Ο Θίασος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Θίασος
Σκηνοθεσία Θόδωρος Αγγελόπουλος
Σενάριο Θόδωρος Αγγελόπουλος
Πρωταγωνιστές Μαρία Βασιλείου
Αλίκη Γεωργούλη
Εύα Κοταμανίδου
Βαγγέλης Καζάν
Δάνης Κατρανίδης
Πέτρος Ζαρκάδης
Στράτος Παχής
Νένα Μεντή
Χριστόφορος Νέζερ
Γιώργος Τζιφός
Μουσική Λουκιανός Κηλαηδόνης
Φωτογραφία Γιώργος Αρβανίτης
Πρώτη προβολή 27 Σεπτεμβρίου 1975
Διάρκεια 222 λεπτά
Προέλευση Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνικά
Σελίδα IMDb
Σελίδα Cine.gr


Ο Θίασος είναι ελληνική δραματική κινηματογραφική ταινία του 1975, σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Υπήρξε η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και κατατάσσεται στις σημαντικότερες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου με μεγάλη αίσθηση και στο εξωτερικό. Από πολλές έγκυρες λίστες θεωρείται μία από τις 100 καλύτερες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.Εντάσσεται στην «τριλογία της Ιστορίας» του Αγγελόπουλου και αποτελεί το δεύτερο μέρος της που έπεται της ταινίας Μέρες του '36 και προηγείται των Κυνηγών.

Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975, όταν μπροστά στα ταμεία του Κρατικού παρουσιάσθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ. Κατά την προβολή της, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με πολυάριθμους όρθιους θεατές που στο τέλος αποθέωσαν τον Αγγελόπουλο, ενώ η ταινία έλαβε συνολικά επτά βραβεία.

Η ταινία επρόκειτο να συμμετάσχει επισήμως στο φεστιβάλ των Κανών την ίδια χρονιά, όμως η τότε συντηρητική κυβέρνηση επιδίωξε και κατάφερε να αποτρέψει κάτι τέτοιο, επειδή θεωρούσαν ότι η ταινία αφηγείται την σύγχρονη ελληνική ιστορία από αριστερή σκοπιά.[1],παρόλο που ήταν απόλυτα ακριβής στην καταγραφή των γεγονότων.

Βραβεία και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. cine.gr Ο Θίασος (1975)

Βιβλιογραφια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Αγγελόπουλος, 10 3/4 Σενάρια, τόμος 1ος, εκδ.Αιγόκερως, Αθήνα, 1997, σελ.103-202