Ταξίδι στα Κύθηρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ταξίδι στα Κύθηρα είναι ο τίτλος ελληνικής ταινίας σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Βγήκε στις αίθουσες το 1984.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλέξανδρος (Giulio Brogi) είναι στην αναζήτηση ενός ηλικιωμένου ηθοποιού. Τον συναντά τελικά σε ένα οπωροπωλείο και η ταινία του μπορεί να αρχίσει. Ο Αλέξανδρος υποδέχεται τον πατέρα του, Σπύρο (Μάνος Κατράκης), πρώην κομμουνιστή που επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 32 χρόνια εξορίας στην ΕΣΣΔ χάρη στην αμνηστία που αποδόθηκε με την πτώση της δικτατορίας το 1974. Ο Σπύρος ξαναβρίσκει τη γυναίκα του, Κατερίνα (Δώρα Βολανάκη), το σπίτι του και κάποιους παλιούς συντρόφους. Έχοντας περάσει 32 χρόνια ονειρευόμενος την ημέρα της επιστροφής του, αδυνατεί να προσαρμοστεί στον τόπο καταγωγής του και να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Μόνο η γυναίκα του τον καταλαβαίνει.

Η πορεία προς το άπειρο κενό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ή ίσως ο Σπύρος δεν έχει άλλον που θα μπορούσε να τον καταλάβει. Η αρχική επανεύρεση του Σπύρου με την γυναίκα του είναι δύσκολη. Ο Σπύρος έχει ξαναπαντρευτεί και έχει και δυο παιδιά με τη δεύτερη γυναίκα του. Η Κατερίνα δεν μπορεί να το χωνέψει εύκολα αυτό. Αυτή τον περίμενε. Όμως καθώς εξελίσσεται η υπόθεση, ο Σπύρος αποκόβεται σχεδόν από όλους, και μένει μόνο η Κατερίνα δίπλα του.

Το σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Συνεργάστηκε ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός.

Η ταινία βραβεύτηκε για το σενάριο της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Φεστιβάλ των Καννών[1]. Χαρακτηριστικές φράσεις-σημεία αναφοράς:

Η πρώτη είναι από τη Μαίρη Χρονοπούλου, που μετά από μια ερωτική συνεύρεση λέει στον αδελφό της: Είναι φορές που ανακαλύπτω με φρίκη και ανακούφιση ότι δεν πιστεύω σε τίποτα. Τότε ξαναγυρίζω στο σώμα μου. Μόνο αυτό μου θυμίζει πως είμαι ζωντανή.

Η δεύτερη είναι από τον μονόλογο του Μάνου Κατράκη: Σε ακούω θάνατε που έρχεσαι. Σε ξεγέλασα πέντε φορές: πέντε πόλεμοι, φυλακές, το στήσιμο στον τοίχο. Σε ξεγέλασα. Σ' ακούω, σ' ακούω που έρχεσαι, σ' ακούω.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]