Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2011/Νοέμβριος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Harkoz (συζήτηση | συνεισφορές)
→‎Απορία: καλύτερη διατύπωση.
Egmontaz (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 202: Γραμμή 202:
:Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει. Και ο Παπαντρέου παραμένει νομικά ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. --[[Χρήστης:Ντίνος|Ντίνος]] 22:00, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)
:Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει. Και ο Παπαντρέου παραμένει νομικά ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. --[[Χρήστης:Ντίνος|Ντίνος]] 22:00, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)
::ΟΚ, ευχαριστώ. [[Χρήστης:Dimitrisss|Dimitrisss]] 22:04, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)
::ΟΚ, ευχαριστώ. [[Χρήστης:Dimitrisss|Dimitrisss]] 22:04, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

:::[http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=324891 Αυτό το άρθρο ίσως σε ενδιαφέρει.] --'''[[User talk:Egmontaz|<font color="black">Egmontaℨ</font>]]''' 05:53, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)


Από πού προκύπτει αυτό; Όταν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, αντιπολίτευση θα είναι τα μη συμμετέχοντα στην κυβέρνηση κόμματα. Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, για να αποδείξει ότι συνεχίζει να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει ξανά να αποφανθεί το κοινοβούλιο.[[Χρήστης:Nestanaios|Nestanaios]] 23:27, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)
Από πού προκύπτει αυτό; Όταν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, αντιπολίτευση θα είναι τα μη συμμετέχοντα στην κυβέρνηση κόμματα. Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, για να αποδείξει ότι συνεχίζει να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει ξανά να αποφανθεί το κοινοβούλιο.[[Χρήστης:Nestanaios|Nestanaios]] 23:27, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Έκδοση από την 05:53, 11 Νοεμβρίου 2011

0 Περικλής αγορεύων στην Πνύκα

Οι αρχαίοι Έλληνες για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες, συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που του είχαν δώσει την ονομασία Αγορά, δηλαδή τόπος συνάθροισης. Παρόλο που στην Αγορά πραγματοποιούνταν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, ήταν κυρίως το μέρος όπου οι πολίτες συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν και δημιουργούσαν.

Έτσι και εμείς, οι χρήστες της ελληνικής Βικιπαίδειας, διαθέτουμε για την κοινότητα μια ψηφιακή Αγορά ώστε να μπορούμε ευκολότερα να συζητάμε, να ενημερωνόμαστε, να συνεννοούμαστε και να γνωριζόμαστε μεταξύ μας! Οι δείκτες με τα χρήσιμα, από κάτω, μας μεταφέρουν σε διάφορους χώρους συζήτησης, ανακοινώσεων, βοήθειας, πληροφοριών και σε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται και αφορά τη Βικιπαίδεια. Όσοι και όσες θέλουν να προσθέσουν και να διαμορφώσουν αυτόν τον χώρο είναι ευπρόσδεκτοι και παροτρύνονται να το κάνουν.



Χρήσιμα:

Παλατινή Ανθολογία

Από το άρθρο «Παλατινή Ανθολογία» (εκδόσεις από 2 έως 8 Οκτωβρίου) αφαιρέθηκε η υπ’ αρ. 1 παραπομπή μου που υποστήριζε την ταυτότητα των εννοιών “Παλατινή” και “Ελληνική” Ανθολογία και εισήχθη η παραπομπή 1 της σημερινής μορφής του άρθρου, που υποστηρίζει αντίθετη άποψη.

Σε σχετικό ερώτημά μου ο χρήστης Ttzavaras απάντησε ότι «Η δουλειά μας στη ΒΠ δεν είναι να κρίνουμε, αλλά να παραθέτουμε στοιχεία χωρίς να εκφέρουμε γνώμη γι' αυτά. Τα κριτήρια συμπερίληψης ή μη κάποιων "πηγών" εκτίθενται στην πολιτική του εγχειρήματος για τις πηγές. Στη Βικιπαίδεια δεν αναζητάται η αλήθεια, αλλά η τεκμηρίωση των γραφομένων, όπως συμβαίνει σε κάθε εγκυκλοπαίδεια» (Σελίδα συζήτησης του άρθρου 25-10-2011). Στο δε Σημειωματάτιο Διαχειριστών στο οποίο απευθύνθηκα με προέτρεψε (31 Οκτωβρίου) να διαβάσω την πολιτική της Βικιπαίδειας και κατέληξε «δεν είναι όλα όσα θεωρούνται από κάποιους ως "πηγές" κατάλληλα για την Βικιπαίδεια

Διάβασα την πολιτική της Βικιπαίδειας και είδα ότι καθόλου δεν παρεκκλίνω από αυτήν. Οι (μονίμως εντός εισαγωγικών) πηγές μου είναι εγκυρότατες (Encyclopedia Britannica, Άρης Δικταίος, Αριστόξενος Σκιαδάς στην Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larrouse-Britannica, Ανδρέας Λεντάκης, Γιώργος Ιωάννου), κατά το πλείστον ελληνικές όπως προτιμά η Βικιπαίδεια (πέραν των όσων ξενόγλωσσων παρέθεσα στη συνέχεια) και καθόλου δεν κατάλαβα τι είδους γνώμη εξέφερα, εγώ ο «κάποιος», για τα «στοιχεία που παρέθεσα». Ο χρήστης Ttzavaras με παραπέμπει αορίστως στην πολιτική της Βικιπαίδειας χωρίς να αιτιολογεί ειδικά την άποψή του περί ελλιπούς τεκμηρίωσης των γραφομένων μου και την ακαταλληλότητα των πηγών μου καθώς και τα «κριτήρια συμπερίληψης ή μη» των δικών μου πηγών ούτε των αντιθέτων. Φρονώ ότι η όλη παρέμβαση του ως άνω χρήστη αποσκοπεί στην επιβολή της αντίθετης άποψης και στην αποσιώπηση της δικής μου.

Παρακαλώ τους χρήστες να εκφράσουν την γνώμη τους σχετικά. ---Pagaeos 22:14, 31 Οκτωβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Όταν γίνει αντιληπτό ότι στη Βικιπαίδεια δεν εκφράζουμε απόψεις αλλά τεκμηριώνουμε τα γραφόμενα, τότε ίσως σταματήσετε να μιλάτε για "λογοκρισίες" όπως κάνετε στη σελίδα συζήτησης του άρθρου και το οποίο επιμελώς αποσιωπάτε. "Αν δεν θέλετε το κείμενό σας να υποστεί επεξεργασία και να αναδιανεμηθεί κατά βούληση, τότε μην το καταχωρείτε εδώ" - αυτό σας το έχω αφήσει και στη σελίδα συζήτησης του άρθρου αλλά και αυτό το αποσιωπάτε και μιλάτε για "παραπομπές αορίστως στην πολιτική". Δεν σας μέμφεται κανείς για τις πηγές σας, αλλά για το "κείμενό σας που λογοκρίθηκε", φράση μη αποδεκτή στη Βικιπαίδεια. Τέλος - και μη αναφερόμενος σε δικές σας πηγές - υπενθυμίζω ότι δεν είναι κατάλληλες όλες οι πηγές για την Βικιπαίδεια, όπως έχουμε συζητήσει στο παρελθόν για "πηγές" τύπου Youtube και ποικίλα μπλογκς, που είναι αποδεκτές υπό προϋποθέσεις. --Ttzavarasσυζήτηση 07:43, 1 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Και πάλι δεν κατάλαβα τι εννοεί ο Ttzavaras με όλην αυτή την αοριστολογία κι ούτε βλέπω να ταιριάζει στην δική μου παραπομπή το «δεν εκφράζουμε απόψεις αλλά τεκμηριώνουμε τα γραφόμενα» περισσότερο απ’ όσο στην περί του αντιθέτου παραπομπή. Το περί επιμελούς αποσιώπησης είναι ανακριβέστατο αφού παρέπεμψα ο ίδιος παραπάνω στην σελίδα συζήτησης του άρθρου. Εκτός αν ήταν υποχρεωτικό να επαναλάβω εδώ τα περί λογοκρισίας. Αλλά βέβαια δεν είναι αυτό το θέμα.Περιμένω λοιπόν ακόμη ειδική αιτιολόγηση της παρέμβασης Ttzavaras δηλ. είπες αυτό που δεν έπρεπε και κακώς παρέπεμψες εκεί. Τα περί Youtube και ποικίλων μπλογκς -που δεν αναφέρονται βέβαια στις «πηγές» μου αλλά ας τα βάλουμε στην συζήτηση, κάτι θα μείνει- τα αντιπαρέρχομαι με τα αρμόζοντα συναισθήματα. Και τέλος θα περίμενα από τον Ttzavaras να έχει την ευαισθησία να περιμένει να πει και κάποιος άλλος χρήστης, μη εμπλεκόμενος, την γνώμη του. Την πανομοιότυπα εκπεφρασμένη δική του την έχω ήδη, εγώ ζήτησα κι άλλες. ---Pagaeos 16:51, 1 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Είτε δεν αντιλαμβάνεστε τι διαβάζετε είτε ηθελημένα το αγνοείτε: Περιμένετε ειδική αιτιολόγηση; Μήπως θα με καλέσετε και σε... απολογία ως χρήστη, ύστερα από τη... λογοκρισία που καταλογίζετε και σε άλλους χρήστες; Προφανώς δεν θα σας ακολουθήσω στον κατήφορο της σκέψης που πήρατε ούτε θα εκφραστώ με εμπάθεια, αυτήν που όλα τα κείμενά σας αποπνέουν, απλά θα σταματήσω εδώ. Τα υπόλοιπα στην κρίση των αναγνωστών. --Ttzavarasσυζήτηση 17:08, 1 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καταρχήν καλό είναι να μη συνομιλούμε σε τρίτο πρόσωπο γιατί προσωπικά με ενοχλεί η διάθεση που προκύπτει από αυτό του σχήμα λόγου, παρόλο που ξέρω πώς να την φιλτράρω για τον εαυτό μου από το συναίσθημα που περιέχει και δημιουργεί ηλεκτρισμένα συννεφάκια. Δεν έχω μπει στο άρθρο και στη σελίδα συζήτησης και θα πω τη γνώμη μου απέξω ακόμα. Αν υπάρχει κυρίαρχη άποψη θα πρέπει κατόπιν αυτής να δομείται το άρθρο, συμπεριλαμβανομένου, αναλόγως της βαρύτητας της διχογνωμίας, και του τίτλου του. Η όποια αντίθετη άποψη τεκμηριώνεται επαρκώς έχει θέση στο άρθρο, με έκταση ανάλογη της βαρύτητάς της και της σοβαρότητάς της. Μια πιθανή μικρή επισήμανση στην εισαγωγή ή μια πιο εκτενής παράγραφος που εξετάζει τη διαφωνία, παραθέτοντας την πηγή, πιθανόν λύνει το όποιο θέμα. Αν υπάρχει σωρεία πηγών που με αντιπαράθεση απόψεων τότε η αντιπαράθεση και οι όποιες γνώμες θα αποτελούν σεβαστό μέρος του άρθρου.   ManosHacker 17:11, 1 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

2011 Fundraising Is Almost Here

Hello Wikipedians, my name is Alex and I am working for the Wikimedia Foundation during the 2011 Fundraiser. This year's fundraiser is intended to be a collaborative and global effort; we recognize that messages which may perform well in the United States don't necessarily translate well, or appeal to international audiences.

I'm contacting you as I am currently looking for volunteers who are willing to contribute to this project by helping translate and localize messages into your local language, suggesting community appeals for us to use, and to provide us with feedback on the Fundraising Meta Page. We've started the setup on meta for both translation, statistical analysis, and local discussion and testing. We actively encourage focusing discussion on meta so we can all work together.
Use the talk pages on meta, talk to your local communities, talk to others, talk to us. Engagement is what we strive for, without each other we would never had made Wikimedia succeed. The staff working on this fundraiser is comprised of long-time Wikimedians with as much care and concern for the success of this drive as the volunteers, and we want you to actively participate and have a voice. Everyone is welcome to contact any of us on staff at any time with a timely response to follow. I look forward to working with you during this year's fundraiser.

