Audi Q7

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Audi Q7
2007 Audi Q7 3.0 TDI quattro 01.jpg
2007 Audi Q7 3.0 TDI quattro 02.jpg Δεξιοτίμονο Audi Q7 3.0 TDI quattro του 2007
Κατασκευαστής Audi
Παραγωγή Σεπτέμβριος 2005 — σήμερα
Συναρμολόγηση Μπρατισλάβα, Σλοβακία
Τσανκτσούν, Κίνα
Κατηγορία Mεγάλο πολυτελές SUV
Αμάξωμα 5-πορτο SUV
Διαμόρφωση Κινητήρας μπροστά, τετρακίνηση
Κινητήρας Βενζίνη: 3.0 λίτρα V6
3.6 λίτρα V6
4.2 λίτρα V8
Diesel: 3.0 λίτρα V6
4.2 λίτρα V8
6.0 λίτρα V12
Μετάδοση 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο
8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο
Μεταξόνιο 3.002 χιλιοστά
Μήκος 5.086 - 5.089 χιλιοστά
Πλάτος 1.983 χιλιοστά
Ύψος 1.737 χιλιοστά
Κενό Βάρος 2.205 - 2.710 κιλά
Μεταφερόμενο Καύσιμο 100 λίτρα
Σχετική εξέλιξη Porsche Cayenne
Volkswagen Touareg
Σχεδιαστής Walter de'Silva
Satoshi Wada

Το Audi Q7 είναι ένα μεγάλο 5-θέσιο, 6-θέσιο ή 7-θέσιο επιβατικό SUV αυτοκίνητο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Audi, με τα βασικά χαρακτηριστικά του, πάντως, να έχουν σχεδιαστεί πρωτίστως για το οδόστρωμα. Η πρώτη γενιά του Q7 ήταν ο πρώτος, χρονολογικά, εκπρόσωπος της Audi στην ολοένα και πιο δημοφιλή στην Ευρώπη κατηγορία των πολυτελών SUV.

Το Q7 βασίστηκε στο πρωτότυπο αυτοκίνητο Audi Pikes Peak quattro, που είχε παρουσιαστεί στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ τον Ιανουάριο του 2003. Το τελικό μοντέλο παραγωγής εισήχθη στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο του 2005, αν και πρακτικώς η έναρξη της μαζικής παραγωγής του στη Σλοβακία έγινε μόλις το 2006. Τον Μάρτιο του 2015, ξεκίνησε η παραγωγή της δεύτερης γενιάς του.

Πρώτη γενιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ζήτημα της ονομασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005, ο κατασκευαστής αυτοκινήτων Nissan αμφισβήτησε επίσημα το δικαίωμα της Audi να χρησιμοποιεί το γράμμα Q σε μοντέλα αυτοκινήτων. Η Audi τοποθετεί το γράμμα Q για να δείξει το Quattro, δηλαδή τα μοντέλα με 4-κίνηση. Άλλα μοντέλα της Audi στην κατηγορία των SUV, όλα επίσης με αυτό το γράμμα, είναι το Audi Q5 του 2008 και το Audi Q3 του 2011.

Εσωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Q7 διαθέτει στάνταρ δύο σειρές καθισμάτων, όπου η τελευταία μπορεί να μετακινηθεί κατά 100 χιλιοστά, με ρυθμιζόμενες ανακλινόμενες πλάτες. Τα τρία πίσω καθίσματα μπορούν να τροποποιηθούν σε δύο, αντικαθιστώντας το κεντρικό υποβραχιόνιο με έναν πλήρη χώρο τοποθέτησης αντικειμένων. Μπορεί να προστεθεί, προαιρετικά, και μια τρίτη σειρά με δύο καθίσματα, επιτυγχάνοντας 6-θέσιο ή 7-θέσιο σαλόνι.

Αν έχουν εγκατασταθεί και οι τρεις σειρές καθισμάτων, ο συνολικός όγκος του χώρου αποσκευών είναι κοντά στα 330 λίτρα. Αν αφαιρεθεί η τρίτη σειρά, αυξάνεται σε 775 λίτρα. Με αφαίρεση της δεύτερης και της τρίτης σειράς, το μέγιστο δυνατό φορτίο ανέρχεται σε 2.035 λίτρα.

Μεταξύ αντίστοιχων SUV με παρόμοια χαρακτηριστικά, είναι πιο ακριβό από το Hyundai ix55 και έχει τιμές παρόμοιες με το συγγενικό Volkswagen Touareg. Μοντέλα όπως η BMW X5, η Mercedes-Benz ML και η Porsche Cayenne, έχουν συνήθως λίγο υψηλότερες τιμές.

Ηλεκτρονικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ηλεκτρονικό σύστημα του Q7, αναλύει τις πληροφορίες που προέρχονται από τα πεντάλ του φρένου ή της επιτάχυνσης και τον λεβιέ ταχυτήτων, όπως η τρέχουσα ταχύτητα οδήγησης. Άλλες παράμετροι που αναλύει το ηλεκτρονικό σύστημα, είναι το τρέχον επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και οι παλμοί που παράγονται από το Σύστημα Ελέγχου Ευστάθειας (ESP).

