Συζήτηση:Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

..[επεξεργασία κώδικα]

einai kai npov kai cleanup genikotera den exei yfos gia egkyklopaidia. --Γερωνυμάκης 14:32, 13 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)--


μήπως είναι NPOV

Το διόρθωσα λιγάκι. --geraki 17:24, 23 Μαρτ. 2005 (UTC)

Απ' ευθείας αντιγραφή από [1]. --ank 14:35, 13 Δεκεμβρίου 2005 (UTC) ΚΑι αυτό περίπου αντιγραφή από το αγγλίκο μην ξεσηκώσω έριδες--Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε 11:45, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)

Ξεκινώ την ανάγνωση του άρθρου και αμέσως σκοντάφτω σε μια ιστορική ανακρίβεια: το ευρωκομμουνιστικό ρεύμα δεν συνδέεται με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, είναι προγενέστερο. Ως όρος χρησιμοποιείται πλέον μόνο με ιστορική σημασία για να χαρακτηρίσει ορισμένες τάσεις της δεκαετίας του 1970 και των αρχών του 1980. --ident 12:31, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)

Απόλυτα ορθό--ΗΠΣΤΓ 12:33, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)

δεν συνδέθηκαν σε κανένα σημείο του άρθρου μήπως δεν είναι σωστή η σύνταξη μου --Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε 12:55, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)--213.5.30.225 12:54, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)

Το επίμαχο απόσπασμα του άρθρου είναι το εξής: "Είναι από τα λίγα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης που απέφυγαν την ρεφορμιστική γραμμή του ευρωκομμουνισμού μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες". Εδώ ο όρος ευρωκομμουνισμός τίθεται ως μία κατηγορία αποκομμένη από τις ιστορικές της συνδηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως συγκεκριμένες. Κατά βάση η φράση αυτή είναι ένα ρητορικό σχήμα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει φαινόμενα εντελώς ξεχωριστής φύσεως -είναι αυτό που στην κοινή λέμε "τσουβάλιασμα". Το ρητορικό σχήμα είναι απολύτως θεμιτό στα πλαίσια ενός άρθρου κομματικού οργάνου, αλλά σε ένα εγκυκλοπαιδικό άρθρο δεν έχει θέση. --ident 13:30, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)

Αυτό το αρχικό σχόλιο δεν συνάβει με τον χαρακτήρα του άρθρου και το βγάζω--Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε 13:33, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)

Το πρόβλημα δεν ήταν η αναφορά στον ευρωκομμουνισμό, αλλά στο "τσουβάλιασμα" με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ο ευρωκομμουνισμός είχε προηγηθεί της πτώσης. Η αναφορά στον ευρωκομμουνισμό πρέπει κατά τη γνώμη μου να μείνει, είναι σημαντική.--Αρχίδαμος 13:52, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)
Έχει αποκηρύξει το ΚΚΕ το Στάλιν και το έβγαλες; Η διατύπωση ήταν λίγο αιχμηρή, αλλά υπάρχει άλλος τρόπος να γραφτεί το ίδιο πράγμα; Αν υπάρχει, ευχαρίστως. Είναι στοιχείο της ιδεολογίας του ΚΚΕ η μη αποκήρυξη του Στάλιν, γιατί δείχνει ότι πιστεύει ακόμα στον υπαρκτό σοσιαλισμό με την πιο ακραία μορφή που είχε στο ανατολικό μπλοκ. Άλλωστε ήταν το μόνο μαζί με το ΚΚ Μπαγλαντές (νομίζω) και άλλο ένα (της Κούβας;) που συνεχάρησαν επίσημα τον πρόεδρο της Δούμας (;) όταν έκανε το πραξικόπημα κατά του Γιέλτσιν στις αρχές του 90 με στόχο την ανακοπή του εκδυτικισμού. Δεν προσπαθώ να σαμποτάρω το άρθρο ή να κάνω αντικομμουνιστική προπαγάνδα, αλλά αν το ΚΚΕ θεωρεί το Στάλιν ένδοξο ηγέτη γιατί να μη γραφτεί; Όπως και ότι δε συμφώνησε με την Περεστρόικα και τη Γκλάσνοστ του Γκορμπατσώφ.--Adolf H. Arbeit macht frei
Όχι δεν τον έχει αποκυρήξει αυτόν που ανάγκασε αυτόν τον τύπο στον χαιρετισμό σου να αυτοκτονήσει ναι πιστεύει ακόμα στον υπαρκτό σοσιαλισμό δεν ξέρω αν είναι τα μόνα αυτά που αναφέρεις αλλά καλά έκαναν και τον συνεχάρηκαν που προσπάθησε να σταματήσει το πραξικόπημα του Γιέλτσιν και τον άλλων (τώρα αν τον ψάχνεις είναι πρόεδρος της Λευκωρωσίας) Και ναι δεν είναι με την Περστροίκα εκ του αποτελέσματος.. δεν ντρέπομαι να τα γράψω απλά αρχικάέκαν αντιγραφή του αγγλικού άρθρου και αν τα γράψω πρέπει να απαντήσω άρα πάει η "πολιτική" της ουδετερότητας --Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε 18:25, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)

Voici une merveilleuse histoire d'amour[επεξεργασία κώδικα]

Με κάθε καλή διάθεση να επισημάνω ότι το άρθρο βρίθει ανακριβειών και παρουσιάζει μια ειδυλλιακή εικόνα του Κ.Κ.Ε. Επίσης χρειάζεται απαραίτητα συντακτική και γραμματική διόρθωση. Στο ιστορικό σκέλος αγνοούνται ή παρατίθενται κατά περίεργο τρόπο σημεία σταθμοί της πορείας του κόμματος όπως η δράση την περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η θέση της Κομιντερν και του Κ.Κ.Ε. για το Μακεδονικό, το Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα, οι διπλές επιστολές Ζαχαριάδη την περίοδο του ελληνο-ιταλικού πολέμου, η στάση του Στάλιν και του Κ.Κ.Σ.Ε. στον ελληνικό εμφύλιο, η αποπομπή του Άρη Βελουχιώτη κ.π.α. --Ωριγένης 13:58, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)

Επέφυγα την αναφορά τους γιατί δεν πιστεύω να υπάρχει ουδέτερος τρόπος αναφοράς αν θες να βοηθήσεις δεν έχω πρόβλημα το αν το ΚΚε είναι πατριωτικό κόμμα το έχει αποδείξει δεν είναι εθνικιστικο όμως!!!! --Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε 15:41, 5 Ιουλίου 2006 (UTC)


Ο ουδέτερος τρόπος αναφοράς είναι η παράθεση των γεγονότων. Αν ορισμένοι επιθυμούν την απόκρυψη πλευρών της ιστορίας του Κ.Κ.Ε. μόνο και μόνο για να παρουσιαστεί η πορεία του ως αγιολόγιο αυτό δεν αφορά τους στόχους συγγραφής ενός εγκυκλοπαιδικού εγχειρήματος. Εκτός και αν στο μυαλό τους έχουν την ιστορική έρευνα βάσει των σταλινικών επιστημονικών μεθόδων.

Για τη Μικρασιατική Εκστρατεία η θέση του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρη και τότε και τώρα. Στο φύλλο του "Ριζοσπάστη" της 12ης Ιουλίου 1935 ο Νίκος Ζαχαριάδης έγραφε: "Αν δεν νικιόμασταν στη Μικρασία, ή Τουρκία θά τανε σήμερα πεθαμένη και ‘μεις Μεγάλη Ελλάδα. Γι αυτό, εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την άστο-τσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία, μα και την επιδιώξαμε."

Επίσης στο τεύχος της επίσημης Κομμουνιστικής Επιθεώρησης "Νέος Κόσμος" Μηνιάτικο πολιτικό θεωρητικό περιοδικό αναφέρεται: "Ένας από τους διεθνιστικούς και πατριωτικούς τίτλους που έγραψε στην Ιστορία του το νεαρό τότε κόμμα μας είναι η κατηγορηματική αντίθεσή του και η θαρραλέα πάλη του ενάντια στον ελληνοτουρκικό πόλεμο και την εκστρατεία του Σαγκαρίου. Στελέχη, μέλη και οπαδοί του κόμματος, στελέχη και μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, αψηφώντας την τρομοκρατία και την λογοκρισία, το στρατιωτικό νόμο και τα στρατοδικεία ανάπτυξαν σοβαρή αντιπολεμική δράση στο μέτωπο και τα μετώπισθεν. Στην διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου κηρύχθηκαν πανελλαδικές απεργίες των σιδηροδρομικών, καπνεργατών, εργατών ηλεκτρισμού, που αποτέλεσαν αξιοσημείωτη πάλη και ταυτόχρονα πράξη επαναστατικού διεθνισμού."

Και σήμερα όμως το ΚΚΕ δηλώνει στην επίσημη ιστοσελίδα του: "Η μικρασιατική εκστρατεία ήταν ένας πόλεμος άδικος και κατακτητικός. Τα στρατευμένα παιδιά του λαού δε στάλθηκαν εκεί για την απελευθέρωση των υπόδουλων αδελφών, αλλά χρησιμοποιήθηκαν από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κυρίως την Αγγλία, για την κατάπνιξη της τουρκικής εθνικής αντίστασης, που απόβλεπε στην κατάκτηση και κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας της Τουρκίας."

Αυτά ως δείγμα της στάσης του στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Μπορεί από κάποιους να θεωρείται πατριωτική και επαναστατική. Σε αυτό δε διαφωνώ απλά χρειάζεται η παράθεση των δεδομένων.

Όσον αφορά το λεγόμενο "Μακεδονικό Πρόβλημα" υπάρχει η απόφαση της 5ης Ολομέλειας του Κ.Κ.Ε. του 1949, στην οποία αναφέρεται:

"Στη Βόρεια Ελλάδα ο μακεδονικός λαός τα 'δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν το θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του έτσι όπως το θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα με το αίμα του για να την αποχτήσει.Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού των.Ταυτόχρονα, οι Μακεδόνες κομμουνιστές πρέπει να προσέξουν τις διασπαστικές και διαλυτικές ενέργειες που ξενοκίνητα σοβινιστικά και αντιδραστικά στοιχεία αναπτύσσουν, για να διασπάσουν την ενότητα ανάμεσα στο μακεδονικό και τον ελληνικό λαό, διάσπαση που μόνο τον κοινό τους εχθρό, το μοναρχοφασισμό και τον αμερικανοαγγλικό ιμπεριαλισμό θα ωφελήσει.Παράλληλα, το ΚΚΕ πρέπει ριζικά να βγάλει απ' τη μέση όλα τα εμπόδια, να χτυπήσει όλες τις μεγαλοελλαδίτικες σοβινιστικές εκδηλώσεις και τα έργα, που προκαλούν δυσαρέσκεια και δυσφορία μέσα στο μακεδονικό λαό και έτσι βοηθούν τους διασπαστές στην προδοτική δράση τους, ενισχύουν το έργο της αντίδρασης. Ο σλαβομακεδονικός και ελληνικός λαός μόνον ενωμένοι μπορούν να νικήσουν. Διασπασμένοι μόνον ήττες μπορούν να πάθουν. Γι' αυτό η ενότητα στην πάλη των δύο λαών πρέπει να φυλάγεται σαν κόρη οφθαλμού και να ενισχύεται και να δυναμώνει σταθερά και καθημερινά".

