Gothic metal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Gothic metal
Τόπος γέννησηςΜεγάλη Βρετανία και Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του '90
Μουσικά όργαναΗλεκτρική και ακουστική κιθάρα, Μπάσο, Τύμπανα, Πλήκτρα, Συνθεσάιζερ, Βιολί, Φωνητικά
Συναφή είδηDark metal
Είδη
Symphonic gothic metal, gothic black metal

Το Gothic metal είναι είδος ακραίας μουσικής, που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του '90. Είναι ένα είδος μουσικής που άρχισε να αναπτύσσεται όταν ορισμένα συγκροτήματα του doom metal και του death-doom άρχισαν να εμπνέονται από ορισμένα στοιχεία της μουσικής gothic όπως το gothic rock και κυρίως η ατμοσφαιρική Dark Wave (neoclassical wave, ethereal wave) για να προσθέσουν στη μουσική τους ορισμένες ατμόσφαιρες.. Πρωτοπόροι του είδους υπήρξαν οι Paradise Lost, Anathema και My Dying Bride, ενώ άλλα σπουδαία ονόματα υπήρξαν οι Type Ο Negative από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι The Gathering από την Ολλανδία και οι Tiamat από τη Σουηδία. Οι νορβηγικές μπάντες Theatre of Tragedy, Tristania και The Sins of thy Beloved έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ύφους με τη συστηματοποίηση του στοιχείου που αναφέρεται ως "η ομορφιά και το τέρας". Στην Ελλάδα, η μπάντα On Thorns I Lay ήταν επίσης ένας από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών προς το τέλος της δεκαετίας του 1990.


Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To gothic metal αναμειγνύει τις χαμηλά κουρδισμένες κιθάρες και τους πεσιμιστικούς στίχους του doom metal με τη σκοτεινή και ρομαντική ατμόσφαιρα του gothic rock. Οι στίχοι των τραγουδιών έχουν συνήθως να κάνουν με την απώλεια, τον θάνατο, τον ρομαντισμό, τη χαμένη αγάπη και τη γοτθική φαντασία. Τα φωνητικά ποικίλουν από γρυλίσματα μέχρι βαρύτονα και καθαρά, ενώ το γοτθικό στοιχείο έχει αναμειχθεί με ακραία είδη του metal, όπως το black ή το death metal.

Καταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις αρχές της δεκαετίας του '70, πολλά συγκροτήματα επηρέασαν τη δημιουργία και την αισθητική του gothic metal, μεταξύ αυτών οι Black Sabbath, Celtic Frost, Rainbow, Dio, Blue Öyster Cult, Deep Purple και Mercyful Fate.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80, εμφανίστηκε το gothic rock, ως αποτέλεσμα του κινήματος του πανκ. Πιο γνωστό συγκρότημα του είδους υπήρξαν οι The Cure, ενώ ιδιαίτερα επιδραστικοί υπήρξαν οι Christian Death.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 πραγματοποίησαν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο ονόματα όπως οι My Dying Bride, Paradise Lost και Anathema, με ήχο που συνδύαζε το death metal, το doom και το gothic, ενσωματώνοντας στον ήχο τους πλήκτρα, γυναικεία φωνητικά, κ.α..

Αξιόλογα συγκροτήματα του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]