Περιφέρεια Μορογκόρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 8°00′S 37°00′E / 8.000°S 37.000°E / -8.000; 37.000

Περιφέρεια Μορογκόρο
(Morogoro Region)
Τοπική ονομασία Mkoa wa Morogoro
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό μπεζ) όπου φαίνεται η Περιφέρεια Μορογκόρο (σε μπορντό).
Χώρα Τανζανία
Ζώνη Παράκτια
Πρωτεύουσα Μορογκόρο (Morogoro)
Περιοχές ή Επαρχίες βλέπε σχετικό πίνακα
see relevant chart
Περιφερειακός Επίτροπος Dr. Steven Kwebwe
Επιφάνεια 70.624 km²
27.268 mi²
Πληθυσμός 2.218.492 (2012)
Πυκνότητα Πληθυσμού 31 / km² (2012)
81 / mi² (2012)
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Ταχυδρ. Κώδικας 67xxx
Κωδικός κλήσης 027
Διαδικτυακή Διεύθυνση Περιφέρειας http://morogoro.go.tz

Η Περιφέρεια Μορογκόρο (Αγγλικά: Morogoro Region, Σουαχίλι: Mkoa wa Morogoro), είναι μια από τις 30 διοικητικέs περιφέρειες της Τανζανίας. Η Περιφερειακή πρωτεύουσα είναι ο δήμος του Μορογκόρο (Morogoro). Σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2012, η περιοχή είχε πληθυσμό 2.218.492 άτομα, η οποία ήταν υψηλότερη από την προ-απογραφής εκτίμηση των 2.209.072 ατόμων.[1] Την περίοδο 2002-2012, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της περιοχής κατά 2,4 τοις εκατό, ήταν ο δέκατος τέταρτος υψηλότερος της χώρας.[1] Επίσης, ήταν η 22η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή με 31 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.[1]

Η Περιφέρεια Μορογκόρο (Morogoro Region), συνορεύει στα Βόρεια με την Περιφέρεια Τάνγκα (Tanga Region), στα Ανατολικά με τις Περιφέρειες Πουάνι (Pwani Region) και Λίντι (Lindi Region), προς Νότο με την Περιφέρεια Ρουβούμα (Ruvuma Region) και στα Δυτικά με τις Περιφέρειες Ιρίνγκα (Iringa Region) και Ντοντόμα (Dodoma Region).

Ο Περιφερειακός Επίτροπος για την Περιφέρεια Μορογκόρο (Morogoro Region), είναι ο Dr. Steven Kwebwe.[2]

Διοικητικές υποδιαιρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχές (ή Επαρχίες)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιοχή διοικητικά διαιρείται σε 6 επαρχίες:

Περιοχές (ή Επαρχίες) της Περιφέρειας Μορογκόρο
Χάρτης Περιοχή (ή Επαρχία) Πληθυσμός (2012)
Χάρτης της Τανζανίας και σε σκούρο πράσινο η Περιφέρεια Μορογκόρο.
Γκαΐρο 193.011
Κιλομπέρο 407.880
Κιλόσα 438.175
Μορογκόρο 602.114
Μβομέρο 312.109
Ουλάνγκα 265.203
Σύνολο 2.218.492

Εκλογικές Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τις βουλευτικές εκλογές, η Τανζανία διαιρείται σε εκλογικές περιφέρειες. Από τις εκλογές του 2010 η Περιφέρεια Μορογκόρο, είχε δέκα εκλογικές περιφέρειες:[3][Σημ. 1]

  • Gairo Constituency
  • Kilombero Constituency
  • Kilosa Constituency
  • Mikumi Constituency
  • Morogoro-Kusini-Mashariki Constituency
  • Morogoro Kusini Constituency
  • Morogoro Mjini Constituency
  • Mvomero Constituency
  • Ulanga Magharibi Constituency
  • Ulanga Mashariki Constituency

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιφέρεια Μορογκόρο έχει μια σειρά από Πανεπιστήμια, όπως: το Sokoine University of Agriculture, το Jordan University College, το Morogoro Muslim University και το Mzumbe University. Υπάρχουν επίσης κολέγια, όπως: το Morogoro Teachers' College, το Dakawa Teachers' College και το Land College.

Απαρίθμηση των Ελλήνων της Περιφέρειας Μορογκόρο (κατά το 1950)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε άλλα μέρη του κόσμου οι περισσότεροι Έλληνες στη διασπορά, δημιούργησαν την καριέρα τους στο εμπόριο και στις επιχειρήσεις εστίασης (ξενοδοχεία και εστιατόρια).[4] Στην Τανγκανίκα όμως, η πλειοψηφία των Ελλήνων έγιναν κατασκευαστές σιδηροδρόμων και αργότερα διευθυντές φυτειών, ιδιοκτήτες φυτειών σε σχοινοκτήματα στην Τάνγκα (Tanga) και στο Μορογκόρο (Morogoro), ξεκίνησαν τις φυτείες του καφέ και τις μικτές φυτείες πέριξ του Μόσι (Moshi) και της Αρούσα (Arusha) ή την καλλιέργεια του καπνού στην Ιρίνγκα (Iringa).[4] Αυτοί οι Έλληνες διεκδικούν τη δική τους θέση στην αποικιακή κοινωνία, εκμεταλλευόμενοι τη ρευστότητα και την ασάφεια των αποικιακών ιεραρχιών, οι οποίες διαδραματίζουν διαφορετικές αξιώσεις ότι είναι είτε Ευρωπαίοι, είτε Έλληνες είτε άνθρωποι που είναι ικανότεροι να κατανοήσουν και να συνεργαστούν με τους Αφρικανούς[Σημ. 2][Παρ. Σημ. 1] απ' ότι οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Ινδοί, λόγω της έλλειψης των φυλετικών διακρίσεων και της κατανόησής των στην εκτεταμένη οικογενειακή ζωή.[4]

Το Μορογκόρο και η γύρω περιφέρειά του, είναι πλούσια σε γεωργική παραγωγή. Τα εδάφη της είναι εύφορα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά ωραία σχοινοκτήματα, ορισμένα από αυτά ανήκαν και σε Έλληνες. Εκτός των φυτειών σιζάλ, υπήρχαν και κτήματα όπου καλλιεργούσαν καπόκ, βαμβάκι, αραβόσιτο. Κατά το 1950, κατοικούσαν περί τους 100 Έλληνες, παρακάτω απαριθμούνται ορισμένοι από αυτούς:

Ψυχαγωγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοιχογραφία με τους Big Five.

Η περιφέρεια Μορογκόρο (Morogoro) φιλοξενεί επίσης και πολλά άγρια ζώα, μερικά από τα οποία ανήκουν στους Big Five[Σημ. 3] και τα οποία είναι διασκορπισμένα στο Εθνικό Πάρκο Μικούμι (Mikumi National Park), το Εθνικό Πάρκο των Ουντζούνγκουα Ορέων (Udzungwa Mountains National Park) και στο Καταφύγιο Θηραμάτων Σέλους (Selous Game Reserve).[Σημ. 4][Παρ. Σημ. 2][Παρ. Σημ. 3]

Α. Εικόνες (1906-1918)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Β. Εικόνες (1960+)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Kilombero όσο και η ονομασία Kilobero, στα Ελληνικά γράφονται ως «Κιλομπέρο». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Κιλο-μ-μπέρο» και όχι ως «Κιλο-μπέρο» (γιατί δεν είναι Kilobero αλλά Kilombero). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
  2. Εδώ θα πρέπει να τονισθεί και η εχθρική στάση των ιθαγενών προς τους Ευρωπαίους. Κατά τα πρώτα είκοσι χρόνια της αποικιακής ιστορίας της Γερμανίας ... οι ιθαγενείς είχαν υποστεί σκληρή μεταχείριση και άγρια εκμετάλλευση. Οι αποικιακοί τους τυχοδιώκτες, οι επίσημες ή εμπορικές εταιρείες, τους έκλεψαν τα εδάφη, τις οικίες, την ελευθερία και συχνά απρόσεκτα και σκληρά ακόμη και τη ζωή τους. Οι συνεχείς και έντονες εξεγέρσεις των, ήσαν οι μοναδικοί τραγικοί μάρτυρες της αθλιότητας και της αδυναμίας των.
  3. Στην Αφρική με την φράση Big Five, εννοούν τα εξής πέντε μεγάλα θηρία:
    * το λιοντάρι
    * τον αφρικανικό βούβαλο
    * τον ελέφαντα
    * τον ρινόκερο και
    * την λεοπάρδαλη
  4. Η ονομασία Selous στα Ελληνικά προφέρεται είτε Σέϊλου είτε Σελού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Population Distribution by Administrative Units, United Republic of Tanzania, 2013». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2015. 
  2. Lilian Lucas (10 Αυγούστου 2019). «Tanzania: 60 people confirmed dead after petroleum lorry bursts into flames». The Citizen. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2019. 
  3. «Organisations located in Morogoro Region - Tanzania». African Development Information. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2015. 
  4. 4,0 4,1 4,2 {{Greek identity/community in east africa, Introduction, ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2019}}
  5. Ιωάννης Ν.Τσόντος (1953). «Μορογκόρο». Έλληνες εν τη Ξένη (Τανγκανίκα) 1951-1953. Λευκωσία - Κύπρος: Τύποις "Ζάβαλλη". σελίδες 242–244. 
  1. John Iliffe (2008) [1969]. «Chapter I, THE ARGUMENT». Tanganyika Under German Rule 1905-1912 (Ψηφιακή έκδοση). Cambridge CB2 8RU, UK: Cambridge University Press. σελίδες 2 & 3 (Townsend, Rise and fall of Germany's colonial empire, p. 273.). ISBN 978-0-521-05371-6. 
  2. [1]
  3. [2]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Morogoro στο Wikimedia Commons