Μνησικλής ο Αθηναίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνησικλής
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Αθήνα
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Ιδιότητααρχιτέκτονας
Τα Προπύλαια της Ακρόπολης σε υποθετική αναπαράσταση, σχέδιο του 19ου αιώνα.

Ο Μνησικλής υπήρξε σπουδαίος αρχιτέκτονας της Αρχαίας Ελλάδας ο οποίος έζησε τον καιρό του Περικλή, δηλαδή το δεύτερο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα. Υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με τον βίο ή τα έργα του και ως πιο φημισμένο έργο του αναφέρεται, από τον Πλούταρχο, τα Προπύλαια της Ακρόπολης[1][2]. Το έργο κατασκευής ξεκίνησε το 437 π.Χ. κατεδαφίζοντας το προϋπάρχον μαρμάρινο αρχαϊκό πρόπυλο και αντικαθιστώντας το από πολύ μεγαλύτερο μνημειώδες κτίσμα[3], αν και τελικά οι προβλεπόμενες εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν. Ο Μνησικλής στην κατασκευή του όλου έργου εφάρμοσε "ευφυείς και νεωτεριστικές λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του εδάφους και τη λειτουργία του χώρου"[4]. Μια ακόμη αναφορά για τον Μνησικλή γίνεται από τον Πλούταρχο σχετικά με πολύ σοβαρό ατύχημα που είχε στο διάστημα κατασκευής των Προπυλαίων. Ήταν δε τόσο σοβαρό ώστε ο Περικλής, μετά από όραμα στο οποίο εμφανίστηκε η θεά Αθηνά και με τις υποδείξεις της σε αυτόν, μεσολάβησε και έσωσε τον Μνησικλή από βέβαιο θάνατο[2]. Τέλος, σύμφωνα με κάποιους μελετητές, συνεργάστηκε και στην κατασκευή του Ερεχθείου[5] αν και ορισμένοι το αποκλείουν[6]. Εκείνο όμως που σίγουρα κατατάσσει τον Μνησικλή μεταξύ των επιφανών αρχιτεκτόνων της κλασσικής Ελλάδας είναι ο συνδυασμός του δωρικού ρυθμού του κτιρίου με τις εσωτερικές ιωνικές κιονοστοιχίες, η καλλιτεχνική ποιότητα των Προπυλαίων, ο προσανατολισμός τους με το έδαφος και η λειτουργικότητά τους που τα καθιστούν ένα μνημείο αντάξιο του Παρθενώνα[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 224, τομ. 22. 
  2. 2,0 2,1 ... τὰ δὲ Προπύλαια τῆς ἀκροπόλεως ἐξειργάσθη μὲν ἐν πενταετίᾳ Μνησικλέους ἀρχιτεκτονοῦντος: τύχη δὲ θαυμαστὴ συμβᾶσα περὶ τὴν οἰκοδομίαν ἐμήνυσε τὴν θεὸν οὐκ ἀποστατοῦσαν, ἀλλὰ συνεφαπτομένην τοῦ ἔργου καὶ συνεπιτελοῦσαν. ὁ γὰρ ἐνεργότατος καὶ προθυμότατος τῶν τεχνιτῶν ἀποσφαλεὶς ἐξ ὕψους ἔπεσε καὶ διέκειτο μοχθηρῶς, ὑπὸ τῶν ἰατρῶν ἀπεγνωσμένος. ἀθυμοῦντος δὲ τοῦ Περικλέους ἡ θεὸς ὄναρ φανεῖσα συνέταξε θεραπείαν, ᾗ χρώμενος ὁ Περικλῆς ταχὺ καὶ ῥᾳδίως ἰάσατο τὸν ἄνθρωπον. ἐπὶ τούτῳ δὲ καὶ τὸ χαλκοῦν ἄγαλμα τῆς Ὑγιείας Ἀθηνᾶς ἀνέστησεν ἐν ἀκροπόλει παρὰ τὸν βωμὸν ὃς καὶ πρότερον ἦν, ὡς λέγουσιν. - Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι/Περικλής, 13.7 και 13.8
  3. «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ». www.eie.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2017. 
  4. orbitlab. «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ». www.ysma.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2017. 
  5. «Classical Period - Culture». www.fhw.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2017. 
  6. «Untitled Document». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2017.