Συζήτηση:Αλέξης Τσίπρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Όχι ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς Αυτό το λήμμα πρέπει να συμφωνεί με την πολιτική για τις βιογραφίες ζώντων προσώπων, ακόμα και αν το λήμμα δεν αποτελεί βιογραφία, επειδή περιέχει υλικό που αφορά ζώντα πρόσωπα. Αμφιλεγόμενο ατεκμηρίωτο ή με ανεπαρκή τεκμηρίωση υλικό που αφορά ζώντα πρόσωπα και δύναται να δημιουργήσει συγκρούσεις, επιβάλλεται να αφαιρεθεί αμέσως από το λήμμα και την σελίδα συζήτησής του, ειδικότερα αν είναι πιθανώς δυσφήμηση, συκοφαντία, εξύβριση ή λίβελλος. Χρήστες που προσθέτουν επανειλημμένα τέτοιο υλικό, είναι πιθανό να υποστούν φραγή. Εάν διαπιστώσετε ότι τέτοιο υλικό τοποθετείται επανειλημμένα, ή αν έχετε άλλες ανησυχίες, παρακαλείστε να αναφέρετε το ζήτημα στο σημειωματάριο διαχειριστών ώστε να επιμεληθεί του ζητήματος κάποιος διαχειριστής.
Αυτή είναι η σελίδα συζήτησης για βελτιώσεις στο λήμμα Αλέξης Τσίπρας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Μήπως να τα ξανασκεφτούμε για το διεγραφέν άρθρο για την Περιστέρα Μπαζιάνα σύζυγο του Τσίπρα?[επεξεργασία κώδικα]

Πριν καιρό είχα γράψει λήμμα για την Μπέτυ Μπαζιάνα, την σύζυγο του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, αλλά κάποιοι καλοθελητές κίνησαν γη και ουρανό και με αδικαιολόγητες προφάσεις (εν αμαρτίαιες) κατάφεραν με υποβολιμαίο τρόπο να διαγράψουν το λήμμα. Αυτή η πρακτική είναι συνήθης στο ελληνικό βίκι και έχω για αυτό το λόγο αηδιάσει αφού δεν σέβονται τον κόπο αυτού που έγραψε το λήμμα. Μάλιστα κάποιοι βρίσκουν και το ίδιο λήμμα στα αγγλικά και το προτείνουν και αυτό για διαγραφή! Έτσι, πλέον αρθρογραφώ σπάνια στο ελληνικό βίκι. Η άλλη εγκυκλοπαίδεια δέχθηκε με χαρά το λήμμα που το βίκι διέγραψε και μάλιστα το εμπλούτισε. Μήπως όμως εδώ στο βίκι να το ξανασκεφτούμε και να ξαναγράψουμε εξ αρχής το διαγραφέν λήμμα για τη σύζυγο του πρωθυπουργού Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα? Προβλέπεται κάτι τέτοιο ή η διαγραφή είναι αμετάκλητη? 688dim (συζήτηση) 20:08, 26 Ιανουαρίου 2015 (UTC)

Είχε εκλεγεί ποτέ βουλευτής;[επεξεργασία κώδικα]

Είχε εκλεγεί ποτέ βουλευτής; *Αλέξανδρος 21:50, 10 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Ήταν εκπρόσωπος τύπου στις τελευταίες εκλογές. Δεν είναι και δεν υπήρξε ουδέποτε βουλευτής, γι' αυτό και αρχηγός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο Αλαβάνος.--Adolapts 21:59, 10 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Μια παρατήρηση, ο ΣΥΝ πάντοτε στις Δημοτικές στην Αθήνα έπαιρνε υψηλά ποσοστά (να θυμίσω στους νεώτερους ότι η Δαμανάκη ως υποψήφια μόνο του ΣΥΝ το 94 είχε προσεγγίσει το 13%, οπότε για τα Δημοτικά της Αθήνας το "εντυπωσιακό ποσοστό" δεν είναι και τόσο ακριβές.--Adolapts 22:02, 10 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Λάθος! Η Δαμανάκη το 1998 πήρε ποσοστό 16,4%, έχοντας την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού μαζί. Άρα το ποσοστό της ήταν απλά εξευτελιστικό! Πολλοί Πασόκοι είχαν ψηφίσει τον Μπέη (κατέβηκε με το ΔΗΚΚΙ και πήρε 12,7%), ο μακαρίτης ο Αυδής (ΚΚΕ) είχε πάρει 10,3%, ενώ ο «σταρ» της εποχής Αβραμόπουλος, τα είχε σαρώσει όλα στο διάβα του (57,7%)! Dimitrissss 00:23, 6 Μαΐου 2009 (UTC)

Αφαίρεση σχολίων που αντιβαίνουν στην πολιτική από αυτή την σελίδα[επεξεργασία κώδικα]

Αφαιρέθηκαν σχόλια που αντιβαίνουν στην πολιτική περί ζώντων προσώπων. «Πονηρές» ερωτήσεις και χωρίς στήριξη σε αξιόπιστες πηγές είναι απαράδεκτες στην Βικιπαίδεια. Δεν είμαστε φόρουμ ούτε μπλογκ, καταλάβετέ το αυτό καλά. --Υπογραφή: Χρήστης:Dead3y3 (σελίδα συζήτησης για επικοινωνία) 17:28, 1 Μαΐου 2011 (UTC)

"αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης" στο infobox[επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστης:Panionios1890 ανέστρεψε προηγούμενη επεξεργασία μου με την οποία αφαιρούνταν από το πρότυπο ως χωριστό αξίωμα η θέση του Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γράφοντας ότι "Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναγνωρίζεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από Κανονισμό της Βουλής". Αυτό είναι μόνο εν μέρει αληθές: στο σύνταγμα δε βλέπω υπάρχει καμία αναφορά σε αξιωματική αντιπολίτευση. Αναφέρεται, όμως, στον κανονισμό της Βουλής. Σημαίνει αυτό όμως ότι πρέπει να αναφέρεται στο infobox; Θα πρέπει να προστεθεί, δηλαδή, και στον Καραμανλή, το Σαμαρά, τον Παπανδρέου κλπ; Νομίζω πως όχι, γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ασκεί κάποια επιπλέον πολιτική εξουσία, απλώς έχει κάποια προνόμια (π.χ. χρόνου και σειρά ομιλίας) όσον αφορά τη διεξαγωγή των συζητήσεων στη Βουλή. Ασμοδαίος (συζήτηση) 16:15, 3 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Λάθος. Η δημοκρατία στην Ελλάδα ισορροπεί πλέον μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου έχει μεταφερθεί το επίκεντρο της εξουσίας, που πρώτα ισορροπούσε μεταξύ νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, όταν η τελευταία παραγκωνίστηκε με τις πρόσφατες αναθεωρήσεις του συντάγματος. Βρες κάποιον ειδικό και ρώτησε. ManosHacker 17:26, 3 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Δεν μας ενδιαφέρουν απόψεις περί ισορροπιών εδώ Μάνο. Μας ενδιαφέρουν οι πηγές: Εφόσον "Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης" είναι τίτλος που αναφέρεται στον κανονισμό ενός από τα υψηλότερα θεσμικά όργανα της χώρας, μπορεί μια χαρά να αναφέρεται στο infobox. --Ttzavarasσυζήτηση 18:21, 3 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

  • Σαφέστατα πρέπει να αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αναγνωρίζεται από τον κανονισμό της Βουλής με πολλά και ειδικά προνόμια, αλλά όχι για τους λόγους που αναφέρει ο Μάνος οι οποίοι είναι 100% ανακριβείς! Sotkil (συζήτηση) 19:20, 3 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Πράγματι η μνήμη μου με πρόδωσε, έκανα τη νομοθετική εξουσία δικαστική. Για τον αναβαθμισμένο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχα διαβάσει εδώ, όπου το ακριβές κείμενο είναι: «Η αρχή αυτή (της διάκρισης των εξουσιών) εξακολουθεί να διαθέτει φιλελεύθερο περιεχόμενο, καθώς εκφράζει τη νοοτροπία των «ανασχέσεων και εξισορροπήσεων» μεταξύ των κρατικών οργάνων. Το σύγχρονο νόημά της ωστόσο, μεταφέρεται από την αντιδιαστολή Βουλής και Κυβέρνησης στην αντιδιαστολή κυβερνώσας πλειοψηφίας (Κυβέρνηση και κυβερνητικοί βουλευτές) και αντιπολίτευσης». Από όπου τώρα βλέπω πως λείπει και το «αξιωματική» από το «αντιπολίτευση». ManosHacker 22:40, 3 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν το ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στον κανονισμό της Βουλής αποτελεί επαρκή λόγο για να συμπεριληφθεί στο infobox, όπως γράφει ο Sotkil και ο Ttzavaras. Μου φαίνεται προτιμότερο να ακολουθηθεί αυτό που μέχρι και τώρα εφαρμόζεται και για τους υπόλοιπους πολιτικούς που έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση στο παρελθόν (πιο πρόσφατα: Ανδρέας Παπανδρέου, Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς --στο infobox κανενός από αυτά τα λήμματα δεν αναφέρεται ότι διετέλεσε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Γιατί, διαφορετικά, υπάρχει ένα πλήθος ρόλων που αναλαμβάνουν βουλευτές κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου και αναφέρονται στον κανονισμό της Βουλής [όπως: πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, πρόεδρος/αντιπρόεδρος/γραμματέας κάθε κοινοβουλευτικής επιτροπής κλπ κλπ] που με τη λογική αυτή θα έπρεπε να αναφέρονται στα infobox των πολιτικών που βρίσκονται ή βρέθηκαν στις θέσεις αυτές. Ασμοδαίος (συζήτηση) 13:14, 4 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είναι ρόλος ούτε αναλαμβάνεται όπως ο ρόλος των μελών ή των προεδρευόντων μιας ή περισσότερων επιτροπών. Είναι θεσμικός τίτλος. Αν έχει παραλειφθεί από τα infoboxes άλλων ηγετών, δεν είναι λόγος να τον παραλείψουμε από εδώ, αντίθετα είναι λόγος να προστεθεί και εκεί. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος διορίζεται από το αντίστοιχο κόμμα, δεν εκλέγεται από τον λαό ή έστω από τους εκπροσώπους του, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος επίσης είναι θεσμός και όχι πρόσωπο. Ας μη τα συγχέουμε. --Ttzavarasσυζήτηση 13:24, 4 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Ασμοδαίε, το επιχείρημά σου «γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ασκεί κάποια επιπλέον πολιτική εξουσία, απλώς έχει κάποια προνόμια (π.χ. χρόνου και σειρά ομιλίας) όσον αφορά τη διεξαγωγή των συζητήσεων στη Βουλή» δεν στέκει, γιατί όπως σου έδειξα, ασχέτως του πρώτου μου σφάλματος, η αντιπολίτευση είναι κεντρικός θεσμός της δικής μας δημοκρατίας. Η πολιτική εξουσία ισορροπεί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε εμάς, αντί μεταξύ βουλής και κυβέρνησης. Στις τρεις εξουσίες, εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική υπάρχει μετατόπιση ρόλων στις δύο πρώτες, που συνεπάγεται παροχή ρόλου ισχύος στην αντιπολίτευση. Ο θεσμικός εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τον οποίο λες αυθαίρετα πράγματα. Συν ότι λένε οι υπόλοιποι, βεβαίως. ManosHacker 13:56, 4 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

  • Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποτελούν συστατικά στοιχεία της (κυρίως) νομοθετικής εξουσίας. Δεν αποτελούν διαφορετικές εξουσίες. Σε όλη την Ευρώπη (πλην Γαλλίας, Κύπρου και Ρωσίας) οι τρεις εξουσίες μοιράζονται περίπου με τον ίδιο τρόπο. Στην Αμερική (χώρα και ήπειρο) επικρατεί η προεδρική δημοκρατία (πάντα με τρεις διακριτές εξουσίες) στην οποία όντως εκλέγεται ο πρόεδρος ο οποίος δεν γίνεται να "πέσει" παρά μόνο αν παραιτηθεί ή πεθάνει και δεν έχει ανάγκη την ψήφο εμπιστοσύνης. Στην Ελλάδα ψηφίζουμε βουλή και βουλευτές, όλα τα υπόλοιπα (πρωθυπουργός, αξιωματική αντιπολίτευση, κυβέρνηση) απορρέουν από τη Βουλή..

Sotkil (συζήτηση) 14:21, 4 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Ωραία, πήγαινε και διόρθωσε το λήμμα στον σύνδεσμο που δίνω παραπάνω γιατί είναι λάθος. Από εκεί το διάβασα και το μεταφέρω. ManosHacker 14:49, 4 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Ας αφήσουμε για τα infobox τα αξιώματα στα οποία εκλέγεται άμεσα κάποιος. Ο αρχηγός της αξ.αντιπολίτευσης δεν εκλέγεται πουθενά. Ψηφίζουμε κόμμα για να σχηματίσει το πρώτο κυβέρνηση μόνο του ή με άλλα· δεν εκλέγουμε ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού αρχηγό της αντιπολίτευσης. Σκεφτείτε και αυτό: Έχει νόημα να λέμε ότι ανέλαβε (προσοχή στο ρήμα! αυτό έχει το infobox) άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης όταν το 1997 ο Κ.Καραμανλής διαδέχτηκε τον Μ.Έβερτ στην ηγεσία της ΝΔ; Ή όταν ο Μητσοτάκης διαδέχτηκε τον Αβέρωφ το 1984; Ή αν αύριο υποθετικά αλλάξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Για αυτούς τους λόγους θεωρώ λάθος την αναγραφή π. αρχηγού της αντιπολίτευσης στον Τσίπρα και σε όλους τους πολιτικούς, Έλληνες και ξένους. --cubic[*]star 15:00, 4 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Δηλαδή ποιος εκλέγεται; Ο Λουκάς Παπαδήμος; ManosHacker 15:14, 4 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Strictly speaking, ο Παπαδήμος φυσικά και δεν εκλέχτηκε και η διαδικασία μπορεί να μην ήταν 100% συνταγματική. Αλλά έγινε πρωθυπουργός, που είναι προφανώς ένα, αν μπορώ να το πω έτσι, συνταγματικά αναγνωρισμένο αξίωμα. Σε κάθε περίπτωση, όταν πηγαίνουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες επιλέγουν το κόμμα που θέλουν για να κυβερνήσει και κατ'επέκταση και πρωθυπουργό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απλώς προκύπτει, δεν εκλέγεται, δεν επιλέγεται άμεσα και δεν διορίζεται, ούτε επηρεάζεται η λειτουργία του πολιτεύματος αν αλλάξει. Αυτά όσο σημαντικός και αν είναι για να λειτουργεί σωστά μια δημοκρατία. --cubic[*]star 16:05, 4 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Δεν μιλάμε για μια δημοκρατία αλλά για την Ελληνική Δημοκρατία. Τώρα το επιχείρημα της ψήφου αποκρούστηκε, ή θα δεχθείς την επιχειρηματολογία μου παραπάνω ή θα πας να διορθώσεις το λήμμα από το οποίο την ανέσυρα, στο σημείο που λέει τα λάθος πράγματα που μετέφερα. ManosHacker 21:41, 4 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

