Doom metal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Doom metal
Τόπος γέννησηςΗνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του '70
Μουσικά όργαναΗλεκτρική κιθάρα, Μπάσο, Τύμπανα, Φωνητικά
Συναφή είδηStoner Metal, Sludge Metal, Gothic Metal

Το Doom metal είναι ακραίο είδος της heavy metal μουσικής, που αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του '70, επηρεασμένο από τη μουσική των Black Sabbath και εξελίχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Doom metal

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κιθάρα και το μπάσο είναι συνήθως χαμηλά ρυθμισμένα παίζοντας σε χαμηλές νότες με έντονη παραμόρφωση. Τα πλήκτρα χρησιμοποιούνται στο Doom Metal, αν και τα βασικά όργανα είναι η κιθάρα, το μπάσο και τα τύμπανα, με τον ρυθμό να είναι ιδιαίτερα αργός.
Τα φωνητικά ήταν παραδοσιακά καθαρά, με τους τραγουδιστές του Epic Doom Metal να φτάνουν στο επίπεδο των οπερετικών φωνητικών. Σε μουσικές υποκατηγορίες με τις οποίες σχετίζεται το Doom Metal όπως το Black και το Death Metal, τα φωνητικά είναι ακραία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1968, δημιουργήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας το συγκρότημα Earth, το οποίο ένα χρόνο αργότερα άλλαξε το όνομα του σε Black Sabbath. Το ομώνυμο κομμάτι είναι πιθανόν το πρώτο τραγούδι στην ιστορία του doom metal, με το ριφ του κομματιού να παίζεται σε πέμπτες. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στον δίσκο "Black Sabbath", το οποίο παρά τις μπλουζ και τζαζ επιρροές του, θεωρείται το πρώτο χέβι μέταλ άλμπουμ όλων των εποχών.
Ακολούθησε το "Paranoid" στα τέλη του 1970, το οποίο περιέχει το τραγούδι "Hand of Doom", πιθανόν το τραγούδι που έδωσε την ονομασία του στο είδος. Το 1971, κυκλοφόρησαν τον βαρύτερο δίσκο τους, "Master of Reality", ενώ στα επόμενα άλμπουμ τους ξεκίνησαν να πειραματίζονται και αποχωρίστηκαν από τον doom ήχο τους.

Οι Candlemass το 2008

Το αμερικάνικο συγκρότημα Pentagram θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του είδους και παρ' όλο που δημιουργήθηκαν το 1971, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο το 1985. Τα τρία πρώτα τους άλμπουμ θεωρούνται ως τα σπουδαιότερα και πιο επιδραστικά τους.
Το 1978, οι Sorcery κυκλοφόρησαν τον δίσκο "Sinister Soldiers", παρουσιάζοντας μία αρχική μορφή doom metal. Ακολούθησε ένα ακόμη άλμπουμ το 1980, πριν το συγκρότημα διαλυθεί.
Οι Cirith Ungol σχετίζονται με το doom metal, αφού ο επικός ήχος τους περιελάμβανε doom στοιχεία τα οποία έγιναν εμφανή στο δεύτερο τους άλμπουμ με τίτλο "King of the Dead".
Ένα άλλο επιδραστικό συγκρότημα του doom metal ήταν οι Pagan Altar, οι οποίο σχηματίστηκαν το 1978 και ηχογράφησαν τον πρώτο τους δίσκο το 1982, ο οποίος εκδόθηκε επίσημα το 1998 με τίτλο "Volume 1", με το συγκρότημα να επανενώνεται και να κυκλοφορεί τον δίσκο "Lords Of Hypocrisy". Ακολούθησε το "Mythical And Magical" του 2006 με έντονες Folk metal επιρροές.
Οι Witchfinder General σχηματίστηκαν το 1979 και κυκλοφόρησαν το ΕΡ "Soviet Invasion" το 1982, πριν κυκλοφορήσουν το ιδιαίτερα επιτυχημένο "Death Penalty", το οποίο θεωρείται το πρώτο doom metal άλμπουμ. Μετά το "Friends of Hell" του 1983, το συγκρότημα διαλύθηκε και επανενώθηκε το 2006 κυκλοφορώντας το "Resurrected" του 2008.
Το 1979, σχηματίστηκαν οι Trouble και κυκλοφόρησαν το "Psalm 9" πέντε χρόνια αργότερα. Την ίδια χρονιά, εκδόθηκε το ομώνυμο άλμπουμ των Saint Vitus και μαζί με το "Psalm 9" θεωρούνται οι δύο δίσκοι οι οποίοι καθόρισαν το πώς παίζεται το doom metal. Οι στίχοι των Trouble έχουν κλίση προς τον Χριστιανισμό και χαρακτηρίζονται ως Christian Metal ή White Metal. Οι Trouble κυκλοφόρησαν δύο ακόμη δίσκους σε αυτό το ύφος, πριν αρχίσουν να πειραματίζονται με τον ήχο τους κατά τη δεκαετία του '90.
Οι Saint Vitus σχηματίστηκαν το 1978 και κυκλοφόρησαν το προαναφερθέν ντεμπούτο τους έξι χρόνια αργότερα. Το συγκεκριμένο συγκρότημα παρουσιάζει έντονες επιρροές από πανκ μουσική, κάτι που είναι φανερό στον δεύτερο τους δίσκο με τίτλο "Hallow's Victim".
Οι The Obsessed σχηματίστηκαν το 1976 και συνέχισαν για δέκα χρόνια χωρίς να ηχογραφήσουν. Τελικά, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο μετά την επανένωση τους το 1990, συνεχίζοντας με άλλα τρία άλμπουμ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.

Οι Saint Vitus

Οι Mercy σχηματίστηκαν το 1980, κυκλοφορώντας το πρώτο τους ΕΡ δύο χρόνια αργότερα και το ομώνυμο άλμπουμ τους το 1984. Ο δεύτερος τους δίσκος, "Witchburner", πέρασε σε πιο doom μονοπάτια σε σχέση με τον προκάτοχο του. Οι Mercy έγιναν γνωστοί για τον τραγουδιστή Μεσάια Μάρκολιν, ο οποίος εντάχθηκε στους Candlemass για τον δεύτερο τους δίσκο με τίτλο "Nightfall", το 1987. Το συγκεκριμένο συγκρότημα σχηματίστηκε το 1984 από τον μπασίστα Λέιφ Έντλινγκ και θεωρείται το σπουδαιότερο doom metal σχήμα. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "Epicus Doomicus Metallicus", ξεκίνησε το epic doom metal και το συγκρότημα συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Στο ύφος των Candlemass ακολούθησαν οι Solitude Aeturnus, οι οποίοι έκαναν το ντεμπούτο τους το 1991 με τον δίσκο "Into the Depths of Sorrow".
Από την Ιταλία, οι Black Hole κυκλοφόρησαν το "Land Of Mystery" το 1985 και ο Paul Chain ο οποίος ξεκίνησε το 1986.
Στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την αποχώρηση του από τους Napalm Death, ο Λι Ντόριαν σχημάτισε τους Cathedral κυκλοφορώντας το "Forest of Equilibrium" το 1991, σε πιο ακραίο ύφος σε σχέση με ότι είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν, με τα φωνητικά να έχουν έντονη επιρροή από death metal ήχους. Στη συνέχεια, απέβαλαν τις ακραίες επιρροές τους ανεβάζοντας τους ρυθμούς τους σε βαθμό να θεωρούνται Stoner Metal.
Την επόμενη δεκαετία, το παραδοσιακό doom metal παρουσίασε μία αναζωπύρωση με συγκροτήματα όπως οι Reverend Bizarre, Grand Magus, Hour Of 13, Witchcraft, Jex Thoth και Heaven And Hell. Επίσης, οι Warning θεωρούνται ότι έφθασαν στο ζενίθ της δημιουργικότητας τους με το "Watching From A Distance" του 2006, χαρακτηρίζοντας το funeral doom, ενώ οι Ιταλοί Doomsword παρουσίασαν μία μίξη του power metal με το doom.

Κατηγοριοποίηση κατά περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Doom Metal προέρχεται κυρίως, από τρεις περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά στην κάθε μία:

Φινλανδικό Doom Metal

Τα συγκροτήματα από τη Φινλανδία εστιάζουν σε ένα πιο μελαγχολικό στυλ με θρηνητικό ύφος. Γνωστά συγκροτήματα είναι οι Reverend Bizarre, οι Skepticism και οι Minotauri.

Doom Metal των Νότιων ΗΠΑ

Η συγκεκριμένη σκηνή αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και περιέχει στοιχεία πανκ. Πρωτοπόροι του είδους ήταν οι Exhorder, ενώ κατά τη δεκαετία του '90 εμφανίστηκαν συγκροτήματα όπως οι Crowbar, οι Down, οι Eyehategod, κ.α..

Doom Metal των Βορειοανατολικών ΗΠΑ

Η συγκεκριμένη σκηνή ξεκίνησε με τους Pentagram κατά τη δεκαετία του '70. Όντας επηρεασμένοι από Hard Rock συγκροτήματα εκείνης της εποχής, έκαναν αργότερα την εμφάνιση τους οι Obsessed, Saint Vitus, Evoken, κ.α..

Κατηγοριοποίηση κατά ύφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Cathedral το 2009
Traditional doom

Παραδοσιακό στυλ χέβι μέταλ, επηρεασμένο από συγκροτήματα της δεκαετίας του '70, διατήρησε τους ρυθμούς σε γρηγορότερο επίπεδο σε σχέση με το κλασικό ύφος του Doom Metal.

Stoner doom

Αναφέρεται επίσης ως Psychedelic Doom και έχει έντονο μπάσο και εφέ κιθάρας.

Sludge doom

Επίσης, γνωστό ως Sludge Metal, περιέχει στοιχεία πανκ και southern rock. Κάποια από τα σχήματα του είδους επικεντρώνονται αρκετά σε γρήγορους ρυθμούς και έντονη παραμόρφωση.

Epic doom

Το συγκεκριμένο είδος παρουσιάζει επιρροές από κλασική μουσική και όπερα, με τα φωνητικά να σχετίζονται άμεσα με αυτό το ύφος, ενώ οι στίχοι είναι μυθολογικοί.

Drone doom

Το είδος αυτό παρουσιάζει ακραία φωνητικά και επαναλαμβανόμενες μελωδίες κιθάρας, με τα τραγούδια να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Funeral doom

Το Funeral doom παίζεται σε ιδιαίτερα αργό τέμπο, δημιουργώντας την αίσθηση της απόγνωσης. Εδώ υπάρχει αρκετά συχνή χρήση πλήκτρων και τα φωνητικά είναι θρηνητικά και ιδιαίτερα μελαγχολικά.

Death-doom

Το Death-doom συνδυάζει την πεσιμιστική ατμόσφαιρα του Doom Metal με τα γρήγορα τύμπανα και τα ακραία φωνητικά του Death Metal. Το ύφος εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 με ονόματα όπως οι Paradise Lost, Anathema και My Dying Bride.

Black-doom

Το είδος αυτό αποτελεί συνδυασμό του Black Metal με το Doom. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πρώτοι δίσκοι των Katatonia.

Αξιόλογα συγκροτήματα του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπουδαία άλμπουμ του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]