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα καθορίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ της μετάδοσης και του κινητήρα, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και απόδοσης. Τα ηλεκτρονικά πληροφόρησης και ελέγχου διαχείρισης ανήκουν σε ένα υπο-μενού, που έχει τη μορφή της Multi Media Interface (MMI), όπου το σύστημα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις τρόπους οδήγησης: την οδήγηση με τον βενζινοκινητήρα, με τον ηλεκτροκινητήρα ή και με τους δύο ταυτόχρονα. Η κύρια μονάδα παροχής ενέργειας στο αυτοκίνητο, είναι ο κινητήρας βενζίνης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παροχή ενέργειας στην μπαταρία και τη διατήρηση του αυτοκινήτου σε λειτουργία.

Ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οδήγηση σε ταχύτητες κάτω των 30 χιλιόμετρα / ώρα, επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών σωματιδίων και θορύβου, καθώς και την αύξηση της αποτελεσματικότητας σε αργή οδήγηση ή σε καταστάσεις συμφόρησης, όπως στην πόλη. Η χωρητικότητα της μπαταρίας παράγει ένα μίλι, ενώ το φρενάρισμα και τα φορτία για τις συλλήψεις. Αν έχει φτάσει στο επίπεδο της μικρής φόρτισης, τα επαναφορτίζει κινητήρα φυσικού αερίου της μπαταρίας.

Αν ο οδηγός απαιτεί περισσότερη επιτάχυνση από τις χαμηλότερες στροφές, το ηλεκτρονικό σύστημα επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ του βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα, δημιουργώντας μια επιπλέον ώθηση των 200 N·m, με αποτέλεσμα την μείωση του χρόνου επιτάχυνσης 0 - 100 km/h από τα 7,4 στα 6,8 δευτερόλεπτα.

Το ταμπλό ενός Audi Q7 3.0 TDI πρώτης γενιάς.

Μία από τις δυνατότητες του ηλεκτροκινητήρα, είναι να φορτίζει τις μπαταρίες με την κινητική ενέργεια που αποκτήθηκε από φρενάρισμα ή την επιτάχυνση σε λόφους. Με αυτή την εκ των προτέρων φόρτιση στο ηλεκτρικό σύστημα, ο κινητήρας καταναλώνει 13% λιγότερο καύσιμο από τις μη υβριδικές εκδόσεις του. Η οικονομία καυσίμου είναι ακόμη μεγαλύτερη στις αστικές περιοχές και αυτό οφείλεται στην πρωτογενή χρήση του ηλεκτροκινητήρα υπό αστικές συνθήκες οδήγησης.

Τέλος, η Audi τοποθέτησε στο Q7 μια γυάλινη οροφή που διαθέτει ηλιακά κύτταρα που μπορούν να παρέχουν στο όχημα τη λειτουργία του εξαερισμού και του ελέγχου του κλίματος, ακόμα και αν το όχημα δεν βρίσκεται σε λειτουργία.

Ενεργητική και παθητική ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τον μεγάλο αριθμό αερόσακων και τις προηγμένες ηλεκτρονικές τεχνολογίες ασφάλειας, όπως το Σύστημα Ελέγχου Ευστάθειας (ESP), το Q7 πρώτης γενιάς σκόραρε μόνο 4 αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης που διεξάγονται από τον Euro NCAP. Τα μεταγενέστερα αυτοκίνητα έλαβαν το μέγιστο σκορ, τα 5 αστέρια. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, το Q7 σκόραρε εξ αρχής 5 στα 5 αστέρια στα τεστ ασφαλείας της NHTSA, στις δοκιμές μπροστινής και πλευρικής πρόσκρουσης.

Αποτελέσματα δοκιμών Euro NCAP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τις δοκιμές που έγιναν από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP χορηγήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε αστέρια στο Q7, λόγω των ατελειών που διαπιστώθηκαν σε μια συγκόλληση της προστασίας γύρω από τα πόδια του οδηγού, η οποία εκδηλώνεται σε μια μετωπική σύγκρουση. Ως αποτέλεσμα, διαπιστώθηκε ότι το ταμπλό θέτει σε κίνδυνο τον οδηγό, ιδιαίτερα τα γόνατα και τους μηρούς. Οι άλλες εξετάσεις που έλαβαν χώρα από αυτό τον οργανισμό ήταν επιτυχείς, κερδίζοντας τέσσερα αστέρια στην προστασία παιδιών και δύο αστέρια στην προστασία των πεζών. Η πλευρική πρόσκρουση απέσπασε ένα ξεχωριστό βραβείο για το εξαιρετικό του αποτέλεσμα.

Αποτελέσματα δοκιμών της NHTSA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Audi Q7 δεύτερης γενιάς, του 2016.

Η αρμόδια Διεύθυνση των ΗΠΑ (NHTSA) βαθμολόγησε το Q7 με πέντε αστέρια στις μετωπικές και πλευρικές προσκρούσεις, και με τέσσερα στην σταθερότητα ενάντια σε ενδεχόμενη ανατροπή. Οι βαθμολογίες της NHTSA προήλθαν από τη χρήση των αερόσακων, όχι μόνο μπροστά, αλλά και την ενίσχυση των πλευρικών αερόσακων (που ονομάζεται Sideguard), και την χρήση των αερόσακων για τους επιβάτες της δεύτερης σειράς καθισμάτων.

Μια άλλη τεχνολογία που ξεχώρισε ιδιαίτερα, ήταν η χρήση του Quattro, το οποίο συμπληρώνεται από το Σύστημα Ελέγχου Ευστάθειας (ESP), που έχει μάλιστα και την ικανότητα να ανιχνεύει τυχόν πιθανότητα ανατροπής και να επεμβαίνει έγκαιρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα