Δουκάτο της Στυρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρτης της Στυρίας το 1910

Το Δουκάτο της Στυρίας (γερμανικά: Herzogtum Steiermark, σλοβεννικά: Vojvodina Štajerska, ουγγρικά: Stájer Hercegség) ήταν ένα δουκάτο που γεωγραφικά καταλάμβανε εδάφη της σύγχρονη νότιας Αυστρίας και της βόρειας Σλοβενίας. Ήταν τμήμα αρχικά της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι τη διάλυσή της το 1806 και έπειτα συστατικό κράτος της Αυστροουγγαρίας μέχρι τη διάλυσή της το 1918.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργήθηκε από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Μπαρμπαρόσα το 1180[1], όταν έθεσε τον Μάρτιο την Στυρία ένα δουκάτο ίσης βαρύτητας με τις γειτονικές Καρινθία και Βαυαρία[2]. Ο μαρκήσιος Ότακαρ έγινε ο πρώτος δούκας της Στυρίας, αλλά και ο τελευταίος της αρχαίας δυναστείας Οτακάρ. Μετά το θάνατό του το 1192 η Στυρία πέρασε στον δούκα Λεοπόλδο Β΄ της Αυστρίας[2][1].

Το 1254 πέρασε υπό την εξουσία των βασιλέων της Ουγγαρίας έως ότου ο βασιλιάς της Βοημίας την κατέκτησε νικώντας το 1260 στην Μάχη της Kressenbrunn. Το 1278 μετά πέρασε υπό την εξουσία των Αψβούργων[1] έως το 1919 που μοιράστηκε ανάμεσα σε Γιουγκοσλαβία και Αυστρία[1].

Δούκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]