376

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το έτος. Για τον αριθμό, δείτε: 376 (αριθμός).


Το 376 σε άλλα ημερολόγια
Γρηγοριανό ημερολόγιο376
CCCLXXVI
Ελληνικό αλφάβητοΤΟϚ´
Ab urbe condita1129
Αρμενικό ημερολόγιοn/a
Κινεζικό ημερολόγιο3072 – 3073
乙亥 – 丙子
Αιθιοπικό ημερολόγιο368 – 369
Εβραϊκό ημερολόγιο4136 – 4137
Περσικό ημερολόγιο246 ΠΕ – 245 ΠΕ
Ισλαμικό ημερολόγιο254 ΠΕ – 253 ΠΕ
Ινδουιστικά ημερολόγια
Βικράμ Σαμβάτ431 – 432
Σάκα Σαμβάτ298 – 299
Κάλι Γιούγκα3477 – 3478

Η τρέχουσα σελίδα αφορά το έτος 376 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο

Το έτος 376 (CCCLXXVI ) ήταν ένα δίσεκτο έτος που ξεκινούσε την Παρασκευή. Εκείνη την εποχή ήταν γνωστό ως το Έτος των Υπάτων Ουάλη και Αυγούστου (ή, λιγότερο γνωστό, το Έτος 1129 από Κτήσεως Κόσμου). Η ονομασία 376 είχε χρησιμοποιηθεί από την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο, όταν το χριστιανικό ημερολόγιο έγινε η δημοφιλέστερη μέθοδος των ετών στην Ευρώπη.

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανά μέρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γοτθικός Πόλεμος: ο Αυτοκράτορας Ουάλης επιτρέπει στο Βησιγότθο φύλαρχο Φριτιγέρνο και στο λαό του να διασχίσουν τον Ίστρο Ποταμό (Δούναβη) από τη Θράκη (μετέπειτα Ρουμανία) και να εγκατασταθούν σε Ρωμαϊκό έδαφος στη Μοισία υπό την προϋπόθεση της παροχής στρατιωτών στις λεγεώνες. Οι Βησιγότθοι επιβιβάζονται με στρατιώτες πάνω σε πλοία και σχεδίες και κανό κατασκευαμένα από κούφιους δενδρικούς κορμούς. Ο ποταμός διογκώνεται από συχνές βροχοπτώσεις. Ένα μεγάλο πλήθος προσπαθεί να κολυμβήσει και πνίγονται ύστερα από μεγάλη προσπάθεια απέναντι στη δύναμη του ρεύματος.
  • Οι Γρευθούνγγοι, καθοδηγούμενοι από τον Αλάθεο και Σάφραγα, εκτοπίζονται λόγω των επιδρομών των Ούννων και των Αλανών, ζητώντας άσυλο εντός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Δεν δίνεται. Οι Ρωμαϊκές μεθοριακές δυνάμεις στο οριακό σημείο, εξαφανίζονται κατά μήκος του Ίστρου Ποταμού (Δούναβη) και ενώνονται με το Φριτιγέρνο. Με την κατάστασή τους σοβαρή και απεγνωσμένως με έλλειψη τροφίμων, η δυσφορία ανεβαίνει ανάμεσα στους Γότθους.
  • Οι Ρωμαίοι αποτυγχάνουν να αφοπλίσουν τους Βησιγότθους, αποτυγχάνουν στη διαχείρηση των προσφύγων και τους κακομεταχειρίζονται, παίρνοντας μερικά από τα παιδιά τους ως δούλους. Οι Γότθοι ξεσπούν στην περιοριστική τους περιοχή μεταξύ του Ίστρου Ποταμού (Δούναβη) και πλήττουν νοτίως προς την πεδινή γόνιμη περιοχή πλησίον της Μαρκιανούπολης (Βουλγαρία). Παρ' όλη την αψήφιση των τοπικών Ρωμαίων αξιωματούχων, δεν είναι σε ανοιχτή εξέγερση.
  • Ο Λουπικίνος, Κόμης της Θράκης, αποπειράται να φέρει τους Βησιγότθους πίσω υπό έλεγχο. Προσκαλεί το Φριτιγέρνο και τους Γοτθικούς ηγέτες σε ένα δείπνο, αφήνοντας τους να πιστέψουν ότι με επιπρόσθετο ποτό και φαγητό, δύνανται να συζητήσουν τις προμήθειες του λαού. Κατά τη διάρκεια του λουκουλλείου γεύματος, ο Λουπικίνος προσπαθεί να δολοφονήσει τη Γοτθική αντιπροσωπεία. Ο Φριτιγέρνος αποδρά και οι Γότθοι αρχίζουν να λεηλατούν και να καίνε τα αγροκτήματα και τις Ρωμαϊκές επαύλεις κοντά στη Μαρκιανούπολη.
  • Ο Λουπικίνος επιτίθεται στους Βησιγότθους 14,5 χιλιόμετρα έξω από τη Μαρκιανούπολη με εσπευσμένως συγκεντρωμένα τοπικά στρατεύματα. Η δύναμή του (5.000 άνδρες) εκμηδενίζεται και οι Γότθοι εξοπλίζονται με Ρωμαϊκές πανοπλίες και όπλα. Ο Φριτιγέρνος προελαύνει νοτίως προς την Αδριανούπολη (Τουρκία).
  • Φοβούμενοι την συνάντηση με το Φριτιγέρνο, οι Ρωμαϊκές στρατιές Γοτθικής προέλευσης σταθμεύουν στην Αδριανούπολη και διατάζονται από τον Ουάλη να κινηθούν ανατολικώς. Οι στατιώτες αιτούνται μία διήμερη καθυστέρηση και ζητούν για φαγητό και χρήματα ενόψει του ταξιδιού. Όμως, ο Αρχηγικός Μάγιστρος της Αδριανούπολης αρνείται και οι Γότθοι ξεσπούν σε ανοιχτή επανάσταση. Επιφέρουν αρκετά θύματα μεταξύ των κατοίκων. Οπλισμένοι με Ρωμαϊκό εξοπλισμό, μετέχουν με τις δυνάμεις του Φριτιγέρνου.
  • Χειμώνας - Ο Φριτιγέρνος αποπειράται μία ανεπιτυχή πολιορκία της Αδριανούπολης. Τα στρατεύματά του προσπαθούν να επιτεθούν στα αστικά τείχη, αλλά εγκαταλείπουν τις επιθέσεις και σπάνε σε μικρότερα σχήματα, όντας καλύτεροι για τροφοσυλλογή και την σίτισή τους. Οι Ρωμαίοι φυλακισμένοι ανταλλάσσουν πλευρές και δίνουν στους Γότθους μία αξιόλογη πηγή τοπικής πληροφόρησης.

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 376 (από τα Wikidata)

Θάνατοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 376 (από τα Wikidata)

Σε άγνωστη ημερομηνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]