Συζήτηση:Βόρεια Μακεδονία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτή είναι η σελίδα συζήτησης για βελτιώσεις στο λήμμα Βόρεια Μακεδονία.

Γλώσσα[επεξεργασία κώδικα]

Η συμφωνία ναι μεν αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα, αλλά αναγνωρίζει επίσης πως ο όρος «μακεδονική» αναφέρεται σε διαφορετικό πράγμα όταν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα. Επομένως, και σύμφωνα με σχεδόν κάθε ελληνική πηγή, πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος «σλαβομακεδονική». Η Βικιπαίδεια δεν κάνει πρωτότυπη έρευνα. --Antondimak (συζήτηση) 11:06, 24 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Δεν είμαστε η Βικιπαίδεια του ελληνικού κράτους. Είμαστε η Βικιπαίδεια στην ελληνική γλώσσα... Για τις πηγές συμφωνώ. Πλέον, όμως, υπάρχουν επίσημες πηγές που την αναφέρουν ως Μακεδονική (νοτιοσλαβική). Xaris333 (συζήτηση) 12:58, 24 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, επειδή πρόκειται για ΒΠ της ελληνικής γλώσσας, ίσως θα ήταν καλό να δίδεται περισσότερη προσοχή και στο τι σημαίνουν ορισμένοι όροι σε αυτήν. Pavlos1988 (συζήτηση) 13:58, 24 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Μα δεν ζήτησε κανένας να αλλάξουν η σημασία των όρων στην ελληνική γλώσσα. Μην ξεχνάς ότι υπάρχει η αποσαφήνιση Μακεδονική γλώσσα. Δεν ζήτησε κανένας διαγραφή της ή να ανακατευθύνει στην Αρχαία μακεδονική γλώσσα. Ο λόγος: ο όρος μακεδονική γλώσσα αναφέρεται και στις δύο γλώσσες (αν και η αρχαία μακεδονική είναι διάλεκτος). Για την λεγόμενη σλαβομακεδονική προστίθεται η παρένθεση (νοτιοσλαβική) που επεξηγεί ακριβώς ποια γλώσσα είναι. Xaris333 (συζήτηση) 16:07, 24 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Αναφέρομαι γενικά, για πράγματα που έθιξα και στην Αγορά. Για τη γλώσσα πιστεύω πως τουλάχιστον προς το παρόν, η ονομασία σλαβομακεδονική είναι προτιμότερη. Βέβαια, προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα και με την ύπαρξη του όρου μακεδονική (νοτιοσλαβική) ως ανακατεύθυνση ή ως επεξήγηση κατά τον τρόπο που υπάρχει στην παρούσα έκδοση του αντίστοιχου λήματος. Pavlos1988 (συζήτηση) 16:31, 24 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Προς τί η φασαρία, αφού δεν υπάρχει "ελληνο-μακεδονική γλώσσα"; Δεν προκύπτει μπέρδεμα.--Skylax30 (συζήτηση) 07:41, 27 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Να αποφασιστεί και να αποσαφηνιστεί, διότι αυτή την στιγμη υπάρχουν και οι δύο μορφές στο κείμενο ακόμα και στην πρώτη πρόταση: σλαβομακεδονικά και μακεδονικά. Κατ'εμέ στον πίνακα οφείλει να γραφεί η επίσημη πλέον ονομασία της γλώσσας, δηλαδή μακεδονικά, εφόσον ο πίνακας αναφέρεται σε επίσημα στοιχείο και ονομασίες. Στο υπόλοιπο κείμενο να αναγράφεται σλαβομακεδονική με σημείωση για την αναγνώρισή της. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε αυτήν καθαυτήν τη λέξη εφόσον δημιουργει ένταση ή σύγχυση. Π.χ. οι Κάτω Χώρες (ανεπίσημα Ολλανδία) στα ελληνικά λέμε πως έχουν γλώσσα την ολλανδική, παρότι στην ίδια τη γλώσσα αυτή ονομάζεται Nederlands, δηλαδή άμεσα μεταφρασμένο ως "κατωχώρια". Επίσης, παρότι η ελληνική γλώσσα υπάρχει ως Hellenic στα αγγλικά, αναγράφεται παντού Greek για να μην υπάρχει σύγχυση στο αγγλόφωνο κοινό. Δεν είναι κακό ή λάθος να αναγράφεται ως σλαβομακεδονική στο κυρίως κείμενο με σημείωση πως αναγνωρίζεται επίσημα ως μακεδονική. --Elias I. Raptis (συζήτηση) 12:59, 2 Μαρτίου 2019 (UTC)