If someone could translate this message I would really appreciate it so that everyone is able to understand our goals and contribute to this year's campaign.
Azariv 23:33, 31 Οκτωβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Διαγωνισμός φωτογραφίας μνημείων - συνεισφοράς - Παράρτημα υπό δημιουργία

Στο wiki του υπό κατασκευή Παραρτήματος έχει παρουσιαστεί η ιδέα δημιουργίας ενός διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα "Η Βικιπαίδεια Αγαπάει τα Μνημεία στην Ελλάδα" δείτε εδώ.

Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν ελεύθερες εικόνες και αντίστοιχος εμπλουτισμός άρθρων. Η δράση αυτή Θα ήθελα να έχει την συναίνεση της κοινότητας ώστε το βραβείο να είναι παρουσίαση των βραβευμένων φωτογραφιών στην κεντρική σελίδα της βικιπαίδεια. Έγινε μια κίνηση να αναζητηθεί υλικό δώρο από την ΕΛΛΑΚ μέσω του Γιανναράκη (και τηλεφωνικώς έγινε η επικοινωνία) [1] αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.


  • Η ανταπόκριση της ΕΛΛΑΚ είναι θετική και θερμή, όπως έγραψα απο τις 15 Οκτωβρίου:

"Η ιδέα είναι πάρα πολύ καλή! Αν θα επιζητούσαμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή θα έπρεπε να τον απευθύνουμε σε όλους αλλά με συγκεκριμένο θέμα, πχ μνημεία όπως πρότεινε ο Ggia , ώστε η ενασχόλησή τους με τη φωτογραφία να γίνει πρώτο βήμα ενασχόλησης με την εγκυκλοπαίδεια. Οπωσδήποτε, θα χρειαστούμε οργάνωση, χορηγό-(ούς), βραβεία, διαδικασία αξιολόγησης, νομικές συμβουλές (μην το υποτιμήσουμε αυτό...) και πολύ ζωηρή επικοινωνία. Ισως και λογισμικό για να διευκολύνει το "ανέβασμα" των φωτογραφιών, όπως έκαναν στο http://www.wikilovesmonuments.eu/. Και φυσικά η ΕΛΛΑΚ θα υποστηρίξει ένθερμα την προσπάθεια. Ας ανακοινωθεί η ιδέα και η συζήτηση στην Αγορά ώστε να συμμετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι στην προετοιμασία του Διαγωνισμός "Η Βικιπαίδεια Αγαπάει τα Μνημεία στην Ελλάδα"--Yiannis g 01:36, 15 Οκτωβρίου 2011 (CDT)

Οσον αφορά την βράβευση και την προβολή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, υπάρχει η εξής πρόταση:

Αγαπητοί φίλοι,

Σχετικά με το διαγωνισμό φωτογραφίας Διαγωνισμός "Η Βικιπαίδεια Αγαπάει τα Μνημεία στην Ελλάδα", μπορούμε να χορηγήσουμε φωτογραφικές μηχανές ή και υπολογιστές αν θεωρηθεί ότι αυτή πρέπει να είναι η μορφή των βραβείων.

Παράλληλα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να προτείνουμε κάτι με μεγαλύτερη αξία και εμβέλεια:

Επιλογή των 30 (ή 50 ή 100) καλύτερων (ίσως μέσω ψηφοφορίας) οι οποίες θα εκτυπωθούν σε poster (μεγάλης διάστασης) και θα γίνουν μια διαρκής έκθεση της Wikipedia που θα παρουσιαστεί σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. (Πιθανά σε συνδυασμό με τα workshops).

Υπάρχουν ακόμα αρκετές ιδέες για την επικοινωνία και τη διοργάνωση του διαγωνισμού. Για να μην αναλωθούμε τώρα σε λεπτομέρειες,  μπορεί να οργανωθεί συνάντηση με την  ομάδα της ΕΛΛΑΚ που ασχολείται με την πρωτοβουλία για τον εμπλουτισμό της Wikipedia ή η συζήτηση να συνεχιστεί διαδικτυακά...


