Περιφέρεια Αρούσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 3°22′S 36°41′E / 3.367°S 36.683°E / -3.367; 36.683

Περιφέρεια Αρούσα
(Arusha Region)
Τοπική ονομασία Mkoa wa Arusha
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό μπεζ) όπου φαίνεται η Περιφέρεια Αρούσα (σε μπορντό).
Χάρτης της Περιφέρειας Αρούσα όπου φαίνονται οι Περιοχές (ή Επαρχίες) της. Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι έχουν πράσινη διαγράμμιση.
Χώρα Flag of Tanzania.svg Τανζανία
Ζώνη Βόρεια
Πρωτεύουσα Αρούσα (Arusha)
Περιοχές ή Επαρχίες βλέπε σχετικό πίνακα
see relevant chart
Περιφερειακός Επίτροπος Magesa Stanslaus Mulongo
Συνολική επιφάνεια 37.576 km²[1]
14.508 mi²
εκ των οποίων:
Εδαφική έκταση: 33.809 km²
13.054 mi²
Υδάτινη έκταση: 707 km²
273 mi²
Πληθυσμός 1.694.310 (2012)[1]
Πυκνότητα Πληθυσμού 45,1 / km² (2012)[1]
120 / mi² (2012)
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Ταχυδρ. Κώδικας 23xxx
Κωδικός κλήσης 027
Διαδικτυακή Διεύθυνση Περιφέρειας arusha.go.tz

Η Περιφέρεια Αρούσα (Αγγλικά Arusha Region, Σουαχίλι Mkoa wa Arusha), είναι μια από τις 30 διοικητικές περιφέρειες της Τανζανίαs. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, είναι η πόλη της Αρούσα. Η περιφέρεια, προς τα βόρεια συνορεύει με τις Κομητείες Kajiado County και Narok County στην Κένυα, ανατολικά με την Περιφέρεια Κιλιμαντζάρο (Kilimanjaro Region), στα νότια με τις Περιφέρειες Μανυάρα (Manyara Region) και Σινγκίντα (Singida Region) και δυτικά με τις Περιφέρειες Μάρα (Mara Region) και Σιμίγιου (Simiyu Region).

Μεγάλες πόλεις περιλαμβάνει προς τα βόρεια τις Μοντούλι (Monduli), Ναμάνγκα (Namanga), Λονγκίντο (Longido) και Λολιόντο (Loliondo), προς τα δυτικά τις Μτο ουά Μπου (Mto wa Mbu)[Σημ. 1] και Καράτου (Karatu) και προς τα ανατολικά την Ούσα Ρίβερ (Usa River). Η περιοχή είναι συγκρίσιμη σε μέγεθος με την σε συνδυασμό χερσαίων και υδάτινων περιοχών πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ.[2]

Η Περιφέρεια Αρούσα (Arusha Region), είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και αποτελεί το κέντρο του σιρκουί των σαφάρι στη βόρεια Τανζανία. Τα εθνικά πάρκα και τα προστατευόμενα σε αυτήν την περιφέρεια περιλαμβάνουν:

Τα ευρήματα των 600-ετών λίθινων δομών που βρέθηκαν στην Engaruka, ακριβώς έξω από το χωματόδρομο ανάμεσα στη Μτο ουά Μπου (Mto wa Mbu) και τη Λίμνη Νάτρον (Lake Natron). Με Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index (HDI)) το 0,721, η Αρούσα (Arusha) είναι μία από τις πιο αναπτυγμένες περιφέρειες της Τανζανίας.[3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλο τμήμα από την παρούσα περιφέρεια της Αρούσα, χρησιμοποιείτο ως γη των Μαασάι. Οι Μαασάι παραμένουν η κυρίαρχη κοινότητα στην περιφέρεια. Η επιρροή τους, αντικατοπτρίζεται στις παρούσες ονομασίες των πόλεων, στον πολιτισμό της περιφέρειας, στην κουζίνα και στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Η διοικητική περιφέρεια της Αρούσα υπήρχε το 1922,[4] ενώ η ηπειρωτική Τανζανία ήταν μια Βρετανική εντολή, υπό την Κοινωνία των Εθνών και γνωστή ως Τανγκανίκα. Το 1948, η περιφέρεια ήταν στη Βόρεια Επαρχία,[5] η οποία σήμερα περιλαμβάνει τις περιφέρειες της Μανυάρα (Manyara Region) και Κιλιμαντζάρο (Kilimanjaro Region). Το 1966, υπό τη νέα ανεξάρτητη κυβέρνηση της Τανζανίας, δόθηκε στην Αρούσα (Arusha) το δικό της περιφερειακό καθεστώς.[4]

Το 2002, η Περιφέρεια Αρούσα (Arusha Region) χωρίστηκε και έτσι δημιουργήθηκε η Περιφέρεια Μανυάρα (Manyara Region). Τμήματα των περιοχών του Κιτέτο (Kiteto), Μπαμπάτι (Babati), Μπούλου (Mbulu), Χάνανγκ (Hanang) και ένα μικρό τμήμα της Περιοχής Μοντούλι (Monduli), ενσωματώθηκαν στην Περιφέρεια Μανυάρα (Manyara Region).

Από το 1966 έως το 2002, η Αρούσα ήταν η μεγαλύτερη περιφέρεια στην Τανζανία.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Όρος Μέρου (Mount Meru).

Η Μεγάλη Ρηξιγενής Κοιλάδα (Great Rift Valley), διαπερνά από το μέσον της περιφέρειας, με κατεύθυνση από το βορρά προς το νότο. Το όρος Ολντοΐνιο Λένγκαϊ (Oldonyo Lengai) (Βουνό του Θεού στην γλώσσα των Μαασάι), είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στο βόρειο τμήμα της Προστατευόμενης Περιοχής Νγκορονγκόρο (Ngorongoro Conservation Area). Τα υψόμετρα σε όλη την περιφέρεια ποικίλλουν ευρέως, αλλά πολλά κυμαίνονται από τα 900 έως τα 1.600 μέτρα (3.000 - 5.200 ft).

Το Όρος Μέρου (Mount Meru), το δεύτερο υψηλότερο βουνό στην Τανζανία μετά από το Όρος Κιλιμαντζάρο, φθάνει τα 4.655 μέτρα (15.272 ft). Η Περιφέρεια Αρούσα (Arusha Region), έχει το μεγαλύτερο αριθμό κρατήρων και ανενεργών ηφαιστείων στην Τανζανία. Άλλα γεωγραφικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τα Όρη Μοντούλι (Monduli Mountains), το Όρος Λοολμαλάσιν (Mount Loolmalasin), το Όρος Λονγκίντο (Mount Longido) και το Φαράγγι Ολντουβάι (Olduvai Gorge).

Η πόλη της Αρούσα, η πρωτεύουσα της περιφέρειας, βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Όρους Μέρου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Αρούσα, ζουν στην πόλη και το νοτιοανατολικό τμήμα της Περιφέρειας Αρούσα.

Εθνικά πάρκα, μνημεία εθνικής σημασίας και άλλες τοποθεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λίμνη Ντουλούτι (Lake Duluti).

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοτόπουλο ψητό (kuku choma), τσιπς και μπανάνα ψητή (ndizi choma).

Σύμφωνα με την Εθνική Απογραφή της Τανζανίας του 2012, ο πληθυσμός στην Περιφέρεια Αρούσα (Arusha Region) ήταν 1.694.310 άτομα.[6]

Η περιφέρεια κατοικείται από ποικίλες εθνογλωσσικές ομάδες και κοινότητες. Μεταξύ αυτών είναι οι: Ιράκου (Iraqw), Αρούσα (Arusha), Μαασάι (Maasai), Ουαμέρου (Wameru), Σόντζο (Sonjo), Τσάγκα (Chagga), Πάρε (Pare) και Νγκούου (Nguu).[7]

Πολιτισμός και μαγειρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Nyama Choma (κυριολ. κρέας ψητό), το μπαρμπεκιού της βόρειας Τανζανίας, είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο σε ορισμένες κοινότητες της Περιφέρειας Αρούσα (Arusha Region), ιδιαιτέρως στους Μαασάι. Το Nyama Choma, κανονικά προσφέρεται με σάλτσα pilipili (κυριολ. πιπέρι) και κρύα τοπική μπύρα ή αναψυκτικό.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοχές (ή Επαρχίες)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιφέρεια Αρούσα (Arusha Region), διαιρείται διοικητικά σε επτά Περιοχές (ή Επαρχίες):

