Συζήτηση προτύπου:Ελληνίδες και Έλληνες λόγιοι (1453 - 1821)/Πρόταση διαγραφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρότυπο:Ελληνίδες και Έλληνες λόγιοι (1453 - 1821)[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση τελείωσε, το αποτέλεσμα ήταν: Διαγραφή. Ασαφής και πολύπλοκη έννοια που πραγματεύεται το πρότυπο. ----Lemur12 να΄στε καλά 21:00, 5 Μαρτίου 2014 (UTC) ([[[:Πρότυπο:Fullurl:]] διαγραφή])


Προτείνω τη διαγραφή για όλους τους λόγους που αναφέρονται στην Βικιπαίδεια:Κατηγορίες, κατάλογοι και πρότυπα πλοήγησης#Πρότυπα πλοήγησης και κυρίως επειδή αρκεί η κατηγοριοποίηση των λημμάτων, επειδή έτσι όπως αναφέρεται το "λόγιοι" ομαδοποιεί μαζί ζωγράφους και συγγραφείς, επειδή λόγω μεγέθους επιβαρύνει τα λήμματα, επειδή δημιουργεί ένα τεράστιο αριθμό τεχνητών αλληλοσυνδέσεων μεταξύ των λημμάτων, κλπ. --geraki (συζήτηση) 10:16, 2 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Προσυπογράφω και επισημαίνω ότι η χρησιμότητα προϋποθέτει "μικρές, σαφώς ορισμένες, ομάδες λημμάτων" κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για το πρότυπο αυτό. Ασμοδαίος (συζήτηση) 16:25, 3 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Διαφωνώ. Δίνει μαζεμένη πληροφορία στον αναγνώστη. Αν καταργηθεί, είναι αδύνατον κάποιος να μαζέψει τόσα ονόματα και να τα διαβάσει. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 17:10, 4 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Συμφωνώ με την διαγραφή. Δεν είναι δυνατόν να συγκεντρώσεις στο πρότυπο όλους του λόγιους, έννοια άλλωστε αρκετά γενική.--Diu (συζήτηση) 13:45, 6 Ιανουαρίου 2014 (UTC)


Μιας και υπάρχει σε αρκετά λήμματα, αν δεν διαγραφεί, προτείνω μια αλλαγή του περίπου σε κάτι τέτοιο: (Τα "groups/lists" είναι ενδεικτικά.)

--Francois-Pier (συζήτηση) 09:41, 7 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Υπέρ της πρότασης Francois-Pier. --C Messier 10:48, 8 Ιανουαρίου 2014 (UTC)
Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθούν να έχουν κάποιο πρότυπο με συνδέσμους εντελώς άσχετους με το θέμα του λήμματος. Τι σχέση έχουν τα νόμπελ με ένα ποιητή του 15ου αιώνα και τι η ελληνική φιλοσοφία ή γλώσσα με έναν αγιογράφο; -geraki (συζήτηση) 11:00, 8 Ιανουαρίου 2014 (UTC)
Μιας και υπάρχει σε αρκετά λήμματα Αν διαγραφεί τελικά με ένα μποτ αφαιρείται από όλα τα λήμματα εύκολα. Διαγραφή για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω και κατά της αλλαγής που προτείνει ο Francois-Pier. Xaris333 (συζήτηση) 11:36, 8 Ιανουαρίου 2014 (UTC)
  • διαγραφή Συμφωνώ με την επιχειρηματολογία του Geraki.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 16:52, 7 Ιανουαρίου 2014 (UTC)