Για την ΕΛΛΑΚ, Θ.Καρούνος, http://eellak.gr/

Το πιο σημαντικό τωρα, είναι να διατυπωθούν το κάλεσμα και οι όροι του διαγωνισμού και να οργανωθεί η διαδικασία εμφάνισης και αξιολόγησης των φωτογραφιών.Yiannis g 16:22, 4 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Το πιο σημαντικό αμέσως μετά είναι να μπορεί κάποιος, φτιάχνοντας νέο λογαριασμό, να μην είναι αναγκασμένος να περιμένει τρεις μέρες μέχρι να έχει τη δυνατότητα να «ανεβάσει» φωτογραφία. Επίσης θα έπρεπε να του δίνεται η δυνατότητα να ανεβάσει τη φωτογραφία με τρία απλά βήματα, χωρίς να πρέπει συμπληρώσει τίποτα, χειροκίνητα ή με στύψιμο μυαλού ή διάβασμα, από άδειες χρήσεις. Καλό είναι δηλαδή να ενεργοποιηθεί ένας wizard για δικές μας φωτογραφίες. Κάτι πολύ κοντινό, που δεν σε κάνει να τα παρατάς, είναι αυτό, με την προϋπόθεση πως έχεις κάνει σύνδεση στο Commons.   ManosHacker 18:36, 4 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
@Manos Μιλάς για ένα εργαλείο που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στα Commons και μάλιστα είναι το προεπιλεγμένο όταν κάποιος επιχειρεί να ανεβάσει φωτογραφίες. Αν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις το σχέδιο του διαγωνισμού οι φωτογραφίες θα επιφορτωθούν στα Commons και όχι τοπικά στην ελληνική Βικιπαίδεια. Και σίγουρα δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό που θα πρέπει να μας απασχολήσει αυτή τη στιγμή σε ότι αφορά τον διαγωνισμό. Θα συμφωνήσω με τον Yiannis g ότι προέχει να καταλήξουμε στους όρους του διαγωνισμού, τα βραβεία, την επιτροπή αξιολόγησης και τέλος τη μέγιστη δημοσιότητα για να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. --Γλαύκος ρίχτο 14:35, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Ωραία θα το κάνουμε τότε απλό, «1,2,3 και υπομονή τρεις μέρες μέχρι να ανεβάσετε φωτογραφία».
  • Το άλλο που με απασχολεί είναι πως όλοι με κάποιο τρόπο πρέπει να κερδίσουν ένα βραβείο. Θα ήθελα να γίνει, κατά τόπους, έκθεση φωτογραφίας με το αποτέλεσμα, όλες τις φωτογραφίες, με το όνομα του κάθε φωτογράφου, πιο μεγάλες και πιο μικρές φωτογραφίες ανάλογα τις ψήφους που πήραν, η ταμπέλα στις εκθέσεις να είναι η Βικιπαίδεια, με ένα ανάπτυγμα του φυλλαδίου που μόλις έχουμε παράγει εκ νέου, σε πόστερ, κάπου στα ψιλά γράμματα ο σπόνσορας, που θα έχει δικαιολογήσει επιπλέον με τις εκθέσεις τα χρήματα που διαχειρίζεται για το έργο της προώθησης κλπ.   ManosHacker 14:59, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Δεν το καταλαβαίνω και πάλι γιατί τέτοια πρεμούρα για το τριήμερο λες και πλάκωσαν οι φωτογράφοι στη σειρά να συνεισφέρουν και δεν έχουμε που να βάλουμε τις φωτογραφίες τους. Εξ'όσων γνωρίζω παρόμοια εφαρμογή με αυτή που έχουν τα Commons δεν υπάρχει σε κανένα επιμέρους γλωσσικό εγχείρημα και ο λόγος είναι προφανής καθώς το Ίδρυμα φαίνεται να προτιμά όλα τα αρχεία πολυμέσων να πηγαίνουν εκεί. Επιπλέον αυτός που επιφορτώνει θα πρέπει να τηρήσει ένα minimum προϋποθέσεων (άδεια, όνομα αρχείου, κλπ) τα οποία φοβάμαι πως χρειάζονται πολύ περισσότερο από τρεις ημέρες εξοικείωση. Θα μπορούσε να τονιστεί στο κείμενο του διαγωνισμού ότι καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν δημιουργήσει έναν global account νωρίτερα. --Γλαύκος ρίχτο 00:51, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Δεν επέμεινα να φτιαχτεί, απλά να τους προϊδεάσουμε μην μας κράξουν. Ας λύσουμε το θέμα με τη θεματολογία πρώτα και δεν είναι σοβαρό το 3 μέρες αν έχουμε ειδοποιήσει.   ManosHacker 00:55, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
  • Υπέρ Εγώ θα έλεγα ότι ένα τέτοιο "άυλο" βραβείο ταιριάζει στο πνεύμα της βικιπαίδειας - και δεν εμπλέκεται κανείς (π.χ. η ΕΛΛΑΚ). Ggia 17:32, 1 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
  • Υπέρ Ας προχωρήσουμε, αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια για χορηγία από το Wikimedia Foundation. @Ggia νομίζω ότι σου έχω αποστείλει τη σχετική φόρμα για υποβολή αίτησης προς το Ίδρυμα --Γλαύκος ρίχτο 11:29, 3 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
@Glavkos Δεν έχω λάβει το email αυτό. Αλλά ο διαγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς βραβείο. Ίσως αρχικά να το κάνουμε έτσι και σε ένα μελλοντικό διαγωνισμό βλέπουμε. Ggia 12:48, 3 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
@Ggia Εδώ θα βρείς τη σχετική φόρμα για υποβολή αίτησης. Κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό από την Ταμίλ κοινότητα για κάτι αντίστοιχο με αυτό που σκέφτηκες και συ. Όπως θα δεις και στη σελίδα στόχος του διαγωνισμού αυτής της κοινότητας ήταν : ....να κερδίσει ποιοτικές συνεισφορές σε οπτικοακουστικά αρχεία και να προσελκύσει ποιοτικούς φωτογράφους, λήπτες βίντεο, συνεισφέροντες σε γραφικά και φωνή σε βικιεγχειρήματα σε γλώσσα Ταμίλ. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον ανάμεσα στην δημιουργική κοινότητα που δεν την προσελκύουν ιδιαίτερα τα κείμενα για το Wikimedia γενικότερα και για τα βίκι σε γλώσσα Tamil πιο συγκεκριμένα. Στοχεύουμε να έχουμε κατ'ελάχιστον 3000 αρχεία και 100 νέους συνεισφέροντες με αυτόν το διαγωνισμό. Το συνολικό ύψος της χορηγίας έφτανε το 800 δολάρια. Πέραν αυτού όμως υπάρχουν και μια σειρά άλλες περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να αντλήσουμε ιδέες.
  • Υπέρ Είναι πολύ καλή ιδέα, ξέρω προσωπικά κόσμο που σίγουρα θα κινητοποιηθεί... μ'ένα σμπάρο δυο τριγόνια: και "ευγενής άμιλλα", και εμπλουτισμός της ΒΠ. Ότι πρέπει για μαθητές ειδικά:))--Saintfevrier 12:04, 3 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
