Πλήκτρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πλήκτρα (αγγλ. keyboard ή keys) ονομάζονται τα ηλεκτρόφωνα πληκτροφόρα μουσικά όργανα τα οποία παράγουν ήχο με τη χρήση μουσικού πληκτρολογίου. Τα πιο διαδεδομένα από αυτά διαθέτουν μηχανικές, ηλεκτρομηχανικές και ηλεκτρικές ιδιότητες, με πιο γνωστό το συνθεσάιζερ (αγγλ. synthesizer), ονομασία που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "σύνθεσις", καθώς και το ηλεκτρικό αρμόνιο.

Τα πλήκτρα εξελίχτηκαν κυρίως κατά τον 20ό αιώνα, με ηλεκτρομηχανικά όργανα, όπως το Ondes Matenot. Αν και τα ίδια τα πλήκτρα αρχικά φτιάχνονταν με φυσικά υλικά όπως έβενο και ελεφαντόδοντο, αργότερα χρησιμοποιήθηκαν συνθετικά υλικά για να καλύψουν τα ξύλινα κλειδιά.

Έχει γίνει αρκετή προσπάθεια για την αντικατάσταση ενός ογκώδους οργάνου όπως είναι το πιάνο με κάτι μικρότερο και ελαφρύτερο. Το ηλεκτρικό πιάνο και ηλεκτρονικό πιάνο ήταν αρχικές προσπάθειες που, αν και υπήρξαν χρήσιμες ως όργανα αυτά καθαυτά, εντούτοις δεν μπόρεσαν να αναπαράγουν την χροιά στον ήχο του πιάνου.

Μεγάλη εξέλιξη στον χώρο των συνθετών μουσικής (synthesizers) υπήρξε κατά τη δεκαετία του 1960, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]