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Νίκος Ζαχαριάδης ανέφερε σε άρθρο του στο περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός" τεύχος 12, Δεκεμβρίου 1948:

"Ο μακεδονικός λαός θα αποκτήσει μια ανεξάρτητη, κρατικά ενιαία και ισότιμη θέση στην οικογένεια των λεύτερων λαϊκοδημοκρατικών λαών στα Βαλκάνια, στην οικογένεια αυτή, όπου αύριο θα ανήκει και ο ελληνικός λαός με τη Λαϊκή Δημοκρατία. Γι' αυτή την ανεξάρτητη κρατικά ενιαία και ισότιμη θέση παλεύει σήμερα και ο μακεδονικός λαός της Μακεδονίας του Αιγαίου και βοηθά με όλη του την ψυχή, με όλα του τα μέσα, τον ΔΣΕ, τόσο που ξεσηκώνει το θαυμασμό για το μεγαλείο και το ολοκαύτωμα της προσπάθειάς του"

Η όλη πολιτική ήταν απότοκη της στάσης της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κομιντέρν) ήδη από το 1924 και το Πέμπτο Παγκόσμιο Συνέδριο στη Μόσχα (17 Ιουνίου - 8 Ιουλίου), όπου διακηρύχθηκε η θέση για ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία. Εκεί ήταν παρούσα και ελληνική αντιπροσωπεία υπό το Γενικό Γραμματέα Παντελή Πουλιόπουλο, η οποία αποδέχθηκε πλήρως τη θέση αυτή της Κομιντέρν.

Το Σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα είναι η μυστική, αρχικά, συμφωνία μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Παλλαϊκού Μετώπου (συνεργασία Κ.Κ.Ε. – Α.Κ.Ε.), η οποία προέβλεπε τη στήριξη με ψήφο ανοχής της Κυβέρνησης των Φιλελευθέρων με αντάλλαγμα την "κατάργηση του Νόμου 4229 (περί ιδιωνύμου αδικήματος) και πασών των τροποποιήσεων αυτού, ως και των επιτροπών ασφαλείας. Την παροχή γενικής αμνηστίας εις πάντας τους πολιτικούς καταδίκους, εξόριστους και καταδικασμένους κλπ. Την καθιέρωση ως μόνιμου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Την ελάττωση εντός διμήνου της τιμής του άρτου κατά δύο τουλάχιστον δραχμάς, την κατάργηση της προσωποκρατήσεως διά χρέη προς το δημόσιο διά ποσόν μέχρι 3.000 δραχμών. Πενταετές χρεοστάσιον, άνευ όρων, για χρέη αγροτών στους ιδιώτες και τις τράπεζες και την εφαρμογή των κοινωνικών ασφαλίσεων".

Το Σύμφωνο αυτό απετέλεσε την πρώτη συνεργασία του Κ.Κ.Ε. με αστικό κόμμα πενήντα και πλέον χρόνια πριν τη συμμαχία με τη Νέα Δημοκρατία για τη δημιουργία της Κυβέρνησης Τζαννετάκη.

Όπως βλέπεις παρέθεσα ορισμένα στοιχεία, στο σύνολό τους από έντυπα και αρχειακό υλικό του ίδιου του Κ.Κ.Ε., τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιστορική πλευρά του άρθρου.--Ωριγένης 04:17, 6 Ιουλίου 2006 (UTC)


Την θέση του Κόμματος για την Μικρά Ασία την αναφέρω στο άρθρο για τον Ριζοσπάστη εδώ δεν μπήκε γιατί έκανα μια απλή μετάφραση του Αγγλικού άρθρου που δεν το ανέφερε ο ρόλος της εγκυκλοπαίδειας είναι να προσθέτει ο καθένας ότι μπορεί και ως μέλος της μπορείς να επεξεργαστείς το άρθρο στα πλαίσια που σε αφήνει η πολιτική της εγκυκλοπαίδειας συμφωνό πως αυτή είναι η σωστή στάση ενός Μαρξιστικού Λενινιστικού κόμματος όταν η χώρα του εξαπολύει ένα επεκτατικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο προς ένα άλλο κράτος. Τον πατριωτισμό του τον δείχνει όταν οι Ιταλοί εισβάλουν στην Ελλάδα (αργότερα και Γερμανοί) και η στάση του αλλάζει όταν η Μεταξική κυβέρνηση επωφελήθηκε της νίκες εξαπολύωντας επίθεση στην περιοχή της Αλβανίας. (Να και τα διπλά γράμματα που δεν ξανά αναφέρεις)
Μια άλλη αρχή της ελεύθερης αυτοδιάθεσης των λαών έκανε το ΚΚΕ να απαιτεί τόσο στην περιοχή της Μ.Ασίας της Β.Ηπείρου και της Μακεδονίας ανεξαρτήτων κρατών όπως ήθελαν οι λαοί της περιοχής προσπάθειες που μποικοτάρονταν από τις αστικές κυβερνήσεις των ενδιαφερωμένων κρατών και της Ελλάδας. Αν κοιτάξεις τα δημογραφικά της μακεδονίας μόνο Ελληνικό δεν ήταν το στοιχείο που το κατοικούσε αντιθέτως με την Β.Ηπειρο όπου η κυβέρνηση χρηματοδοτούσε το ελληνικό στοιχείο να επαναστατήσει όταν το έκανε και δημιούργησε ανεξάρτητο κράτος που δεν ενώθηκε με την Ελλάδα έκοψε την χρηματοδότηση.!!! Οι πατρίδες για τους λαούς δεν είναι κληρονομικές μόνο οι βασιλιάδες οι φεουδάρχες και οι αστοί (αν και το έχουν ξεπεράσει τελευταία εν είδει παγκοσμιοποίησης) κληρωνομούν πατρίδες και τις ζωες των εργατών που τις κατοικούν.
Και το τελευταίο ζήτημα επειδή φαίνεται ότι δεν είσαι μαρξιστής λενινιστής ούτε έχεις διαβάσει τι είναι αυτό θα σου αναφέρω μια φράση του Λένιν πάνω στο ζήτημα με την συνεργασία με αστικά κόμματα <<... θα συμμαχήσουμε ακόμα και με τον διάβολο εάν αυτό μας βγάλει μπροστά...>> το να λες κάτι άλλο τείνει στον Αριστερισμό αυτά τα ζητήματα έχουν ΄λήξει από το 1920 αν και το παράδειγμα των Μποσελβίκων είναι πιο παλιό ακόμα. Πίστεψε αν αποσυρώταν το Ιδιώνυμο πάρα πολύ άνθρωποι θα είχαν γλιτώσει την ζωή τους και τις διώξεις απο το<<Δημοκρατικό>> ελληνικό κράτος που κατέλειε ακόμα και τις αστικές ελευθερίες περί ελευθερίας της έκφρασης και των ιδεών που είχαν αναγνωριστεί παγκοσμίως μετά την Γαλλική επανάσταση.
Είναι καλό να ασχολείστε με το ΚΚΕ με τέτοιο πάθος δείχνει ότι κάνει σωστάτην δουλεία του. Ξανα λέω το άρθρο βασίστηκε στο αντίστοιχο της αγγλικής βικιπαιδείας και είναι μια μαγια για συνέχεια και συζήτηση όπως όλα τα άρθρα αυτής της εγκυκλοπαίδειας.

--Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε 11:05, 6 Ιουλίου 2006 (UTC)


Mάλλον, σ.Joseph S.|Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε δεν έχεις διαβάσει το δοκίμιο ιστορίας του ΚΚΕ (1ος τόμος- άραγε γιατί αργεί ο 2ος;;;) για τη Θέση του ΚΚΕ για τη Μακεδονία, την οποία και απορρίπτει ως λανθασμένη. Θα σε μαλώσει η Αλέκα.


Για τη συντρόφισσα Κανέλλη και το σύντροφο Ζουράρι πότε θα μας κάνεις διαφώτιση σύντροφε ινστρούχτορα; Άκου λέει το ΚΚΕ είναι πατριωτικό αλλά όχι εθνικιστικό κόμμα! Αν ήξερε κι αυτό τι είναι καλά θα ήταν. Αλλά και γι' αυτό θα έχεις μια προκάτ απάντηση σίγουρα. Ναι, ασχολούμαστε με το ΚΚΕ γιατί κάνει καλά τη δουλειά του, όχι γιατί έχεις βαλθεί να κάνεις τη ΒΠ κέντρο διαφώτισης με άρθρα που ούτε στοιχειωδώς δεν προσπαθούν να είναι αντικειμενικά. Φαίνεται θέλεις επίτηδες να προκαλέσεις για να τσεκάρεις τις αντιδράσεις, αλλιώς δεν μπορώ να φανταστώ στοιχειωδώς νοήμονα άνθρωπο να γράφει αυτά που γράφεις, εκτός κι αν δεν έχεις καταλάβει τι είναι αυτό το site. Γράψε τον ύμνο σου στο ΚΚΕ, να γράψει κι ο άλλος τον ύμνο του στην "εθνοσωτήριο επανάσταση", κάνας άλλος για τις υπηρεσίες των βασιλέων στον τόπο κλπ., να το κλείσουμε το μαγαζί και να νοικιάζουμε τα άρθρα να βγάζουμε και κάνα φράγκο.--Αρχίδαμος 12:16, 6 Ιουλίου 2006 (UTC)
Η Κανέλλη και ο Ζουράρης δεν είναι μέλη του ΚΚΕ δεν είμαι σύντροφός σου δεν ανήκω στο ΚΚΕ (ακόμα) το άρθρο είναι μετάφραση της αγγλικής ΒΠ εκτός αν και αυτή ελέγχεται από το ΚΚΕ Α και που είναι ο ωραίος χαιρετισμός που χρησιμοπείεις παραπάνω Αρχίδαμε Αδόλφε Χ. μήπως να χαιρετάμε ναζιστικά για να μας επιτρέπεις να γράφουμε άρθρα. Αν θες να μάθεις τι είναι Σοσιαλιστικός Πατριωτισμός ίσως σου ετοιμάσω ένα άρθρο και για αυτό άλλα ίσως δεν θεωρείς το ΕΑΜ εθνικοαπελευθερωτικό γιατί δεν θεωρείς τους Ναζι δυνάμεις κατοχής το να αρχίζεις αφορισμούς και ειρωνείες είναι το ευκολότερο ελλείψη πολιτικής άποψης και γνώσεων. --Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε 13:04, 6 Ιουλίου 2006 (UTC)
Η Κανέλλη δεν είναι μέλος του ΚΚΕ αλλά εκλέγεται βουλευτής του (και ο Ζουράρις παλαιότερα), φιλόξενο κόμμα το ΚΚΕ, αν πάει κι ο Αδόλφος Χ. θα τον φιλοξενήσει κι αυτόν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας; Τις πολιτικές μου απόψεις δεν τις ξέρεις, γιατί προσπαθώ να είμαι λίγο πιο αντικειμενικός από σένα σ'αυτά που γράφω (στα άρθρα, όχι στις συζητήσεις). My point είναι ότι το ΚΚΕ είναι ένας αχταρμάς όπου η άκρα αριστερά (Στάλιν) συνεργάζεται αρμονικά με την άκρα δεξιά (Κανέλλη), γιατί ο φασισμός πάντα το ίδιο πρόσωπο έχει. Κι αυτό με την αγγλική ΒΠ άστο, εσύ μου έσβησες την αναφορά για τη μη αναγνώριση των εγκλημάτων του Στάλιν από το ΚΚΕ μέχρι να βρεις απάντηση. Όπως είπα και στη δικτατορία του προλεταριάτου, επανέρχομαι μόνο όταν έχω κάτι να συμπληρώσω, αλλιώς τσακωνόμαστε αδίκως.--Αρχίδαμος 13:19, 6 Ιουλίου 2006 (UTC)
Ναι θα τον φιλοξενήσει αν του φέρνει όσους ψήφους η Κανέλλη και ο Ζουράρις αφού έξω από το κόμμα δεν επηρεάζει την πολιτική του δεν υπήρχε στο αγγλικό κάτι για εγκλήματα του Στάλιν και αν έχεις στοιχεία για τα εγκλήματα που λες και όχι αερολογίες και ψέματα όπως Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού στείλε μου στην σελίδα συζήτησής μου θα ήθελα πολυ να μάθω τις πολιτικές απόψεις σου και που ξέρεις αφού ταυτίζεις τον Κομμουνισμό με τον φασισμό μπορεί να υπογράφω και εγώ με χαιρετισμο Αdolf H. όπως εσύ πιο πάνω. Περιμένω με αγωνία στην συζήτηση μου. --Joseph V.S. Προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε 13:34, 6 Ιουλίου 2006 (UTC)

Τα διπλά γράμματα του Ζαχαριάδη δεν εκπορεύτηκαν από καμία μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία. Αν και αρχικά απέστειλε μία επιστολή καλώντας του Έλληνες κομμουνιστές να στρατευθούν με την κυβέρνηση εναντίον των Ιταλών έπειτα αναίρεσε τα γραφόμενά του με δεύτερη επιστολή. Αυτό συνέβη εξαιτίας της σοβιετικής ντιρεκτίβας, η οποία δεν ήθελε επίθεση ενάντια στον Άξονα λόγω του Συμφώνου Μολότωφ - Ρίμπεντροπ. Το ίδιο συνέβη και με τις αντιστασιακές ενέργειες κομμουνιστών. Μέχρι την επίθεση των Γερμανών στην Ε.Σ.Σ.Δ. δεν παρατηρήθηκε καμία αντιστασιακή δράση Ελλήνων κομμουνιστών. Οι ημερομηνίες των δύο πρώτων επιστολών Ζαχαριάδη (γιατί υπάρχει και τρίτη) δε δικαιολογούν την αλλαγή πλεύσης επειδή τάχα ξαφνικά ο πόλεμος μετατράπηκε από την κυβέρνηση Μεταξά σε ιμπεριαλιστική μάχη. Η πρώτη γράφτηκε στις "31 Οχτώβρη" και η δεύτερη στις "16 Νοέμβρη". Δικαιολογούν 15 μέρες τέτοια αλλαγή; Τη δικαιολογούν μόνο εάν ληφθεί υπόψιν ότι η Κομιντέρν έχει σα βασική θέση, που μάλλον καθυστερημένα μέσα στη φυλακή πληροφορήθηκε ο Γ.Γραμματέας, πως ο "αγγλογαλλικός ιμπεριαλισμός είναι ένοχος επιδρομής κατά της Γερμανίας η οποία ήθελε την ειρήνη" ! Στην τρίτη επιστολή, που γράφτηκε στις "15 Γενάρη", ο Ζαχαριάδης καταγγέλλει και πάλι την ελληνική κυβέρνηση ως ιμπεριαλιστική και καλεί τον ελληνικό λαό και το μαχόμενο, τότε, στρατό "να ανατρέψουν τη μοναρχοφασιστική δικτατορία του Μεταξά", ενώ για ακόμα μία φορά προβάλει τη θέση του Κ.Κ.Ε. για αυτοδιάθεση της Μακεδονίας. Για το μεταπολεμικό Κ.Κ.Ε. οι δύο τελευταίες επιστολές δεν περιείχαν τίποτα το μεμπτό ενώ η πρώτη χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στη διαδικασία καθαίρεσης του Ζαχαριάδη με την κατηγορία πως μέσω αυτής προσπαθούσε να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

Η στάση του κόμματος μετά την 16η Νοεμβρίου παρέμεινε συνεπής στη στήριξη της σταλινικής γραμμής σοβιετο-ναζιστικής συμμαχίας. Ακόμα και όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 δεν έγινε καμία ανακοίνωση. Φυσικά ποτέ δεν καταδικάστηκε και η εισβολή της Ε.Σ.Σ.Δ. από κοινού με τη χιτλερική Γερμανία στην Πολωνία και ο διαμελισμός της χώρας.

Για τις διώξεις από το ελληνικό κράτος κομμουνιστών και άλλων πολιτών τώρα σαφώς και πρέπει να τις θεωρήσουμε απαράδεκτες και δείγμα σημαντικής αναπηρίας της ελληνικής δημοκρατίας προπολεμικά και κυρίως μεταπολεμικά. Θα ήταν ενδιαφέρον, όμως, αν προσπαθούσαμε να δούμε την τακτική των κομμουνιστών έναντι των αντιπάλων τους σε χώρες όπου επικράτησε η κομμουνιστική ή σοσιαλιστική κρατική δομή. Από τη Σοβιετική Ένωση του "Αρχιπελάγους Γκούλακ" μέχρι την Κίνα του Μάο και της "Πολιτιστικής Επανάστασης", την Καμπότζη του Πολ Ποτ και των "Ερυθρών Χμερ", την Κούβα του Κάστρο, την Αλβανία του Χότζα κ.π.α. η κατασταλτική πολιτική υπήρξε τόσο σκληρή και με τόσες εκατόμβες θυμάτων ώστε να μην επιδέχεται καν σύγκριση με την εγχώρια καταστολή. Εκτός βέβαια και αν οι κομμουνιστές θεωρούνται καλύτερα βιολογικά μοντέλα ανθρώπων, που δεν πρέπει να βασανίζονται αντίθετα με τους αντιπάλους τους, οι οποίοι πρέπει με κάθε μέσο να εξοντώνονται.--Ωριγένης 13:51, 6 Ιουλίου 2006 (UTC)


Αυτά που λές έχουν μπει ήδη στο άρθρο --213.5.32.89 13:57, 6 Ιουλίου 2006 (UTC)


Joseph σε 2 θεματάκια πάνω είσαι λάθος:1)απο τη στιγμή που το επίσημο αλβανικό κράτος ήταν στο πλευρό της φασιστικής Ιταλίας και αλβανικά στρατεύματα πολέμησαν εναντίον του ελληνικού στρατού γιατί να μη δεχόταν επίθεση?2)το οτι το στο Κιλκίς,στη Φλώρινα και στα ορεινά των Σερρών υπήρχε βουλγαρική πλειοψηφία δεν σημαίνει ότι μόνο Ελληνικό δεν ήταν το στοιχείο που το κατοικούσε όπως είπες...Pavlos1988

Πώς να συμμαζευτεί αυτό το άρθρο;[επεξεργασία κώδικα]

Κομματάκι δύσκολο το βλέπω. --ident 14:23, 6 Ιουλίου 2006 (UTC)

Δεν είναι δύσκολο Ident, είναι αδύνατο. Μήπως ξέρει κάποιος να μου πει τίποτα για τον Μπελογιάννη; Δεν έτυχε να διαβάσω κάτι.....Τι να πω... Θα πω μόνο: "Εξ ιστορίας αναιρεθείσης της αληθείας, το καταλειπόμενον αυτής γίνεται ανωφελές διήγημα". Πολύβιος, Ἱστορίαι 1.14.4-7 Erasitexnis 01:41, 16 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

παιδιά ΄μπορεί κάποιος να παραθέσει την δεύτερη επιστολή του Ζαχαριάδη, έχω ψάξει πολύ και δεν βρήκα τίποτα μέχρι στιγμής

Για το κομμάτι "η ίδρυση και πρώτα χρόνια"[επεξεργασία κώδικα]

Αρχίδαμε,

Οι πηγές που παραθέτεις για το μειονοτικό ζήτημα αφορούν την περίοδο του Εμφυλίου και όχι την περίοδο που περιγράφεται στο συγκεκριμένο κομμάτι, δηλαδή τα πρώτα χρόνια της δράσης του κόμματος. Δεν είναι λάθος η πληροφορία, απλά είναι σε λάθος κομμάτι του κειμένου.

Επιπλέον, νομίζω ότι η τόσο μακροσκελής αυτούσια παράθεση πηγών δε βοηθάει στο συγγραφή ενός εγκυκλοπαιδικού λήμματος. Θα ήταν μάλλον καλύτερο οι πηγές αυτές να προστεθούν υπό μορφή σημειώσεων.

Γι αυτό θεώρησα καλό να τις απαλείψω προσωρινά μέχρι να επεκτείνω το κομμάτι της εμφυλιοπολεμικής περιόδου, όπου ανήκει και η 5η Ολομέλεια του 1948. Θα το κάνω σύντομα, προσθέτοντας και τις εν λόγω πηγές.

--Ιστοριοδίφης 13:30, 5 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Κανένα πρόβλημα. Οι πηγές δεν είναι δικές μου, υπήρχαν στο άρθρο. Απλώς θεώρησα ότι δεν υπάρχει λόγος να αφαιρούνται στοιχεία από το άρθρο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη η συγκεκριμένη μακροσκελής παράθεση πηγών βοηθά στην κατανόηση του ζητήματος, αλλά δεν επιμένω. Ξανακοίταξε μόνο τα της μικρασιατικής, γιατί μάλλον από λάθος έβαλες 2 φορές τα του μακεδονικού.--Αρχίδαμοςμίλα μου 13:51, 5 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

"ασκεί επιρροή ευρύτερη του εκλογικού του ποσοστού";: Badseed[επεξεργασία κώδικα]

Μια σειρά θέσεών που το ΚΚΕ παραδοσιακά εκφράζει (πχ. ταύτιση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αντιευρωπαϊσμός-αντιαμερικανισμός, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, κ.α.) αναμφίβολλα συναντούν ευρύτερη του 8,15% αποδοχή. Επίσης, η παρέμβασή του στις συδικαλιστικές και κινηματικές οργανωσεις -έστω και αριθμητικά παρμένη- σαφώς υπερβαίνει το εκλογικό του ποσοστό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο ΠΑΜΕ πρόσκεινται συνδικαλιστικές ενώσεις που αριθμούν 415.000 μέλη, η Πανσπουδαστική συγκεντρώνει ~15% και η ΚΝΕ μονοπωλεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο "είναι σίγουρο" ότι το ΚΚΕ "ασκεί ευρύτερη του εκλογικού του ποσοστού επιρροή ιδιαίτερα σε συνδικαλιστικές και κινηματικές οργανώσεις", αλλά είναι και κεντρικό σημείο για την κατανόηση της θέσης και του ρόλου του στα πολιτικά πράγματα. Και αυτό με την έννοια ότι το κέντρο βάρους της δράσης του κόμματος αυτού βρίσκεται μάλλον στην παρέβμαση στο μαζικό κίνημα. Έτσι παραδοσιακά καταφέρνει να έχει καθοριστική -ενίοτε και καθοδηγητική- παρουσία στις διάφορες εκδηλώσεις του τελευταίου (απεργιακές, αγροτικές, νεολαιϊστικες, αντιπολεμικές κ.α. κινητοποιήσεις). --Ιστοριοδίφης 17:49, 15 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Για τη μεγάλη επιρροή δεν έχω γνώμη. Το τελευταίο πάντως που λες περί καθοδηγητικής παρουσίας οφείλεται στο ότι το ΚΚΕ είναι μανούλα στο καπέλωμα (και πάντα ήταν), όπως όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Όπου μαζευτούν 5, θα έρθει κι ο ΚΚες με το πανώ του για να τους καπελώσει/καθοδηγήσει. Οπότε ειδικά η «έντονη παρουσία» στις κινητοποιήσεις δεν είναι κριτήριο.--Αρχίδαμοςμίλα μου 19:43, 15 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Θα διαφωνήσω Ιστοριοδίφη, καθώς το "ασκεί επιρροή ευρύτερη από την εκλογική του δύναμη" μπορεί πανεύκολα να το ισχυριστεί το κάθε κόμμα. Καλύτερα να μένουμε σε στοιχεία και δεδομένα. Τα ποσοστά των φοιτητικών δεν λένε κάτι (πασπ και δαπ παίρνουν 50% αλλά είναι ανύπαρκτες σε αμφιθέατρα και συνειδήσεις, χώρια που η φοιτητική ψήφος δεν είναι πάντα πολιτική, όπως και κάθε άλλη) και το ΚΚΕ δεν μονοπωλεί τα μαθητικά, καθώς πάρα πολλά είναι τα σχολεία που συνειδητά δεν θέλουν να συμμετέχουν στο ΣΑΣΑ. Όσο για τα σωματεία του ΠΑΜΕ, είναι υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς ότι όλα τα μέλη αυτών των σωματείων είναι επιρροή του ΚΚΕ. Αυτό είναι ένα γνωστό επιχείρημα όμως ακόμα και το ίδιο το ΚΚΕ επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση του μερικές φορές λέγοντας ότι το ΠΑΜΕ είναι ευρύτερη συσπείρωση.

Είναι αλήθεια ότι το ΚΚΕ δίνει βάρος στη μαζική δουλειά, όπως και οι άλλες οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς. Αυτό όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα σε μια παράγραφο για τον τρόπο δράσης ή τα χαρακτηριστικά του κόμματος - Badseed απάντηση 22:04, 15 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Ας συμφωνήσουμε ότι η πολιτική επιρροή έχει ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, με τα τελευταία να μην είναι μετρήσιμα -τουλάχιστον με άμεσο και αξιόπιστο τρόπο.
Για την ποσοτική διάστασή της, το ασφαλέστερο κριτήριο είναι το αριθμητικό: πόσοι συμμερίζονται τις κεντρικές θέσεις ενός κόμματος, ποιο όγκο δυνάμεων αυτό συσπειρώνει στις μαζικές οργανώσεις και πόσο μεγάλες είναι οι τέτοιες οργανώσεις που πρόσκεινται στο κόμμα αυτό.
Και νομίζω ότι αυτό το κριτήριο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, για να αποφύγουμε υποκειμενισμούς. Διαφορετικά θα εμπλακούμε σε μια συζήτηση για το αν το ΚΚΕ οργανώνει τις κινητοποιήσεις ή απλά τις καπελώνει, πόσο συνειδητή είναι η φοιτητική ψήφος και τι επιρροή ασκεί η ΕΣΑΚ-Σ στο ΠΑΜΕ. Σε τέτοια ζητήματα ο καθένας μπορεί να έχει την προσωπική του γνώμη που είναι μεν σεβαστή αλλά δε μπορεί να έχει αξιώσεις αντικειμενικότητας. Και συνήθως οι πολιτικές συζητήσεις ούτε τελειώνουν ποτέ, ούτε καταλήγουν σε κοινώς αποδεκτά συμπεράσματα.
Πάντως, μια μάλλον αξιόπιστη πηγή σ' αυτό το ζήτημα είναι η έκθεση του Κογκρέσσου για τις εκλογές του 2000: «Το κόμμα αυτό θα συνεχίσει να είναι ενοχλητικό και οχληρό, ασκώντας επιρροή εντελώς δυσανάλογη προς την εκλογική του δύναμη. Το μήνυμα του ΚΚΕ έχει αντίκτυπο σε πολλούς Ελληνες, ακόμη και αν ψηφίζουν άλλα κόμματα, όπως στην περίπτωση της αντίθεσής του στη ΝΑΤΟική καμπάνια κατά της Γιουγκοσλαβίας και της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα τον Νοέμβρη του 1999». (Το Ποντίκι, 18/5/2000).
Badseed, μ' αρέσει η ιδέα σου για τη δημιουργία μιας τέτοιας παραγράφου γιατί το άρθρο έχει σχεδόν μόνο ιστορικής φύσης πληροφορίες. Νομίζω, όμως, ότι το στοιχείο αυτό έχει θέση στο εισαγωγικό κείμενο αφού είναι καθοριστικό (και άρα χρειάζεται και να συμπεριληφθεί) της φυσιογνωμίας και της θέσης του κόμματος στο πολιτικό σύστημα.--Ιστοριοδίφης 07:33, 16 Νοεμβρίου 2007 (UTC)
Δυστυχώς, Ιστοριοδίφη, νομίζω ότι οι παρατηρήσεις σου αλληλοαυτοαναιρούνται. Αν και σωστά παρατηρείς ότι το ποιοτικό κριτήριο είναι μη μετρήσιμο, στη συνέχεια θέτεις τα ποσοτικά κριτήρια σαν έμμεσο παράγοντα για να την μέτρηση της επιρροής του ΚΚΕ. Από ό,τι καταλαβαίνω, υπονοείς ότι, αν μετέχουν πολλοί στις «μαζικές οργανώσεις» που πρόσκεινται στο ΚΚΕ (η «μάζα» είναι το ποσοτικό κριτήριο), αυτό προσδίδει στις οργανώσεις και, κατ' επέκτασιν, στο κόμμα που τις καθοδηγεί/επηρεάζει ευρεία επιρροή στο κοινωνικό σύνολο. Πώς, όμως, θα μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι μετέχουν σε αυτές τις οργανώσεις και τί συμπέρασμα θα βγάλουμε από αυτούς τους αριθμούς;
Στη συνέχεια, για να επικαλεστείς μία τρίτη πηγή που θα μπορούσε να προσδώσει κύρος στην παρατήρηση περί ευρείας επιρροής, παραθέτεις μία πηγή από αυτόν που το ΚΚΕ θα χαρακτήριζε ταξικό αντίπαλο. Αυτό όμως δεν αρκεί για να προσδώσει εξ' αντανακλάσεως κύρος και αξιοπιστία στην παρατήρηση περί ευρείας επιρροής. Και, μάλιστα, παραθέτεις σχόλια που έγιναν στον απόηχο μίας φορτισμένης περιόδου, σχόλια που θα μπορούσαν να ελέγχονται αυτά καθεαυτά για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους. Το Κογκρέσο μοιάζει να κάνει την σιωπηρή παραδοχή ότι όσοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ΝΑΤΟϊκή επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας ταυτίζονται ή/και συγκλίνουν με τη γραμμή του ΚΚΕ, πράγμα μάλλον υπερβολικό και πάντως γενικευτικό, κατά τη γνώμη μου. (Πρέπει πάντως να παραδεχτώ ότι η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος σε αυτό το ζήτημα ήταν συνεπέστερη των άλλων κομμάτων). --cubic[*]star 08:14, 16 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Η άποψή μου περί καπελωματος προφανώς δεν εγείρει αξιώσεις αντικειμενικότητας (δεν είπα ποτέ να μπει στο άρθρο). Απλά εφιστώ την προσοχή στο ότι τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν. Για τη μέτρηση της επιρροής ενός κόμματος υπάρχει ένα κατά τεκμήριο ασφαλές κριτήριο: οι εκλογές. Από το 1974 και μετά είναι ελεύθερες και το ΚΚΕ συμμετέχει ανελλιπώς, άρα στατιστικά λάθη και μεμονωμένες εξάρσεις/καταποντίσεις εξομαλύνονται. Θα έλεγα για αρχή να μείνουμε σε αυτό. Τώρα υπάρχουν και φαινόμενα που αποκλίνουν, περιπτώσεις δηλαδή όπου το ΚΚΕ εμφανίζεται να έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή από το ποσοστό του στις εκλογές. Εκεί θα ήμουν επιφυλακτικός ως προς γενικότερες διατυπώσεις. Π.χ. στα πανεπιστήμια ψηφίζουν λιγότεροι από τους μισούς, οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι αφορά η ψηφοφορία (ψηφίζουν μάλλον εν είδει δημοσκόπησης) και δεν είμαι και βέβαιος ότι τα ποσοστά των φοιτητικών εκλογών ταυτίζονται με τα ποσοστά που δίνουν οι ίδιοι φοιτητές στις βουλευτικές εκλογές (όπως προκύπτουν από exit poll). Αυτό φυσικά δεν αναιρεί ότι σε συγκεκριμένους χώρους το ΚΚΕ έχει ισχυρότερη δύναμη απ'ό,τι σε άλλους (π.χ. στο σωματείο οικοδόμων θα έχει μεγαλύτερη επιρροή από ότι στην ένωση δικαστών, ας πούμε). Κι όσο για τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, να υπενθυμίσω ότι ουκ ολίγοι από αυτούς που αντιτίθεντο ήταν της άποψης «να βοηθήσουμε τους αδελφούς ορθόδοξους Σέρβους». Μπορεί δηλαδή κατ'αποτέλεσμα να είχαν την ίδια άποψη με το ΚΚΕ (επεκτατικότητα των Αμερικανών) αλλά πολύ απέχουν από το να έπαιρναν γραμμή από τον Περισσό. --Αρχίδαμοςμίλα μου 08:35, 16 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Νομίζω έχουν δίκιο οι αποπάνω και νομίζω ότι δεν χρειάζεται τόση πολλή συζήτηση για μερικές λέξεις. Σύμφωνα με την πολιτική της Βικιπαίδειας αλλά και την πικρή πείρα άλλων άρθρων για κόμματα όπου κατά καιρούς είτε θετικές είτε αρνητικές γνώμες έχουν προκαλέσει προβλήματα, είναι καλύτερα να μένουμε στα γεγονότα: το ΚΚΕ (ή το Χ κόμμα τελοσπάντων) έκανε αυτό ή το άλλο, ή δεν έκανε αυτό ή το άλλο. Το συμπέρασμα για το αν το "κάτι" ήταν σωστό ή λάθος ή αν σημαίνει μικρή ή μεγάλη επιρροή στην κοινωνία, μπορεί να μείνει στον αναγνώστη. Παράδειγμα: το ΚΚΕ είναι το αρχαιότερο ακόμα ενεργό κόμμα στην Ελλάδα, κι αυτό το γεγονός αναφέρεται στο λήμμα έστω και πλαγίως (ίδρυση 1918)· από μόνο του αυτό το γεγονός σημαίνει μια Α επιρροή και συνέχεια της επιρροής αυτής. Το να καταφεύγουμε σε εκτιμήσεις κάνει τα λήμματα ευάλωτα - Badseed απάντηση 15:41, 16 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Δε νομίζω ότι το ποιοτικό και το ποσοτικό στοιχείο της πολιτικής επιρροής μπορούν να ιδωθούν εντελώς χωριστά. Επίσης δεν πιστεύω ότι η πολιτική επιρροή ενός κόμματος καταγράφεται μονομερώς στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που προσπάθησα να υποστηρίξω ήταν ότι το ΚΚΕ έχει μια αυξημένη σε σχέση με την εκλογική του δύναμη παρουσία στις μαζικές οργανώσεις και ότι μια σειρά βασικών του θέσεων συναντούν ευρύτερη απήχηση. Σε καμμία περίπτωση δεν ισχυρίστηκα ότι όλος ο γαλαξίας παίρνει γραμμή απ' τον Περισσό. Είναι διαφορετικό να λες ότι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των φοιτητών υπάρχει ένα 15% που συμφωνεί με την παράταξη του ΚΚΕ -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, και αυτός είναι και ο χαρακτήρας των συσπειρώσεων, και άλλο να λες ότι το 15% των φοιτητών είναι κομμουνιστές ή έστω ψηφοφόροι του. Επίσης -κατά τη γνώμη μου, πάλι- στην εν λόγω φράση δεν υπάρχει κανενός είδους αξιολογική κρίση. Δεν λέει "το ΚΚΕ είναι φανταστικό/απαίσιο" αλλά "το ΚΚΕ έχει την τάδε επιρροή στον τάδε χώρο". Όπως και να έχει, νομίζω ότι έγινε πολλή κουβέντα για ένα τόσο μικρό ζήτημα και αφού έτσι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει, αφαίρεσα την επίμαχη φράση. Στο κάτω-κάτω δε μου ανήκει και η πατρότητά της.--Ιστοριοδίφης 18:25, 16 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Αντίσταση και εμφύλιος[επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά με αυτές τις δύο περιόδους δεν ξέρω αν θα ήταν σκόπιμο να γίνουν δύο διευκρινίσεις. Η πρώτη αφορά τη σχέση ΕΑΜ και ΚΚΕ. Το ΕΑΜ ήταν ευρύτερο από το ΚΚΕ. Μπορεί να ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του, αλλά περιείχε ευρύτερες δυνάμεις που δεν ελέγχονταν από το ΚΚΕ και δεν ταυτίζονταν με αυτό. Η δεύτερη αφορά το «παλλαϊκό κράτος». Μπορεί το ΕΑΜ ως ευρύτερο μόρφωμα να επεδίωκε την ίδρυση παλλαϊκού κράτους (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) ή μιας δημοκρατίας απαλλαγμένης από το καπέλωμα της Δεξιάς, αλλά το ΚΚΕ επεδίωκε (απ'όσο ξέρω και με δεδομένη την προσήλωση και υποταγή του στην ΕΣΣΔ) την εγκαθίδρυση υπαρκτού σοσιαλισμού. Έχω δηλαδή την εντύπωση ότι τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ επεδίωκαν να εγκαθιδρύσουν το συγκεκριμένο καθεστώς που υπήρχε ήδη τότε στη Σοβιετική Ένωση και όχι κάποια αόριστη «λαοκρατία». What do you think? --Αρχίδαμοςμίλα μου 09:02, 16 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Έχω την αίσθηση ότι η δεύτερή σου επισήμανση πέφτει έξω. Το σύνθημα της "σοβιετικής Ελλάδας" (άμεσης σοσιαλιστικής επανάστασης) είχε εγκαταλειφθεί ήδη απ' το 1935, απ' την 4η Ολομέλεια και το 6ο Συνέδριο που εξειδίκευαν την γραμμή του 7ου Συνεδρίου της ΚΔ. Τότε το ΚΚΕ καθόρισε τον χαρακτήρα της επερχόμενης επανάστασης ως αστικοδημοκρατικό-εθνικοαπελευθερωτικό. Η εξουσία αυτή (που μπορείς την παραλληλήσεις με αυτή των Λαϊκών Μετώπων της προπολεμικής Γαλλίας και Ισπανίας), που θα προέκυπτε από ένα αντιφασιστικό μέτωπο της εργατικής τάξης, των αγροτών και ενός προοδευτικού τμήματος της αστικής τάξης (όπως, αργότερα, υπήρξε το ΕΑΜ) θα έλυνε κάποια ζητήματα αστικοδημοκρατικής φύσης (δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, αναδασμός γης) και θα λειτουργούσε ως στάδιο για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Τέτοια εξουσία επεδίωκε το ΚΚΕ μετά την απελευθέρωση. Έτσι, παρόλο που μάλλον υπήρχε η δυνατότητα να λυθεί μονομερώς το ζήτημα της εξουσίας, το ΚΚΕ συμφώνησε στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.--Ιστοριοδίφης 17:29, 16 Νοεμβρίου 2007 (UTC)
Πολύ ενδιαφέρον, ευχαριστώ. Αν έχεις όρεξη, γράψε 2-3 πραγματάκια σχετικά στο άρθρο όταν ευκαιρήσεις.--Αρχίδαμοςμίλα μου 18:51, 16 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Βοήθεια στην κατασκευή πίνακα εκλογικών ποσοστών[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να παρατεθούν τα στοιχεία που αφορούν την εκλογική παρουσία του ΚΚΕ από ιδρύσεώς του σε έναν αυτοτελή πίνακα. Μπορώ να συλλέξω τα στοιχεία, αλλά θα ήθελα βοήθεια στην κατασκευή του πίνακα.

