New wave of British heavy metal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
New Wave of British Heavy Metal
Τόπος γέννησηςΗνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του '80
Μουσικά όργαναΗλεκτρική κιθάρα, Μπάσο, Τύμπανα, Φωνητικά
Συναφή είδηHeavy Metal, Hard Rock, Punk
Είδη
Power Metal, Speed Metal, Thrash Metal, Black Metal

Το μουσικό κίνημα New Wave of British Heavy Metal ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70 ως και τις αρχές της δεκαετίας του '80, όπου γνώρισε και μεγάλη εμπορική επιτυχία. Τα συγκροτήματα του είδους είχαν ως βασική επιρροή τα τρία μεγάλα συγκροτήματα του hard rock από τις αρχές της δεκαετίας του '70 (Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath), παραβλέποντας όμως τα μπλουζ και ανεβάζοντας την ταχύτητα της μουσικής τους.

Ύφος και προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Iron Maiden σε συναυλία το 1980
Οι Judas Priest το 1981

Το New Wave of British Heavy Metal ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70 ως και τις αρχές της δεκαετίας του '80. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχαν συγκροτήματα που ανεπίσημα έπαιζαν αυτό το είδος σε τοπικές παμπ του Λονδίνου. Το 1975, σε μία από αυτές (Camden Palace στην περιοχή Camden Town) διεξάχθηκε μια συναυλία με τα συγκροτήματα Iron Maiden, Angel Witch και Chariot, τρία από τα βασικότερα συγκροτήματα του είδους. Την συναυλία παρακολούθησε ένας δημοσιογράφος ο οποίος ενθουσιασμένος, μετά την λήξη της συναυλίας έγραψε σε μια εφημερίδα την επόμενη μέρα πως "A New Wave of British Heavy Metal is born today." (σε ελεύθερη μετάφραση "Ένα νέο κύμα βρετανικού χέβι μέταλ γεννιέται σήμερα.")
Η φράση "New Wave of British Heavy Metal" (NWOBHM) καθιερώθηκε ως το όνομα του καινούργιου είδους. Αυτό το καινούργιο είδος δημιούργησε με τη σειρά του πληθώρα συγκροτημάτων, οπαδών και φανατικών συλλεκτών. Το είδος γινόταν όλο και πιο δημοφιλές μέρα με την ημέρα. Πολύ συχνά διάφοροι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί καλούσαν καινούργια συγκροτήματα για επίδειξη της μουσικής τους. Το είδος έγινε ένα είδος κινήματος, με τους ανθρώπους που το υποστήριζαν να δίνουν τον τρόπο ζωής και ντυσίματος στις μετέπειτα γενιές των οπαδών του χέβι μέταλ.
Η εμφάνιση ενός "headbanger" (προσφώνηση για όλους τους οπαδούς της χέβι μέταλ μουσικής) συνήθως ήταν: μακρυά μαλλιά, κολλητό δερμάτινο τζιν παντελόνι και τζιν μπουφάν πάντα συνοδευόμενο από επιράμματα με σήματα συγκροτημάτων. Στις πρώτες ημέρες του είδους η ονομασία δεν ήταν ακριβώς όπως αναφέρεται στον τίτλο του λήμματος, αλλά (NE)NWOBHM. Ο λόγος ήταν ότι τα περισσότερα συγκροτήματα ήταν από το Νιούκασλ. Το συγκεκριμένο μουσικό είδος αποτέλεσε τη βάση για πολλές υποκατηγορίες του χέβι μέταλ οι οποίες εμφανίστηκαν αργότερα.


Οι Angel Witch

Σπουδαίοι δίσκοι του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο αντιπροσωπευτικοί δίσκοι του είδους είναι το ομώνυμο άλμπουμ των Angel Witch, το "Power and the Glory" των Saxon, το "Glory Road" των Gillan, το "See You in Hell" των Grim Reaper, το "Lightning to the Nations" των Diamond Head, το "High ‘N’ Dry" των Def Leppard, το "Ace of Spades" των Motörhead, το "The Nightcomers" των Holocaust, το "All for One" των Raven, το "Head On" των Samson, το "Wild Cat" των Tygers of Pan Tang και το ομώνυμο άλμπουμ των Iron Maiden.

Αξιόλογα συγκροτήματα του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]