ. σχετικά Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο).

Οι αποφάσεις του προσβάλλονται με ένδικα μέσα ανάλογα με το αν δικάζει πρωτοδίκως ή κατ' έφεσιν. Οι αποφάσεις που εκδίδει ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο προσβάλλονται με έφεση ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου, ενώ οι αποφάσεις που εκδίδει κατ' έφεσιν προσβάλλονται με αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου.