Μετάβαση στο περιεχόμενο

Black Sabbath (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά στο άλμπουμ του ομώνυμου συγκροτήματος. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Black Sabbath.
Black Sabbath
Στούντιο άλμπουμ από Black Sabbath
Κυκλοφορία13 Φεβρουαρίου 1970
ΗχογράφησηΝοέμβριος 1969 στο Λονδίνο
Μουσικό είδοςHard Rock, Heavy Metal
Διάρκεια38:12
ΠαραγωγήΡότζερ Μπέιν
ΔισκογραφικήVertigo Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Black Sabbath)
-Black Sabbath
(1970)
Paranoid
(1970)

Black Sabbath είναι ο τίτλος του πρώτου στούντιο δίσκου του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Black Sabbath. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε από το Νοέμβριο του 1969 και κυκλοφόρησε στις 13 Φεβρουαρίου του 1970. Ο δίσκος επανεκδόθηκε στις 2 Ιουλίου 2009 σε μορφή διπλού CD, στο δεύτερο μέρος του οποίου περιλαμβανόταν ανέκδοτες ηχογραφήσεις και εναλλακτικές εκτελέσεις.

Ιστορία του δίσκου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 1969, το μπλουζ ροκ συγκρότημα Earth άλλαξε το όνομα του σε Black Sabbath και ηχογράφησε ένα demo με το ομώνυμο κομμάτι. Στις 11 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς πήγαν στα Regent Sound Studios του Λονδίνου όπου ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ μέσα σε διάστημα οκτώ ωρών με το συνολικό κόστος να φθάνει μόλις τις 1.200 λίρες Αγγλίας. Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε άμεσα, με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που το συγκρότημα παίζει στις ζωντανές του εμφανίσεις, λόγω πίεσης χρόνου.

Παρά τις blues καταβολές τους, η μουσική που δημιούργησαν ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και εντελώς διαφορετικό. Φυσικά διατήρησαν αρκετά blues και ροκ στοιχεία, τα προσάρμοσαν όμως στα δικά τους μέτρα. Εκείνο το μήνα εμφανίστηκαν στην ραδιοφωνική εκπομπή "Top Gear" του παραγωγού Τζον Πηλ παίζοντας τα τραγούδια "Black Sabbath", "N.I.B.", "Behind the Wall of Sleep" και "Sleeping Village". Το πρώτο τους σινγκλ ήταν το "Evil Woman" και κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1970, χωρίς να γνωρίσει επιτυχία. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 13 Φεβρουαρίου 1970 ανεβαίνοντας στο βρετανικό Top-10 παρά τις αντίθετες προβλέψεις λόγω των ιδιαίτερα αρνητικών κριτικών που είχε λάβει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της εποχής.[1] Επίσης, έφθασε στο # 8 των γερμανικών τσαρτ και το # 23 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη τους συναυλία μετά την κυκλοφορία του δίσκου ήταν στο "Henry´s Blues House" του Μπέρμιγχαμ για να ακολουθήσουν εννέα ακόμη συναυλίες στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τις αρχές Απριλίου. Στις 15 εκείνου του μήνα έπαιξαν στο "Star Club" του Αμβούργου και στις 25 Απριλίου στο "Residency" της Ελβετίας. Μέχρι την κυκλοφορία του επόμενου δίσκου τους, οι Black Sabbath εμφανίστηκαν ζωντανά μόνο στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποιώντας την πρώτη τους συναυλία επί αμερικανικού εδάφους στις 27 Οκτωβρίου 1970 στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με τους Cactus και τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Το άλμπουμ παραμένει εμβληματικό στην ιστορία της μέταλ μουσικής σκηνής με το περιοδικό Rolling Stone να το κατατάσσει πέμπτο σημαντικότερο στην ιστορία[2] και το "Digital Dream Door" στην έκτη θέση.[3]

Ανάλυση τραγουδιών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ομώνυμο κομμάτι ξεκινάει με έναν αργό, πένθιμο ρυθμό και οι στίχοι του μιλούν για έναν άνθρωπο τον οποίο κυνηγάει ο διάβολος. Στο δεύτερο μέρος του η ταχύτητα και η ένταση ανεβαίνουν για να επέλθει η κορύφωση στο τέλος του κομματιού. Το "The Wizard" είναι ένα βαρύ, μέσης ταχύτητας, μπλουζ τραγούδι κατά τη διάρκεια του οποίου ο Όσμπορν παίζει φυσαρμόνικα και οι στίχοι του αναφέρονται στον μάγο Γκάνταλφ από τον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Επίσης, οι στίχοι του "Behind the Wall of Sleep" προέρχονται από την μυθολογία και πιο συγκεκριμένα από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ.

