Παραγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μια σύγχρονη γραμμή συναρμολόγησης αυτοκινήτων

Η Παραγωγή έτοιμων προϊόντων για χρήση ή μεταπώληση με τη χρήση εργατικού δυναμικού και μηχανών, εργαλείων, χημική και βιολογική επεξεργασία, συναρμολόγηση ή μεταποίηση, είναι η ουσία της δευτερογενούς βιομηχανίας. Ο όρος μπορεί να αναφέρεται σε ένα εύρος από ανθρώπινες δραστηριότητες, από τον τομέα της βιοτεχνίας έως τα υπερσύγχρονα εργοστάσια, αλλά εφαρμόζεται συνήθως στον βιομηχανικό σχεδιασμό, όταν οι πρώτες ύλες που λαμβάνονται από την πρωτογενή βιομηχανία μετατρέπονται μαζικά σε έτοιμα προϊόντα. Αυτά τα έτοιμα προϊόντα με τη σειρά τους μπορούν να πωληθούν σε άλλους κατασκευαστές για την περαιτέρω παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων (όπως αεροσκάφη, οικιακές συσκευές, έπιπλα, αθλητικά είδη ή αυτοκίνητα), ή να διανεμηθούν μέσω της τριτογενούς βιομηχανίας στους τελικούς χρήστες και τους καταναλωτές (συνήθως μέσω χονδρεμπόρων, που προμηθεύουν τους λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα πωλούν στους πελάτες τους).

Ολοκληρωμένος θάλαμος μετάκαυσης, δευτερογενής καυστήρας ή αναγεννητική θερμική διάταξη οξείδωσης.

H διαδικασία παραγωγής είναι τα στάδια με τα οποία οι πρώτες ύλες μετατρέπονται στο τελικό προϊόν. Η διαδικασία αρχίζει με το σχεδιασμό του προϊόντος και τον προσδιορισμό των προδιαγραφών για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

Οι οδηγίες παραγωγής περιλαμβάνουν όλα τα ενδιάμεσα βήματα της επεξεργασίας ή της συναρμολόγησης που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του προϊόντος. Ορισμένες βιομηχανίες, όπως οι κατασκευαστές ημιαγωγών και χάλυβα χρησιμοποιούν τον όρο «βιομηχανοποίηση» .

Ο τομέας της παραγωγής συνδέεται στενά με τον μηχανικό και τον βιομηχανικό σχεδιασμό. Αντιπροσωπευτικοί μεγάλοι παραγωγοί στη Βόρεια Αμερική είναι η General Motors Corporation, η General Electric, η Procter & Gamble, η General Dynamics, η Boeing, η Pfizer και η Precision Castparts. Στην Ευρώπη περιλαμβάνονται ο Όμιλος Volkswagen, η Siemens, η FCA και η Michelin . Μεγάλοι παραγωγοί στην Ασία είναι οι Toyota, Yamaha, Panasonic, LG, Samsung και Tata Motors.

Ιστορία και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συναρμολόγηση του τμήματος 41 του Boeing 787 Dreamliner
  • Στην προγενέστερη μορφή της, η παραγωγή πραγματοποιούταν συνήθως από έναν έμπειρο τεχνίτη με τους βοηθούς του. Η κατάρτιση στο επάγγελμα γινόταν με μαθητεία. Σε μεγάλο μέρος του προβιομηχανικού κόσμου, τα συντεχνιακά σωματεία προστάτευαν τα προνόμια και τα εμπορικά απόρρητα των ειδικευμένων μαστόρων.
  • Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, οι περισσότερες μεταποιήσεις γίνονταν σε αγροτικές περιοχές, όπου τα εργαζόμενα νοικοκυριά συμπλήρωναν το εισόδημά τους από τη γεωργία (συνεχίζεται σε κάποιες επαρχίες). Τα νοικοκυριά ως εργαστήρια οργανώνονταν από τους επιχειρηματίες σε μια ενιαία επιχείρηση που λειτουργούσε συστηματικά.
  • Η συμφωνία υπεργολαβίας είναι η εξωτερική ανάθεση, μέσω σύμβασης, σε μία βιομηχανία που διαθέτει τον εξειδικευμένο εξοπλισμό και προμήθεια πρώτων υλών για την παραγωγή προϊόντων για λογαριασμό μίας εταιρείας.


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kalpakjian, Serope; Steven Schmid (Αυγούστου 2005). Manufacturing, Engineering & Technology. Prentice Hall. σελίδες 22–36, 951–88. ISBN 978-0-13-148965-3.