Πάβλο Σκοροπάντσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάβλο Σκοροπάντσκι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Павло́ Петро́вич Скоропа́дський (Ουκρανικά)
Γέννηση3ιουλ. / 15  Μαΐου 1873γρηγ.
Βίζμπαντεν[1][2]
Θάνατος26  Απριλίου 1945[2][3][4]
Metten[5][2]
Τόπος ταφήςΒαυαρία
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΟρθόδοξη Εκκλησία
Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟυκρανικά[6]
Ρωσικά
ΣπουδέςΣώμα Ακολούθων
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
πολιτικός
διπλωμάτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςOleksandra Skoropadska
ΤέκναMariya Skoropadska
Yelyzaveta Skoropadska
Danylo Skoropadskyi
Olena Ott-Skoropadska
ΓονείςPetro Skoropadsky και d:Q104514395
ΟικογένειαHouse of Skoropacki
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός και αντιστράτηγος/Ιππικό και Ουκρανικός Λαϊκός Στρατός
Πόλεμοι/μάχεςΡωσοϊαπωνικός Πόλεμος, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Ρωσικός Εμφύλιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαHetman of Ukraine (Απριλίου 1918 – Δεκέμβριος 1918)
ΒραβεύσειςΤάγμα της Αγίας Άννης, Β΄ Τάξη
Τάγμα της Αγίας Άννης, Α΄ Τάξη
Τάγμα της Αγίας Άννης, Γ΄ Τάξη
4ος Βαθμός του Τάγματος του Αγίας Άννας
Τάγμα του Αγίου Στανισλάου, Α΄ Τάξη
Τάγμα του Αγίου Στανισλάου, Β΄ Τάξη
Τάγμα του Αγίου Βλαδίμηρου, Δ΄ Τάξη
Τάγμα του Αγίου Βλαδίμηρου, Γ΄ Τάξη
Τάγμα του Αγίου Βλαδίμηρου, Β΄ Τάξη
Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, Δ΄ Τάξη
Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Ερυθρού Αετού
Χρυσό Ξίφος για γενναιότητα
Τάγμα του Αγίου Στανισλάου (Οίκος των Ρομανώφ)[7]
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πάβλο Πέτροβιτς Σκοροπάντσκι ( ουκρανικά: Павло Петрович Скоропадський‎‎  ; ρωσικά: Павел Петрович Скоропадский‎‎  ; γερμανικά: Paul Petrowitsch Skoropadskyj‎‎  ; 15 Μαΐου [Π.Η. 3 Μαΐου] 1873 - 26 Απριλίου 1945) ήταν Ουκρανός αριστοκράτης, στρατιωτικός και κρατικός ηγέτης, [8] με παράσημα από τον αυτοκρατορικό ρωσικό στρατό και τον στρατηγό Ουκρανικού στρατού της κληρονομιάς των Κοζάκων. Ο Σκοροπάντσκι έγινε συντηρητικός ηγέτης στην Ουκρανία μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, ιδρυτής μιας δυναστείας Χετμάνων και Χετμάνος της Ουκρανίας.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παύλο Σκοροπάντσκι γεννήθηκε στην οικογένεια Σκοροπάντσκι Ουκρανών στρατιωτικών ηγετών και πολιτικών, η οποία διακρίθηκε από τον 17ο αιώνα, όταν ο Φεντίρ Σκοροπάντσκι συμμετείχε στη Μάχη του Ζόβτι Βόντι.

Ο πατέρας του Σκοροπάντσκι Πέτρο Ιβάνοβιτς Σκοροπάντσκι (1834-1885) ήταν συνταγματάρχης ιππικού και βετεράνος του πολέμου του Καυκάσου (Υποταγή της Κιρκασίας, 1863). Στη συνέχεια υπηρέτησε ως πρόεδρος (στρατάρχης) για το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Στάροντουμπ (zemstvo) (1869-1885) μέχρι το θάνατό του.

Η θεία του Σκοροπάντσκι, Κόμισα Γιελιζαβέτα Μιλοράντοβιτς (το γένος Σκοροπάντσκα) (1832-1890) ήταν ουκρανική δημόσια ακτιβίστρια. Ήταν μία από τις κύριες χορηγούς για την ίδρυση του πρώτου ουκρανικού επιστημονικού ιδρύματος Επιστημονική Εταιρεία Σεβτσένκο στη Λβιβ. Ο σύζυγός της ήταν ο Κόμης Λεβ Μιλοράντοβιτς, η μητέρα του οποίου ήταν από την οικογένεια Κοτσουμπέι.

Ο παππούς του Ιβάν (1804–1887) υπηρέτησε επίσης ως πρόεδρος στα συμβούλια της επαρχίας Πριλούκι (1844-1847) και της Κυβέρνησης της Πολτάβα (1847-1852). Ήταν επίσης γνωστός για την κατασκευή του Trboryanets Arboretum (σήμερα στην περιφέρεια Τσερνίχιβ). Ο πατέρας του Σκοροπάντσκι Πέτρο Ιβάνοβιτς ήταν επίσης απόγονος της οικογένειας Ταρνόφσκι, ενώ η μητέρα του Σκοροπάντσκι ήταν απόγονος των οικογενειών Μικλασέφσκι και Ολσούφιεφ.

Ο Σκοροπάντσκι μεγάλωσε στο κτήμα του πατέρα του στο Τροστιανέτς, στην κομητεία Πριλούκι, Κυβερνείο Πολτάβα. Παρακολούθησε ένα γυμνάσιο στο Στάροντουμπ και αργότερα αποφοίτησε από τη σχολή δοκίμων στην Αγία Πετρούπολη.

Στρατιωτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτες αποστολές και πόλεμος Ρωσίας-Ιαπωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1893 ο Σκοροπάντσκι αποφοίτησε από τη στρατιωτική σχολή και τοποθετήθηκε ως κορνέτα (που σημαίνει το βαθμό 2LT στο ιππικό) στο σύνταγμα Σεβαλιέρ Γκάρντ, όπου ανέλαβε την ευθύνη μιας μοίρας. Μετά από δύο χρόνια του είχε ανατεθεί το καθήκον του υπασπιστή συντάγματος στο ίδιο σύνταγμα. Τον Δεκέμβριο του 1897 προήχθη στο βαθμό του υπολοχαγού (Poruchik) (1LT). Το 1897 ο Σκοροπάντσκι παντρεύτηκε επίσης την Αλεξάντρα Πετρόβνα Ντούρνοβο, κόρη του Πιότρ Πάβλοβιτς Ντούρνοβο, Γενικού Κυβερνήτη της Μόσχας (βλ. Ντούρνοβο).

Η πρώτη σημαντική αποστολή του Σκοροπάντσκι ήταν ο διοικητής μίας Σότνια (στρατιωτική ομάδα) στο 2ο Σύνταγμα Τσιτά Κοζάκων της στρατιάς των Κοζάκων της Υπεβαϊκάλης στην Τσιτά κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού Πολέμου. Αργότερα έγινε βοηθός του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στον στρατηγό της Άπω Ανατολής Νικολάι Λίνεβιτς . Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Σκοροπάντσκι βραβεύθηκε με το όπλο του Γεωργίου και πολλά παράσημα. Τον Δεκέμβριο του 1905 ο Τσάρος Νικολάι Β 'τον έκανε υπασπιστή αεροπορίας (Fliegel-Adjutant) με βαθμό του συνταγματάρχη. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1910 o συνταγματάρχης Σκοροπάνtσκι τοποθετήθηκε ως διοικητής του 20ου φινλανδικού συντάγματος Ντράγκον, και εξακολουθούσε να είναι Fliegel-Adjutant του HIM Retinue . Στις 15 Απριλίου 1911 του ανατέθηκε ξανά το Σύνταγμα ιππικού Leib-Guard . Οι Leib-Guards ήταν οι ελίτ ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, που είχαν ανατεθεί για προσωπική προστασία του αυτοκράτορα. Στις 6 Δεκεμβρίου 1912 ο Σκοροπάντσκι προήχθη σε Ταγματάρχη του HIM Retinue.

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σκοροπάντσκι ανέλαβε την αναδιοργάνωση της 1ης Ταξιαρχίας του 1ου Τμήματος Φρουράς Ιππικού (Στρατηγός Νικολάι Καζνάκοφ) ως μέρος του 1ου Στρατού που διοικούσε ο Στρατηγός Πάβελ φον Ρένενκαμπφ. Ο Σκοροπάντσκι εργάστηκε ήδη για τον Πάβελ φον Ρένενκαμπφ κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού Πολέμου, όταν ο τελευταίος ήταν διοικητής της στρατιάς των Κοζάκων της Υπεβαϊκάλης. Στις 6 Αυγούστου 1914, το σύνταγμά του διακρίθηκε σε μάχες κοντά στο Κραουπίσκεν ως μέρος της ρωσικής εισβολής στην Ανατολική Πρωσία. Αργότερα διορίστηκε διοικητής του τμήματος Ενωμένη Μεραρχία Φρουράς Ιππικού, που διακρίθηκε κοντά στο Κάουσεν. Ο στρατηγός Σκοροπάντσκι διοίκησε επίσης το 5ο τμήμα ιππικού. Στις 2 Απριλίου 1916, προήχθη σε υπολοχαγός και ανέλαβε την 1η Διεύθυνση Φρουράς Ιππικού . Από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 2 Ιουλίου 1917, είναι υπεύθυνος του 34ου Στρατού. Τον Ιούλιο του 1917, το παροπλισμένο 34ο Σώμα Στρατού μετατράπηκε σε 1ο Ουκρανικό Σώμα. Τον Οκτώβριο του 1917 στο πρώτο συνέδριο των Ελεύθερων Κοζάκων του απονεμήθηκε ο τίτλος του τιμητικού Αταμάνου. Από τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του 1917 το Σώμα Στρατού του, που αποτελείτο από 60000 άνδρες, υπερασπίστηκε με επιτυχία τον σιδηροδρομικό διάδρομο, που εκτεινόταν μέσα από την Ποδολία προς Πολεσία, Βαπίναρκα - Ζμερίνκα - Κοζιάτιν - Σεπετίβκα και προστατευόταν από τις επιθέσεις από το ρουμανικό μέτωπο ιδιαίτερα το 2ο Σώμα Φρουρών, που είχε επικεφαλής τον Γιεβγένια Μπος.

Πολιτική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, Κίεβο.

Στις 29 Απριλίου 1918, ένα πραξικόπημα ανέτρεψε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας και ο Σκοροπάντσκι έγινε Χετμάνος της Ουκρανίας. Την ίδια ημέρα χρίστηκε από τον επίσκοπο Νίκοντιμ στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας ως Χετμάνος της Ουκρανίας.

Το πραξικόπημα είχε επικυρωθεί από τον αυτοκρατορικό γερμανικό στρατό, ο οποίος την άνοιξη του 1918 είχε καταλάβει το Κίεβο και άλλα μέρη της Ουκρανίας. Η Ουκρανική Δημοκρατία είχε την πρόθεση να αποκρούσει μια εισβολή από τον Μπολσεβίκικο Κόκκινο Στρατό. Σε αντάλλαγμα, η Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για αποθέματα τροφίμων, τα οποία επρόκειτο να απαλλοτριωθούν από τους αγρότες. Το Γερμανικό Γενικό Επιτελείο ήταν δυσαρεστημένο με την αναποτελεσματικότητα και την ανικανότητα της Δημοκρατικής κυβέρνησης, η οποία επανειλημμένα απέτυχε να παραδώσει τις προμήθειες εγκαίρως.

Ο Σκοροπάντσκι κατηγορήθηκε από άλλους Ουκρανούς εθνικιστές ότι ήταν ένας συνεργάτης των Γερμανών υποστηριζόμενος από πλούσιους γαιοκτήμονες. Θεωρήθηκε επίσης πολύ φιλο-ρωσικός και δικτατορικός. Μεταξύ άλλων, ο Σκοροπάντσκι δημιούργησε ένα υπουργικό συμβούλιο κυρίως Ρώσων ομιλητών, Τσαριστών και Σλαβόφιλων. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε η Ουκρανία να συμμετάσχει στην ομοσπονδία με μια αποκατεστημένη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Παρά τις επικρίσεις αυτές, σε αντίθεση με τον προηγούμενο σοσιαλιστή Ράντα, η κυβέρνησή του έλαβε πίστωση για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής διοικητικής οργάνωσης, τη σύναψη διπλωματικών δεσμών με πολλές χώρες, τη σύναψη ειρηνευτικής συνθήκης με τη Σοβιετική Ρωσία και τη δημιουργία πολλών σχολείων και πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας .

Τον Νοέμβριο του 1918, ο Σκοροπάντσκι απομακρύνθηκε από την εξουσία σε μια εξέγερση υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Σίμων Πέτλιουρα και την απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων από το Κίεβο. Η εξέγερση αποκατέστησε ονομαστικά τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας, αλλά η εξουσία ανατέθηκε σε μια Διεύθυνση, μια προσωρινή κυβέρνηση πέντε διευθυντών υπό την προεδρία του Βολοντιμίρ Βινιτσένκο. Ο Σκοροπάντσκι παραιτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1918 και έφυγε στο Βερολίνο.

Παύλο Σκοροπάντσκι (δεξιά κέντρο)

Ενώ ζούσε στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, ο Σκοροπάντσκι διατηρούσε στενές προσωπικές φιλίες με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης και του στρατού, που προέρχονταν ήδη από τις ημέρες του στρατιωτικού κολεγίου. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αρνήθηκε σταθερά τις προσφορές για συνεργασία με τους Ναζί. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σκοροπάντσκι διέφυγε από τις σοβιετικές δυνάμεις, που προέλαυναν, με τον γερμανικό στρατό, που υποχωρούσε. Πέθανε στο Μέττεν Άμπεϊ της Γερμανίας, αφού τραυματίστηκε από συμμαχικό βομβαρδισμό κοντά στο Ρέγκενσμπουργκ και θάφτηκε στο Όμπερστντορφ.

