Δυναστεία Τζιν (265-420)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αυτοκρατορία των Τζιν (με κίτρινο χρώμα) στη μεγαλύτερή της έκταση, περίπου το 280 μ.Χ. ("Δυτικοί Τζιν")

H Δυναστεία Τζιν ήταν δυναστεία της Αυτοκρατορικής Κίνας, την περίοδο 265-420 μ.Χ. Ιδρύθηκε από τον Σιμά Γιαν, γιο του Σιμά Τσάο, ο οποίος έγινε Πρίγκιπας του Τζιν και μετά θάνατον ανακηρύχθηκε ιδρυτής της ομώνυμης δυναστείας. Η δυναστεία προέκυψε στα τέλη και μετά την περίοδο των "Τριών Βασιλείων" (220-280 μ.Χ.), η οποία έληξε με την κατάκτηση των "Ανατολικών Γου" από τους Τζιν. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες-χρονικές περίοδοι στην ιστορία της δυναστείας. Οι "Δυτικοί Τζιν" και οι "Ανατολικοί Τζιν".

Οι "Δυτικοί Τζιν" (265–316) ιδρύθηκαν ως διάδοχο κράτος στους Κάο Βέι μετά την υφαρπαγή του θρόνου από τον Σιμά Γιαν, με πρωτεύουσα τη Λουογιάνγκ (265–311) και κατόπιν την Τσανγκ'αν (σημερινή Σιάν στην επαρχία Σαανσί) (312–316). Οι "Δυτικοί Τζιν" ξαναένωσαν την Κίνα το 280 μ.Χ., αλλά σχεδόν αμέσως μετά το κράτος τους αντιμετώπισε κρίση διαδοχής, εμφύλιο πόλεμο και εισβολή από τους "Πέντε Βαρβάρους". Οι αντάρτες αλλά και οι εισβολείς άρχισαν να εγκαθιδρύουν αυτόνομα κράτη στην κοιλάδα του Κίτρινου Ποταμού, εγκαινιάζοντας την περίοδο της κινεζικής ιστορίας που ονομάζεται "Δεκαέξι Βασίλεια".

Τα κράτη αυτά αμέσως άρχισαν να πολεμούν μεταξύ τους καθώς και την Αυτοκρατορία των Τζιν ("Δυτικοί Τζιν"), οδηγώντας στη μετεξέλιξη της δυναστείας, με τη μεταφορά από τον Σιμά Ρούι της πρωτεύουσας στο Τζιανκάνγκ (σημερινή Ναντζίνγκ), με αποτέλεσμα να προκύψουν οι "Ανατολικοί Τζιν" (317–420) στη θέση των "Δυτικών Τζιν". Η δυναστεία των "Ανατολικών Τζιν" ανατράπηκε τελικώς από τη δυναστεία Λιο Σονγκ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]