  • Υπέρ Αλλά να μην ξεχνάμε και το ΚΑΣ που έχει κάποιους περιορισμούς στη φωτογράφιση μνημείων οι οποίοι ίσως δυσκολέψουν το ανέβασμα στη Βικιπαίδεια. Βικιφιλικά --Xoristzatziki 15:04, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Φαντάζομαι εννοείς το νταβατζιλίκι που ρητά απαγορεύει χρήση σαν της Βικιπαίδειας. --Focal Point 16:02, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Εγώ δεν το γνώριζα αυτό το περιορισμό! Δηλαδή για να τραβήξεις την ακρόπολη και να την δημοσιεύσεις με ελεύθερη άδεια θέλει αίτηση-άδεια από το ΥΠΠΟ; Ggia 17:40, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Όχι, απλά δεν προβλέπεται ελεύθερη άδεια ποτέ. --Focal Point 18:51, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Η προτεινόμενη δράση είναι απλά παράνομη. Η Βικιπαίδεια αγαπά τα μνημεία, αλλά η Ελλάδα δεν αγαπά τις ελεύθερες άδειες. --Focal Point 18:54, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Νομίζω ότι πρέπει το παράρτημα να απευθυνθεί κατευθείαν στο ΥΠΠΟ και αν είναι αρνητική η απάντηση να απευθυνθεί στο Συνήγορο του Πολίτη (ο Συνήγορος είχε διαμεσολαβήσει το 2008 για την απαγόρευση φωτογράφισης σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων δείτε εδώ). Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να σβηστούν όλες οι φωτογραφίες που έχουν ανέβει στα commons από αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα! Ggia 19:18, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Το βασικό αντεπιχείρημα θα είναι πως δυστυχώς δεν γίνεται γιατί θα πωλούν πια ελεύθερα και οι Γερμανοί καρτ ποστάλ της Ακρόπολης, με επισήμανση από πίσω πως προέρχεται από τα κόμονς, και θα έχουμε διαφυγόντα κέρδη. (Σύμφωνα με τη Δανειακή σύμβαση της Ελλάδας τον Μάιο του 2010 όμως δεν είναι καν δική μας πλέον ούτε η ίδια η Ακρόπολη.. ουφ)   ManosHacker 19:57, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο παράρτημα μιλάς. Από όσο γνωρίζω μέλη της ελληνικής κοινότητας των εγχειρημάτων της Wikimedia που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον δημιουργία παραρτήματος της Wikimedia στην Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε τέτοια δράση. Επιπλέον, δε θεωρώ ότι μπορεί να ζητήσει κάποιος από το υπουργείο να ανατρέψει νόμο του Ελληνικού Κράτους. Είπαμε ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο ....(σκέψου ότι επιθυμείς)..., αλλά όχι κι έτσι. Οι νόμοι είναι νόμοι και κανένας, εκτός από τη Βουλή δεν έχει δικαίωμα να τους αλλάξει. Αυτά είναι γνωστά σε όσους έχουν ασχοληθεί και συγκεκριμένα στα Commons υπάρχει και ανάλυση: Commons:Freedom of panorama#Greece. Η ιδέα για τον Συνήγορο του Πολίτη είναι ενδιαφέρουσα, αλλά όταν μιλάμε για οικονομικά συμφέροντα (Δες στη φόρμα: «Πριν την παρουσίαση της εικόνας / των εικόνων στο διαδίκτυο και /ή στο ενδοδίκτυο, θα καταβάλω τα υπέρ του Τ.Α.Π.Α. αναλογούντα τέλη δημοσίευσης στο όνομα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος στον λογαριασμό ...»), αναγνωρίζω ότι το έργο αυτό είναι ευγενές, αλλά και δύσκολο. Αν το αναλάβεις, καλή επιτυχία. Την υποστήριξή μου, όσο μικρή και να είναι, ακόμη και μια απλή ψηφιακή υπογραφή, θεώρησέ την δεδομένη.--Focal Point 20:08, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Να μην συγχέουμε το FOP/copyright με το τέλος δημοσίευσης που επιβάλει το ΤΑΠΑ. Το συγκεκριμένο τέλος δεν είναι για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων αλλά φόρος. Τα π.δ. ανήκουν πάντα στον φωτογράφο είτε δημοσίευσε την φωτογραφία του είτε όχι, είτε το έκανε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα η μόνη απαίτηση για να ανέβει μια εικόνα στα commons είναι να είναι με ελεύθερα πνευματικά δικαιώματα. Το αν είναι υποχρεωμένος ο uploader να πληρώσει στο ΤΑΠΑ σαν να κάνει την δημοσίευση στην Ελλάδα, είναι θέμα μεταξύ αυτού και του ΤΑΠΑ. Παλαιολιθικές αποφάσεις στην ψηφιακή εποχή... -geraki Talk 22:46, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Το παράρτημα υπάρχει ήδη χωρίς νομική υπόσταση. Δεν μιλάω για το FOP.. αλλά για τους αρχαιολογικούς χώρους των οποίων οι αρχιτέκτονες έχουν πεθάνει πάνω από 70 χρόνια! Ggia 20:13, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Το παράρτημα υπάρχει; Ενδιαφέρον νέο. Θα περίμενα εμείς οι χρήστες και συνεισφέροντες της Βικιπαίδειας να είχαμε ενημερωθεί για αυτό εδώ στη Αγορά. Πότε έγινε αυτό; Από πότε υπάρχει παράρτημα; --Focal Point 20:26, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Ναι υπάρχει. Ggia 21:53, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Εδώ θα περίμενα να ακούσω και το ζει ο Μεγαλέξανδρος. --Γλαύκος ρίχτο 01:05, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Ένα "ναι υπάρχει" δεν εξηγεί και πολλά. Τι είδους παράρτημα είναι αυτό, πότε φτιάχτηκε και από ποιους; --Ttzavarasσυζήτηση 13:26, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
[2] για όποιον θέλει να συμμετάσχει. Ggia 13:51, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Και σε ποιο σημείο του συνδέσμου που έδωσες φαίνεται πως υπάρχει παράρτημα και ποιοι συμμετέχουν; Αυτό που δίνεις (το όνομά μου είναι τρίτο στον κατάλογο) αναφέρεται στο υπό δημιουργία παράρτημα και όχι σε ήδη υπάρχον. Συνεπώς πού είναι αυτό το "Ναι, υπάρχει";; --Ttzavarasσυζήτηση 14:21, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Παρακαλώ αυτό το "Ναι υπάρχει" να αποσυρθεί το συντομότερο. Παραπλανά τους Βικιπαιδιστές: Το παράρτημα δεν έχει δημιουργηθεί, οι συζητήσεις γι' αυτό είναι σε εξέλιξη και στον συγκεκριμένο σύνδεσμο παρατίθενται τα ονόματα όσων θέλουν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί. Διευκρινίζω εδώ ότι αν ζητηθεί το ο,τιδήποτε από το Ίδρυμα Wikimedia ή από οποιονδήποτε άλλον φορέα εν ονόματι του "Παραρτήματος" που δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί, θα έχει γίνει χωρίς προσωπικά να γνωρίζω το ο,τιδήποτε και φυσικά χωρίς να συναινέσω σε παρόμοια ενέργεια. --Ttzavarasσυζήτηση 21:55, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Δεν παραπλανά καθόλου. Το παράρτημα υπάρχει ως μορφή κοινότητας χρηστών χωρίς νομική υπόσταση. Μάλιστα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση είναι ότι μια τέτοια κοινότητα χρηστών μπορεί να παίρνει και χρηματοδότηση από το ίδρυμα wikimedia για συγκεκριμένες δράσεις (όχι χρήματα αλλά π.