Το κίνημά του συνεχίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επηρεάζοντας ένα ουκρανικό μοναρχικό πρόγραμμα βασισμένο στο μοντέλο του κράτους των Κοζάκων. Τελείωσε σταδιακά με τη γήρανση των ανατολικο-ουκρανικών μεταναστών. Η κόρη του Σκοροπάντσκι , Ολένα Σκοροπάντσκα-Οττ (πέθανε το 2014), κατοικούσε στην Ελβετία, επισκέφθηκε την Ουκρανία αρκετές φορές και τιμήθηκε για τα ιστορικά της γραπτά.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τάγμα της Αγίας Άννας 4ος βαθμός, 1904
  • Τάγμα της Αγίας Άννας 3ος βαθμός με σπαθιά και τόξο, 1904
  • Τάγμα του Αγίου Στάνισλαου 2ης τάξης με σπαθιά, 1905
  • Τάγμα του Αγίου Βλαντιμίρ, 4ος βαθμός με σπαθιά και τόξο, 1905
  • Χρυσό σπαθί για τη Γενναιότητα, 1905
  • Τάγμα της Αγίας Άννας 2ου βαθμού με σπαθιά, 1906
  • "Τάγμα του Αγίου Βλαδίμηρου", 3ος βαθμός, 1900
  • Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, 4ης τάξης,
  • Τάγμα του Ερυθρού Αετού, 1918 (Πρωσία)

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολεξάντρα Ντούρνοβο [Σκοροπάντσκα]

Στις 11 Ιανουαρίου 1898, ο Σκοροπάντσκι παντρεύτηκε τη Ρώσο ευγενή Αλεξάνδρα Ντούρνοβο, κόρη του Ρώσου στρατιώτη και πολιτικού Πιότρ Ντούρνοβο (μιας αξιοσημείωτης οικογένειας Ρώσων πολιτικών και γαιοκτημόνων) και της Μαρίας Βασιλίγιεβνα (της Ουκρανικής Κοζάκων Κοτσούμπει ευγενούς οικογένειας).

Το ζευγάρι είχε έξι παιδιά:

  • Μαρία (1898-12 Φεβρουαρίου 1959), η οποία παντρεύτηκε τον Adam de Montrésor.
  • Γιελιζαβέτα (1899-16 Φεβρουαρίου 1976), [9] που παντρεύτηκε τον κ. Κούζιμ, ζωγράφο, γλύπτη, αρχηγό του Κινήματος Hetman (1959-; ).
  • Πέτρο (1900-1956), ο οποίος έπασχε από επιληψία.
  • Ντανίλο (1906-23 Φεβρουαρίου 1957).
  • Παύλο (1915-1918), ο οποίος πέθανε από ασθένεια.
  • Ολένα (5 Ιουλίου 1919 - 4 Αυγούστου 2014), [10] που παντρεύτηκε τον Γκερντ Γκίντερ (πέθανε στις 10 Απριλίου 1945) στις 31 Αυγούστου 1943 και παντρεύτηκε τον Λούντβιχ Οττ στις 20 Μαρτίου 1948. Τα δύο παιδιά της είναι:
    • Η Αλεξάνδρα (γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1954), παντρεύτηκε τον Μάρτιν Κένινγκ και απέκτησε έναν γιο το Δημήτρη (γεννήθηκε το 1989). [11] [12] [13]
    • Ειρήνη (γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1954).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 28  Σεπτεμβρίου 2015.
  3. (Αγγλικά) SNAC. w6m90r4d. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. skoropadsky-pawlo. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 31  Δεκεμβρίου 2014.
  6. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb13631072b. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  7. Ανακτήθηκε στις 9  Δεκεμβρίου 2021.
  8. «СКОРОПАДСКИЙ, ПАВЕЛ ПЕТРОВИЧ - Энциклопедия Кругосвет». www.krugosvet.ru. 
  9. «The Ukrainian Week». ukrainianweek.com. 
  10. «7 ДНІВ-УКРАЇНА » У Швейцарії померла донька останнього гетьмана України Павла Скоропадського». 7days-ua.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021. 
  11. «Olena Ott-Skoropadsky: Memories of my childhood (21 Jan 2012)». 
  12. «2009 року Олена Отт-Скоропадська відзначить своє 90-річчя». 14 Απριλίου 2009. 
  13. «Gedenkseite von Olena Ott-Skoropadsky - trauer.nzz.ch». trauer.nzz.ch. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Pavlo Skoropadsky στο Wikimedia Commons