Ιστοριοδίφης 15:22, 1 Απριλίου 2009 (UTC)


Για πίνακα πχ 3x4 συμπληρώνεις το κάτω

τίτλος1 τίτλος2 τίτλος3
στοιχείο11 στοιχείο12 στοιχείο13
στοιχείο21 στοιχείο22 στοιχείο23
στοιχείο31 στοιχείο32 στοιχείο33

Για πίνακα πχ 5x5 συμπληρώνεις το κάτω

τίτλος1 τίτλος2 τίτλος3 τίτλος4 τίτλος3
στοιχείο11 στοιχείο12 στοιχείο13 στοιχείο14 στοιχείο15
στοιχείο21 στοιχείο22 στοιχείο23 στοιχείο24 στοιχείο25
στοιχείο31 στοιχείο32 στοιχείο33 στοιχείο34 στοιχείο35
στοιχείο41 στοιχείο42 στοιχείο43 στοιχείο44 στοιχείο45


Δες τον κώδικα πατώντας επεξεργασία. Μπορείς να πειραματιστείς στο βικιπαίδεια:αμμοδοχείο, καλή συνέχεια.--vanakaris 15:56, 1 Απριλίου 2009 (UTC)

POV[επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι παραπομπές, όσες δεν είναι σημειώσεις είναι:

 • από το http://www.kke.gr
 • από Πρακτικά συνεδρίων του κόμματος
 • από τον ριζοσπάστη
 • από την σύγχρονη εποχή/εκδόεσεις του ΚΚΕ
 • πρωτεγενές υλικό αρχείου

και 1-2 ακόμα

Ουσιαστικά το άρθρο δεν έχει πηγές. --Egmontaz συζήτηση 13:22, 11 Σεπτεμβρίου 2009 (UTC)

Νομίζω τώρα είναι καλύτερα. Αν και οι συχνές παραπομπές σε κείμενα του ΚΚΕ δεν αποτελούν κατά την άποψή μου πρόβλημα. Εξάλλου οι περισσότερες από αυτές αφορούν διακηρύξεις του κόμματος που υπάρχουν μόνο στα υλικά και τα βιβλία των εκδόσεων του. Επιπροσθέτως, το μεγαλύτερο τμήμα των ιστορικών αρχείων του ΚΚΕ βρίσκονται στην κατοχή του, εκτός από τα αρχεία των ΑΣΚΙ. Οπότε, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ένα πραγματικό χρυσορυχείο γαι την Ιστορική έρευνα. Τελοσπάντων. Εφόσον εσύ κρίνεις ότι καλύφθηκε το θέμα των πηγών μπορείς να αποσύρεις στην αμφισβήτηση της ουδετερότητας του, αλλιώς να συμπληρωθεί ακόμα περισσότερο με νέες. Radical Agitator

Υπάρχουν πρόσωπα εδώ που βιάζουν την Βικιπαίδεια για τους πολιτικούς στόχους και προπαγάνδες αντί να προσθέσουν απλά χρήσιμες πληροφορίες. Εδώ το ΚΚΕ το παρουσιάζουν μόνο θετικά με έναν πολύ αναξιόπιστο τρόπο. Έχω παρατηρήσει ότι ορισμένα άτομα σβήνουν χρήσιμες πληροφορίες σε κείμενα άλλων κομμάτων, και βάζουν σε αυτές πάλι άλλες προτάσεις με αρνητικούς χαρακτηρισμούς ή αρνητικές περιγραφές χωρίς να υπάρχουν πηγές. Αν βάζετε κι εσείς τέτοιους αρνητικούς χαρακτηρισμούς ή αρνητικές περιγραφές εδώ στο ΚΚΕ θα δείτε ότι ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΑ ΤΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΠΑΛΙ. Ένας από αυτούς είναι ο user «Ttzavaras» ο οποίος φαίνεται το κάνει αυτό ολημερής και απευθείας, εκτός αν κοιμάται τη νύχτα. Έχω παρατηρήσει ότι και άλλοι το λένε αυτό. Ο user «Ttzavaras» θα κάνει καλά να μείνει ουδέτερος στο μέλλον και να μην σβήνει ολημερής φράσεις που δεν του αρέσουν, το ίδιο προτείνω και στην «Nataly8». Η Βικιπαίδεια δεν είναι τόπος για πολιτικούς πολέμους!193.47.77.5 11:02, 9 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Ασφαλώς και δεν είναι, όπως και δεν είναι τόπος για παράθεση προσωπικών απόψεων. Αν το ΚΚΕ είναι "ακροαριστερό" κόμμα αυτό είναι προσωπική άποψη, αν θες να το προσθέσεις πρέπει να το κάνεις με αξιόπιστη τρίτη πηγή, αλλιώς η προσθήκη είναι POV. Και καλό θα ήταν να διαβάσεις την περί ουδετερότητας πολιτική πριν προχωρήσεις σε παρόμοιες "συνεισφορές". --Ttzavarasσυζήτηση 11:07, 9 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Ότι το ΚΚΕ είναι "ακροαριστερό" κόμμα δεν είναι καθόλου πορσωπική μου άποψη, ήταν απλώς ένα τέστ για να αποδείξω σε κάτι άτομα ότι ακριβώς εσείς θα το σβήσετε απευθείας πάλι, όπως κι έγινε. Γιατί εσείς σβήνετε το λίνκ στο ΛΑ.Ο.Σ. για την αντιπροσωπία τους στην Γερμανία, το οποίο είναι μια ουδέτερη χρήσιμη πληροφορία. Που είμαστε εδώ στο νηπιαγωγείο; - εγώ θα γράφω μία απλή πληροφορία κι εσείς θα το σβήνετε πάντα; Δεν ντρέπεστε λίγο, αυτό είναι η δικιά σας άποψη για αξιόπιστη συνεισφορά; Ξανάς δεν θα σας απαντήσω σε αυτό αλλά να ξέρετε ότι από εδώ και πέρα θα σας παρακολουθήσω και θα λάβω τα απαραίτητα μέτρα για να μην σβήνετε άλλη φορά ουδέτερες πληροφορίες. Ελπίζω αυτό να σας είναι ένα μάθημα, αυτό που κάνετε εσείς το μπορώ κι εγώ, αλλά όπως είπαμε, η Βικιπαίδεια δεν είναι τόπος για πολιτικούς πολέμους ούτε το προσωπικό σας νηπιαγωγείο! Δεν χρειάζομαι από εσάς απάντηση σε αυτό, αυτό που ήθελα το πέτυχα, και εδώ για μένα η ζηζήτηση τελειώνει193.47.77.5 11:53, 9 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Με αυτά που διαβάζω αρχίζω και αμφιβάλλω αν πράγματι εδώ δεν είναι νηπιαγωγείο ή τόπος όπου ο καθένας έρχεται και προσθέτει, δίκην νηπίου, ό,τι του κατέβει. Θα επαναλάβω ότι η ΒΠ δεν είναι χώρος έκθεσης προσωπικών απόψεων και να λάβετε όποια μέτρα θέλετε, η ΒΠ είναι ελεύθερη (αλλά όχι ασύδοτη) εγκυκλοπαίδεια. Και πόσες φορές πρέπει να υποδείξω σε κάποιον που θέλει να λέγεται ώριμος χρήστης της ΒΠ και να συνεισφέρει ότι πρέπει να κοιτάξει πρώτα την πολιτική του εγχειρήματος πριν το κάνει; Αυτό που για σένα είναι "ουδέτερη πληροφορία" είναι εκτός πολιτικής. Και, τέλος, εγώ ό,τι κάνω το κάνω επώνυμα και όχι κρυμμένος πίσω από ένα ΙΡ. --Ttzavarasσυζήτηση 12:00, 9 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Ή θα συμμορφωθείς με την πολιτική του εγχειρήματος (όπως προσπαθούμε να κάνουμε όλοι) ή αντίο. Εδώ εκβιασμοί δεν περνούν.--Dipa1965 18:43, 9 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Βαθιά παρανομία[επεξεργασία κώδικα]

Τί ακριβώς σημαίνει ο όρος "Βαθιά παρανομία"; Τι διαφορά έχει από την "παρανομία";Harkoz 19:18, 16 Μαρτίου 2011 (UTC)

Αγαπητέ Harkoz, βαθιά παρανομία είναι το αντίστροφο της ρηχής παρανομίας, θα έπρεπε να το γνωρίζεις :) Πάω να το σβήσω. --Focal Point 18:24, 1 Απριλίου 2011 (UTC)

3η Ορεινή ταξιαρχία[επεξεργασία κώδικα]

Η 3η Ορεινή ταξιαρχία μπορεί να θεωρηθεί δύναμη των ανταρτών; Στο λήμμα αναφέρεται ότι η 3η Ορεινή Ελληνική Ταξιαρχία εξαιρέθηκε του αφοπλισμού των ανταρτών.Harkoz 19:18, 16 Μαρτίου 2011 (UTC)

Διεθνής Προσχώρηση[επεξεργασία κώδικα]

Μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί διεθνής προσχώρηση η IMCWP ή η InitiativeCWP;--exc (συζήτηση) 23:56, 23 Απριλίου 2014 (UTC)

Αλλαγές στο κομμάτι του εμφυλίου[επεξεργασία κώδικα]

Όπως φαίνεται έγινε μία ριζική αλλαγή της παραγράφου για τον εμφύλιο η οποία έγκειται στην αφαίρεση όλων των παλιών πληροφοριών και αντικατάστασή τους με άλλων. Για ποιο λόγο έγινε κάτι τέτοιο, η αφαίρεση εννοώ; Το προηγούμενο κείμενο περιείχε επίσης χρήσιμες πληροφορίες.--exc (συζήτηση) 00:16, 13 Ιουνίου 2014 (UTC)