χ. τύπωμα κάποιου φυλλαδίου κλπ). Η απόφαση ήταν να ξεκινήσουμε δράσεις και να αποκτήσουμε σύντομα νομική υπόσταση. Αν θέλεις μπες στο wiki του παραρτήματος να δεις και τις συζητήσεις (υπάρχει και μια συζήτηση για τα θετικά/αρνητικά της νομικής υπόστασης). Αν θες μίλησε και με Ariel, Geraki, Glavko και λοιπούς που συμμετείχαν στην συζήτηση. Ggia 08:15, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Οποιαδήποτε μορφή κοινότητας χρηστών δεν μπορεί να αποκαλείται "παράρτημα" (chapter) χωρίς να αποκτήσει νομική υπόσταση. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, το να αποκαλείται "παράρτημα" μια οποιαδήποτε κοινότητα χρηστών είναι απλά παραπλανητικό. Διαχωρίζω σαφώς τη θέση μου από παρόμοια προσπάθεια. Και πού με προτρέπεις να μπω "να δω", εκεί που εγώ ο ίδιος έχω μπει και δηλώσει το όνομά μου ως προτιθέμενου να συμμετάσχει; --Ttzavarasσυζήτηση 12:43, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Πρόκειται ήδη για κοινότητα χρηστών με δράσεις συγκεκριμένης κατεύθυνσης, και προοπτική να γίνει σύλλογος με νομική ή όχι μορφή. Δράσεις που υπάρχουν ήδη είναι η συμμετοχική συγγραφή του ανανεωμένου φυλλαδίου της Βικιπαίδειας, η προσπάθεια για το διαγωνισμό φωτογραφίας για τον οποίο ζητείται η γνώμη εδώ, οι συγκεντρώσεις που έγιναν κλπ. Επίσης υπάρχουν και συγκεντρώσεις που δεν έγιναν ενώ είχαν προγραμματιστεί. Αυτά δείχνουν επιγραμματικά πού βρισκόμαστε σε σχέση με το στόχο. Στόχος δεν είναι η νομική μορφή, καθώς οι δράσεις μπορούν να προωθούνται και χωρίς αυτήν και μάλιστα η wikimedia δεν ζητά νομική μορφή προκειμένου να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες για το καλό τις Βικιπαίδειας. Το αν μαζευόμαστε ή όχι, αν συντονιζόμαστε, αν παράγουμε έργο που αποδίδουμε ως προϊόν της κοινότητας αυτής, είναι αυτό που καθορίζει την υπόσταση ή μη του συλλόγου. Προς το παρόν δεν υπάρχει στο εγχείρημά μας αυτό ενεργή μάζα με έντονη δράση, τόσο έντονη για παράδειγμα όσο της mywikipedia που προσπαθεί (όχι κι αυτή ιδιαίτερα πετυχημένα προς το παρόν) για το νέο κύκλο εργαστηρίων, υπάρχει όμως συμμετοχή, κάποια αποτελέσματα, και όπως φαίνεται από τους υποστηρικτές, πίστη ότι αυτό όλο θα λάβει το μέγεθος που του πρέπει. Ούτως έχει τα πράγματα, δεν είμαστε ακόμα αλλά είμαστε.   ManosHacker 13:15, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
[3] Νομίζω ότι ήμουν αρκετά σαφής και σε καμιά περίπτωση δεν παραπλανώ κανένα εδώ. Ggia 12:58, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Μόνο μνημεία είναι πολύ κλειστή θεματολογία για έκθεση. Εγώ δεν θα πήγαινα, δεν θα μου είχε τόσο ενδιαφέρον όσο να δω και άλλες ενότητες.   ManosHacker 15:10, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ο φόρος πρέπει να καταβάλλεται ανεξάρτητα από το ποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι φωτογραφίες της Ακρόπολης που διανέμονται με ελεύθερη άδεια πρέπει ΠΡΙΝ ξαναδημοσιευτούν κάπου αλλού να πληρωθούν φόροι. Ακόμα πιο πρακτικά, σημαίνει ότι αν κάποιος αντιγράψει αυτές τις φωτογραφίες, ενώ έχει το δικαίωμα ως προς τα πνευματικά δικαιώματα, δεν έχει το δικαίωμα από το ΚΑΣ αν δεν πληρώσει. Πράγμα που ίσως οδηγήσει σε παρερμηνείες σχετικά με το αν οι φωτογραφίες που εμφανίζονται εδώ έχουν τη άδεια GFDL. Αυτό σημαίνει ίσως ότι οι φωτογραφίες που θα βρεθούν εδώ δεν μπορούν να έχουν άδειες τύπου "κοινό κτήμα" κλπ. Μπορούν όμως να έχουν άλλες άδειες οι οποίες προβλέπουν την πληρωμή χρημάτων. Η CC-BY-SA 3.0 καλύπτει αυτήν τη περίπτωση (όπως λέει: Μπορεί να υπάρχουν δικαιώματα άλλων ατόμων είτε στο έργο καθεαυτό είτε στο πώς αυτό χρησιμοποιείται όπως δικαιώματα δημοσιότητας ή δικαιώματα περί την ιδιωτικότητα.). Υποθέτω ότι αυτό σημαίνει απλά ότι δεν θα πρέπει να ανεβαίνουν εδώ οι φωτογραφίες με άδεια "κοινό κτήμα"... Βικιφιλικά --Xoristzatziki 15:54, 7 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αν είναι να γίνει κάτι υπάρχει ένας απλός τρόπος να ξεκινήσουμε. Αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου στο Υπουργείο Πολιτισμού που να περιγράφει το πλαίσιο του διαγωνισμού και τη χρήση των εικόνων. Καλύτερα να απευθυνθεί πρωτιστως στο γραφείο του Υπουργού (να δουμε ποιος θα είναι). Παράλληλα αν βοηθήσουν και οι φίλοι μας από την ΕΛΛΑΚ θέλω να πιστεύω ότι μπορει να προχωρήσει.-Αχρήστηςσυζήτηση 21:49, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καλή ιδέα. Υπάρχει πρόθεση από ΕΕΛ/ΛΑΚ να σταλεί μια επιστολή στο Υπ. Πολιτισμού ώστε να υπάρξει τουλάχιστον μια άδεια για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ώστε να είμαστε ok και νομικά. --comzeradd 11:52, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Θα πρέπει κάποιος να ελέγξει κατά πόσο ισχύει αυτή η απαγόρευση νομικά. Γιατί αλλιώς δημιουργείται πρόβλημα και στις υπόλοιπες φωτογραφίες που έχουν ανέβει ήδη στα commons. Ggia 12:14, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Παρακαλώ ας συνέλθουμε λίγο και ας μην το ζορίσουμε δημιουργώντας πρόβλημα εκεί που πιθανό να μην υπάρχει. Αν χρειαζόταν να πληρωθεί κάποιο τέλος τότε θα έπρεπε να πληρωθεί και να πληρώνεται για όλες τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν καθημερινά στα Commons. Η θέσπιση διαγωνισμού δεν εξαιρεί τίποτε και από καμία πλευρά: δεν είναι λογικό ότι οι εκτός διαγωνισμού φωτογραφίες δεν χρειάζονται τέλος και οι εντός χρειάζονται. Εκτός και αν προβληματιζόμαστε και θέλουμε να έχουμε μια ρητή διακοίνωση ότι οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να ανεβάζουν πλέον φωτογραφίες αρχαίων στα Commons χωρίς να πληρώνουν το αντίστοιχο τέλος. --geraki Talk 12:27, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ με τη θέση και στάση του Γεράκη. Εμείς ξεκινάμε.   ManosHacker 12:41, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Και εμένα μου αρέσει και με βολεύει η εξήγηση του Geraki. Αν ισχύει νομικά αυτό που γράφει ας ξεκινήσουμε. Ggia 12:50, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Σχετικά με φωτογραφίες μνημείων & αρχαιοτήτων στα Commons: Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και η πολιτική στα Commons δεν απαγορεύει την δημοσίευση φωτογραφικών ελληνικών αρχαιοτήτων. Δείτε commons:COM:L#Greece για την επίσημη θέση στο θέμα αυτό. SV1XV (talk) 14:01, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αναζήτηση κειμένου

Υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσουμε κείμενο σε άρθρα χωρίς να θεωρούνται ίδια τα γράμματα με και χωρίς τόνους; Για παράδειγμα, ένα συνηθισμένο λάθος σε άρθρα είναι το «απο» αντί του «από», πολλές φορές εμφανίζεται σε άρθρα που θέλουν επιμέλεια, αλλά δε γίνεται να αναζητηθεί. Gf uip 07:47, 3 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ψάξε μέσω Google με search string: "από" site:el.wikipedia.org --Focal Point 21:37, 5 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Καλή λύση, ευχαριστώ! Gf uip 22:26, 5 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αγαπητέ Gf uip, κρίνοντας από τα θέματα της συνεισφοράς σου, πιστεύω ότι θα σε ενδιαφέρει περισσότερο (και θα έχεις τις γνώσεις να την εκμεταλλευτείς) η βάση δεδομένων, περισσότερα εδώ-> meta:Data dumps, φιλικά. --Egmontaℨ 22:41, 5 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ Egmontaz, τα dumps φαίνονται ό,τι πρέπει για αναζητήσεις (να ναι καλά το grep). Gf uip 20:47, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εργαλείο Αξιολόγησης (συνέχεια)

Εδώ τον προηγούμενο μήνα είχαμε τη συζήτηση για το θέμα του εργαλείου της αξιολόγησης των άρθρων. Πηγαίνοντας στην αγγλική βλέπω πως στα ελληνικά το εργαλείο αποδίδεται πλέον ως βαθμολόγηση, από όποιον μπήκε στον κόπο να το αλλάξει, καθώς κάποιοι το μπέρδευαν με τη διαδικασία για την ανάδειξη των αξιόλογων άρθρων. Ο αγγλικός όρος είναι ratings και δεν υπάρχει πουθενά η αυστηρότητα του βαθμού. Θα ήθελα να δούμε πιο προσεκτικά τη μετάφραση του όρου, δεδομένου ότι σύντομα θα εφαρμοστεί και σε εμάς, όπως προκύπτει από τη συζήτηση της κοινότητας.   ManosHacker 08:16, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