Τέταρτο κομμάτι του δίσκου είναι το "N.I.B.", του οποίου οι στίχοι αναφέρουν ότι ο διάβολος ερωτεύτηκε μία κοπέλα και προσπαθεί να την αποπλανήσει, ενώ ο τίτλος του κομματιού είναι αναφορά στο μούσι του ντράμερ του συγκροτήματος, Μπιλ Γουόρντ. To "Evil Woman" είναι το τραγούδι με τον εμπορικότερο ήχο στο άλμπουμ και γι' αυτό το λόγο επιλέχθηκε να κυκλοφορήσει σαν σινγκλ. Ακολουθεί το "Sleeping Village", ένα ακουστικό κομμάτι του οποίου η απόκοσμη ατμόσφαιρα ταιριάζει με τους στίχους του οι οποίοι αναφέρονται στις δίκες μαγισσών του Σάλεμ.

Έβδομο κομμάτι του δίσκου είναι το δεκάλεπτο "The Warning", το οποίο με αρκετές εναλλαγές στον ήχο του και αρκετά επηρεασμένο από τα μπλουζ, έδινε την ευκαιρία στο συγκρότημα να αυτοσχεδιάσει κατά τη διάρκεια των ζωντανών του εμφανίσεων. Ο δίσκος κλείνει με το "Wicked World", ένα από τα πρώτα κομμάτια που έγραψε ο Αϊόμι όταν δημιουργήθηκε το συγκρότημα.

1. Black Sabbath (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) - 6:20
2. The Wizard (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) - 4:24
3. Behind the Wall of Sleep (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) - 3:37
4. N.I.B. (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) - 6:08
5. Evil Woman (Larry Weigand, Dick Weigand and David Wagne) - 3:25
6. Sleeping Village (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) - 3:46
7. Warning (Dunbar, Dmochowski, Hickling, Moorshead) - 10:28
8. Wicked World (Iommi, Osbourne, Butler, Ward) - 4:43

Black Sabbath (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 13 Φεβρουαρίου 1970

Χώρα Θέση
Ολλανδία 6
Γερμανία 8
Ηνωμένο Βασίλειο 8
Ηνωμένες Πολιτείες 23
  • Classic Rock Τα 100 καλύτερα άλμπουμ βρετανικού ροκ όλων των εποχών: # 11 [4]
  • Metal Rules, Τα 100 καλύτερα χέβι μέταλ άλμπουμ όλων των εποχών: # 17 [5]
  • Kerrang! Τα 100 καλύτερα χέβι μέταλ άλμπουμ όλων των εποχών: # 31 [6]
  • Rolling Stone Τα 100 καλύτερα χέβι μέταλ άλμπουμ όλων των εποχών:# 5 [7]
  • Kerrang! Τα 100 άλμπουμ που πρέπει να ακούσετε πριν πεθάνετε: # 31 [8]
  • Uncut Τα 100 καλύτερα ντεμπούτα-άλμπουμ όλων των εποχών: # 35 [9]

Τα μέλη του συγκροτήματος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Black Sabbath ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

  1. «Σαν σήμερα (13/02/1970) γεννήθηκε το HEAVY METAL, 52 χρόνια πριν!!!». Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. «The 100 Greatest Metal Albums of All Time». rollingstone.com. 21 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2021. 
  3. 100 Greatest Metal Albums - DigitalDreamDoor.com
  4. Classic Rock's 100 Greatest British Rock Album Ever
  5. «The Top 100 Heavy Metal Albums». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2013. 
  6. The 100 Greatest Heavy Metal Albums of all Time
  7. The 100 Greatest Metal Albums of All Time
  8. Kerrang's 100 Albums You Must Hear Before You Die
  9. Uncut's 100 Greatest Debut Albums