Κέδρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κέδρος
Κέδρος του Λιβάνου
Κέδρος του Λιβάνου
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Κωνοφόρα (Pinophyta)
Ομοταξία: Πευκόψιδα (Pinopsida)
Τάξη: Πευκώδη (Pinales)
Οικογένεια: Πευκοειδή (Pinaceae)
Γένος: Κέδρος (Cedrus)
Trew
Είδη

Δείτε κείμενο

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κέδρος (αποσαφήνιση).
Κέδρος της Κύπρου

Ο κέδρος (Cedrus) είναι κωνοφόρο αειθαλές δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών (Pinaceae). Περιλαμβάνει τρία είδη και ένα υποείδος. Δάση από κέδρους συναντώνται στην Τουρκία και στο Λίβανο (Cedrus libani subsp. libani - Κέδρος του Λιβάνου), στα όρη του Άτλαντα στην Αλγερία (Cedrus atlantica - Κέδρος του Άτλαντα), στα Ιμαλάια (Cedrus deodara - Κέδρος των Ιμαλαΐων) και στην Κύπρο (Cedrus libani subsp. brevifolia - Κέδρος της Κύπρου ή ο βραχύφυλλος). Ο κέδρος αναφέρεται στο γένος Cedrus και διαφέρει από το κέδρο που αναφέρεται στο γένος Juniperus (η άρκευθος).

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κέδρος χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μέγεθος του κορμού του Τα φύλλα του είναι βελονοειδή και άκαμπτα, ενώ καθένα από αυτά διαθέτει δύο ρητινοφόρους αγωγούς. Το φύλλο ενός κέδρου παραμένει στο δέντρο από 3 ως 6 χρόνια. Οι θηλυκοί κώνοι του κέδρου έχουν πράσινο ή πορφυρό χρώμα. Κέδρους συναντάμε συχνά σε ελατοδάση, διότι οι κέδροι αρχικά παρέχουν τη σκιά που απαιτούν τα έλατα για να μεγαλώσουν κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Το ξύλο ενός κέδρου όταν καίγεται δίνει ένα άρωμα, και γι' αυτό χαρακτηρίζεται και ως αρωματικό δέντρο. Ο κέδρος δεν χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί, ούτε έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος.

Αξιοπερίεργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο κέδρος είναι ένα από τα δέντρα που περιλαμβάνονται στην κελτική αστρολογία.
  • Ο κέδρος εμφανίζεται στην αμερικάνικη λογοτεχνία ως τίτλος του βιβλίου "Χιόνι πάνω στους κέδρους", του συγγραφέα David Guterson. Το βιβλίο αυτό μεταφέρθηκε και στην κινηματογραφική οθόνη το 1999 με τον ίδιο τίτλο και πρωταγωνιστή των Ήθαν Χωκ.
  • Ένας πράσινος κέδρος εμφανίζεται τόσο στη σημαία, όσο και στο εθνόσημο, του Λιβάνου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]