Industrial metal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Industrial metal
Τόπος γέννησηςΗνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του '80
Μουσικά όργαναΗλεκτρική κιθάρα, Μπάσο, Τύμπανα, Φωνητικά, συνθεσάιζερ, Sampler, Drum machine
Συναφή είδηNu Metal, Neue Deutsche Härte
Είδη
Industrial black metal, industrial thrash metal, industrial death metal

Το Industrial metal είναι είδος της heavy metal μουσικής, το οποίο αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 έχοντας επιρροές από το thrash metal, την χορευτική μουσική και το hardcore punk. Πρώτοι καλλιτέχνες του είδους ήταν οι Ministry και Godflesh, ενώ μεγάλη επιτυχία γνώρισαν οι Nine Inch Nails, ο Marilyn Manson και οι Rammstein την δεκαετία του '90.

Ιστορία του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το industrial metal εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80, με τους Ministry, Godflesh και KMFDM ως πρώτα συγκροτήματα του είδους. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας εμφανίστηκαν ονόματα όπως οι Nine Inch Nails με τα πολυπλατινένια άλμπουμ "Pretty Hate Machine", "The Downward Spiral" και "The Fragile", οι White Zombie με τα "La Sexorcisto: Devil Music, Vol. 1" και "Astro-Creep: 2000 – Songs of Love, Destruction and Other Synthetic Delusions of the Electric Head", και οι Ministry με τα "The Mind Is a Terrible Thing to Taste" και "ΚΕΦΑΛΗΞΘ (Psalm 69)".
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90, έκαναν την εμφάνιση τους συγκροτήματα όπως οι Marilyn Manson με το "Antichrist Superstar" και τα # 1 άλμπουμ "Mechanical Animals" και "The Golden Age of Grotesque", οι Stabbing Westward με το "Wither Blister Burn & Peel", οι Static-X με το πλατινένιο "Wisconsin Death Trip", οι Orgy με το επίσης πλατινένιο "Candyass" και οι Rammstein με τα "Sehnsucht", "Mutter" και "Reise, Reise".
Η επιτυχία του είδους οδήγησε σε διάφορες συμπτύξεις του industrial metal με το κλασικό heavy metal και το ραπ, οδηγώντας στην δημιουργία του Nu Metal. Το εμπορικό ξέσπασμα του nu metal οδήγησε σε παρακμή το industrial, με συχνό φαινόμενο της ενσωμάτωση στοιχείων του σε άλλα μουσικά είδη όπως το black metal, με πρωτοστάτες τους Thorns, Blacklodge, Mysticum, Zyklon, κ.α..

Αξιόλογα συγκροτήματα του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιόλογοι δίσκοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]