Η συγγραφή του τμήματος δεν έχει ολοκληρωθεί. Παρακαλώ ας περιμένουμε. Η αφαίρεση δεν σημαίνει πως οι προηγούμενες πληροφορίες ήταν ασήμαντες ή περιττές.--KAKTOS (συζήτηση) 15:31, 13 Ιουνίου 2014 (UTC)

Το περίμενα, απλά ήθελα να το διευκρινίσουμε. Καλή συνέχεια. --exc (συζήτηση) 16:39, 13 Ιουνίου 2014 (UTC)

Συνδεδεμένο μήνυμα[επεξεργασία κώδικα]

Tasos, το συνδεδεμένο μη προεκλογικό μήνυμα που έβαλες, δε νομίζω ότι έχει χρησιμοποιηθεί από το ΚΚΕ έτσι ξεκομμένο. Για να είμαι ειλικρινής, δε νομίζω πώς υπάρχει κάποιο σταθερό μή προεκλογικό μήνυμα που χρησιμοποιεί το εν λόγω κόμμα και συνεπώς ό,τι και να μπει, θα είναι λίγο-πολύ αυθαίρετο.
Το δε «ΚΚΕ παντού» είχε συνοδευτικό μαζί. Ολόκληρο ήταν «Όχι στα δεσμά της Ε.Ε. και των Μονοπωλίων. Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το Κ.Κ.Ε. παντού!», το οποίο, όμως, είναι ελαφρώς προεκλογικό (αν και έχω δει και πρόσφατα τέτοια αφίσα).
Μη προεκλογικά συνθήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα είναι τα «ΚΚΕ ισχυρό, ισχυρός ο λαός!», «Υπάρχει λύση με ΚΚΕ ισχυρό και οργανωμένο λαό.», «Λαϊκή Συμμαχία. Ο λαός στην εξουσία. Ο σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος.», «Δυνάμωσε το ΚΚΕ. Δυνάμωσε τη δική σου φωνή.» και άλλα πολλά.
Δεν αντιτίθεμαι στο να μείνει η συγκεκριμένη φράση ως ένα -αυθαίρετα επιλεγμένο- μήνυμα, αλλά θα πρέπει να μπει ολόκληρη. Τι λες; Nuclear symbol.svg exc 15:33, 14 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Δεν πρέπει σώνει και καλά να βάλουμε κάτι, επειδή το έχει το πρότυπο. Δεν έχει ουσία να δημιουργούμε εδώ ψεύτικες και αυθαίρετες εικόνες με βάση κάποια συναίνεση ή όχι. Αν μπει κάτι τέτοιο πρέπει να είναι σοβαρά τεκμηριωμένο. Η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ είναι κάποια μικρά κόμματα που κάτω από το όνομά τους στα ψηφοδέλτια, βάζουν κάποιο κεντρικό σύνθημα. Εκεί ναι, εδώ όμως; που είναι η πηγή; Όχι αυθαίρετα συνθήματα, μόνο και μόνο επειδή το έχει ως επιλογή το πρότυπο. --Focal Point 16:57, 14 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Εκ των πραγμάτων ένα κόμμα δεν μπορεί να έχει μόνο ένα συνδεδεμένο μήνυμα, κύριο σύνθημα ή όπως αλλιώς το ονομάζει κανείς. Δηλαδή, ουσιαστικά ρωτάω, το κουτί πληροφοριών πρέπει να έχει ένα μήνυμα μοναδικό που είναι «σήμα κατατεθέν» για ένα κόμμα ή απλά ένα δημοφιλές (από τα πολλά ενδεχομένως) σύνθημά/φράση του; Γιατί αν η περίπτωση είναι η πρώτη, τότε ουσιαστικά πρέπει να αφαιρεθεί σχεδόν από όλα τα κόμματα, γιατί δεν υπάρχει τεκμηρίωση για τη μοναδικότητα. Nuclear symbol.svg exc 19:52, 14 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Πράγματι, αν υπάρχει κάποιο μοναδικό που είναι «σήμα κατατεθέν», καλώς υπάρχει, αλλιώς, αυθαιρετούμε. Θεωρώ ότι πρέπει να αφαιρεθούν. Αν θέλεις ρώτα και κανέναν άλλο, μην κάνεις τσάμπα κόπο. --Focal Point 20:22, 14 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Πολιτική θέση[επεξεργασία κώδικα]

Τοποθέτησα το Κ.Κ.Ε. ως Ακροαριστερό κόμμα διότι σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες και μαρτυρίες πολιτικών διαφόρων ιδεολογιών το κόμμα αυτό ανήκει στον Ακροαριστερό τομέα λόγω των απόλυτων απόψεων που έχει.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Epavli1500 (συζήτησησυνεισφορά) .

Ότι αλλαγές κάνετε θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένες με έγκυρες, επαληθεύσημες πηγές.—Corleone μη τα μασάς!@ 16:11, 7 Μαρτίου 2015 (UTC)

Σε όλα μα όλα τα ξένα λήμματα της Wikipedia το ΚΚΕ χαρακτηρίζεται ως Ακροαριστερά. Για την ακρίβεια είναι το πιο Ακροαριστερό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που εκλέγει βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ΚΚΕ είναι ο ορισμός της Ακροαριστεράς. 77.49.237.113 12:46, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)

Πώς το χαρακτηρίζουν τα λήμματα στις άλλες ΒΠ δεν μας αφορά, το ΚΚΕ είναι ελληνικό κόμμα και οφείλουμε να παραθέσουμε πηγές από την Ελλάδα, όχι από τη Βρετανία και την Αγγλία. Οι Ευρωπαίοι το χαρακτηρίζουν "ακροαριστερό" από "γεωγραφικής απόψεως" ως προς τις θέσεις που καταλαμβάνει στις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, όχι από άποψη πολιτικών θέσεων. Μη λησμονούμε ότι και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Guardian ακροαριστερό κόμμα τον χαρακτήριζε. Αν το ΚΚΕ είναι ακροαριστερό (και όχι Κομμουνιστικό) κόμμα, (μικρότερα) κόμματα όπως το ΚΚΕ-ΜΛ ή το ΜΛ-ΚΚΕ, πώς οφείλουν να χαρακτηρίζονται πολιτικά; --Ttzavarasσυζήτηση 13:21, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)

Δεν είναι δυνατόν σε ΟΛΑ τα ξένα λήμματα το ΚΚΕ να χαρακτηρίζεται ως Ακροαριστερά και ΜΟΝΟ στην ελληνική Βικιπαίδεια να χαρακτηρίζεται ως Αριστερά. Πρόκειται για ένα καθαρά Ακροαριστερό κόμμα. Και φυσικά είναι Ακροαριστερά από όλες τις απόψεις. Για την ακρίβεια είναι το πιο Ακροαριστερό κόμμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ΚΚΕ-ΜΛ και το ΜΛ-ΚΚΕ είναι επίσης Ακροαριστερά κόμματα με μικρές ιδεολογικές διαφορές. 77.49.237.113 13:57, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)

77.49.237.113 Κάνεις λάθος, διότι δεν παίρνεις υπόψιν τις διαφορές στις ιστορικές συνθήκες. Σε χώρες π.χ. όπως η Γερμανία, υπήρχαν μαζικά σοσιαλιστικά - σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, δηλαδή αριστερά, πολλά χρόνια πριν από το σχίσμα στη Β' Διεθνή (εξαιτίας του Β' ΠΠ), οπότε και ξεπήδησαν τα κομμουνιστικά κόμματα. Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), σου θυμίζω, ήταν η πολιτική έκφραση των γερμανικών εργατικών συνδικάτων από τα μέσα του 19ου αι., το κόμμα των Lassalle, Bebel, Kautsky, Liebknecht, της Luxemburg, ουσιαστικά των ίδιων των Marx και Engels. Αυτό ήταν η γερμανική αριστερά τότε. Με τα δεδομένα αυτά, η εμφάνιση του Γερμανικού ΚΚ (KPD), από τα σπλάχνα του SPD, εκ των πραγματών το κάνει αντιληπτό ως ακραίο. Παρομοίως είχαν τα πράγματα και σε άλλες χώρες, όχι όμως στην Ελλάδα, όπου η ίδρυση του μαρξιστικού ΣΕΚΕ (σε λίγο ΚΚΕ) έγινε σε ένα περιβάλλον που δεν προϋπήρχε οργανωμένο, μαζικό σοσιαλιστικό κόμμα. Μέχρι την εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό αριστερό, υπολογίσιμο κόμμα της χώρας. Η θέση του ως εκφραστή γενικά όλης της αριστεράς, είχε επιπλέον ενισχυθεί μέσω της εμπειρίας της Κατοχής και της Αντίστασης (ΕΑΜ) και αργότερα μέσα από τους αγώνες για τη δημοκρατία (ΕΔΑ), ενάντια στο λεγόμενο Κράτος της Δεξιάς και στο Παλάτι.
Στα παραπάνω, πρόσθεσε και τη σημερινή, εντός ΕΕ κυρίαρχη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία όποιος πολιτικός σχηματισμός αποκλίνει από τον ευρω-ενωσιακό καθωσπρεπισμό θεωρείται ακραίος. 34kor34 (συζήτηση) 15:11, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)
Καθόλου λάθος δεν κάνω. Βγάλε τις παρωπίδες και δες την ουσία χωρίς να το αναλύεις τόσο. Πιο Ακροαριστερά από το ΚΚΕ δεν γίνεται. Επίσης εξήγησέ μου πώς γίνεται το ΚΚΕ-ΜΛ και το ΜΛ-ΚΚΕ να έχουν την ίδια ιδεολογία με το ΚΚΕ σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια (Κομμουνισμός, Μαρξισμός-Λενινισμός) αλλά τα δύο πρώτα να χαρακτηρίζονται στην πολιτική τους θέση ως Ακροαριστερά ενώ το ΚΚΕ ως Κομμουνιστική Αριστερά. 77.49.237.113 15:19, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)
Σου γράφω με σαφήνεια κάποια πράγματα από ιστορικής, κοινωνιολογικής απόψεως. Στο κάτω κάτω αναφερόμαστε σε εγκυκλοπαιδικό λήμμα, οπότε οι αναλύσεις αυτού του τύπου είναι χρησιμότερες από το θυμικό. Μου απαντάς με προσβλητικό τρόπο, καλώντας με να βγάλω τις παρωπίδες που νομίζεις ότι φορώ. Ως εκ τούτου, η συνέχιση της συζήτησης δεν έχει νόημα, οπότε διακόπτεται. Σου εύχομαι καλό απόγευμα. 34kor34 (συζήτηση) 15:33, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)
Μα δεν μου εξηγείς το αυτονόητο: πώς γίνεται το ΚΚΕ-ΜΛ και το ΜΛ-ΚΚΕ να έχουν την ίδια ιδεολογία με το ΚΚΕ σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια (Κομμουνισμός, Μαρξισμός-Λενινισμός) αλλά τα δύο πρώτα να χαρακτηρίζονται στην πολιτική τους θέση ως Ακροαριστερά ενώ το ΚΚΕ ως Κομμουνιστική Αριστερά. 77.49.237.113 15:41, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)
Ο χαρακτηρισμός ήταν κομμουνιστική αριστερά που είναι πιο σωστός από το ακροαριστερά. Να λάβετε υπόψη και ότι οι όροι που χρησιμοποιούν ξένα μέσα για να περιγράψουν την πολιτική γεωγραφία κάθε χώρας δεν είναι απόλυτα μεταφράσιμοι από τη μία στην άλλη. Αυτό που λέει λχ ο Guardian είναι κάτι πού κυρίως έχει στόχο το βρετανικό ή το διεθνές κοινό που καταλαβαίνει κάτι διαφορετικό για το πόσο αριστερά τοποθετείται η αριστερά. --cubic[*]star 14:43, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)

