Λιμουζίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μία λιμουζίνα του 1908.
Μία λιμουζίνα Rolls-Royce Phantom IV το 1953.

Μια λιμουζίνα είναι ένα πολυτελές είδος αυτοκινήτου που οδηγείται γενικά από έναν οδηγό και με ένα διαχωριστικό μεταξύ του οδηγού και του θαλάμου επιβατών. Οι λιμουζίνες έχουν συχνά ένα παρατεταμένο μεταξόνιο.

Ήταν αρχικά ένα κλειστό αυτοκίνητο με ανοιχτό κάθισμα οδηγού. Έπειτα προστέθηκε ένας μανδύας και κουκούλα που φορούσαν οι κάτοικοι της περιοχής Λιμουζίν.

Στη σύγχρονη χρήση, μια λιμουζίνα είναι ένα πολυτελές αυτοκινήτο, ειδικά ένα με παρατεταμένο μεταξόνιο. Το εσωτερικό μιας λιμουζίνας μπορεί να έχει επεκταθεί από τον κατασκευαστή ή από μία ανεξάρτητη αμαξοστοιχία. Αυτές οι λιμουζίνες είναι παραδοσιακά μαύρες ή λευκές. Οι λιμουζίνες συνήθως οδηγούνται από επαγγελματίες οδηγούς. Ως η πιο ακριβή μορφή αυτοκινήτων, οι λιμουζίνες συνδέονται πολιτιστικά με τον πλούτο ή την εξουσία και συνήθως αναφέρονται ως παραδείγματα εμφανής κατανάλωσης. Μεταξύ των λιγότερο πλούσιων, οι λιμουζίνες συχνά προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια ειδικών εκδηλώσεων (συνηθέστερα γάμοι, βραδιές και γκρουπ).

Ενώ ορισμένες λιμουζίνες ανήκουν σε άτομα, υψηλόβαθμων πολιτικών, από εταιρείες προς μεταφορές στελεχών και φιλοξενουμένων. Οι περισσότερες λιμουζίνες, ωστόσο, λειτουργούν ως οχήματα ζωγραφικής, προσφέροντας άριστο ανταγωνισμό σε ταξί. Οι κατασκευαστές λιμουζών αγοράζουν αυτοκίνητα αποθεμάτων από τους κατασκευαστές και τα τροποποιούν και τα περισσότερα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Λίγες λιμουζίνες πωλούνται σε ιδιώτες. Στις λιμουζίνες, είναι διαθέσιμα υλικά ασφαλείας όπως θωράκιση και αλεξίσφαιρα γυαλιά.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στυλ του αμαξώματος της λιμουζίνας έχει ένα διαχωριστικό τμήμα που χωρίζει τον οδηγό από τον πίσω θάλαμο επιβατών. Αυτό το διαμέρισμα συνήθως περιέχει ένα συρόμενο (συχνά ηχομονωμένο) γυάλινο παράθυρο έτσι ώστε οι συνομιλίες μεταξύ των επιβατών στο πίσω διαμέρισμα να παραμένουν ιδιωτικές. Η επικοινωνία με τον οδηγό είναι δυνατή είτε ανοίγοντας το παράθυρο στο διαμέρισμα είτε χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Οι εναλλακτικές εκδόσεις του στυλ περιλαμβάνουν το limousine-landaulet με αποσπώμενο ή αναδιπλούμενο τμήμα οροφής πάνω από το πίσω κάθισμα του συνοδηγού και το limousine de-ville με συμπαγή οροφή στους πίσω επιβάτες αλλά και αποσπώμενο ή πτυσσόμενο τμήμα οροφής πάνω από το κάθισμα του οδηγού.

Παραδοσιακές λιμουζίνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακή λιμουζίνα
Το επίσημο αυτοκίνητο της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Η λιμουζίνα του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, τύπου Cadillac One,

Παραδοσιακά, η λιμουζίνα είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο με μακρύ μεταξόνιο με μόνιμη διαίρεση μεταξύ οδηγού και επιβατών. Δύο ή τρία σπορ καθίσματα είναι συνήθως τοποθετημένα στο άπλετο χώρο του πίσω χώρου των μεγάλων μεταξονίων, που βλέπουν προς τα εμπρός πίσω από τον οδηγό. Τα καθίσματα προς τα εμπρός αναδιπλώνονται στο πάτωμα όταν δεν χρησιμοποιούνται. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να μεταφερθούν έως και πέντε άτομα στο πίσω μέρος με άνεση και έως και δύο επιπλέον άτομα που μεταφέρονται στο διαμέρισμα του οδηγού, για συνολική χωρητικότητα επτά επιβατών επιπλέον του οδηγού. Αυτός ο τύπος διαμόρφωσης καθίσματος έχει γίνει λιγότερο δημοφιλής στις πρόσφατες λιμουζίνες τελετών. Η τελευταία λιμουζίνα παραγωγής, από Cadillac, με τα μπροστινά καθίσματα πηδαλιούχησης ήταν το 1987 (με το μοντέλο Fleetwood Series 75), τον τελευταίο Packard το 1954 και το τελευταίο Lincoln το 1939, αν και το Lincoln προσέφερε λιμουζίνες μέσω των αντιπροσώπων τους ως ειδική παραγγελία οχήματα κατά καιρούς. Επίσης κατασκευάστηκαν αρκετά αυτοκίνητα Lincoln Premier, ένα από τα οποία ανήκε στον Elvis Presley. Τα οχήματα αυτού του τύπου σε ιδιωτική χρήση ενδέχεται να περιέχουν ακριβούς ακουστικούς ήχου, τηλεοράσεις, συσκευές αναπαραγωγής βίντεο και μπαρ, συχνά με ψυγεία. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ταξιδέψει σε μια ποικιλία τύπων λιμουζίνα που εκτείνεται μέχρι το 1899.

