Συζήτηση Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ποδόσφαιρο/Αρχείο/2010

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Άρθρα ιστορίας αθλητικών ομάδων[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή έχει προκύψει θέμα κατά καιρούς με τα άρθρα ιστορίας αθλητικών ομάδων θα ήθελα να γίνει μία συζήτηση γι' αυτές τις περιπτώσεις (είχε ανοίξει και ο Παυλος1988 μία τέτοια συζήτηση αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Τώρα όμως υπάρχουν περισσότερα από ένα τέτοια άρθρα ΠΑΕ Άρης (2004/05),Ιστορία της ΠΑΕ ΑΕΚ (1990-1999),Ιστορία της ΠΑΕ ΑΕΚ (2000-2009)).

Κατ' αρχήν να αναφέρω:

 • Τέτοια άρθρα ικανοποιούν το κριτήριο Εγκυκλοπαιδικότητας εφόσον υπάρχουν πολυάριθμες δευτερογενείς πηγές (ΜΜΕ, πλήθος δημοσιευμάτων, ιστοσελίδες κλπ.)
 • Άρθρα αυτής της μορφής μπορούν να αφορούν οποιαδήποτε ομάδα για την οποία έχουν υπάρξει πολυάριθμες αναφορές (στον τύπο, στο διαδίκτυο, ΜΜΕ κλπ.).
 • Η συγχώνευση στο κύριο άρθρο μπορεί να εφαρμόζεται εφόσον και τα δύο άρθρα είναι ελλειπή (και το κύριο άρθρο και το άρθρο για την ιστορία)

Αυτό που μένει να συζητήσουμε είναι:

 • Αν θα ήταν καλύτερο να εξετάζεται η ιστορία των ομάδων κατά περιόδους όπως π.χ. en:History of Manchester United F.C. (1999–present) (Θεωρώ δύσκολη την δημιουργία σειράς άρθρων με την ιστορία ομάδας ανά έτος π.χ. en:Chelsea F.C. season 2000–01 χωρίς να είμαι και αντίθετος αν κάποιος έχει διάθεση να κάνει ολοκληρωμένη δουλειά πάνω σε τέτοια άρθρα)
 • Την σωστότερη επιλογή ονόματος. (το ΠΑΕ παραπέμπει κυρίως στην εταιρεία όπως επισήμανε σωστά ο cybicstar) Αντίστοιχα θα πρέπει να επιλέξουμε σωστότερο όνομα για σειρά παρόμοιων άρθρων όπως ΠΑΕ Ολυμπιακός ΣΦΠ, ίσως κάτι αντίστοιχο με το Πανιώνιος (ποδόσφαιρο)
 • Την μορφή αυτών των άρθρων. Κατά πόσο επιθυμούμε να περιέχουν πίνακες και στατιστικά π.χ.

--Costas78 13:55, 5 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Εκτός από τον τρόπο διαχωρισμού της ιστορίας της ομάδας κατά περίόδους, θα μπορούσε επίσης να δημιουργηθούν ξεχωριστά άρθρα (από το κύριο) για την ιστορία της ομάδας στο σύνολό της. Παράδειγμα είναι το άρθρο της Αγγλικής για την ιστορία της Λίβερπουλ. Αν υπάρχει το κατάλληλο μέγεθος πληροφορίας, καθώς και η κατάλληλη ποιότητα (δηλαδή, αρκετό κείμενο) τότε θα μπορούσε να χωριστεί και σε περιόδους. Για το όνομα συμφωνώ, αλλά η λογική αυτή θα πρέπει να αφορά ομάδες της Ελλάδας και της Κύπρου. Για τις ξένες, το F.C. (ή ότιδήποτε άλλο αρκεί για να ξεχωρίσουν). Για τους πίνακες και τα στατιστικά, θα πρέπει να κριθούν κατά περίπτωση, με βάση το αν επιρεάζουν την ισορροποία του άρθρου (υποθέτω πως οι πίνακες και τα στατιστικά είναι επαληθεύσημοι). Για τις σελίδες που αφορούν τα τμήματα ποδοσφαίρου των ομάδων στο σύνολό τους, γνώμη μου είναι πως πρέπει να είμαστε λίγο πιο αυστηροί. Αλλά αν έχουμε ένα ξεχωριστό άρθρο για την ιστορία της ομάδας, είτε ανά περίοδο είτε συνολική, ας υπάρχουν περισσότερα στατιστίκα, αλλά καλύτερα πιστεύω να είναι οργανωμένα ανά περίοδο, και όχι ανα έτος. Αλλά σε γενικές γραμμές, γνώμη μου είναι πως δεν θα πρέπει να μονοπολούν το άρθο τέτοιοι πίνακες, και η χρήση τους να είναι υποστηρικτική. Φυσικά, θα πρέπει να είναι ευκολοδιάβαστοι, γιατί κακά τα ψέματα, πιο εύκολα διαβάζει κάποιος αυτούς, παρά ολόκληρο το άρθρο.

Επίσης, θα ήθελα να προτείνω να προσθεθεί η δυνατότητα για τρίτη εμφάνιση των ομάδων στο πλαίσιο δίπλα στο άρθρο, καθώς και να γίνει, αφού ξεκαθαριστούν τα προηγούμενα, μια συζήτηση για την δημιουργία μιας πύλης για το ποδόσφαιρό, και για την μορφή που θα έχει. Αλλά το τελευταίο, ας το αφήσουμε προς το παρόν.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, θα είναι χρήσιμο να υπάρχει ένα πρότυπο στο κάτω μέρος του άρθρού, που θα οδηγεί τον αναγνώστη στα διάφορα άρθρα που αφορούν την ομάδα και την ιστορία της, τα γήπεδά της, κτλ. Ελπίζω να μην είμαι ο τελευταίος που ασχολείται με το θέμα (βλέπω πως η πρόταση μπήκε στις 5 του μήνα και μέχρι σήμερα - 7 Ιανουαρίου - είμαι ο πρώτος που ασχολείται), αλλά αν δεν γίνει τίποτα, θα αρχίσω και εγώ να κάνω ότι καταλαβάινω, και το πολύ πολύ να αναιρούνται ή να προτείνονται για συγχώνευση ή διαγραφή. Και αυτό μια μορφή διαμόρφωσης της πολιτικής αποτελεί (το πάθημα που γίνεται μάθημα). VJSC263IO 18:16, 7 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Ελπίζω κι' εγώ να υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον για το θέμα. Γενικότερα οι συζητήσεις στις βικιεπιχειρήσεις δεν απασχολούν και πολλούς.
Για τα άρθρα που θα αφορούν την ιστορία της ομάδας στο σύνολό της συμφωνώ. Εννοείται πως θα ήταν θεμιτά τέτοια άρθρα. Το «παράδοξο» να έχουμε άρθρα ιστορίας ανά περιόδους ενώ απουσιάζουν τα κύρια άρθρα με την ιστορία των ομάδων συνολικά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι πολύ δυσκολότερο να βρεθούν πηγές και αναφορές για περιόδους του μακρινού παρελθόντος σε σχέση με τις πιο πρόσφατες περιόδους (για τις οποίες αφθονούν τα δημοσιεύματα, οι αναρτήσεις σε ιστοσελίδες κλπ.). Επιπλέον οι περισσότεροι από τους δημιουργούς είμαστε αρκετά νέοι και έχουμε καλύτερη γνώση των πρόσφατων περιόδων. --Costas78 19:37, 7 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Eγώ μπορώ να ασχοληθώ με τέτοια άρθρα.Είχα δημιουργήσει το άρθρο για τον Άρη το 2004/05 και δεν συνέχισα αυτό ή κάποιο άλλο διότι περίμενα να γίνει η αποσαφήνιση Pavlos1988 23:13, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Αν τα άρθρα στηρίζονται από πηγές που αποδεικνύουν την σημαντικότητά τους είναι θεμιτά εφόσον ικανοποιούν το κριτήριο της εγκυκλοπαιδικότητας. Εννοείται πως δεν μπορεί να παραβλεπτεί ένα θέμα για το οποίο έχουν γράψει εφημερίδες, περιοδικά, έχουν γίνει αναρτήσεις σε ιστοσελίδες έχουν γίνει τηλεοπτικές εκπομπές κλπ. κλπ. Μπορείς να ξεκινήσεις και άλλα τέτοια άρθρα. Αν έχεις συγκεντρωμένο πολύ υλικό μπορείς να δημιουργήσεις άρθρα ανά έτος όπως για τον Άρη αλλιώς μπορείς να δημιουργήσεις άρθρα ανά δεκαετία (ή και διαφορετική περίοδο) όπως τα άρθρα για την ΑΕΚ --Costas78 00:50, 16 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Αποσαφήνιση - Ενημέρωση[επεξεργασία κώδικα]

Στην σελίδα Βικιπαίδεια:Επιχείρηση αποσαφήνιση#Σελίδες αθλητικών σωματείων που έχουν υποάρθρα για κάποιο συγκεκριμένο άθλημα μπορείτε να καταγράφετε όσες ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν ξεχωριστό άρθρο από ομώνυμο ευρύτερο αθλητικό σύλλογο ώστε να περνάει ανά διαστήματα κάποιος με bot και να ελέγχει μήπως χρειάζονται αλλαγές συνδέσμων. Αν για κάποιο υπάρχει πληθώρα λανθασμένων συνδέσμων σημειώστε το ώστε να πάρει προταιρεότητα. Ευχαριστώ. --Egmontaℨ συζήτηση 11:25, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Πρόσθεσα μερικά, όμως υπάρχουν τρία ακόμα προβλήματα (δύο σχετικά εύκολα να βρεθούν και ένα που θέλει πιο πολύ δουλειά)

Α) Σύλλογοι διαφορετικών αθλημάτων, που δεν είναι οι ίδιοι, αλλά έχουν παραπλήσια ονόματα (πχ. ΑΟ Νέα Καβάλα - Ε.Κ. Καβάλας)

Β) Σύλλογοι με γυναικεία τμήματα (Αθλέτικ Μπιλμπάο - Αθλέτικ Μπιλμπάο (γυναίκες))

Γ) Σύλλογοι που έχουν όνομα ίδιο με την πόλη από την οποία προέρχονται (κάποιες φορές έχουν πρόβλημα και τα interwiki σε αυτές τις περιπτώσεις). Παράδειγμα είναι σύλλογοι Αγγλικών ομάδων, όπως η Λίβερπουλ Φ.Κ. με το Λίβερπουλ (αν και έχω κάνει αρκετές διορθώσεις σε αυτό). VJSC263IO 12:53, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Πολύ σωστά τα λες, δεν τις είχα σκεφτεί αυτές τις περιπτώσεις. Σοβαρές είναι πιστεύω η Β και κυρίως η Γ, η Α δεν νομίζω (ελπίζω) να έχει λανθδασμένους συνδέσμους κατά αυτόν τον τρόπο, πιο πιθανό στο παράδειγμα που έδωσες είναι να πρέπει να ελεγχθεί η Καβάλα δυστυχώς, και λέω δυστυχώς γιατί ως μεγάλη ελληνική πόλη θα έχει εκατοντάδες συνδέσμους. Θα τα κοιτάξω πάντως όλα, ειδικά το Γ. Ευχαριστώ κιόλας για την ανταπόκριση! --Egmontaℨ συζήτηση 12:57, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
Όντως, στο Λίβερπουλ από τους αρχικά 78 συνδέσμους οι 17 ήταν για Λίβερπουλ Φ.Κ., κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνεται και με την Μπολόνια. Για να μην τα αλλάξω σε Bologna F.C. 1909, μήπως υπάρχει καμία καλύτερη πρόταση στα ελληνικά; --Egmontaℨ συζήτηση 13:52, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Ελληνική ονομασία ξένων ποδοσφαιρικών συλλόγων[επεξεργασία κώδικα]

Με αφορμή την ερώτηση του Egmontaz καλό θα ήταν να αποφασίσουμε πως θα ονομάζονται ξένοι σύλλογοι που το όνομά τους ταυτίζεται με όνομα πόλης π.χ. Ζυρίχη, Κολωνία, Λίβερπουλ κλπ. Μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται το πρόθεμα ΦΚ π.χ. ΦΚ Κολονία και άλλοτε το Φ.Κ. Φ.Κ. Κόρδοβα. Συχνά τοποθετείται μετά το όνομα της ομάδας π.χ. Λίβερπουλ Φ.Κ.. Το ΦΚ προκύπτει ως απλή μεταγραφή στα ελληνικά του F.C. Ίσως είναι καλύτερα να καθιερώσουμε το Φ.Κ. (με τελείες) αντί του ΦΚ. Επίσης καλό είναι να εφαρμόζουμε σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις το ίδιο (δηλαδή όχι αλλού ΦΚ και αλλού Φ.Κ. ή αλλού το ΦΚ στην αρχή του ονόματος και αλλού στο τέλος). Πιθανόν να υπάρχει και καλύτερη επιλογή για τέτοιες ονομασίες, αν έχει να προτείνω κάποιος κάτι άλλο. --Costas78 14:11, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Η πρόταση που κάνω γι' αυτές τις περιπτώσεις (αν δεν βρεθεί κάτι καλύτερο) είναι να καθιερώσουμε να αναγράφεται πρώτα το όνομα της ομάδας με συνοδεία του Φ.Κ. , όπως είναι αυτή την στιγμή το άρθρο Λίβερπουλ Φ.Κ.. Αντίστοιχα το παραπάνω Μπολόνια Φ.Κ. --Costas78 14:16, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Έχω μία ένσταση, το αλλού μπροστά αλλού πίσω έχει να κάνει με τον προτότυπο τίτλο της ομάδας οπότε δεν βρίσκω λόγο να γίνουν όλα μπρος ή όλα πίσω. (Η μεταγραφή του FC μου φαίνεται λίγο περίεργη αλλά ελλείψει εναλλακτικής δεν μπορώ να πω κάτι άλλο). --Egmontaℨ συζήτηση 14:20, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
Γιατί όχι το πιο ξεκάθαρο Χ (ποδοσφαιρικός σύλλογος); --Dada* 14:22, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
Ίσως είναι τελικά καλύτερο να μείνουν με τα πρωτότυπα ονόματά τους. Το ΦΚ στα ελληνικά δεν έχει νόημα, και όπως βλέπω το Φ.Κ. Κόρδοβα π.χ. είναι Córdoba CF ή Córdoba Club de Fútbol, S.A.D., Ακόμα μου φαίνεται υπερβολικό να γίνονται μάχες για τις Ελληνικές ομάδες, αν είναι Καβάλα ή Νέα Καβάλα ή δεν ξέρω τι άλλο, και στις ξένες να τις μεταφράφουμε αυθαίρετα όπως έρθει εκείνη την στιγμή. --Egmontaℨ συζήτηση 14:23, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
Και για μένα μάλλον αυτό που προτείνει ο Dada είναι το καλύτερο και για τις Ελληνικές ομάδες όταν υπάρχει πρόβλημα (π.χ. η Παναχαϊκή ή ο Απόλλων Αθηνών δενέχουν πρόβλημα, ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός όμως μπορούν να γίνουν αντί ΠΑΕ τάδε, τάδε (ποδοσφαιρική ομάδα) όταν υπάρχει ξεχωριστό άρθρο). --Egmontaℨ συζήτηση 14:25, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Επίσης, σε μερικά αντί για Φ.Κ. έχουμε Π.Σ. ή ΠΣ (Ποδοσφαιρικός Σύλλογος).Παράδειγμα το Σάντερλαντ ΑΦΚ. Επίσης υπάρχει και αυτό: Μπάνφιλντ (ποδοσφαιρικό σωματείο). Για την Μπολόνια, και εγώ λέω προς το παρόν Μπολόνια Φ.Κ., και το πολύ-πολύ κάνουμε μια ανακατεύθυνση αργότερα. (πολύ κίνηση, 4η φορά που πέφτω σε σύγκρουση επεξεργασίας)VJSC263IO 14:27, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Συμφωνώ και 'γω με την πρόταση του Dada. Αυτό το ΦΚ δεν μου πολυάρεσε αλλά είχε καθιερωθεί μάλλον ελλείψει άλλης πρότασης. Αν συμφωνήσουν κι' άλλοι μπορούμε να αρχίσουμε μετακινήσεις. Φαίνεται πάντως πολύ δουλειά --Costas78 14:29, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
Το Π.Σ. δεν το είχα προσέξει. Ίσως αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τις ελληνικές ομάδες αντί του ΠΑΕ που παραπέμπει στην εταιρεία (π.χ. Ιστορία του Π.Σ. ΑΕΚ) κλπ. Το κύριο πρόβλημα που έχει το Π.Σ. δυστυχώς είναι πως δεν πολυσυνηθίζεται και μάλλον θα το εγκαινιάσουμε εμείς πρώτοι --Costas78 14:32, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
Πιστεύω πως για τις ελληνικές ομάδες καλύτερο είναι αυτό που έχει γίνει για τον Πανιώνιο (Πανιώνιος (ποδόσφαιρο), Πανιώνιος (βόλεϊ), κτλ). VJSC263IO 15:02, 8 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Τελικά καταλήγω στα εξής:

 • Μεταγραφή του F.C. σε Φ.Κ. όπως εφαρμόζεται ήδη και όχι Π.Σ., Σ.Κ. κλπ. για να γνωρίζουμε πως να αναζητούμε τις αθλητικές ομάδες (επανεξέταση μετά την συζήτηση που ακολούθησε)
 • Στον τίτλο του ονόματος να προηγείται το κύριο όνομα της ομάδας και μετά το ΦΚ (ή όποιος άλλος προσδιορισμός) για να διευκολύνεται η αναζήτηση η αναδυόμενη λίστα στο πλαίσιο μετάβαση. Συνήθως μία ομάδα αυτής της κατηγορίας αναζητείται με το κύριο όνομά της, οπότε αν υπάρχει κάποιος προσδιορισμός μπροστά από το κύριο όνομα η μετάβαση δεν θα εμφανίζει αποτελέσματα (δεν εμφανίζεται η αναδυόμενη λίστα σχετικών ονομάτων)
 • Χρήση του προσδιορισμού (ποδοσφαιρικός σύλλογος) αν δεν χρησιμοποιείται ήδη άλλος προσδιορισμός. --Costas78 12:41, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
 • Στον τίτλο του ονόματος να προηγείται το κύριο όνομα της ομάδας και μετά το ΦΚ (ή όποιος άλλος προσδιορισμός) για να διευκολύνεται η αναζήτηση. Συνήθως μία ομάδα αυτής της κατηγορίας αναζητείται με το κύριο όνομά της, οπότε αν υπάρχει κάποιος προσδιορισμός μπροστά από το κύριο όνομα η αναζήτηση δεν θα εμφανίζει αποτελέσματα
Σόρρυ Κώστα αλλά αυτό είναι τελείως λάθος, και για να μην χρησιμοποιείται και σε επιχειρήματα στην άλλη επιχείρηση που έχουμε κόντρα (:Ρ) στο αποδεικνύω αμέσως: [1] Στην αναζήτηση με σκέτο Λίβερπουλ η ομάδα βγαίνει δεύτερο αποτέλεσμα πίσω από την πόλη που έχει 100% συνάφεια και αμέσως ακολουθούν και όλα τα υπόλοιπα που έχουν ολόκληρο το Λίβερπουλ στον τίτλο, πριν πάει σε αυτό που το έχουν σε ενότητα κτλ. Οπότε το επιχείρημα αυτό δεν στέκει! Και καθώς το ΦΚ είναι τμήμα του τίτλου ή θα μπει εκεί που είναι ή δεν θα μπει καθόλου το επίσημο όνομα και θα γίνει περιγραφικό. Πραγματικά όμως μου φαίνεται πολύ ανορθόδοξο να μεταγραφτεί το FC θα ήταν ανάλογο με το να μεταγράφαμε το Ltd μιας εταιρίας ως Λτδ. Άποψή μου είναι ότι είτε θα διατηρήσουμε τον λατινικό τίτλο (και βέβαια με τα κυριλικά τι κάνουμε;;;) ή θα το κάνουμε περιγραφικό. Τώρα που είπα κυριλικά μου ήρθε και η μοναδική μεταγραφή τέτοιου είδους που έχω υπόψη μου, η ΤΣΣΚΑ, αλλά νομίζω είναι το μοναδικό παράδειγμα. --Egmontaℨ συζήτηση 12:52, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Λάθος παράδειγμα, μπερδεύτηκα, αλλά δεν αλλάζει κάτι το ίδιο ισχύει και για το σωστό παράδειγμα Φ.Κ. Κόρδοβα [2] --Egmontaℨ συζήτηση 12:54, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

(Μετά από σύγκρουση επεξεργασίας) Η Λίβερπουλ έχει το Φ.Κ στο τέλος γι'αυτό σου βγάζει αποτέλεσμα η αναζήτηση μετάβαση. Αν όμως βάλεις Πόρτο ή Κολονία αναζητώντας την ομάδα δεν σου βγάζει τίποτα η αναδυόμενη λίστα (της μετάβασης/αναζήτησης) γιατί σ' αυτές τις περιπτώσεις το Φ.Κ. είναι μπροστά. Πληκτρολογώντας απλά Πόρτο η μετάβαση σε οδηγεί στην πόλη. Πρέπει να μυρίζεις τα νύχια σου για να μαντέψεις ότι πρέπει να γράφεις πρώτα το γράμμα Φ και μετά το Κ (ΦΚ Πόρτο) για να βρεις την ομάδα Πόρτο. Γενικά την αναδυόμενη λίστα που εμφανίζεται στο πλαίσιο μετάβαση/αναζήτηση την θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμη και είναι καλό να την εκμεταλλευόμαστε. Γράφοντας δύο τρία γράμματα βλέπεις αμέσως αν υπάρχει το άρθρο που θέλεις χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσεις ολόκληρο το όνομα και μετά να πατήσεις αναζήτηση --Costas78 12:57, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
Λάθος το τοποθέτησα. Για να δουλεύει και η αναδυόμενη λίστα στο πλαίσιο μετάβαση ήθελα να πω --Costas78 12:59, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
Δεν έχει νόημα όμως! Ίσως θα έπρεπε να είναι από πάνω η αναζήτηση, γιατί είναι πιο πρακτική, αλλά αυτό είναι θέμα για αλλού! Αν λάβουμε υπόψη του το επιχείρημα θα έπρεπε να είχαμε τα μισά μας άρθρα αλλού (όλα τα βιογραφικά δηλαδή, πρώτα επίθετο μετά όνομα, όπως στις κλασικές εγκυκλοπαίδειες) ή τους τίτλους με άρθρο χωρίς το άρθρο. Το δυνατό μας εργαλείο όμως είναι η αναζήτηση όχι η μετάβαση! Η μετάβαση είναι σαν το I feel lucky του Google. Δεν βλέπω λόγο να κάνουμε εξαίρεση για τα αθλητικά άρθρα. --Egmontaℨ συζήτηση 13:02, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
Εγώ πάλι την αναδυόμενη λίστα την θεωρώ κακό εργαλείο ακριβώς γιατί προσανατολίζει ακόμα και έμπειρους χρήστες σε λάθος δρόμο, και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μόνο τα άρθρα που εμφανίζονται υπάρχουν. Αν δεν εξαρτάται η ανατοποθέτησή της κάτω από την αναζήτηση και η επιλογή η εκνευριστική αναδυόμενη λίστα (που σου κρύβει το κουμπί της αναζήτησης) να ενεργοποιείται μόνο σε όσους θέλουν θα προτείνω το default να είναι πάνω αναζήτηση και από κάτω μετάβαση. Σκέψου τις επιπτώσεις αυτού που λες και στα άλλα άρθρα όμως πριν μου απαντήσεις--Egmontaℨ συζήτηση 13:07, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)
Η αλήθεια είναι πως την αναδυόμενη λίστα την χρησιμοποιώ συνέχεια ενώ την αναζήτηση σχεδόν ποτέ γιατί για να έχεις αποτελέσματα πρέπει να πληκτρολογήσεις ολόκληρο το όνομα. Γιατί την θεωρείς κακό εργαλείο; Είναι μία διευκόλυνση για τους χρήστες που βαριούνται να πληκτρολογούνSFriendly.svg. Και αφού την χρησιμοποιώ εγώ που γενικά δεν έχω πρόβλημα να πληκτρολογώ φαντάζομαι πως θα είναι γενικός κανόνας αυτός.
Για τα υπόλοιπα άρθρα συμφωνώ απόλυτα. Δεν μπορούμε να το λάβουμε υπόψιν μας. Σ' αυτά όμως υπάρχει κάποιο «λογικό» πρώτο όνομα ενώ στα αθλητικά που να πάει το μυαλό του απλού χρήστη ότι εδώ χρησιμοποιούμε το ΦΚ ή Κ.Σ. κλπ. Είναι μεταγραφές που δεν συναντώνται αλλού. Μόνο εδώ ελλείψει καλύτερης επιλογής --Costas78 13:11, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Την θεωρώ κακή εκεί που είναι, αυτή καθώς και η μετάβαση είναι για να πας όταν ξέρεις το άρθρο. Όταν δεν ξέρεις υπάρχει η αναζήτηση. Και με το να υπάρχει η αναδυόμενη λίστα πρέπει να κάνει κλίκ κάπου έξω για να αναζητήσεις καθώς το default είναι να σε πάει σε μετάβαση. Και εγώ την χρησιμοποιώ όταν ξέρω που θέλω να πάω, όταν όμως δεν ξέρω ή θέλω να δω τι άλλο υπάρχει χρησιμοποιώ την αναζήτηση, γιατί η αναδυόμενη κόβει το 90% των συναφών άρθρων! --Egmontaℨ συζήτηση 13:15, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Επίσης επειδή όλο και περισσότερο βλέπω προβληματικό το ΦΚ προσανατολίζομαι και εγώ για διατήρηση του F.C. Πάντα όμως μετά το όνομα γιατί καλώς η κακώς η αναδυόμενη λίστα έχει γίνει καθεστώς και φαντάζομαι την χρησιμοποιούν όλοι πολύ περισσότερο από την αναζήτηση --Costas78 13:24, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Κατάλογος υποψηφίων άρθρων για μετονομασία[επεξεργασία κώδικα]

Μπορούμε να εξετάζουμε εδώ άρθρα που είναι υποψήφια για μετονομασία (με βάση την παραπάνω συζήτηση) κατά περίπτωση.

Κατάλογος άρθρων υποψηφίων για μετονομασία:

Πρόσθεσα ένα δένδρο κατηγοριών σχετικά με το ποδόσφαιρό στη σελίδα της επιχείρησης (όταν με το καλό φτοιάξουμε μια πύλη, το μεταφέρουμε εκεί). Θα μας βοηθήσει και στο συγκεκριμένο θέμα, (στην κατηγορία Ποδόσφαιρο ανά χώρα υπάρχουν και οι ομάδες), αλλά και σε θέματα ενημέρωσηε των άρθρων γενικότερα. VJSC263IO 13:16, 15 Ιανουαρίου 2010 (UTC)


Κουτί πληροφοριών ποδοσφαιριστή[επεξεργασία κώδικα]

Επ ευκαιρίας αλλαγών που έκανα σε κουτιά ποδοασφαιριστών που είχαν προκύψει πιθανώς από κάποιο παλαιότερο subst και την επακόλουθη αντιγραφή του όπως αυτή και που σκοπεύω να κάνω σε όσα εντόπισα θα ήθελα να προτείνω την κατάργηση του μεταβλητού χρώμματος από το πρότυπο. Πιστεύω ότι ένα σταθερό χρώμα είναι αρκετό:

 • Η χρωματική επιλογή γίνεται με οπαδικά κριτήρια και όχι εγκυκλοπαιδικά
 • Ένας παίκτης έχει παίξει και θα παίξει σε αρκετές ομάδες, δεν χρειάζεται να προτιμάται το χρώμα μίας από αυτές, ούτε της τρέχουσας (που μπορεί να μην είναι η πιο σημαντική στην καριέρα του) ούτε της πιο σημαντικής που μπορεί να οδηγήσει σε ανούσιους καυγάδες για το ποια είναι αυτή.
 • Το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό αισθητικά καθώς τα χρώματα που προτιμώνται είναι βαριά και κουράζουν ακριβώς για να ταιριάζουν με τα χρώματα της ομάδας (καθαρό κόκκινο ή μαύρο κτλ)
 • προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με το πιο θα είναι το χρώμα προτείνω το κλασσικό και συνηθησμένο χρώμα lightsteelblue
Δείγμα του χρώματος lightsteelblue

--Egmontaℨ συζήτηση 00:09, 20 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Συμφωνώ για ένα χρώμα, και αυτό είναι από τα πιό ουδέτερα. Δεν ξέρω μόνο αν θα ήταν καλύτερα κάποιο λίγο πιό ανοικτό (δες αυτό που έχουν στα Ιταλικά άρθρα, αν και μάλλον εκεί χρησιμοποιούν δύο), αλλά και αυτό μια χαρά είναι (σίγουρα είναι πιο ανοικτό από αυτό των Γαλλικών :) ). VJSC263IO 00:26, 20 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Αφού εν γένει συμφωνούμε δεν θα τα χαλάσουμε στο συγκεκριμένο χρώμα :) Το έφτιαξα με τα χρώματα του ιταλικού που είπες (είχε και ένα ωραίο τρίτο ελαφρύ γκρι), οι αλλαγές με δύο παραδείγματα εδώ Χρήστης:Egmontaz/Πρόχειρο 3. --Egmontaℨ συζήτηση 07:09, 20 Ιανουαρίου 2010 (UTC)


Ελληνικό ποδόσφαιρο[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει πρόβλημα να κάνω ένα άρθρο με τίτλο Ελληνικό ποδόσφαιρο (ή ίσως Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα) και να μεταφέρω εκεί το κείμενο από το άρθρο ποδόσφαιρο που έχει πρόβλημα (το άρθρο έχει χαρακτηρισθεί ελληνοκεντρικό); (Μαζί επίσης και κάποια μικρά αποσπάσματα -τουλάχιστον αρχικά- από τα άρθρα για την ΕΠΟ, το πρωτάθλημα το κύπελλο, τις άλλες κατηγορίες, τα γυναικεία πρωταθλήματα και τις Εθνικές ομάδες. Αλλά όχι πίνακες.) VJSC263IO 01:17, 27 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Λοιπόν, δημιούργησα το άρθρο Ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου μετέφερα το κείμενο από το άρθρο ποδόσφαιρο (αποτελει την εισαγωγή του). Αν υπάρχει πρόβλημα στον τίτλο μπορεί να αλλάξει σε "ποδόσφαιρο στην Ελλάδα"‎. Επίσης, μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό θέματα για ομάδες, τα μεγάλα ντέρμπι, τη διαιτησία, τα γήπεδα, τους οπαδούς κτλ (αλλά με προσοχή, γιατί λίγο θέλει να γίνει το κακό με τέτοια θέματα). VJSC263IO 18:22, 27 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Επιθυμητά άρθρα[επεξεργασία κώδικα]

Πρόσθεσα μία παράγραφο με επιθυμητά άρθρα. Έβαλα ορισμένα ενδεικτικά. Είναι πολύ περισσότερα φυσικά. Επίσης μπορούν να προστεθούν και άλλες κατηγορίες όπως γήπεδα κλπ. --Costas78 15:07, 1 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Υπάρχει αντίρρηση στο να κάνουμε την παράγραφο ξεχωριστή υποσελίδα της επιχείρησης (Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ποδόσφαιρο/Επιθυμητά άρθρα); Έχω αρκετά να προσθέσω. (μπορούμε να αφήσουμε μερικά να φαίνονται και εδώ) VJSC263IO 15:20, 1 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)
Καμία αντίρρηση. Προχώρα :) --Costas78 15:32, 1 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Ξεκαθάρισμα[επεξεργασία κώδικα]

Ώρα για να τελειώνουμε με αυτό.

Δείτε και Συζήτηση κατηγορίας:Ποδοσφαιριστές ελληνικών ομάδων

Πρώτα λέω να μαζέψουμε τα άρθρα που έχουν πρόβλημα. Βάλτε όσα από αυτά θεωρείτε πως πρέπει να μπούν σε έναν κατάλογο. Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ποδόσφαιρο/Άρθρα ποδοσφαίρου με προβλήματα εγκυκλοπαιδικότητας

Μετά βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε, και πως μπορούμε να σώσουμε κάποιες πληροφορίες από αυτά. (ίσως συγχωνεύσεις, δημιουργία καταλόγων, μεταφορές στα βιβιβιλία, κάτι άλλο....) VJSC263IO 09:20, 14 Μαΐου 2010 (UTC)

Πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Είναι καλό να δημιουργηθεί ο κατάλογος και να τεθεί μία διαχωριστική γραμμή. Κάποια ονόματα για να ξεκινήσει η λίστα: Γιώργος Μπαντής, Νίκος Παναγόπουλος (ΜΠΑΤΟΥΝΑΣ)... --Costas78 15:02, 25 Μαΐου 2010 (UTC)


Το άρθρο για τον Μπαντή το δημιούργησα εγώ.Στο παρελθόν είχαο ίδιος ζητήσει να διαγραφούν άρθρα μου για 2 ποδοσφαιριστές που δεν πληρούσαν κριτήρια (Στεφανίδης και Γουσούλης) αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω πως ο συγκεκριμένος αξίζει να μείνει.Παίζει χρόνια σε σημαντική ομάδα της Α' Εθνικής και είναι αναγνωρίσιμος στο μέσο ποδοσφαιρόφιλο οπότε δεν βλέπω λόγο να μην υπάρχει ως άρθρο.Όσο για τον έταιρο της λίστας δεν πιστεύω πως πληροί κάποιες προδιαγραφές. Pavlos1988 02:11, 9 Ιουνίου 2010 (UTC)

Λέω να βάλουμε μερικά για αρχή, χωρίς να πάρουμε απόφαση για κανένα ακόμα, και μετά την καθαρίζουμε από αυτά που μπορούν να μείνουν. Τα βάζω λοιπόν και τα δύο για αρχή, και μόλις πάρει ένα πιο συγκεκριμένο μέγεθος συζητάμε ξανά τους κανόνες (δεν μας απαγορεύει κανένας να τους κάνουμε πιο σαφείς ή να τους αναπτύξουμε) και αποφασίζουμε μετά για την τύχη τους. VJSC263IO 15:02, 9 Ιουνίου 2010 (UTC)

Όταν διαγράφουμε κάποιο λήμμα (πχ Μπαντής) να ειδοποιούμε και τον δημιουργό του.Pavlos1988 23:47, 25 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Δίκαιο έχεις. VJSC263IO 00:13, 26 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Από την άλλη, μόνο αυτά τα τέσσερα είχαν πρόβλημα; Αν δεν υπάρχουν άλλα, τότε οι κανόνες που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν σημαντικό πρόβλημα και δουλεύουν μια χαρά. Οπότε, δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή. VJSC263IO 00:13, 26 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Ποδοσφαιριστές Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα σε όλους!Τι θα λέγατε εάν κάναμε μία προσπάθεια να δημιουργήσουμε έναν κατάλογο με τις αποστολές κάθε χώρας που συμμετέχει στο φετινό Μουντιάλ,στα πρότυπα αλλόγλωσσων βικιπαιδειών,όπως π.χ. της αγγλικής ή της ιταλικής;

http://en.wikipedia.org/wiki/2010_FIFA_World_Cup_squads

http://it.wikipedia.org/wiki/Convocazioni_per_il_campionato_mondiale_di_calcio_2010

Θέλει προσπάθεια αλλά πιστεύω ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί.Εννοείται πως μάλλον δεν θα μπορέσουμε άμεσα να δημιουργήσουμε άρθρα και για τους 736 ποδοσφαιριστές που λαμβανουν μέρος στο Μουντιάλ,αλλά θα έχει ενδιαφέρον ένα τέτοιο εγχείρημα.Εξάλλου είναι ευκαιρία να δημιουργηθούν άρθρα και για ποδοσφαιριστές που αυτή τη στιγμή η Βικικπαίδεια δεν διαθέτει,όπως π.χ. ο Τζον Τέρι,ο Ομπαφέμι Μάρτινς,ο Κάρλος Τέβεζ,ο Σέρχιο Αγουέρο,ο Φρανκ Ριμπερί,ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν,ο Ρομπίνιο,ο Ελάνο,ο Μίροσλαβ Κλόζε,ο Πάουλο Φερέιρα,ο Ρόμπι Φαν Πέρσι κλπ.

Τι λέτε; Pavlos1988 08:23, 12 Ιουνίου 2010 (UTC)

Καλή ιδέα. Γιατί δεν το ξεκινάς, και θα σε βοηθήσω σε ότι χρειαστεί. VJSC263IO 23:16, 17 Ιουνίου 2010 (UTC)

