Τυραννοκτόνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τυραννοκτόνος
ΣυγγραφέαςPseudo-Lucian
ΤίτλοςΤυραννοκτόνος
Tyrannicida
Γλώσσααρχαία ελληνικά
Τυραννοκτόνοι. Γλυπτό σύνταγμα προς τιμή των Αρμόδιου και Αριστογείτονα.

Ο Τυραννοκτόνος είναι ρητορικό έργο του Λουκιανού με δημιουργική φαντασία, που υπαινίσσεται τον Αρμόδιο που σκότωσε τον Ίππαρχο υπολαμβάνοντάς τον, μέσα στο σκοτάδι, ως τον αδελφό του τύραννο Ιππία. Ο Έρασμος που υπήρξε ο συγγραφέας της λατινικής μετάφρασης του Τυραννοκτόνου και του Αποκηρυττόμενου στην αυθεντική μορφή τους έγραψε στα λατινικά ένα συνοδευτικό (companionate) χωρίο, μια πλαστή αγόρευση αντίθετη με αυτή που εξετάζουμε η οποία βρίσκεται σε μερικές από τις παλιές εκδόσεις του Λουκιανού.

Την όλη υπόθεση την αναγάγει ως δοκιμασία, θεσμό του Αττικού δικαίου, στην οποία υποβάλλονταν κάθε Αθηναίος που απαιτούσε κάποιο πολιτικό προνόμιο. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για έναν που προβάλλεται ως τυραννοκτόνος και ζητά ανάλογη αμοιβή. Κάποιος, όμως, από τους συμπολίτες του έχει ήδη προσβάλει το δικαίωμα του προσφεύγοντος να διεκδικήσει την αμοιβή που προφέρει ο δήμος. Οι αρχές έχουν παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο και ο αντίδικος θεωρείται ότι έχει ήδη μιλήσει.

«Καί ὁ μέν καθελών τήν τυραννίδα πᾶσαν εἰμί ἐγώ· μεμέρισται δέ ἐς πολλούς τό ἔργον ὥσπερ ἐν δράματι.[1]»

Ο τυραννοκτόνος ισχυρίζεται ότι αυτός είναι που κατέλυσε ολοκληρωτικά την τυραννίδα, η πράξη του όμως μοιράζεται σε πολλούς, όπως γίνεται στα δράματα: Ο πρωταγωνιστής ήταν αυτός, δευτεραγωνιστής ο γιος, τριταγωνιστής ο ίδιος ο τύραννος, όσο για το σπαθί, μας υπηρέτησε όλους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αυτόθι, 22, 11-13

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]