Πλάτανος Ακράτας Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Αχαΐα, δείτε: Πλάτανος Αχαΐας
Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Ελλάδα, δείτε: Πλάτανος

Συντεταγμένες: 38°09′53″N 22°16′00″E / 38.16472°N 22.26667°E / 38.16472; 22.26667

Πλάτανος
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Πλάτανος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΔήμος Αιγιαλείας
Δημοτική ΕνότηταΑκράτας
ΚοινότηταΠλατάνου
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο194 μέτρα
Πληθυσμός231 (2011)
Ταχ. κωδ.250 06

Ο Πλάτανος είναι ημιορεινός οικισμός του Νομού Αχαΐας, αποτελεί έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, και σύμφωνα με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» από 1/1/2011 ανήκει στο Δήμο Αιγιαλείας[2][3]. Την περίοδο 1997-2010, βάσει του «Σχεδίου Καποδίστριας», ανήκε στον πρώην Δήμο Ακράτας ως έδρα του ομώνυμου πρώην δημοτικού διαμερίσματος.[2][3]

Πήρε την ονομασία του από ένα μεγάλο πλατάνι που βρίσκεται στη μέση του χωριού.

Τοποθεσία και περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητικά η Τοπική Κοινότητα Πλατάνου ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ακράτας του Καλλικρατικού Δήμου Αιγιαλείας, στην οποία υπάγονται και οι οικισμοί Άνω Ποταμιά, Τσιβλός, Κορινθιακό Μπαλκόνι που απογράφονται ξεχωριστά. Στην απογραφή του 2001 καταγράφονται: στην Άνω Ποταμιά 51 κάτοικοι, στον Τσιβλό 40 και στο Κορινθιακό Μπαλκόνι 31.

Ο Πλάτανος γεωγραφικά ανήκει στο νομό Αχαΐας και ορίζεται, ανατολικά από τον ποταμό Κράθη, δυτικά με το διαμέρισμα της Τράπεζας Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού (τ. δήμου Βουρών), νότια με τον Καλαμιά και βόρεια με την Παραλία Πλατάνου και τον Κορινθιακό κόλπο. Οι αποστάσεις από τα όμορα πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα είναι μικρές.

Από τη θάλασσα απέχει 1800 μ. και ο επισκέπτης φτάνει άνετα με αυτοκίνητο ή τον προαστιακό από όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα ακολουθώντας την παλιά ή τη Ν.Ε.Ο. Από το Αίγιο απέχει 24 χλμ., από την Αθήνα 155 χλμ. και από την Ακράτα – έδρα του τέως Δήμου – 12 χλμ.

Το τοπίο διακρίνεται από διαδοχή καταπράσινων λόφων με διάσπαρτα σπίτια, λιόδεντρα και ξινά. Στις θέσεις "Βίγλα" και "Λάκκα" υπάρχει δάσος. Έχει ευρύ ορίζοντα μέχρι τη Στερεά Ελλάδα, αναπνέει μέσα στην ισόρροπη σχέση βουνού και θάλασσας. Το κλίμα είναι εύκρατο και υγιεινό. Ο χειμώνας ήπιος, το καλοκαίρι το δροσερό με βορειοδυτικούς ανέμους «μαΐστρα», με τη θάλασσα και την απόγεια αύρα που επιμένει να διατηρείται και στους φθινοπωρινούς μήνες.

Δημογραφική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημογραφική εξέλιξη του οικισμού στον 21ο αιώνα είναι η εξής:

Έτος Πληθυσμός
2001 408[4][5]
2011 259[6]

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια ο Πλάτανος έχει αρχίσει να ερημώνεται λόγω της σήραγγας «Κωστής Παλαμάς» (1.900 μ.) της Ολυμπίας Οδού, που κατασκευάστηκε κάτω από το χωριό, με αποτέλεσμα την κατάρρευση στηριγμάτων των σπιτιών.[εκκρεμεί παραπομπή]

Είναι τόπος καταγωγής της Νικολέττας Ράλλη.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]