Αν επιτρέπεται η γνώμη κάποιου που δεν συμμετέχει στη Βικιεπιχείρηση Ποδόσφαιρο: Θεωρώ περιττό τον κατάλογο, δεδομένου ότι πλην της Ελλάδας και κάποιων διάσπαρτων ποδοσφαιριστών άλλων χωρών, δεν θα είναι παρά ένας αντιγραμμένος κατάλογος της αγγλικής Wiki, γεμάτος κόκκινους συνδέσμους. Dimitrisss 23:26, 17 Ιουνίου 2010 (UTC)
Ίσως, αλλά σκέφτηκα πως θα μπορούσα να τον χρησιμοποιήσω στο άρθρο για το Μουντιάλ του 2010, και αντί να κάνω σύνδεση στην χώρα να κάνω προς την αντίστοιχη αποστολή (γιατί αφού δεν έχουμε άρθρο για την κάθε εθνική ποδοσφαίρου, αναγκαστικά κάνουμε link προς το άρθρο της ανίστοιχης χώρας), στους πίνακες των ομίλων. VJSC263IO 23:31, 17 Ιουνίου 2010 (UTC)

Έχω ξεκινήσει κάποια άρθρα τις τελευταίες μέρες και αν ασχοληθούμε 2-3 άτομα,σιγά σιγά πιστεύω πως θα έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό.Μια από αυτές τις μέρες θα βάλω εδώ και καταλογο με τους ποδοσφαιριστές για τους οποίους υπάρχουν άρθρα. Pavlos1988 02:26, 18 Ιουνίου 2010 (UTC)

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσει ως άρθρο ο κατάλογος για τους ποδοσφαιριστές του Μουντιάλ. Μπορεί να γίνει σε κάποια υποσελίδα στην Βικιεπιχείρηση για να χρησιμέυει και σαν οδηγός για τα άρθρα που έχουν ήδη γραφτεί ή απομένουν να δημιουργηθούν --Costas78 11:45, 18 Ιουνίου 2010 (UTC)


Eννοείται πως δεν έχω την απαίτηση να δημιουργηθεί κατάλογος όταν μέχρι στιγμής από τους 736 ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στο Μουντιάλ υπάρχουν άρθρα μόλις για τους 119.Πιστεύω όμως πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου ένας τέτοιος κατάλογος.Λοιπόν,πέρα από την Εθνική Ελλάδος της οποίας υπάρχουν και οι 23 ποδοσφαιριστές της αποστολής ορίστε και οι υπόλοιποι:

Pavlos1988 17:56, 19 Ιουνίου 2010 (UTC)

Ελληνική αθλητική δημοσιογραφία σου λέει μετά![επεξεργασία κώδικα]

http://www.sportfmpatras.gr/article-15068.html

Άρθρο του sportfm Πάτρας!Ο συγκεκριμένος δημοσιοφράφος από ότι φαίνεται σκοτώθηκε στη δουλειά!Αντιπαρέρχομαι το ότι αντέγραψε εξολοκλήρου το άρθρο για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή με ένα απλό copy paste γράφοντας στο τέλος και το όνομά του ως άρθρο του τάδε αλλά προσέξτε κάτι το αστείο:Στo διάστημα από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου του 2010 δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς από τον Ηρακλή και την Καβάλα ενώ τώρα δοκιμάζεται από τον ΟΦΗ.Αναφέρει πως δοκιμάζεται από τον ΟΦΗ τη στιγμή που ανακοινώνει τη μεταγραφή του στον Παναιγιάλειο!!!

Αστεία πράγματα!!!

Υπάρχουν βέβαια και άλλα πολλά παραδείγματα.Προσωπικά δεν ενοχλούμαι απλά διασκεδάζω με το επίπεδο της αθλητικής δημοσιογραφίας στη χώρα μας.Pavlos1988 03:26, 11 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Άρθρα υποψήφια για συγχώνευση[επεξεργασία κώδικα]

Άρθρα που έχουν προταθεί για συγχώνευση και είναι σχετικά με την επιχείρηση:ποδόσφαιρο. Μπορείται να πείτε την γνώμη σας στη σελίδα συζητήσεων των άρθρων.

Κακή ανακατεύθυνση[επεξεργασία κώδικα]

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες καθώς πολλά άρθρα για ομάδες δημιουργούνται πριν από την ομώνυμη πόλη τους (π.χ. Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Λάρισα, αρκετοί λάθος σύνδεσμοι παλαιότερα που είχα κοιτάξει). Ίσως είναι καλό η επισχείρηση να καταγράφει σε μία σελίδα τέτοια άρθρα για μελλοντικούς (αυτόματους?) ελέγχους.

--Egmontaℨ♤ 12:14, 9 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

(Με κάποια καθυστέρηση) Στο Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ποδόσφαιρο/Ομάδες-έδρες έχω μια λίστα με τις ποδοσφαιρικές ομάδες που έχουμε (ίσως να μου έχουν ξεφύγει μερικές που προστέθηκαν πρόσφατα) και τις έδρες του. Δεν παρουσιάζουν όλες το σχετικό πρόβλημα, αλλά μερικές πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα (πχ το Μπλάκμπερν ανακατευθύνει στην ομάδα Μπλάκμπερν Ρόβερς, ενώ υπάρχει και πόλη Μπλάκμπερν. Ασχέτα με το αν η πόλη δημιουργηθεί ως Μπλάκμπερν ή Μπλάκμπερν (πόλη), πρέπει να προσεχθεί στους συνδέσμους προς τον όρο Μπλάκμπερν). Μπορούμε να μεταφέρουμε την λίστα σε μια υποσελίδα της επιχείρησης, είτε ολόκληρη είτε μόνο με τις ομάδες που έχουν πρόβλημα. Επίσης, μπορεί να τροποποιηθεί όπως νομίζετε πως είναι καλύτερο. VJSC263IO 02:07, 8 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ?

Πρέπει να φτιάξουμε τα θέματα του ΠΚ 2010...Downfoot1Απαντήστε