  • Αντί «βαθμολογήστε» θα πρότεινα τον όρο «πείτε τη γνώμη σας». Το βαθμολογήστε είναι βέβαια πιο επιθετικό και ίσως τραβά το ενδιαφέρον πιο πολύ, ίσως όμως και να αποθαρρύνει.   ManosHacker 08:30, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Το «Πείτε τη γνώμη σας» είναι πολύ καλό, γιατί άλλωστε η χρήση του εργαλείου αυτού είναι ισοδύναμη με δημοσκόπηση και βέβαια όχι με αξιολόγηση. --Focal Point 08:42, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Συμφωνώ απολύτως. Από τις γνώμες (αστέρια) μπορεί ο συγγραφέας να καταλάβει ότι το άρθρο έχει κάποια λάθη... και ίσως να το βελτιώσει.. Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 16:21, 6 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Πάνω στο εργαλείο θα μπορούσε να γράφει ή πείτε την γνώμη σας για το άρθρο που μόλις διαβάσατε ή δώστε μια βαθμολογία σε αυτό το άρθρο.----Kvnstantinos pao 13Απάντηση 15:26, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εγώ το προηγούμενο μήνα τόνισα ότι το άρθρο δεν θα θεωρείται αξιόλογο εάν έχει καλή βαθμολόγηση.Απλώς ο κάθε χρήστης θα καταλαβει πως αξιολογεί ο κόσμος την δουλειά του.----Kvnstantinos pao 13Απάντηση 18:07, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συζήτηση για την αξιοποίηση της wikipedia στην ακαδημαϊκή κοινότητα

Πρόσκληση σε συζήτηση στρατηγικής για την αξιοποίηση της wikipedia στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργανώνει την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 18.00-21.00 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αίθουσα Training, συνάντηση-συζήτηση μεταξύ εκπαιδευτικών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,με θέμα:"Ένταξη της wikipedia στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα".

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ώστε να διερευνήσουμε τους τρόπους ένταξης και αξιοποίησης της wikipedia στο πλαίσιο της διδακτικής δραστηριότητάς τους,εξοικειώνοντας τους φοιτητές με τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται ο στόχος του Εμπλουτισμού της wikipedia στα ελληνικά και για ελληνικά θέματα, σε τρίτες γλώσσες.

Δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι την Πέμπτη 10/11/2011 στη διεύθυνση: http://www.doodle.com/utcah3tqwyzg58fz. Yiannis g 06:52, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Χαίρομαι που δρομολογήθηκε αυτή η ιδέα. Είναι κρίμα που το μαθαίνω σήμερα γιατί θα λείπω το επόμενο ΠΣΚ. Περιμένουμε νέα.-Αχρήστηςσυζήτηση 21:53, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Παρουσίαση στο ΑΠΘ

Ενημερώνω ότι την Πέμπτη θα μιλήσω για την Βικιπαίδεια εντός μαθήματος στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. -geraki Talk 08:22, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Σήμανση στην εργαλειοθήκη

Όλες οι πινακίδες σήμανσης της εργαλειοθήκης εμφανίζονται με ημερομηνία Οκτωβρίου. Ξέρει κανείς να το φτιάξει; Ευχαριστώ- Αχρήστηςσυζήτηση 22:42, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Εικόνα με δικαιώματα US στην Ελληνική Wikipedia

Προσπαθώ να προβάλλω την εικόνα [4] από τα commons στην ελληνική Wiki και δεν μπορώ. Υπάρχει κάποια άδεια χρήσης αλλά ελληνικά (που ακολουθεί την ελληνική νομοθεσία) που μπορώ να την χρησιμοποιήσω, μεταφέροντάς την στις επιφορτώσεις αρχείου; --Vagrand 23:22, 8 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η εικόνα είναι fair use (δεν είναι ελεύθερη) και βρίσκεται στο χώρο της en.wikipedia.org και όχι στο commons.wikimedia.org. Αν θες να την χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να την ανεβάσεις εδώ στην el.wikipedia.org με άδεια εύλογης χρήσης. Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να ανέβει στα commons για γενική χρήση. Ggia 09:19, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Ευχαριστώ πολύ Ggia για την απάντησή! Το έκανα στο νέο άρθρο Λουκάς Σαμαράς.--Vagrand 13:21, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Συναίσθημα σε μια εγκυκλοπαίδεια;

Διάβασα τα κείμενα πίσω από τα μπάνερς της καμπάνιας για το αναγκαίο μάζεμα χρημάτων της wikipedia. Μιλάμε για συναίσθημα. Σκέτο. Η λογική είναι εκεί, το κυρίαρχο είναι το συναίσθημα. Και είναι επίσημο.

  • Έχουμε ένα φυλλάδιο που ήταν κρυό*ωλο, τώρα είναι κρύο προς χλιαρό. Χρειάζεται και κάτι πολύ πιο θερμό. Εγώ είμαι της γνώμης πως τα δύο έπρεπε να ήταν ένα.
  • Έχουμε εργαστήρια, όμως δεν γνωρίζω πώς μιλούν όλοι (από εμάς) στον κόσμο που προσπαθούν να φέρουν στο εχγείρημα.

Θα ήθελα πολύ να παραδειγματιστούμε. Τα έχω ξαναπεί, λόγω της αφορμής όμως επανέρχομαι. Η συσσωρευμένη δική μου γνώση μου δείχνει αυτό το δρόμο για πιο πετυχημένη δική μας καμπάνια.   ManosHacker 09:01, 9 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Απορία

Έλεγα να αλλάξω τα δεδομένα στην υποενότητα Ελλάδα#Ιεραρχία του Κράτους, αλλά δεν ξέρω αν θα πρέπει να παραμείνει ο Αντώνης Σαμαράς ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι το κόμμα του από αύριο θα είναι συμπολιτευόμενο. Γνωρίζει κανείς ποιος θα είναι από αύριο ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Dimitrisss 21:52, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει. Και ο Παπαντρέου παραμένει νομικά ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. --Ντίνος 22:00, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
ΟΚ, ευχαριστώ. Dimitrisss 22:04, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]
Αυτό το άρθρο ίσως σε ενδιαφέρει. --Egmontaℨ 05:53, 11 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Από πού προκύπτει αυτό; Όταν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, αντιπολίτευση θα είναι τα μη συμμετέχοντα στην κυβέρνηση κόμματα. Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, για να αποδείξει ότι συνεχίζει να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει ξανά να αποφανθεί το κοινοβούλιο.Nestanaios 23:27, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Η συζήτηση ίσως θα ήταν καλύτερα να συνεχισθεί σε κάποιο forum... --Harkoz 23:37, 10 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]