Ο όρος "κομμουνιστική αριστερά" δεν αποτελεί πολιτική θέση. Κατά το ίδιο σκεπτικό η Χρυσή Αυγή θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ως "εθνικιστική δεξιά" ή "φασιστική δεξιά" και όχι ως Ακροδεξιά. Δεν είναι μόνο ο Guardian αλλά όλος ο ξένος τύπος που χαρακτηρίζει το ΚΚΕ ως Ακροαριστερά. Το ΚΚΕ δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά είναι το μοναδικό κόμμα που έχει επιλέξει να κάθεται μόνο του στο Ευρωκοινοβούλιο, ακριβώς γιατί οι ιδέες του αντιπροσωπεύουν την Ακροαριστερά που δεν εκπροσωπείται από κανένα άλλο παρόμοιο κόμμα στην Ευρωβουλή. Το ΚΚΕ είναι ο ορισμός της Ακροαριστεράς. 77.49.237.113 14:54, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)

Υπάρχει κομμουνιστική αριστερά (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), όπως και μη κομμουνιστική (ΕΔΑ, ΠΑΣΟΚ, SPD), μαρξιστική (το ΠΑΣΟΚ μέχρι κάποια εποχή) και μη μαρξιστική (Labour) κ.ο.κ. Η κομμουνιστική αριστερά είναι εξορισμού μαρξιστική, όχι όμως αποκλειστικά (μπορεί να είναι μαρξιστική-λενινιστική). Νομίζω πως η θέση του ΚΚΕ περιγράφεται γενικά (πολιτικά) μια χαρά ως κομμουνιστική αριστερά. 34kor34 (συζήτηση) 15:24, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)

Σου ξαναλέω ότι το "κομμουνιστική αριστερά" αποτελεί ιδεολογία και όχι πολιτική θέση. Η πολιτική θέση του ΚΚΕ είναι σαφώς η Ακροαριστερά. Και σε ξαναρωτάω: πώς γίνεται το ΚΚΕ-ΜΛ και το ΜΛ-ΚΚΕ να έχουν την ίδια ιδεολογία με το ΚΚΕ σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια (Κομμουνισμός, Μαρξισμός-Λενινισμός) αλλά τα δύο πρώτα να χαρακτηρίζονται στην πολιτική τους θέση ως Ακροαριστερά ενώ το ΚΚΕ ως Κομμουνιστική Αριστερά; 77.49.237.113 15:28, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)

Μια λοιπόν και κατ' εσέ είναι ο ορισμός της ακροαριστεράς, δεν θα δυσκολευτείς να φέρεις και πηγές ελληνικές, που έχουν προτεραιότητα όπως ορίζει η πολιτική, για να στηρίξεις αυτόν τον "ορισμό". Χωρίς αυτές ο "ορισμός" σου είναι ολοσχερώς αυθαίρετος, όπως σου έχει υποδειχτεί παλιότερα πιο πάνω. --Ttzavarasσυζήτηση 19:59, 27 Ιουνίου 2016 (UTC)

Από πού προκύπτει ότι οι πηγές πρέπει να είναι ελληνικές; Στην αγγλική Wikipedia οι μισές πηγές είναι γραμμένες σε άλλες γλώσσες. 77.49.237.113 21:36, 27 Ιουνίου 2016 (UTC) Και επίσης δεν είναι δυνατόν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να χαρακτηρίζεται ως Ακροαριστερά ενώ το ΚΚΕ όχι. Το ΚΚΕ είναι αριστερότερα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε πολλά θέματα είναι ιδεολογικά πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. 77.49.237.113 05:55, 28 Ιουνίου 2016 (UTC)

Βικιπαίδεια:Επαληθευσιμότητα: "Παραπομπές προς μη ελληνικές πηγές επιτρέπονται. Ωστόσο, επειδή αυτή είναι η ελληνόγλωσση Βικιπαίδεια, πηγές στην ελληνική γλώσσα πρέπει να προτιμούνται από τις ξενόγλωσσες πηγές, όποτε είναι διαθέσιμες ελληνικές πηγές ίσης ποιότητας και σχετικότητας.". Κατάλαβες τώρα από πού προκύπτει ότι οι ελληνικές πηγές έχουν προτεραιότητα, όπως σου υποδεικνύεται πιο πάνω; Φαίνεται ότι δεν έχεις δει καθόλου την πολιτική του εγχειρήματος που θες να συνεισφέρεις και επιμένεις στις θέσεις σου, όταν τρεις ήδη χρήστες σε έχουν αναιρέσει. Θα ήταν πολύ προτιμότερο να διαβάσεις την πολιτική πριν συνεχίσεις. Σου υπενθυμίζω, επίσης, ότι έχεις κατά πολύ υπερβεί τον κανόνα τριών επαναφορών. Παρακαλώ να σταματήσεις τις τυφλές επαναφορές, διαφορετικά πάλι σε εφαρμογή της πολιτικής θα φραγείς. --Ttzavarasσυζήτηση 11:18, 28 Ιουνίου 2016 (UTC)

Δεν απαντάτε σε σημαντικά ερωτήματα. Αν δεν είναι ο Μαρξισμός-Λενινισμός Ακροαριστερά, τότε τι είναι; Και πώς γίνεται να χαρακτηρίζεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως Ακροαριστερά ενώ το ΚΚΕ όχι; Σας επαναλαμβάνω ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει μεγαλύτερη ιδεολογική σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι το πιο ακραίο αριστερό σύγχρονο κόμμα στην Ευρώπη. Είναι το μοναδικό αριστερό κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο που δεν ανήκει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αν αυτά τα ατράνταχτα επιχειρήματα - σε συνδυασμό με όλες τις διεθνείς πηγές - δεν αρκούν για να χαρακτηριστεί το ΚΚΕ ως Ακροαριστερά, τότε πραγματικά κάτι περίεργο συμβαίνει στο μυαλό σας. 77.49.237.113 13:40, 28 Ιουνίου 2016 (UTC)

Για το παραπάνω προσβλητικό μήνυμα "κάτι περίεργο συμβαίνει στο μυαλό σας" τριήμερη φραγή. Ή θα μάθεις να συμπεριφέρεσαι ως συνεργάτης εδώ ή δεν έχεις θέση στο εγχείρημα. Διάλεξε και πάρε. --Ttzavarasσυζήτηση 18:47, 28 Ιουνίου 2016 (UTC)

Ανώνυμε, 77.49.237.113, αν το διαβάσεις αυτό και επειδή κάνεις αλλαγές και σε άλλα λήμματα, θα μπορούσες να απαντήσεις στο εξής: Εχεις υπόψη σου κάποιον συνολικό πολιτικό χάρτη που τοποθετεί λχ τη σοσιαλδημοκρατία στο κέντρο και όχι την κεντροαριστερά, ή απλά περιπτωσιολογείς με όποια πηγή βρεις να στηρίζει όσα πιστεύεις; --cubic[*]star 16:06, 29 Ιουνίου 2016 (UTC)

Καλά τα λέει ο ανώνυμος. ΠΑΣΟΚ = Κεντροαριστερά, ΣΥΡΙΖΑ = Αριστερά, ΚΚΕ = Ακροαριστερά. Απλά πράγματα. 188.4.132.20 01:19, 30 Ιουνίου 2016 (UTC)
Μα είναι δυνατον λογικός άνθρωπος να θεωρεί ακροαριστερό κόμμα το ΚΚΕ; Ή δεν έχει μελετήσει την ελληνική ιστοριογρφία καθόλου ή απλά είναι βαλτός να πιπιλάει φιλελέ καραμέλες. Επιτέλους τέτοια τρολική συμπεριφορά και μάλιστα από υποτιθέμενο πάπετ σε σειρά άρθρων και όχι μόνον εδώ θα πρέπει να ελεγχθεί ... επιτέλους!--37.6.3.114 06:35, 7 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Eίναι πολύ απλό, από την στιγμή που υπάρχουν πηγές που το αναφέρουν ως αριστερό και πηγές που το αναφέρουν ως ακροαριστερό, τα βάζουμε και τα δύο. 91.140.36.220 14:57, 30 Ιανουαρίου 2021 (UTC)

Σχόλιο 22-7-2019[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Όσον αφορά τις Εκλογές του Μεσοπολέμου 1920-1936, καλό είναι να κοιτάξετε τα νέα στοιχεία που αναφέρονται στο Δοκίμιο της Ιστορίας του ΚΚΕ . Ιδίως για τις Εκλογές του 1920, 1923, 1926, 1928, 1933, 1936 Αναφορά: Γιάννης Σεβαστός 91.140.90.219 21:55, 21 Ιουλίου 2019 (UTC)

Πολιτική θέση κόμματος[επεξεργασία κώδικα]

Μεταφέρω τον ισχυρισμό του χρήστη 91.140.36.220

Το ΚΚΕ είναι ναι μεν διεθνιστικό κόμμα άλλα όχι ακραίο διεθνιστικό, αναγνωρίζει την εθνική συνείδηση και μέλη της έχουν αναφερθεί πολλές φορές για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (σε αντίθεση με τα μικρότερα κομμουνιστικά κόμματα).Απλά υπάρχουν ορισμοί και απόψεις που το τοποθετούν στην Ακροαριστερά και άλλοι που το τοποθετούν στην Αριστερά. Το γεγονός ότι εσείς ή κι εγώ ακόμη, το θεωρούμε ακροαριστερό, δεν μας δίνει το δικαίωμα να αφαιρέσουμε τον όρο Αριστερά, από την θέση του κόμματος, από την στιγμή που σύμφωνα με πολλούς ορισμούς και πολλά άτομα είναι αριστερό κόμμα. Για αυτόν τον λόγο πρότεινα να υπάρχουν και οι δύο όροι στην πολιτική θέση του κόμματος 91.140.36.220 Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 16:16, 30 Ιανουαρίου 2021 (UTC)

Απαντώ: Φέρτε Αξιόπιστες πηγές και προσθέστε τον ισχυρισμό. Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 16:19, 30 Ιανουαρίου 2021 (UTC)

Παραθέτω μερικές πηγές που αναφέρονται στο ΚΚΕ ως μέρος της αριστεράς [1][2][3][4][5][6]
ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 91.140.36.220 (συζήτησησυνεισφορά) .

Kαμία από τις εν λόγω πηγές δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη για την περιγραφή της θέσης του κόμματος ως "αριστερά" σύμφωνα με τις Αξιόπιστες πηγές. Οι 6 πηγές είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας (κουτι Πανδώρας , circogreco) και ορισμένες από αυτές πρωτογενείς . Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 20:01, 30 Ιανουαρίου 2021 (UTC)

Παρέθεσα 6 πηγές. Η Ναυτεμπορική για παράδειγμα γιατί να μην είναι έγκυρη και να είναι η Ελευθεροτυπία;(η οποία χρησιμοποιείται για να επεξηγηθει η ακροαστερα). Επίσης από τις δύο πηγές για την ακροαριστερά η μία δεν υπάρχει πλέον. Τέλος, σε ορισμένες από τις σελίδες υπάρχουν τα λόγια του ιδίου του Κουτσούμπα, ο οποίος διευκρινίζει ότι το ΚΚΕ ανήκει στην αριστερά.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 91.140.36.220 (συζήτησησυνεισφορά) .
 1. Πρωτογενείς πηγές δεν θα μπουν Π-Ο-Τ-Ε για την περιγραφη της ιδεολογίας ενός κόμματος (πχ κουτσούμπας)
 2. Ελευθεροτυπία, κακως χρησιμοποιείται, αν βρώ ιστορικό η πολιτικό επιστήμονα, θα το προσθέσω
 3. Αν ο σύνδεσμος είναι ανενεργός καλα έκανες και μου το είπες, θα τον αφαιρέσω τώρα Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 20:28, 30 Ιανουαρίου 2021 (UTC)
Μα έτσι δεν θα υπάρχουν πηγές για να τεκμηριώσουν ούτε και τον όρο ακροαριστερά. Από ουδέτερες ιστορικές πηγές ή επίσημα καταστατικά δεν θα βρείτε ούτε τον όρο Ακροαριστερά ούτε τον όρο Αριστερά, γενικά αρκούνται στο Κομμουνισμός. Επίσης, για αυτό που λέτε για τις πρωτογενείς πηγές, μπείτε στο λήμμα της Νέας Δημοκρατίας και δείτε την πηγή με την οποία τεκμηριώνεται ότι το κόμμα ανήκει στο Κέντρο (εγώ προσωπικά διαφωνώ κάθετα με αυτό βέβαια).