Κλείδωμα του λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Δεν πιστεύετε ότι πρέπει να αυξηθεί η προστασία του λήμματος για 2-3 μήνες ώστε να αποφύγουμε το χάος των τελευταίων ημερών; Glucken123 (συζήτηση) 17:18, 19 Απριλίου 2019 (UTC)

Αίτηση επεξεργασίας, 23-06-2019[επεξεργασία κώδικα]

Παρακαλώ για την διόρθωση της σελίδας καθώς αντιβαίνει την ιστορική και πολιτική αλήθεια σχετικά με την ονομασία του κράτους υπό την προσωρινή ονομασία Π.Γ.Δ.Μ. Η διμερής συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει επικυρωθεί από το Σ.Α του Ο.Η.Ε ούτε και απο τον ΠτΔ των Σκοπίων. Επίσης βάσει των άρθων της συμφωνίας έχει ήδη καταστεί λήξασα και έχει λάβει χώρα υπο αντισυνταγματικές συνθήκες. Επιγραματικά, αυτό σημαίνει οτι η ονομασία ως Βόρεια Μακεδονία δεν είναι επίσημη και δεν αφορά το σύνολο των ανθρώπων παρα μόνο δυο κυβερνήσεις. Εκτός και άν η Βικιπαίδεια αφορά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, η σελίδα πρέπει να διορθωθεί στις πραγματικές της διαστάσεις.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Ιστόριπος (συζήτησησυνεισφορά) 10:15, 23 Ιουνίου 2019 (UTC).

Στα όσα ατεκμηρίωτα γράφονται παραπάνω περί δήθεν μη ισχύος της νέας ονομασίας του κράτους, αναφέρω απλώς ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει επισήμως ενημερωθεί σχετικά και αυτήν την ονομασία χρησιμοποιεί ο οργανισμός, όπως βέβαια και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ κοκ. Ασμοδαίος (συζήτηση) 12:38, 23 Ιουνίου 2019 (UTC)

Αναφορά στο αντίστοιχο σλαβομακεδονικό λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα σας. Στο αντίστοιχο σλαβομακεδονικό λήμμα του «Βόρεια Μακεδονία» αναφέρεται ως πρώτη επίσημη ονομασία της γειτονικής χώρας το «Македонија», ενώ ο τίτλος του λήμματος αυτού είναι πάλι το σκέτο «Македонија», κάτι που αντιβαίνει στους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν πρέπει να γίνει αναφορά, ώστε να διορθωθεί άμεσα; Ευχαριστώ. Philologist (συζήτηση) 23:38, 7 Αυγούστου 2019 (UTC)


Καλησπέρα!

Αν θυμάμαι καλά, στη σελίδα συζήτησης του συγκεκριμένου λήμματος στη σλαβομακεδονικής ΒΠ, οι εκεί χρήστες απάντησαν πως η κοινή ονομασία στη γλώσσα τους είναι σκέτο «Македонија», οπότε δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή. Βλ. 1 και 2.

Καλή συνέχεια! Pavlos1988 (συζήτηση) 20:50, 7 Αυγούστου 2019 (UTC)

Φίλε Παύλο, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής και πρέπει να εφαρμόζεται από όλους. Οι χρήστες ή διαχειριστές της σλαβομακεδονικής wikipedia πρέπει να συμμορφωθούν με τους όρους της Συμφωνίας, ανεξάρτητα από "κοινές ονομασίες στη γλώσσα τους" και άλλους συναισθηματικούς λόγους... Εξάλλου, τη wikipedia οποιασδήποτε γλώσσας μελετούν όλοι οι λαοί του κόσμου και τα στοιχεία που περιλαμβάνει πρέπει να έχουν καθολική ισχύ. Καλή συνέχεια και από εμένα! Philologist (συζήτηση) 16:54, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)

Οι νομικές συμφωνίες δεν αφορούν τη Βικιπαίδεια. Η Βικιπαίδεια λειτουργεί με βάση τις πηγές. Xaris333 (συζήτηση) 14:00, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)

Και πώς τότε όλες οι άλλες wikipedia, των άλλων γλωσσών δηλαδή, αναφέρουν "Βόρεια", "North" κλπ., τηρώντας τους όρους της Συμφωνίας, εκτός από τη σλαβομακεδονική wikipedia; Επίσης, και η ελληνική συμμορφώθηκε με τη Συμφωνία και άλλαξε το λήμμα από "ΠΓΔΜ" σε "Βόρεια Μακεδονία", παραπέμποντας σε αντίστοιχες πηγές. Philologist (συζήτηση) 17:07, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)

Γιατί οι πηγές στις γλώσσες τους την αναφέρουν πλέον ως Βόρεια και όχι ως Μακεδονία ή πΓΔΜ. Οι πηγές της γλώσσας των Σκοπιανών πιθανόν να συνεχίζουν να την αναφέρουν ως Μακεδονία. Εξάλλου μην ξεχνάς ότι και εμείς τη γλώσσα τη λέμε Σλαβομακεδονική και τους κατοίκους της Σλαβομακεδόνες. Η συμφωνία δεν λέει κάτι τέτοιο. Δεν εξαρτιόμαστε από αυτήν. Xaris333 (συζήτηση) 14:29, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)
Τότε μήπως θα πρέπει να διορθωθούν / συμπληρωθούν οι πηγές τους; Στο θέμα της γλώσσας τους συμφωνώ ότι κι εμείς στη δική μας ΒΠ χρησιμοποιούμε ακόμα τον όρο "σλαβομακεδονική" αντί του "μακεδονική" (αν και τον αναφέρουμε και αυτόν, βεβαίως, στο αντίστοιχο λήμμα). Η ονομασία όμως του κράτους είναι ουσιώδης και δεν είναι τυχαίο που όλες (εκτός της ΜΚ) οι ΒΠ, μεταξύ των οποίων και η δική μας, την άλλαξαν, ακολουθώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για αυτό και θεώρησα σκόπιμο να το αναφέρω στη συζήτηση εδώ. Ευχαριστώ. Philologist 17:40, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)
Οι πηγές δεν αλλάζουν με εντολές SFriendly.svg... Για την ακρίβεια υπάρχουν ακόμα μερικές ΒΠ που έχουν ακόμη την ονομασία Μακεδονία στον τίτλο. d:Q221. Κοίτα, κάθε ΒΠ έχει τις πολιτικές και τις οδηγίες της και οι αποφάσεις παίρνονται μέσα από συζητήσεις. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε εμείς σε μια ξενόγλωσση ΒΠ πώς θα ονομάσει ένα λήμμα της, όπως δεν μπορούν και αυτοί να μας επιβάλλουν πως θα ονομάσουμε ένα δικό μας λήμμα (Συζήτηση:Σλαβομακεδονική γλώσσα#The name of this article). Xaris333 (συζήτηση) 14:44, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)
Μάλιστα, δεν το γνώριζα (περί της πολιτικής της κάθε ΒΠ) και ζητώ συγγνώμη. Βασικά, δεν εννοούσα να επιβάλουμε κάτι, αλλά να συζητήσουμε, όπως λέτε, ώστε να βρεθεί μία λύση. Θεώρησα ότι αφού εμείς και σχεδόν όλοι οι άλλοι αλλάξαμε το όνομα του λήμματος και όποια σημεία του περιεχομένου χρειάζονταν, έτσι οφείλουν να κάνουν και εκείνοι, ιδίως για το όνομα που ήταν και το "αγκάθι". Και ιδίως εκείνοι και εμείς, αφού η Συμφωνία έγινε μεταξύ μας. Γνωρίζω και άλλες περιπτώσεις (όχι στη ΒΠ) που ενώ συνέχιζαν να χρησιμοποιούν το παλιό όνομα, έπειτα από αναφορές το άλλαξαν, κατόπιν της παρέμβασης της κυβέρνησής τους. Και, σαφώς, οι αλλαγές γίνονται και από τις δύο πλευρές, όχι μόνο από τη μία. Τέλος πάντων, ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις! Philologist 18:03, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δύο πλευρές δεν είναι η ελληνική και η σλαβομακεδονική ΒΠ. Οι δύο πλευρές είναι η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία. Η ελληνική ΒΠ δεν είναι η Ελλάδα, είναι η έκδοση της ΒΠ στην ελληνική γλώσσα. Όπως και σλαβομακεδονική ΒΠ είναι η έκδοση της ΒΠ στη σλαβομακεδονική γλώσσα. Δεν πρέπει να ταυτίζεται η ελληνική ΒΠ με το ελληνικό κράτος. Σκέψου μια διεθνή γλώσσα όπως η πορτογαλική. Μήπως η πορτογαλική ΒΠ ταυτίζεται με την Πορτογαλία; Φυσικά όχι. Η γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες, όπως η Βραζιλία. Xaris333 (συζήτηση) 15:09, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)
Έχετε δίκιο στο συλλογισμό σας αυτόν και ευχαριστώ για τη διαφωτιστική συζήτηση για το λήμμα της "σλαβομακεδονικής" που μόλις διάβασα. Τώρα καταλαβαίνω και τη θέση σας καλύτερα. Πράγματι, οι ΒΠ δεν είναι τα επίσημα κράτη, απλά θεωρώ ότι αφού χρησιμοποιούνται καθημερινώς ολοένα και περισσότερο από τους χρήστες ανά τον κόσμο (δεν είναι τυχαίο που αποτελούν πια βασική πηγή πληροφόρησης για οποιοδήποτε θέμα), χρειάζεται να εξασφαλίζεται και η εγκυρότητα τους ως εγκυκλοπαίδειες. Επομένως, αν κάποιος πολίτης από ένα νοτιοσλαβικό κράτος, πχ. τη Σερβία, διαβάσει το λήμμα της ΜΚ ΒΠ και δει "Македонија", δεν σχηματίζει άλλη εντύπωση από αυτή που ισχύει διεθνώς; Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια ενιαία, κοινή πολιτική πλέον στις ΒΠ, ώστε να διασφαλίζεται η ίδια η γνώση; Philologist (συζήτηση) 15:24, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)

Αυτη η συζητηση δεν αφορα το λημμα της ελληνικης βικιπαιδειας. Ισως μαλιστα να παραβιαζει πολιτικες της ΒΠ. Θα ενημερωσω την μκ ΒΠ για την υπαρξη αυτης της συζητησης. Cinadon36 14:20, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)

Δεκτόν, αλλά δεν ήξερα πού αλλού να το αναφέρω, αφού δε γνωρίζω σλαβομακεδονικά, ώστε να το γράψω στην αντίστοιχη σελίδα της wikipedia. Με συγχωρείτε, όταν λέτε ότι "ίσως παραβιάζει πολιτικές της ΒΠ", τι εννοείτε; Ευχαριστώ. Philologist (συζήτηση) 17:30, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)

Στην σελ. Συζητησης του συγκεκριμενου λημματος υπαρχει ανοικτη συζητηση στα αγγλικα για το ονομα. Αρα καποιος μπορει να υποψιαστει canvassing.Cinadon36 15:26, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)
Αν εννοείς στη σλαβομακεδονική ΒΠ, η συζήτηση σταμάτησε την 1η Μαρτίου. Δεν είναι ανοικτή. Xaris333 (συζήτηση) 15:34, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)
Ειλικρινά, δεν είχα δει τα σχόλια στα αγγλικά. Είδα μόνο τα αρχικά που ήταν στη γλώσσα τους που αγνοώ, καθώς και τα περιεχόμενα, και δεν σκρόλαρα παρακάτω. Αλλιώς, θα είχα συμμετάσχει σε εκείνη τη συζήτηση. Δεν έγινε κάτι επίτηδες από πλευράς μου. Συγγνώμη, δεν γνωρίζω τον όρο "canvassing". Ευχαριστώ για την απάντησή σας, Cinadon36. Philologist (συζήτηση) 15:42, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)
μη δινεις σημασία. Δε παραβιάσες τίποτα. Αλλοι σε κατηγορησαν άδικα. Καλη συνέχειαΑντικαθεστωτικός (συζήτηση) 15:51, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)
σας ευχαριστώ θερμά! Καλή συνέχεια. Philologist (συζήτηση) 16:00, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)

Μην ασχολείστε με βαλκανικά λημματα της αγγλικής, και με γειτονικες βικιπαίδειες. Ο οποίος χαρακτηρισμός μου, θα παραβίασει πολιτικες της βικιπαίδειας. Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 14:33, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)

Μπορείτε να με παραπέμψετε, παρακαλώ, στις πολιτικές της ΒΠ, ώστε να ενημερωθώ σχετικώς; Ευχαριστώ. Philologist (συζήτηση) 15:24, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)

Βικιπαίδεια:Γεωγραφικά ονόματα λημμάτων (αν και θέλει ενημέρωση σε ένα σημείο που λέει για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας). Xaris333 (συζήτηση) 15:36, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)
Ευχαριστώ πολύ, Xaris333. Να είστε καλά. Philologist (συζήτηση) 15:43, 8 Αυγούστου 2019 (UTC)