Περιοχές (ή Επαρχίες) στην Περιφέρεια Αρούσα.
Χάρτης Περιοχή (ή Επαρχία) Πληθυσμός (2012)[1] Πρωτεύουσα Επιφάνεια km²[1]
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοιχτό γκρι) και σε σκούρο πράσινο η Περιφέρεια Αρούσα.
Μέρου
(Meru District)
268.144 Ούσα Ρίβερ
(Usa River)
1.266,21
Αρούσα
(Arusha District)
416.442 Αρούσα
(Arusha)
266,99 (περιλαμβάνει και την πόλη)
Αγροτική Περιοχή Αρούσα
(Arusha Rural District)
323.198 Αρούσα
(Arusha)
1.238,75
Καράτου
(Karatu District)
230.166 Καράτου
(Karatu)
3.207,26
Λονγκίντο
(Longido District)
123.153 Λονγκίντο
(Longido)
7.885,01
Μοντούλι
(Monduli District)
158.929 Μοντούλι
(Monduli)
6.992,67
Νγκορονγκόρο
(Ngorongoro District)
174.278 Λολιόντο
(Loliondo)
15.499,03
Σύνολο: 1.694.310 Σύνολο: 34.576

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δρόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οδός Α-23 Αρούσα-Χίμο, διασχίζει με κατεύθυνση ανατολικά-δυτικά και εισέρχεται στην περιοχή πλησίον του Διεθνούς Αεροδρομίου Κιλιμαντζάρο (Kilimanjaro International Airport). Συνδέει την Αρούσα με το Μόσι και εν συνεχεία με το Χίμο στα σύνορα της Κένυας. Αυτή η οδός, τελειώνει στη διασταύρωσή της με την οδό Α-104 στο κέντρο της Αρούσα.

Η οδός Α-104, κατευθύνεται βορείως, δυτικά του Όρους Μέρου (Mount Meru), από την Αρούσα προς το Λονγκίντο (Longido) και τη Ναμάνγκα (Namanga) στα σύνορα της Κένυας πριν συνεχίσει προς Ναϊρόμπι (Nairobi). Η οδός Α-104, επίσης κατευθύνεται προς τα δυτικά πέρα από το Μοντούλι (Monduli) στη διασταύρωσή της στο Μακουγιούνι (Makuyuni) με την οδό Β-144 η οποία οδηγεί προς το [Mto wa Mbu και την Προστατευόμενη Περιοχή Νγκορονγκόρο (Ngorongoro Conservation Area). Κατόπιν, η οδός Α-104 στρίβει νοτίως προς τα ανατολικά της Λίμνης Μανυάρα (Lake Manyara) και συνεχίζει προς το Μπαμπάτι (Babati) και τη Ντοντόμα (Dodoma).

Τα περισσότερα χερσαία ταξίδια γίνονται με το λεωφορείο από την πόλη της Αρούσα. Εντός της πόλης και μεταξύ μικρότερων πόλεων, χρησιμοποιούνται και λειτουργούν ιδιόκτητα dala-dalas (mini-bus).

Πλωτές μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή είναι περίκλειστη από την ξηρά και δεν υπάρχουν πλωτοί ποταμοί. Οι μεγαλύτερες λίμνες της Ρηξιγενής Κοιλάδας (Rift Valley), δεν χρησιμοποιούνται για μεταφορές. Στην περιφέρεια υπάρχουν οι Λίμνες: Εϋάσι (Eyasi), Νάτρον (Natron), Ντουλούτι (Duluti), Εμπακάαϊ (Empakaai) και Μομέλλα (Momella).

Αεροδρόμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροδρόμιο Αρούσα (~ 2012).

Στην Περιφέρεια Αρούσα υπάρχει το Διεθνές Αεροδρόμιο Κιλιμάντζαρο (Kilimanjaro International Airport), το οποίο εξυπηρετεί τις πόλεις Μόσι (Moshi) και Αρούσα (Arusha). Εξυπηρετείται από τους παρακάτω διεθνείς μεταφορείς: Airkenya Express, Air Uganda, Condor, Edelweiss Air, Ethiopian Airlines, Kenya Airways, KLM, Precision Air, Qatar Airways, RwandAir, Safarilink Aviation και Turkish Airlines. Επίσης, το Αεροδρόμιο Αρούσα (Αεροδρόμιο Κισόνγκο - (Kisongo Airport)), το οποίο εξυπηρετεί μικρά, μεσαία και ιδιωτικά αεροπλάνα τα περισσότερα προς ελκυστικές περιοχές όπως το Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι (Serengeti National Park), Σερονέρα (Seronera), Ντούτου (Ndutu), Ζανζιβάρη κλπ. Τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν το Αεροδρόμιο Κισόνγκο (Kisongo Airport), περιλαμβάνουν τα: Coastal Air, Flying Doctors, AMREF, Precision Air, TFC, Auric Air, Grumeti Air και άλλα προσωπικά αεροσκάφη.

Αξιοσημείωτα άτομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Filbert Bayi ο οποίος μεγάλωσε στην Περιφέρεια Αρούσα
 • Edward Sokoine τον δεύτερο πρωθυπουργό της Τανζανίας
 • Έντουαρντ Λογουάσα (Edward Lowassa) τον δέκατο πρωθυπουργό της Τανζανίας (από το 2005-2008)
 • Frederick Sumaye τον ένατο πρωθυπουργό της Τανζανίας (από το 1995-2005)

Περιφερειακοί επίτροποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο Uhuru (Ανεξαρτησίας) στην Αρούσα.

Ο διοικητικός προϊστάμενος της περιφέρειας είναι ο περιφερειακός επίτροπος. Όσοι έχουν υπηρετήσει ως περιφερειακοί επίτροποι για την περιοχή αυτή είναι:[8]

Ονοματεπώνυμο Από Έως Σχόλια
Edward Barongo 1962 1962 πρώτο μετά την ανεξαρτησία
Peter Walwa 1962 1963
Samuel Chamshama 1963 1964 πρώτο μετά την ένωση με την Ζανζιβάρη
John Mhaville 1964 1964 δεύτερη θητεία
Wazir Juma 1964 1968
Aaron Mwakangata 1968 1973
Abdulanur Suleiman 1973 1978
Peter Siyovelwa 1978 1981
John Mhaville 1981 1982
Charles Kileo 1983 1985
Christopher Liundi 1985 1987
Augustine Mwingira 1987 1990
Anatoly Tarimo 1990 1992
Ahmed Kiwanuka 1992 1995
Daniel Ole Njoolay 1995 2003 μακρύτερης θητείας επίτροπος
Mohammed Babu 2003 2006
Abbas Kandoro 2006 2006 για λιγότερο από 6 μήνες
Samuel Ndomba]] 2006 2007 [9]
Isidore Leka Shirima 2007 2011 [10]
Magesa Stanslaus Mulongo 2011 date [11][12]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Mto wa Mbu όσο και η ονομασία Mto wa Bu, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μτο ουά Μπου». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μ-το ουά μ-μπου» και όχι ως «Μ-το ουά μπου» (γιατί δεν είναι Mto wa Bu αλλά Mto wa Mbu). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Thomas Brinkhoff (20.07.2013). «Tanzania: Administrative Division (Arusha (Regions and Districts))». city population. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2016.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
 2. 32.131 km2 (12.406 sq mi) for Maryland at «Land and Water Area of States and Other Entities» (PDF). Bureau of the Census. 2008. Ανακτήθηκε στις 10 April 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
  34.506 km2 (13.323 sq mi) for Arusha.
 3. http://hdr.undp.org/sites/default/files/thdr2014-main.pdf
 4. 4,0 4,1 "Regions of Tanzania", Statoids
 5. "Demographic Yearbook", Statistical Office, Department of Economic and Social Affairs, United Nations, Seventh Issue, page 153, New York, 1955
 6. Population Distribution by Administrative Units, United Republic of Tanzania, 2013, page 1 Αρχειοθετήθηκε Μαΐου 2, 2013 στη Μηχανή του Αρχείου
 7. "Arusha Region Socio-Economic Profile", United Republic of Tanzania, joint publication of the Planning Commission Dar es Salaam and Regional Commissioner's Office Arusha, April 1998, page 3
 8. Nkwame, Valentine Marc (9–15 December 2006). «Njoolay longest serving RC in Arusha: 17 RCs have served Arusha in 45 years». The Arusha Times (449). http://www.arushatimes.co.tz/2006/49/local_news_4.htm. 
 9. Col. Samuel Ndomba was reassigned to military duties in Dar es Salaam. Selasini, Edward (1–7 September 2007). «Zanzibar legislators visit Wazee Club». The Arusha Times (484). http://www.arushatimes.co.tz/2007/34/sports_5.htm. 
 10. Staff reporter (1–7 September 2007). «Shirima at the helm of Arusha region». The Arusha Times (484). http://www.arushatimes.co.tz/2007/34/local_news_3.htm. 
 11. Arusha Times Correspondent (17 December 2011–13 January 2012). «RC guarantees order and tranquility». The Arusha Times (695). http://www.arushatimes.co.tz/2011/46/society_1.html. 
 12. Kitabu cha Mawasiliano Serikalini, Tanzania Government Directory, 2012, page 154

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arusha Region (έκδοση 726313142) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).