Ένα παρόμοιο σχέδιο χρησιμοποιείται για τις μαύρες καμπίνες του Λονδίνου. Τα καθίσματα με άλματα, που αναφέρονται επίσης ως καθίσματα ταξί, φέρουν συνήθως διαφημίσεις στην κάτω πλευρά. οι διαφημίσεις είναι ορατές στους επιβάτες, όταν δεν χρησιμοποιούνται οι άκρες των άκρων. Όταν ένα όχημα είναι κατασκευασμένο για να μεταφέρει ένα μεγάλο αριθμό επιβατών για κηδεία, ένα ή δύο πλήρους πλάτους καθίσματα, συχνά, προσανατολίζονται προς τα εμπρός και συχνά προστίθενται. Αυτά μπορούν να σταθεροποιηθούν ή να διπλωθούν στο πάτωμα.

Λιμουζίνες "Stretch"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λιμουζίνες τύπου "stretch" χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μεταφορά περισσότερων από τρειών επιβάτών, εξαιρουμένου του οδηγού. Στην παραγωγή αμερικανικών λιμουζινών, ωστόσο, τα καθίσματα σχεδόν πάντα είναι προς τα εμπρός.

Lincoln Town Car λιμουζίνα.

Είναι απλούστερο να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα της αλλαγής ενός ξεχωριστού πλαισίου από ό,τι είναι για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της μεταβολής μιας πλατφόρμας. Οι κατασκευαστές λεωφορείων έχουν κατασκευάσει μοντέλα βασισμένα σε SUV με ξεχωριστό πλαίσιο φορτίων. Οι απαιτήσεις βάρους αυτών των λιμουζών δεν πληρούν ορισμένες ή και περισσότερες πολιτείες του Κλάδου Μηχανοκίνητων Οχημάτων. Οι κατασκευαστές λιμουζίνας συχνά αμφισβητούνται για την κάλυψη της ασφάλειας, της εξάτμισης, του βάρους και άλλων προδιαγραφών με τα μεγαλύτερα οχήματα που κατέχουν περισσότερους επιβάτες.

Εξωτικές λιμουζίνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Hummer H2 εξωτική λιμουζίνα.

Αυτές οι εκτεταμένες μετατροπές λιμουζίνας έχουν εκτελεστεί σε πολλές μάρκες πολυτελείας και ταχύτατας, όπως: Bentley, BMW, Cadillac, Chrysler, Ford, Holden, Hummer, Infiniti, Jaguar, Lexus, Lincoln, Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Volkswagen και Daimler. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα δημοφιλέστερα οχήματα για την μετατροπή των λιμουζών stretch τις τελευταίες δεκαετίες είναι τα Lincoln Town Car, Cadillac XTS, Cadillac Escalade, Chrysler 300, Hummer H2, Ford Excursion και Lincoln Navigator. Υπάρχουν ακόμη και σπάνιες Chevrolet Corvette, Ferrari, Mini Cooper και VW Beetle (Σκαραβαίοι) που τεντώνονται για να φιλοξενήσουν μέχρι και 10 επιβάτες.

Άδεια οδηγού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ορισμένες χώρες, ο οδηγός μπορεί να χρειαστεί να έχει ειδική άδεια οδήγησης από το κανονικό δίπλωμα οδήγησης.

Στην Ευρώπη, εάν το όχημα έχει μικτό βάρος οχήματος κάτω από 3.500 κιλά και μπορεί να μεταφέρει οκτώ επιβάτες ή λιγότερους, τότε αυτό μπορεί να οδηγηθεί με άδεια οδήγησης κατηγορίας Β. Για οχήματα κάτω των 7.500 κιλών αλλά που εξακολουθούν να μεταφέρουν οκτώ επιβάτες ή λιγότερους, τότε απαιτείται άδεια κατηγορίας C1. Τα οχήματα που μεταφέρουν 16 επιβάτες και άνω, ανεξάρτητα από το βάρος, απαιτούν άδεια κατηγορίας D1.