@ManosHacker: Το χωρίο στο οποίο παραπέμπετε δεν είναι τεκμηριωμένο με αναφορά σε κάποια πηγή, οπότε θεωρώ φρόνιμο τουλάχιστο να το αντιμετωπίζουμε cum grano salis. Άλλωστε, διαβάζοντάς το προσεκτικά, βλέπω ότι δεν κάνει λόγο για κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα του προέδρου της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας (=του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης) στη λειτουργία του κράτους, ούτε τον χαρακτηρίζει "θεσμικό εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης" (κάτι που ισχύει στα κοινοβουλευτικά συστήματα τύπου Γουέστμινστερ, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου), αλλά μιλά για την αντιπολίτευση *γενικά* ως παράγοντα "ανάσχεσης και εξισορρόπησης" που βρίσκεται απέναντι στη συμπολίτευση και την κυβέρνηση. Για το κατά πόσο αυτό είναι ορθό ή γενικής ισχύος, σκεφτείτε την περίπτωση του Σαμαρά που για όλο το διάστημα από το Νοέμβριο του 2011 ως τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές του Μαΐου του 2012 παρέμενε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πρόεδρος της μεγαλύτερης Κ.Ο. που δε συμμετείχε στην κυβέρνηση (της ΝΔ), παρόλο που είχε παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και υπερψήφιζε τα νομοσχέδια που αυτή έφερνε προς ψήφιση στο κοινοβούλιο [παρεμπιπτόντως, ποσώς αντισυνταγματικός ήταν ο διορισμός του Παπαδήμου· δείτε τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 38 του Συντάγματος "Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα [...]")].
Το σημαντικό, νομίζω, είναι αυτό που ρωτάει ο/η cubicstar: "Έχει νόημα να λέμε ότι ανέλαβε (προσοχή στο ρήμα! αυτό έχει το infobox) άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης;". Δηλαδή, υπάρχει κάτι ουσιαστικό που παραλαμβάνει ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον προηγούμενο, όπως -ας πούμε- ένας νέος πρωθυπουργός παραλαμβάνει το συντονισμό της κυβέρνησης από τον προηγούμενο ή μια υπουργός τη διοίκηση του υπουργείου; Αν ναι, τότε καλώς υπάρχει στον περιορισμένο χώρο του infobox γιατί δίνει κάποια σημαντική πληροφορία στον αναγνώστη. Αν όχι, καλό θα ήταν να αφαιρεθεί. Ασμοδαίος (συζήτηση) 15:54, 5 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Έχω ήδη απαντήσει αυτό που νομίζω πως εξηγεί τον λόγο για τον οποίο δίνεται ο τίτλος, έχω άποψη για το ότι αφαιρέθηκε ισχύς από το δεύτερο εκάστοτε κόμμα με την κλοπή βουλευτών από το πρώτο, έχω την εντύπωση πως σε όλα αυτά οδηγήθηκε η Ελλάδα από την πόλωση του δικομματισμού, και θεωρώ καλό να γυρνούσαμε πράγματι στο σύστημα βουλή - κυβέρνηση - δικαιοσύνη από το κυβέρνηση - αντιπολίτευση - δικαιοσύνη όπου η κυβέρνηση πατά ήδη την αντιπολίτευση και επιχειρεί να πατήσει και τη δικαιοσύνη, όπως θα έχετε υπόψιν σας από πρόσφατα δημοσιεύματα. Οι απόψεις μου όμως είναι προσωπικές. Νομίζω χρειαζόμαστε τη βοήθεια ειδικού για να πάρετε απάντηση στο γιατί και καλό είναι να απευθυνθούμε, και για το καλό των γραφομένων στα λήμματα, σε κάποιον τέτοιον. Μου κάνει εντύπωση όμως και δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο ενοχλούμαστε από κατατοπιστικές λεπτομέρειες που δεν κάνουν κακό, ίσα ίσα βοηθούν. Θα μπορούσα να γυρίσω δηλαδή τα λήμματα με τις γυναίκες των σουλτάνων και να αρχίσω να πετάω πράγματα έξω από τα infoboxes επειδή τα κρίνω μη σημαντικά; Νομίζω δεν βλάπτει και μας βοηθά πολύ να βλέπουμε με μια ματιά ποιος ήταν και αν ήταν κάποτε ο έτερος πόλος σε μια αναμέτρηση εκλογών καθώς και στην καθημερινή κοινοβουλευτική μάχη στις τετραετίες, τουλάχιστο στο διπολικό σύστημα του πολιτικού παρελθόντος. Δηλαδή αν δεν έβγαινε ο Κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός θα εμφανιζόταν ως ο κύριος κανένας έναντι του Α. Παπανδρέου; Και βέβαια όλες αυτές οι πηγές που δίνουν αξία στον θεσμό μπορούν να παραβλεφθούν; Όλα αυτά ασχέτως της γνώμης μας, που την δική μου την έθιξα πιο πάνω και ενός άλλου θα μπορούσε να είναι να ευνοήσει, συμβολικά και πραγματιστικά, τον πρωθυπουργό-αυτοκράτορα αφαιρώντας την πληροφορία που για τους περισσότερους, υποθέτω, είναι σημαντικό να εμφανίζεται. ManosHacker 16:45, 5 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)

Ασμοδαίε, ο ΚτΒ δεν είναι ένας ακόμα νόμος αλλά αποτελεί Ψήφισμα της Βουλής, δηλαδή αν και δεν μπορεί να περιέχει διατάξεις αντίθετες προς το Σύνταγμα, είναι ισοδύναμος προς το Σύνταγμα κανόνας δικαίου και ανώτερος από οποιονδήποτε άλλο νόμο (πλην του Συντάγματος)! Η ισχύς του ΚτΒ περαιτέρω ενδυναμώνεται από τις ειδικές αναφορές που κάνει το Συνταγμα σε αυτόν (αρ. 65). Ο ΚτΒ δεν μπορεί να περιέχει διατάξεις αντίθετες προς το Κεφάλαιο 4 του Συντάγματος, όμως έχει την εξουσιοδότηση από το Σύνταγμα "να ορίζει τον τρόπο της ελεύθερης και δημοκρατικής λειτουργίας της". Έμμεση και όχι άμεση (μea culpa) ήταν η αναφορα μου σε αναγνώριση από το Σύνταγμα του θεσμού. Ο ΚτΒ, μέσω του Συντάγματος, αποδίδει το εξαιρετικά σημαντικό αυτόν θεσμικό ρόλο στο αρχηγό του πρώτου σε βουλευτές κόμματος της αντιπολίτευσης. Κακώς δεν είναι στο infobox όσων έχουν διατελέσει σε αυτή τη θέση. Συγνώμη για τη μεγάλη καθυστέρηση. Χρήστης:Panionios1890 3 Απριλίου 2014

