Πολύγωνο (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πολύγωνο

Το Πολύγωνο είναι συνοικία της Αθήνας. Βρίσκεται στη περιοχή ανάμεσα από το πεδίο του Άρεως και τα Τουρκοβούνια, στων οποίων τις πλαγιές και είναι δομημένο, παρουσιάζοντας έντονες ιδιομορφίες υψομέτρου με πολλές απότομες κλίσεις. Το Πολύγωνο χωρίζει τις περιοχές Γκύζη, Κυψέλη και Νέα Φιλοθέη, ενώ γειτνιάζει και με τους Αμπελοκήπους στα ανατολικά. Παρόλο που είναι μια πυκνοδομημένη περιοχή δεν είναι όσο πυκνοκατοικημένη όσο οι γειτονικές της συνοικίες, καθώς στις περισσότερες επικλινείς περιοχές δεν επιτρέπεται η ανέγερση πολυώροφων οικοδομών. Στο Πολύγωνο κοντά στα όρια με την Κυψέλη βρίσκονται επίσης τα δικαστήρια της Αθήνας.

Πολύγωνο is located in Αθήνα
Πολύγωνο
Πολύγωνο
Η θέση του Πολυγώνου στον χάρτη

Παλαιότερα η περιοχή διασχιζόταν από χείμαρρο, η αρχαία ονομασία του οποίου ήταν Ελλέβορος ή Βριλησσός. Σήμερα η κοίτη του χειμάρρου έχει καλυφθεί και δομηθεί. Στην περιοχή του Πολυγώνου βρίσκεται, επίσης, και τμήμα της περιοχής του Τάματος, της περιοχής που είχε απαλλοτριώσει η Χούντα των Συνταγματαρχών για να ανεγείρει, ως "τάμα", μεγάλο ιερό ναό. Σήμερα η περιοχή έχει μετατραπεί σε πάρκο. Στην ίδια περιοχή υπάρχει, επίσης, και η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία.

Η ονομασία της συνοικίας φαίνεται ότι προήλθε από την πολυγωνική εξέδρα που στηνόταν κατά τις παρελάσεις στον χώρο απέναντι από την είσοδο της τότε Σχολής Ευελπίδων (σημερινά Δικαστήρια). Η αρχαία ονομασία της περιοχής ήταν Αγχεσμός. Η περιοχή αναφέρεται και ως Γυπαρέικα, λόγω του ότι εκεί είχε κτήματα ο Παύλος Γύπαρης, σωματοφύλακας του Ελευθερίου Βενιζέλου, γι' αυτό και η περιοχή ονομάζεται επίσης συνοικία Ελευθερίου Βενιζέλου, όπως και η κεντρική πλατεία της.