Aγαπητέ χρήστη, και αυτό λάθος είναι, και πρέπει να γίνει αλλαγή . Το ΚΚΕ κατηγοριοποιείται στα ακροαριστερα κόμματα, όπως όλα τα κομμουνιστικά κόμματα , και η ΝΔ στα κεντροδεξια κόμματα με δεξιές και ακροδεξιές συνιστώσες.

Μπορείτε να υπογράφετε τα σχόλια σας με τέσσερις παύλες στο τέλος (τέσσερα ~) Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 21:38, 30 Ιανουαρίου 2021 (UTC)

Πρώτα απ'όλα ευχαριστώ για την συμβουλή όσον αφορά την υπογραφή των σχολίων. Στο συγκεκριμένο θέμα, συμφωνούμε απόλυτα για την περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας. Και για το ΚΚΕ συμφωνούμε ότι η κυρία ιδεολογία του είναι ο Κομμουνισμός. Ουσιαστικά η μόνη διαφορά μας είναι στο που τοποθετούμε τον Κομμουνισμό. Σίγουρα αν θεωρήσουμε την Σοσιαλδημοκρατία ως Αριστερά, ο Κομμουνισμός είναι Ακροαριστερά. Όμως πολλοί ορίζουν την Σοσιαλδημοκρατία ως Κεντροαριστερά και τον Κομμουνισμό ως Αριστερά (Ακροαριστερά θεωρούν κάποια κομμουνιστικα κόμματα που υποστηρίζουν θέσεις όπως ο Χοτζαϊσμός, ο Τροτσκισμός, ο Σταλινισμός, η θεωρία Τζουτσε στην Β.Κορέα, διεκδίκηση της εξουσίας μέσω ένοπλου αγώνα, αναρχία κτλ). Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, η αριστερά προήλθε από τις ιδέες που γέννησαν τον Κομμουνισμό και στην Ελλάδα τουλάχιστον, τα κόμματα που θεωρούνται σήμερα Αριστερά, είναι αποχωρήσεις από το ΚΚΕ. 5.55.42.194 23:31, 30 Ιανουαρίου 2021 (UTC)
Αγαπητέ χρήστη, δεν διαφωνώ, το θέμα είναι πως αν θες να ονομάσεις το ΚΚΕ ακροαριστερό η αριστερό, πρέπει να φέρεις τις ανάλογες αξιόπιστες πηγές (Εφημερίδες μαζικής κυκλοφορίας με άρθρα ακαδημαικών, βιβλία καταξιωμένων ιστορικών , πολιτικών επιστημόνων κλπ). Όταν τις προσκομίσεις, κάνε ότι αλλαγή θες. Θα μου πείς "μα καλά, έτσι γράφονται όλα τα άρθρα στη βικιπαίδεια;" Οχι, αλλα κανονικά ετσι πρέπει να γράφονται σύμφωνα με την πολιτικη της ΒΠ Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 23:35, 30 Ιανουαρίου 2021 (UTC)
Συμφωνώ απόλυτα, όμως το θέμα είναι ότι αυτό πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο γιατί συνήθως οι ακαδημαϊκοί, οι ιστορικοί και οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν τους όρους Αριστερά ή Ακροαριστερά καθόλου. Αναφέρονται στο ΚΚΕ με τις ιδεολογικές θέσεις που υποστηρίζει (Κομμουνισμός, Προλεταριακός Διεθνισμός, Σοσιαλισμός, Μαρξισμός-Λενινισμός κτλ). Στο ίδιο το Κομμουνιστικό Κόμμα από την άλλη χρησιμοποιούν τον όρο Κομμουνιστική Αριστερά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία έγκυρη πηγή που να τεκμηριώνει την αναφορά μας στο κόμμα, ούτε ως Αριστερό, ούτε ως Ακροαριστερό. Για παράδειγμα, η πηγή με την οποία τεκμηριώνεται ο όρος Ακροαριστερά στο λήμμα δεν αναφέρει ούτε μία φορά τον όρο Ακροαριστερά και δεν υπάρχει πουθενά σημείο όπου να τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο. Είναι κατά τα άλλα ένα άρθρο που αναφέρεται στην ιστορία και στις διάφορες διασπάσεις στην Αριστερά και στο ΚΚΕ. 5.55.42.194 09:12, 31 Ιανουαρίου 2021 (UTC)
Η κομμουνιστική αριστερά , συνήθως είναι συνώνυμο της ακροαριστεράς. Τέλος πάντων, για να μην πολυλογώ και κουράζω, οι πηγές του συγκεκριμένου σημείου ήταν όντως ακατάλληλες και καλώς έγιναν οι επισημάνσεις. Τώρα το αν "συνήθως οι ακαδημαϊκοί, οι ιστορικοί και οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν τους όρους Αριστερά ή Ακροαριστερά καθόλου", δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί . Υπάρχουν πολλοί ακαδημαικοι (πχ Χαγκεν Φλαισερ) που χρησιμοποιουν τον όρο ακροαριστερά. Κοντολογίς, φέρε πηγές και κάνε οτι θες , αρκεί να το τεκμηριώνεις. Αυτά από εμένα , ότι με θελήσεις κάνε μου ping @Όνομα χρήστη: Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 09:43, 31 Ιανουαρίου 2021 (UTC)

Ο Βερναρδάκης, στην παραπομπή που πρόσθεσα, λέει ότι διαχρονικά (εννοεί το διάστημα 1990-2010) το ΚΚΕ ήταν σταθερά στην Αριστερά και ειδικά στο πιο αριστερό κομμάτι της κλίμακας. (Αριστερά ήταν και Συνασπισμός λχ). Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακροαριστερό κόμμα. Γενικά, σε τέτοια θέματα για τα οποία έχουν γραφτεί άπειρα από ειδικούς επιστήμονες ας μην βάζουμε (α) ό,τι νομίζουμε (β) ό,τι λένε τα ίδια κόμματα (γ) ό,τι λένε τα άλλα κόμματα (δ) ό,τι λέει ο κάθε σχολιαστής. --cubic[*]star 21:37, 31 Ιανουαρίου 2021 (UTC)

Συμφωνώ με την αλλαγή της πολιτκής θέσης σε Αριστερά. Απλά όσον αφορά για τα θέματα αυτά, νομίζω ότι πρώτα από όλα πρέπει να διαβάζουμε τα επίσημα καταστατικά των κομμάτων και στην συνέχεια να κρίνουμε με βάση τους ειδικούς επιστήμονες και τις έγκυρες πηγές (ή και την κοινή γνώμη σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. στην Χρυσή Αυγή, όταν είναι στάνταρ κάτι). Αυτό που εννοώ είναι ότι φυσικά πρέπει να προσθέτουμε ορολογίες σύμφωνα με ειδικούς, αλλά δεν γίνεται να αγνοούμε και τα καταστατικά των πολιτικών κομμάτων (μιλάω μόνο για τα καταστατικά και τα επίσημα έγγραφα/όχι για σκόρπιες δηλώσεις πολιτικών), ενώ πολλές φορές ίσως είναι αναγκαστικό να χρησιμοποιούμε πηγές που να μην είναι 100% έγκυρες γιατί δεν υπάρχουν άλλες (δεν αναφέρομαι στην περίπτωση του ΚΚΕ βέβαια, εδώ υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες πηγές). 91.140.36.220 08:58, 1 Φεβρουαρίου 2021 (UTC)

91.140.36.220 H βικιπαίδεια δεν λειτουργεί έτσι. Βασιζόμαστε σε αξιόπιστες πηγές , και μόνο αυτές μας ενδιαφέρουν. To τι λέει ο κουτσούμπας και ο κάθε κουτσούμπας, εγκυκλοπαιδικά , είναι αδιάφορο Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 09:01, 1 Φεβρουαρίου 2021 (UTC)

Διαβάστε καλύτερα αυτό που γράφω, δεν διαφωνώ μαζί σας. Συγκεκριμένα αναφέρω στην παρένθεση:(μιλάω μόνο για τα καταστατικά και τα επίσημα έγγραφα/όχι για σκόρπιες δηλώσεις πολιτικών). 91.140.36.220 09:31, 1 Φεβρουαρίου 2021 (UTC)
Μα ακριβώς αυτό είναι το λάθος. Σκέψου να βάζαμε το καταστατικό της Χ.Α. που αναφέρει οτι είναι εθνικιστικό σκέτο κομμα. Είναι πρωτογενής πηγή , και αποφεύγεται (αν θες μπορεις να μου απευθυνεσαι στον ενικό) Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 09:33, 1 Φεβρουαρίου 2021 (UTC)
Και ξαναλέω. Διάβασε προσεκτικά. ...πρέπει να διαβάζουμε τα επίσημα καταστατικά των κομμάτων και στην συνέχεια να κρίνουμε με βάση τους ειδικούς επιστήμονες και τις έγκυρες πηγές (ή και την κοινή γνώμη σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. στην Χρυσή Αυγή, όταν είναι στάνταρ κάτι).... Όλος ο κόσμος (σχεδόν) και οι όλοι οι ειδικοί λένε ότι το καταστατικό της Χρυσής Αυγής ωραιοποιεί το πραγματικό της πρόσωπο και ότι δεν είναι απλά εθνικισμός αλλά εθνικοσοσιαλισμός. Κανείς δεν το έχει πει αυτό για το ΚΚΕ, όλοι Κομμουνιστές τους λένε είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν μαζί τους. Αυτό που λέω ουσιαστικά, είναι ότι θα πρέπει να παίρνουμε τα επίσημα καταστατικά και μετά να τα επαληθεύουμε σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν υπάρχει συμφωνία(όπως στο ΚΚΕ) ή καθόλου αναφορά (όπως σε πολλά κόμματα), τότε έχει καλώς. Αν υπάρχει διαφωνία συμφωνούμε με τους ειδικούς. 91.140.36.220 10:09, 1 Φεβρουαρίου 2021 (UTC)
Κατανοητό, αλλά μπαίνες έτσι στην κατηγορία της πρωτότυπης έρευνας Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 11:29, 1 Φεβρουαρίου 2021 (UTC)

Προσθήκες ιδεολογιών[επεξεργασία κώδικα]

Παραθέτω μερικές προσθήκες, που θα μπορούσαν να προστεθούν στην ιδεολογία:

Παραπομπές[επεξεργασία κώδικα]

 1. https://m-naftemporiki-gr.cdn.ampproject.org/v/s/m.naftemporiki.gr/amp/story/1485761/d-koutsoumpas-o-syriza-ksepoupouliase-aristera-idanika?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQHKAFQArABIA%3D%3D#aoh=16120352445559&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fm.naftemporiki.gr%2Fstory%2F1485761%2Fd-koutsoumpas-o-syriza-ksepoupouliase-aristera-idanika
 2. https://www.circogreco.gr/2019/06/30/koutsoumbas-2/
 3. https://www.antapocrisis.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84/
 4. https://www-koutipandoras-gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.koutipandoras.gr/article/koini-drasi-syriza-kke-mera25-poses-dynatotites-yparhoyn?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&amp&usqp=mq331AQHKAFQArABIA%3D%3D#aoh=16120358412530&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.koutipandoras.gr%2Farticle%2Fkoini-drasi-syriza-kke-mera25-poses-dynatotites-yparhoyn
 5. https://www.voria.gr/article/apo-pou-proerchete-ke-ti-ine-i-aristera-stin-ellada
 6. https://www-news247-gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.news247.gr/politiki/koytsoympas-osoi-aisthanontai-aristeroi-na-vroyn-ti-thesi-toys-sto-kke.6484605.amp.html?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQHKAFQArABIA%3D%3D#aoh=16119682291069&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fpolitiki%2Fkoytsoympas-osoi-aisthanontai-aristeroi-na-vroyn-ti-thesi-toys-sto-kke.6484605.html
 7. https://www.kke.gr/enotites/antiimperialistiki-drasi/