Ευχαριστώ για το μήνυμα. Ο προβληματισμός μου αφορά το αν είναι πράγματι "εξαιρετικά σημαντικός θεσμικός ρόλος" αυτός του προέδρου της μεγαλύτερης Κ.Ο. που δε στηρίζει την κυβέρνηση, του αρχηγού, δηλαδή, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την αναφορά και μόνο του αξιώματος στον κανονισμό της Βουλής και ότι δεν ισχύει σε κοινοβουλευτικά συστήματα άλλα από εκείνα που είναι τύπου Γουέστμινστερ. Ασμοδαίος (συζήτηση) 15:22, 3 Απριλίου 2014 (UTC)

Σχόλιο 21-10-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

ο Παύλος Τσίπρας, ηταν ο πατερας του Αλεξη Τσιπρα πεθανε από καρδια στις 29/10/2012 σε ηλικια 78 ετών. Ο Παύλος Τσίπρας γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Αθαμάνιο της Άρτας που βρισκεται στα ορεινά Τζουμέρκα. Αναφορά: Yiannis-arta (συζήτηση) 16:18, 21 Οκτωβρίου 2014 (UTC)

χρειάζεται δευτερογενής τεκμηρίωση.Istoria1944 (συζήτηση) 22:45, 21 Απριλίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 25-1-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Πρωθυπουργός της Ελλάδας / Ανέλαβε στις 25 Ιανουαρίου 2015 Ο κος. Τσίπρας ΔΕΝ είναι ακόμα πρωθυπουργός της Ελλάδας. Κατ' αρχήν ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το κόμμα το οποίο ηγείται έχει αυτοδυναμία. Κατά δεύτερο λόγο δεν του έχει δοθεί ακόμα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι όταν πλέον γίνει η επίσημη ορκομωσία του σχετικά. Μέχρι όμως εκείνη τη στιγμή είναι απλά ο Πρόεδρος του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 (και συγχαρητήριά του για αυτό). Λίγη προσοχή σε κάποιες «μικρές λεπτομέρειες» δεν βλάπτει! Ειδικά όταν μιλάμε για κρατικούς θεσμούς στους οποίους υπάρχει και ένα τυπικό! Αναφορά: 84.30.79.30 21:25, 25 Ιανουαρίου 2015 (UTC)

Σχόλιο 25-1-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

ΑΠο 25/1 /2015 εκλεκτικε Πρωθυπουργος!!!!!!!!!!!!!!!! Αναφορά: 94.64.200.245 21:29, 25 Ιανουαρίου 2015 (UTC)

Αν δεν ορκιστεί, δεν είναι πρωθυπουργός. (Να δούμε πρώτα αν θα έχει και αυτοδυναμία) --C Messier 21:30, 25 Ιανουαρίου 2015 (UTC)

Σχόλιο 26-1-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: εσφαλμένη αναφορά

Ο Πρωθυπουργός άλλαξε! Από 25 Ιανουαρίου έχει εκλεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας για Πρωθυπουργός. Αναφορά: 91.140.0.176 10:56, 26 Ιανουαρίου 2015 (UTC)

Διαβάστε παραπάνω για την απάντηση. Πάντως ούτε αυτοδυναμία δεν έχει. --C Messier 10:58, 26 Ιανουαρίου 2015 (UTC)

Περί "νεωτέρου Πρωθυπουργού"[επεξεργασία κώδικα]

