Τρισώματος Τυφών (Ακρόπολη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρισώματος Τυφών
Ο τρισώματος Τυφών (αποσπασματική άποψη)
ΟνομασίαΤρισώματος Τυφών
Έτος δημιουργίας7ος - 6ος αιώνας π.Χ.
Είδοςγλυπτό
ΜουσείοΜουσείο της Ακρόπολης
Αριθμός καταλόγου35
Χάρτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο Τρισώματος Τυφών είναι αρχαίο αττικό γλυπτό, τμήμα του αρχικού συμπλέγματος που στόλιζε το αέτωμα του Παρθενώνα. Βρέθηκε το 1888 στις ανασκαφές της Ακρόπολης. Φυλάσσεται στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι κατασκευασμένο από μαλακό ασβεστόλιθο της Αττικής. Παριστάνει τον Τυφώνα, το μυθικό τέρας και φοβερό αντίπαλο του θεού Δία. Σύμφωνα με την περιγραφή του Ευριπίδη[1] παρουσιάζεται μπροστά μας ο «τρισώματος Τυφώνας» με φιδίσια ουρά και τρία φτερωτά ανθρώπινα σώματα. Το φοβερό αυτό τέρας της μυθολογίας ήταν τοποθετημένο στην δεξιά πτέρυγα του αετώματος του Αρχαίου Ναού της Ακρόπολης ώστε να καταλαμβάνει χώρο συνολικού μήκους 3,35 μέτρων και μέγιστου ύψους 0,79 μέτρων.

Πρόκειται για περίπλοκο σύμπλεγμα, όχι μόνο από γλυπτικής, αλλά και ανατομικής άποψης. Τα τρία σώματα σέρνονται κυριολεκτικά επάνω στην γη με τους ισχυρούς θώρακες τεταμένους. Τα τρία κεφάλια είναι στολισμένα με πλούσια κόμη, και φέρουν γενειάδα που είναι κομψή στα μάγουλα και μακρυά στο πηγούνι. Η ουρά κουλουριάζεται και χάνεται στο βάθος. Τα τρία σώματα κρατούν στα χέρια αντικείμενα αινιγματικά. Η όλη εμφάνιση του τέρατος γινόταν ακόμα πιο εντυπωσιακή από τα ζωηρά χρώματα που είχε, και σήμερα έχουν πια ξεθωριάσει. Η σάρκα των ανθρώπινων σωμάτων του τέρατος ήταν βαμμένη με έντονο κόκκινο, κάνοντας αντίθεση με τις γαλάζιες κόμες και γενειάδες και τις πράσινες κόρες των ματιών. Οι φτερούγες είχαν διάφορα χρώματα εναλλάξ δίνοντας μια ιριδίζουσα διάσταση στο όλο παρουσιαστικό, ενώ λέπια θωρακίζουν την ουρά και κατά μήκους ταινίες κόκκινου και μπλε χρώματος δίνουν έμφαση στην αίσθηση του κινδύνου.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέση του Τρισώματου Τυφώνα στο αέτωμα του Παρθενώνα (αναπαράσταση).

Ο τρισώματος Τυφώνας είναι αναμφίβολα τμήμα πολυπλοκότατου συμπλέγματος που εικονίζει τον αγώνα κατά τον οποίο ο Δίας εκσφενδονίζει τον κεραυνό εναντίον του αντίπαλου του Τυφώνα, ενώ στην αριστερή πτέρυγα ο Ηρακλής πολεμάει την Έχιδνα.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τρισώματος Τυφών είναι μέρος του πλαστικού διακόσμου του ναού και έργο του 6ου π.Χ. αιώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ευριπίδης, Ηρακλής, στ. 1258». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]