Αγαπητέ geraki, έγραψα ότι τα "groups/lists" είναι ενδεικτικά, άρα δεν έχουν καμία σχέση, ήταν εκεί απλά για να φανεί κάτι σαν παράδειγμα... Αναδιατύπωση για να μην υπάρχει παρεξήγηση... --Francois-Pier (συζήτηση) 16:49, 8 Ιανουαρίου 2014 (UTC)  • Αγαπητέ Xaris333, το μιας και υπάρχει σε αρκετά λήμματα δεν το έγραψα για το λόγο αυτό. Απλά όπως θα έχεις καταλάβει και στο παρελθόν, πάντα προσπαθώ να σεβαστώ την καλοπροαίρετη εργασία των άλλων που στην περίπτωση αυτή το πρόσθεσαν σε όλα αυτά τα λήμματα, όπως και να βρίσκω λύσεις για να μην διαγραφεί ο κόπος τους, τουλάχιστον εντελώς. Το πρότυπο δεν το στοιχειοθέτησα για να το κάνει ίσως καλύτερα ο Χρήστης:geraki που ασχολήθηκε ειδικά με το θέμα. Το προτείνω όμως διότι καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του χρήστη geraki παραπάνω, με τις οποίες ορθώς συμφωνούν και οι χρήστες Ασμοδαίος και MARKELLOS.
  • Η παρατήρηση του Diu ότι η έννοια "λόγιος" είναι "αρκετά γενική" είναι το μόνο εύστοχο επιχείρημα και πρέπει να το αποδεχθώ, αλλά εφ' όσον η χρήση της λέξης υπάρχει στην ΒΠ θα εμμείνω στην πρόταση, διότι το «πράττειν» είναι ελληνικόν το δε «μη πράττειν» βάρβαρον και συνεπώς, θα υπενθυμίσω στο σημείο αυτό, ορθώς η ίδια η πολιτική διαγραφής μάς προτείνει να βελτιώσουμε κάτι πριν αποφασίσουμε να το διαγράψουμε. Άλλωστε πιστεύω, ότι δεν θα θέλαμε να είμαστε μια Ιερά Εξέταση...
    --Francois-Pier (συζήτηση) 16:49, 8 Ιανουαρίου 2014 (UTC)
Aπαίτησή μου ήταν το πρότυπο να έχει και ως αντικείμενο μία "μικρ[ή], σαφώς ορισμέν[η], ομάδ[α] λημμάτων" ώστε να έχει κάποια χρησιμότητα για τους αναγνώστες, όπως ορίζει η πολιτική. Πρότυπο με αντικείμενο "Ελληνίδες και Έλληνες λόγιους" δε βλέπω πώς μπορεί να εκπληρώσει αυτήν την απαίτηση της πολιτικής. Το ότι η λέξη χρησιμοποιείται στη ΒΠ δεν αποτελεί καλό λόγο για τη μη διαγραφή του προτύπου, ούτε μεταβάλλει όσους την προτείνουν σε Ιεροεξεταστές [!]. Ασμοδαίος (συζήτηση) 13:05, 13 Ιανουαρίου 2014 (UTC)
  • Διαγραφή μη καλώς ορισμένο σύνολο. Αμφιβάλω έντοντα αν υπάρχει σε πηγές εμφάνιση της της συγκεκριμμένης ακολουθίας προσώπων αρκέτες φορές ώστε να κάνει μη αυθαίρετη τη συμπερίληψή τους, και σίγουρα δεν βοηθάει στην πλοήγηση. Ούτε η μετατροπή του πιστεύω ότι θα σώσει την κατάσταση, καθώς και άβολο στην περιήγηση μένει και το σύνολο δεν ορίζεται καλύτερα. →Geilamir (συζήτηση) 07:32, 13 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Διαχωρισμός Συμφωνώ ότι είναι πολύ μεγάλο και δύσχρηστο, αλλά όχι και τελείως άχρηστο. Αν το διασπάσουμε σε ξεχωριστά πρότυπα κατά αιώνα, θα είναι ΟΚ. --Vchorozopoulos (συζήτηση) 23:53, 13 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

Δεν τέθηκε ως λόγος διαγραφής απλά το ότι είναι "πολύ μεγάλο". Και μικρότερα πρότυπα κατά αιώνα θα εξακολουθούν να περιέχουν ένα μη καλώς ορισμένο σύνολο κάτω από τον αόριστο όρο "λόγιοι" που ομαδοποιεί μαζί ζωγράφους και συγγραφείς. --geraki (συζήτηση) 07:24, 14 Ιανουαρίου 2014 (UTC)
  • Ωραία, ας διαχωριστούν τα διακριτά υποσύνολα, αν αυτό αποτελεί πρόβλημα. Δεν έχω αντίρρηση σε αυτό... Έχεις δίκιο, αν έχουν ομαδοποιήσει ζωγράφους και συγγραφείς. Δεν το πρόσεξα αυτό. Ειδικά για τους ζωγράφους δε νομίζω ότι ταιριάζουν στον όρο «λόγιοι». Καλλιτέχνες είναι. Να αφαιρέσουμε τους ζωγράφους (ή και άλλους άσχετους με τον όρο) και να τους βάλουμε σε άλλο πρότυπο. Θέλει πιο πολλή δουλειά έτσι, αλλά είναι προφανώς καλύτερο από την απλή διαγραφή, που πλεονεκτεί μόνο σε απλότητα...

--Vchorozopoulos (συζήτηση) 15:19, 14 Ιανουαρίου 2014 (UTC)

@Vchorozopoulos: Το πρόβλημα της αοριστίας έγκειται στην ίδια την έννοια των "λογίων". Ασμοδαίος (συζήτηση) 23:56, 16 Ιανουαρίου 2014 (UTC)


Διαγραφή Πρώτον και κύριον η έννοια του λογίου είναι ασαφής, ενώ τα πλαίσια πλοήγησης πρέπει να συγκεντρώνουν απολύτως συναφή λήμματα και όχι να είναι γενικόλογες ομαδοποιήσεις. Δεύτερον το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι υπερβολικά μεγάλο σε έκταση συνεπώς δύσχρηστο. Τρίτον η χρονική περίοδος που έχει επιλεγεί είναι εντελώς αυθαίρετη (από την άλωση της Πόλης μέχρι την επανάσταση του 1821 -- λογίους είχε ο Ελληνισμός και πριν και μετά αυτά τα χρόνια). Τέταρτον αν διατηρηθεί θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο και άλλοι χρήστες μπορεί να δημιουργήσουν στο μέλλον και άλλα πλαίσια με συγκεχυμένες ομαδοποιήσεις λημμάτων (πχ στοχαστές από τότε ως τότε, εξερευνητές από τότε ως τότε κλπ κλπ) -- Spiros790 (συζήτηση) 09:03, 6 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)