Τι ακριβώς επιχειρεί να κάνει ο ρέκτης της πρότασης: "Είναι ο νεότερος Πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1865...". Κατ' αρχάς είθισται να αναφέρεται κάτι τέτοιο, μόνον αν αυτός που κατέχει κάποιο δημόσιο αξίωμα (ή έστω κάποια θέση) είναι όντως ο νεότερος στην ιστορία. Ο Τσίπρας όμως, όσο και να το θέλουν κάποιοι δεν είναι. Και γιατί κάνουμε την διάκριση από το 1865 και μετά; Και αφού την κάνουμε γιατί δεν αναφέρουμε ότι ο νεότερος Πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδος είναι ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης; Μήπως διότι θα έπρεπε τότε να γράψουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο 2ος νεότερος πρωθυπουργός αλλά το "2ος" ακούγεται κάπως ...κακόηχα; Επιτέλους, αφήστε τις ιδεοληψίες, βάλτε τις προσωπικές αγκυλώσεις στην πάντα, απαρνηθήτε τις κομματικής εμπνεύσεως και προέλευσης εμμονές και γράψτε τα πράγματα ΕΤΣΙ όπως είναι, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, χωρίς φόβο και πάθος. Ντροπή, αιδώς και μομφή σε αυτόν που είναι υπεύθυνος για αυτό το ατόπημα, στο μικρό αλλά σημαντικό αυτό σημείο. Να διορθωθεί πάραυτα, παρακαλώ!ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 99.135.95.125 (συζήτησησυνεισφορά) .

Γενικός Γραμματέας ή Αρχηγός;[επεξεργασία κώδικα]

Είναι γνωστό ότι δομικά οι εσωτερικές λειτουργίες του Σύριζα είναι περισσότερο συλλογικές από κόμματα του κέντρου, πχ. αν ο Πρόεδρος του Σύριζα προβεί σε διαγραφή μέλους του κόμματος ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας [μιλάμε για διαγραφή απ' το κόμμα, όχι για μετασχηματισμό] θα αντιμετωπίσει ισχυρότατη κριτική από τους εσωτερικούς μηχανισμούς, και η διαγραφή ΔΕΝ θα γίνει αποδεκτή από πολλές συνιστώσες. Στο άρθρο δεν αποκαλύπτονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αντιμετώπισε ο Αλέξης Τσίπρας λόγω ακριβώς αυτής της ιδιορρυθμίας στους εσωτερικούς μηχανισμούς του κόμματός του. Θεωρώ ότι το θέμα αποκρύπτεται με δόλο. Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να αναφερθεί θετικά ή αρνητικά το υπάρχον πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η μη αναφορά ενός τόσο σημαντικού υπαρκτού προβλήματος που αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, μόνο ως συνειδητή απόκρυψη μπορεί να ερμηνευτεί. Οι συνέπειες ιστορικά μιας τέτοιας εσωτερικής ασάφειας στην ιδιότητα του προέδρου, μόνο καταστροφικές μπορεί να είναι, κι αυτό αφορά άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα κι όχι γενικά τον Σύριζα, διότι αυτός και μόνον υπήρξε ο ισχυρότερος σε σχέση με τους ψηφοφόρους [μα όχι το εσωτερικό] ηγέτης του Σύριζα, που λόγο της Πρωθυπουργίας ήρθε τόσο άμεσα αντιμέτωπος με αυτό (την ολοφάνερη ασάφεια του ρόλου του μέσα στο κόμμα και τα όρια της εξουσίας του σε σχέση με εσωτερικές διαδικασίες και μηχανισμούς άλλων πολιτικών κομμάτων)

Σχόλιο 20-7-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

παραπληροφόρηση δίχως πηγές Αναφορά: λεφτ 62.74.6.231 08:43, 20 Ιουλίου 2015 (UTC)

έκλεισε το παρόν--Istoria1944 (συζήτηση) 19:46, 21 Απριλίου 2017 (UTC)

παραβιάσεις καταστατικού[επεξεργασία κώδικα]

Στο κυρίως άρθρο δεν αναφέρονται καθόλου τυχόν (μικρο)παραβιάσεις του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα, έστω και ως ερμηνευτικές παραβιάσεις αν όχι ουσιαστικές.

Η τρέχουσα πρωθυπουργική θητεία[επεξεργασία κώδικα]

θα λήξει με την ορκομωσία της Θάνου σαν υπηρεσιακή πρωθυπουργός, νομίζω P.a.a (συζήτηση) 20:04, 20 Αυγούστου 2015 (UTC)

Πάντως, απόψε (επισήμως) παραιτήθηκε. Οπότε... VJSC263IO (συζήτηση) 20:13, 20 Αυγούστου 2015 (UTC)

Ακριβώς, η θητεία ενός πρωθυπουργού λήγει με την ορκωμοσία ενός νέου. Μια χώρα δεν μένει ποτέ πολιτειακά ακέφαλη. --cubic[*]star 09:16, 21 Αυγούστου 2015 (UTC)