Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) (γερμ. Münchner Sicherheitskonferenz), (αγγλ. Munich Security Conference) - αποκαλείται και το Νταβός για την Άμυνα[1] είναι η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διάσκεψη παγκοσμίως για θέματα που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια, αλλά και τις εξωτερικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.[2] Διοργανώνεται από το 1963, ετησίως τον μήνα Φεβρουάριο, στο Μόναχο της Γερμανίας, στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof.

άποψη του ξενοδοχείου Bayerischer Hof, έδρα της Διάσκεψης

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών που πραγματοποιείται έχει αναχθεί στην επιδραστικότερη ανεξάρτητη (δεν υποστηρίζεται από κανέναν κυβερνητικό ή διακυβερνητικό οργανισμό) διάσκεψη, αφού συμμετέχουν σε αυτή, περίπου 350 προσωπικότητες διεθνούς κύρους από περίπου 70 χώρες. Στις συζητήσεις λαμβάνουν μέρος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής διεθνών οργανισμών, πολιτικοί, διπλωμάτες, επιστήμονες, υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη, καθώς και αντιπρόσωποι κορυφαίων ραδιοτηλεοπτικών μέσων και επιχειρήσεων.

Από το 2008, Πρόεδρος της Διάσκεψης είναι ο Γερμανός πρώην διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ (Wolfgang Ischinger), ο οποίος μετά τη λήξη της 56ης διάσκεψης (2022), αποχώρησε από τη θέση. Νέος Πρόεδρος θα είναι από το 2023, ο Κρίστοφ Χόισγκεν, πρώην πολιτικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ.[3]

Εμπνευστής και ιδρυτής της πρωτοβουλίας αυτής ήταν ο Ewald-Henrich von Kleist-Schmenzin, αντι-ναζιστής αξιωματικός της Βέρμαχτ [4] και κατοπινός σημαντικός εκδότης, ενώ χρηματοδότες είναι τόσο κρατικοί όσο και ιδιωτικοί φορείες και εταιρείες.

διάσκεψη 2022[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 56η διάσκεψη έλαβε χώρα 18, 19 και 20 Φεβρουαρίου 2022. Τις συνεδριάσεις παρακολούθησαν 30 αρχηγοί κρατών, 100 Πρωθυπουργοί και αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟμ ενώ η Ρωσία δεν συμμετείχε. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολλών θεματικών περιοχών, όπως, τα κρυπτονομίσματα, η ασφάλεια στον εφοδιασμό τροφίμων, ο έλεγχος των όπλων, η αυτοάμυνα της Ε.Ε. και φυσικά, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.[5]

διάσκεψη 2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 55η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μέσω Διαδικτύου, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας Covid 19. Στη διάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζό Μπάιντεν, που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Αμερική επέστρεψε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]