Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έμβλημα της Συριακής Εκκλησίας

Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία (κλασικά συριακά: ܥܺܕܬܳܐ ܣܽܘ̣ܪܝܳܝܬܳܐ ܬܪܺܝܨܰܬ ܫܽܘ̣ܒ̥ܚܳܐ‎, ʿĪṯo Suryoyṯo Trišaṯ Šubḥo, αραβικά: الكنيسة السريانية الأرثوذكسية‎), επίσης γνωστή ως Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας, είναι μια αυτοκέφαλη Ανατολική Ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα μέλη της διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Σουηδία, την Ινδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιεί την παλαιότερη σωζόμενη Θεία Λειτουργία στον Χριστιανισμό, τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου Αποστόλου, και χρησιμοποιεί την συριακή ως επίσημη και λειτουργική της γλώσσα. Η εκκλησία καθοδηγείται από τον Σύριο Πατριάρχη Αντιοχείας. Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία έχει της ρίζες της ιστορίας της σε μία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Αντιόχεια, που περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων (Καινή Διαθήκη, Πράξεις 11:26) και ιδρύθηκε από τον Απόστολο Πέτρο το 37 μ.Χ. Η εκκλησία έχει επικεφαλής τον σύριο Ορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο Aphrem τον 2ο από το 2014.

Διεθνής παρουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συριακή ορθόδοξη εκκλησία στην Μιντιγιάτ, Τουρκίας.

Εκτιμάται ότι η εκκλησία έχει πάνω από 5.000.000 μέλη παγκοσμίως στα οποία περιλαμβάνονται 1.500.000 μέλη στην Ινδία και την ινδική διασπορά.[1] Η πλειονότητα των υπολοίπων οπαδών της είναι οι εθνοτικοι Συροχριστιανοί/Ασσύριοι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν τους αυτόχθονες προ-Αραβικούς πληθυσμούς της σύγχρονης Συρίας, του Ιράκ και τις Νοτιοανατολικής Τουρκίας.[2] Ήταν επίσης η εθνική ομάδα που μετέτρεψε τους Χριστιανούς του Σεντ Τόμας της Ινδίας το 700. Επιπλέον, υπάρχει επίσης μια μεγάλη Συριακή κοινότητα μεταξύ των Μάγιας μεταστραφέντες στη Γουατεμάλα. Επίσης υπάρχουν και μερικές άλλες αυτοκέφαλες (ανεξάρτητες) Συριακές Ορθόδοξες Εκκλησίες που ακολουθούν την ίδια ή παρόμοια λειτουργία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Murre-van den Berg, Heleen (2011). «Syriac Orthodox Church». Στο: Kurian, George Thomas, επιμ. The Encyclopedia of Christian Civilization. Wiley-Blackwell, σελ. 2304. ISBN 978-1-4051-5762-9. 
  2. Gall, Timothy L. (ed). Worldmark Encyclopedia of Culture & Daily Life: Vol. 3 – Asia & Oceania. Cleveland, OH: Eastword Publications Development (1998); pg. 720–721.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]