Φανερωμένη Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον PapaJohnWp (συζήτηση | συνεισφορές) στις 10:03, 23 Νοεμβρίου 2019. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.

Συντεταγμένες: 35°4′25″N 24°49′59″E / 35.07361°N 24.83306°E / 35.07361; 24.83306

Φανερωμένη
Φανερωμένη is located in Greece
Φανερωμένη
Φανερωμένη
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΤυμπακίου
Γεωγραφία
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο80

Η Φανερωμένη είναι χωριό και ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα στον πρώην Δήμο Τυμπακίου της επαρχίας Πυργιώτισσας, στο νομό Ηρακλείου με 495 κατοίκους το 2001. Σήμερα ανήκει στο δήμο Φαιστού. Βρίσκεται 7 περίπου χιλιόμετρα μετά το Τυμπάκι[1]. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία.[2] Ο κεντρικός ναός είναι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου[3], ενώ στη μία είσοδο του οικισμού υπάρχει η δίκλιτη εκκλησία των Αγίων Αντωνίου και Αγίου Νεκταρίου και στην άλλη η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Στον οικισμό λειτουργούσαν Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο, τα οποία σήμερα έχουν συγχωνευτεί με τα γειτονικά σχολεία του οικισμού Βώροι.

Δ.δ. Φανερωμένης

Αριθμώντας συνολικά 729 κατοίκους, το Δημοτικό διαμέρισμα Φανερωμένης συστάθηκε με το Σχέδιο Καποδίστρια. Οι οικισμοί που το συναποτελούν είναι:

  • η Φανερωμένη [ 495 ] , έδρα.
  • τα Καλύβια [ 20 ]
  • η Ιερά Μονή Καλυβιανής [ 214 ] , με την παλιά εκκλησία να χρονολογείται από τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο.

Η Φανερωμένη συνορεύει με τους Βώρους, τα Σκούρβουλα, τους Κισσούς, τον Καλοχωραφίτη και τη Γαλιά, ενώ βρίσκεται πάρα πολύ κοντά με τη Φαιστό, τις Μοίρες, το Τυμπάκι και άλλους οικισμούς της Μεσαράς. Το χωριό αποτελείται από διάφορες γειτονιές (μετόχια) όπως τα Ρηγιανά (ή Αργιανά), τα Παπαδιανά, το Κάτω Μετόχι κ.τ.λ. Από τη μέση του χωριού περνάει ο ποταμός Κουτσουλίτης (ή Κουτσουλίδης), ο οποίος έχει τις πηγές του στο Βότομο του δήμου Ζαρού. Βόρεια του χωριού βρίσκεται το φράγμα της Φανερωμένης, μια τεχνητή λίμνη χιλίων περίπου στρεμμάτων, στην οποία έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα.

Ιστορικά στοιχεία

Το σπήλαιο της Φανερωμένης χρησιμοποιήθηκε ως χώρος λατρείας, από τα υστερομινωικά χρόνια ως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε αυτό αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα.

Αξιοθέατα

Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ένα τεχνητό φράγμα για την άρδευση της περιοχής. Αυτό βρίσκεται στα σύνορα με τους οικισμούς Γαλιά και Σκούρβουλα.

Παραπομπές

  1. «Διαδρομή Ρέθυμνο-Μοίρες». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2008. 
  2. «Σπήλαια νομού Ηρακλείου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2008. 
  3. Β΄ Αρχιερατική Περιφέρεια Αρχειοθετήθηκε 2008-05-08 στο Wayback Machine., Ιερά Μητρόπολις Γορτύνης και Αρκαδίας