Νικόλαος Ορσίνι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Vagrand (συζήτηση | συνεισφορές)
μ +Κατηγορία:ΔολοφονημένοιΚατηγορία:Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας και Ζακύνθου→[[Κατηγορία:Παλατινοί κόμητες της Κεφαλονιάς και τ...
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές|16|06|2012}}
{{πηγές|16|06|2012}}{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Νικόλαος Ορσίνι''' ήταν Κόμης Παλατινός [[Κεφαλονιά|Κεφαλληνίας]] [[Ζάκυνθος|Ζακύνθου]] [[1317]] – [[1323]] και [[Δεσποτάτο της Ηπείρου|Δεσπότης της Ηπείρου]] [[1318]] – [[1323]].
Ο '''Νικόλαος Ορσίνι''' ήταν Κόμης Παλατινός [[Κεφαλονιά|Κεφαλληνίας]] [[Ζάκυνθος|Ζακύνθου]] [[1317]] – [[1323]] και [[Δεσποτάτο της Ηπείρου|Δεσπότης της Ηπείρου]] [[1318]] – [[1323]].
== Βιογραφία ==
== Βιογραφία ==

Έκδοση από την 23:37, 11 Δεκεμβρίου 2015

Νικόλαος Ορσίνι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1295
Θάνατος1323
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΆννα Παλαιολογίνα
ΓονείςΙωάννης Α΄ Ορσίνι και Μαρία Αγγελίνα Κομνηνή Δούκαινα
ΑδέλφιαΙωάννης Β΄ Ορσίνι
Γκυ Ορσίνι
Μαργαρίτα Ορσίνι
Οικογένειαοικογένεια Ορσίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠαλατινός Κόμης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου (1317–1323)
Δεσπότης της Ηπείρου (1318–1323)

Ο Νικόλαος Ορσίνι ήταν Κόμης Παλατινός Κεφαλληνίας Ζακύνθου 13171323 και Δεσπότης της Ηπείρου 13181323.

Βιογραφία

Ο Νικόλαος Ορσίνι ανέλαβε την Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας - Ζακύνθου μετά το θάνατο του πατέρα του Ιωάννη Α’ Ορσίνι, το 1317, αναγνωρίζοντας την επικυριαρχία του Βασιλιά της Νάπολης Καρόλου Β’. Το 1318 αφού ανέθεσε την διοίκηση της κομητείας του στον αδελφό του Ιωάννη Β’ Ορσίνι, μετέβη στον θείο του Θωμά Α’ Κομνηνό Δούκα, Δεσπότη της Ηπείρου για να λύσει την διαφορά πού προέκυψε μετά την άρνηση του Θωμά Α’ να επιτρέψει στην αδελφή του και μητέρα του Νικολάου, Μαρία, να μετέχει στην διανομή της πατρικής τους περιουσίας. Μη φθάνοντας όμως σε λύση της διαφοράς ο Νικόλαος σκοτώνει τον Θείο του Θωμά Α’ τελευταίο απόγονο των Δεσποτών της Ηπείρου Αγγέλων Κομνηνών οι οποίοι κυβέρνησαν την Ήπειρο για 114 χρόνια.

Το Δεσποτάτο της Ηπείρου διαμελίζεται. Το βόρειο τμήμα γύρω από τα Ιωάννινα κατακτάται από τους Βυζαντινούς ενώ το νότιο και μεγαλύτερο, με πρωτεύουσα την Άρτα περιέρχεται στην κυριότητα του Νικολάου, ο οποίος αφού παντρεύτηκε την Θεία του χήρα του Θωμά Α’, Άννα Ανδρόνικου Παλαιολόγου, έλαβε τον τίτλο του Δεσπότη Ηπείρου υποτασσόμενος στον Έλληνα Αυτοκράτορα.

Ο βασιλιάς της Νάπολης Ροβέρτος ζήτησε αμέσως υποτέλεια και όρκο πίστης από τον Νικόλαο, ο οποίος όμως αρνούμενος και θέλοντας να κολακέψει τους Ηπειρώτες ασπάζεται το Ορθόδοξο Δόγμα. Μετά τον θάνατο της συζύγου του Άννας όμως το 1320 κρίνοντας ότι η φιλία του προς τους Βενετούς θα ήταν προτιμότερη από αυτή των ανίσχυρων Παλαιολόγων, έδωσε όρκο υποτελείας στους Βενετούς λαμβάνοντας ταυτόχρονα βοήθεια για να καταλάβει και την υπόλοιπη ‘Ήπειρο. Επωφελούμενος από την διαμάχη των δύο Ανδρονίκων στην Κωνσταντινούπολη εκστράτευσε και πολιόρκησε τα Ιωάννινα. Ο αδελφός του όμως Ιωάννης Β’ Ορσίνι θέλοντας να σφετεριστεί την Κομητεία Κεφαλληνίας Ζακύνθου και αφού έμαθε ότι οι Ιωαννίτες αντιμετώπιζαν εχθρικά τον Νικόλαο, συνεννοήθηκε με αυτούς και σκότωσε τον αδελφό του με τα ίδια του τα χέρια το 1323.

Προηγούμενος
Ιωάννης Α’ Ορσίνι
Παλατινός Κόμης Κεφαλληνίας
13171323
Επόμενος
Ιωάννης Β’ Ορσίνι