Χριστιανοδημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Χριστιανοδημοκρατία είναι μία πολιτική ιδεολογία που αποσκοπεί στην εφαρμογή Χριστιανικών αρχών στην οργάνωση του κράτους. Πρωτοεμφανίστηκε κατά τον 19ο αιώνα και επηρεάστηκε κυρίως από τον συντηρητισμό και την καθολική κοινωνική διδασκαλία. Συνεχίζει να ασκεί επιρροή κυρίως στην πολιτική ζωή σε κράτη της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής, αν και σε ορισμένα κράτη η χριστιανική ηθική έχει επηρεαστεί από την εκκοσμίκευση.

Στην πράξη, η χριστιανοδημοκρατία θεωρείται συντηρητική πολιτιστικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα (κοινωνικός συντηρητισμός) και προάγει την κοινωνική οικονομία της αγοράς στον οικονομικό τομέα. Στην Ευρώπη, όπου οι κύριοι αντίπαλοι των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων είναι κοσμικοί σοσιαλιστές, τα κόμματα αυτά είναι γενικά μετριοπαθώς συντηρητικά, ενώ αντίστοιχα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα στη Νότια Αμερική τείνουν προς την αριστερά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων αποτελούν: η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση στη Γερμανία, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Χιλής, το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα Ελβετίας, η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση στην Ολλανδία και το ιστορικό κόμμα Χριστιανική Δημοκρατία στην Ιταλία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμαΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Christian democracy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).