Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (γιος Ανδρόνικου Β΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1278
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος 1335
Οικογένεια
Γονείς Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (1278/81 - 1334/35) ήταν γιος του Ανδρόνικου Β΄. Απεκαλείτo πορφυρογέννητος και είχε τον τίτλο του δεσπότη. Ήταν κυβερνήτης της Αυλώνας και μετά της Θεσσαλονίκης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος Δούκας Κομνηνός Παλαιολόγος γεννήθηκε, όταν ο πατέρας του ήταν συναυτοκράτορας, στην αίθουσα των ανακτόρων που λεγόταν Πορφύρα μεταξύ των ετών 1278 - 1281. Στις σφραγίδες του φέρει το επίθετο πορφυρογέννητος. Μητέρα του ήταν η πρώτη σύζυγος του Ανδρόνικου Β΄, η Άννα των Άρπαντ, κόρη του Στεφάνου Ε΄ της Ουγγαρίας. Ήταν ο δεύτερος γιος· μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Μιχαήλ Θ΄. Το 1294 νυμφεύτηκε την Ευδοκία, κόρη του μεγάλου λογοθέτη Θεοδώρου Μουζάλωνος και ο πατέρας του με την ευκαιρία αυτή του απένειμε τον τίτλο του δεσπότη, της υψηλότερης διάκρισης στης Αυλή.

Το 1305 πολέμησε στην Άπρο της Θράκης εναντίον της Καταλανικής Εταιρείας, αλλά η μάχη έληξε με καταστροφική ήττα. Το 1317 η ετεροθαλής αδελφή του Σιμωνίς Παλαιολογίνα, σύζυγος του Στέφαν-Ουρός Β΄ της Σερβίας, ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για την κηδεία της μητέρας της Γιολάντας (Ειρήνης) του Μονφερά. Έπειτα αρνήθηκε να επιστρέψει στη Σερβία και φόρεσε μοναστικά ενδύματα. Ο σύζυγός της έστειλε άνδρες για να την πάρει και απειλούσε με πόλεμο. Τότε ο Κωνσταντίνος της φόρεσε πολιτικά ενδύματα και συνόδευσε την απρόθυμη αδελφή του στη Σερβία μαζί με τους άνδρες του συζύγου της. Περίπου τότε ο Κωνσταντίνος νυμφεύτηκε πάλι με μία ονόματι επίσης Ευδοκία.

Το 1319 ορίστηκε κυβερνήτης της Αυλώνας και το 1321-22 κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης. Τότε ξέσπασε η εμφύλια διένεξη των ετών 1321-28 και ο ανιψιός του Ανδρόνικος Γ΄ τον φυλάκισε στο Διδυμότειχο. Έπειτα έγινε μοναχός με το όνομα Κάλλιστος. Απεβίωσε το 1334/35.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1294 την Ευδοκία, κόρη του μεγάλου λογοθέτη Θεοδώρου Μουζάλωνος· δεν απέκτησαν τέκνα.

Έπειτα νυμφεύτηκε για δεύτερη φορά μία γυναίκα που λεγόταν επίσης Ευδοκία, αλλά δεν απέκτησε τέκνα.

Από μία σχέση του είχε ένα φυσικό τέκνο, τον:

  • (νόθος) Μιχαήλ Καθαρό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Trapp, Erich; Beyer, Hans-Veit; Kaplaneres, Sokrates; Leontiadis, Ioannis (1989). «Παλαιολόγος, Κωνσταντίνος Δούκας Κομνηνός» (στα γερμανικά). Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit. 9. Βιέννη: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften. ISBN 3-7001-3003-1. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constantine Palaiologos (son of Andronikos II) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).