Περιφέρεια Σινγκίντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την Περιφέρεια. Για την Αστική Περιοχή, δείτε: Αστική Περιοχή Σινγκίντα. Για την Αγροτική Περιοχή, δείτε: Αγροτική Περιοχή Σινγκίντα. Για την πόλη, δείτε: Σινγκίντα (πόλη).

Συντεταγμένες: 05°30′S 34°30′E / 5.500°S 34.500°E / -5.500; 34.500

Περιφέρεια Σινγκίντα
(Singida Region)
Τοπική ονομασία Mkoa wa Singida
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό μπεζ) όπου φαίνεται η Περιφέρεια Σινγκίντα (σε μπορντό).
Χάρτης της Περιφέρειας Σινγκίντα, με τις κύριες οδικές αρτηρίες σε πράσινο.
Χώρα Τανζανία
Ζώνη Κεντρική
Πρωτεύουσα Σινγκίντα
(Singida)
Περιοχές ή Επαρχίες βλέπε σχετικό πίνακα
Περιφερειακός Επίτροπος Dr Parseko Kone
Επιφάνεια 49.340 km²[1]
19.050,30 mi²
Πληθυσμός 1.370.637 (2012)[1]
Πληθυσμιακή Κάλυψη 27,8 / km² (2012)[1]
71,9 / mi² (2012)
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Ταχυδρομικός Κώδικας 43xxx
Κωδικός κλήσης 027
Δικτυακός Ιστότοπος Περιφέρειας singida.go.tz

Η Περιφέρεια Σινγκίντα (αγγλικά: Singida Region, σουαχίλι: Mkoa wa Singida), είναι μία από τις 30 περιφέρειες της Τανζανίας. Η περιφερειακή πρωτεύουσά της είναι ο δήμος Σινγκίντα. Η περιφέρεια συνορεύει, στα Βόρεια με τις Περιφέρειες Σινυάνγκα (Shinyanga Region), Σιμίγιου (Simiyu Region) και Αρούσα (Arusha Region), στα Βορειοανατολικά με την Περιφέρεια Μανυάρα (Manyara Region), στα Ανατολικά με την Περιφέρεια Ντοντόμα (Dodoma Region), στα Νοτιοανατολικά με την Περιφέρεια Ιρίνγκα (Iringa Region), στα Νοτιοδυτικά με την Περιφέρεια Μπέυα (Mbeya Region) και Δυτικά με την Περιφέρεια Ταμπόρα (Tabora Region). Είναι μία από τις φτωχότερες περιφέρειες στην Τανζανία.

Είναι προσβάσιμη από την Αρούσα (Arusha) μέσω Μπαμπάτι (Babati) και Κάτες (Katesh) στην Περιφέρεια Μανυάρα (Manyara Region)· Νταρ ες Σαλαάμ (Dar es Salaam), Ιρίνγκα (Iringa) και Μπέυα (Mbeya) μέσω Ντοντόμα (Dodoma) και Ταμπόρα (Tabora), Σινυάνγκα (Shinyanga) και Μουάνζα (Mwanza) μέσω Νζέγκα (Nzega) στην Περιφέρεια Ταμπόρα (Tabora Region). Αν και δεν είναι όλοι οι δρόμοι βατοί καθ'όλο το χρόνο, αναμένεται όμως να είναι στο εγγύς μέλλον, όταν θα ασφαλτοστρωθούν οι συνδέσεις με την Αρούσα (Arusha), Ντοντόμα (Dodoma) και Μπέυα (Mbeya). Άλλως, η σύνδεση με τη Σινυάνγκα (Shinyanga), Μουάνζα (Mwanza) και Ταμπόρα (Tabora) μέσω Νζέγκα (Nzega) είναι βατή όλο το χρόνο.

Γεωγραφική Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιφέρεια Σινγκίντα (Singida Region), βρίσκεται κάτω από τον ισημερινό, ανάμεσα στα γεωγραφικά πλάτη 3052' και 7034' και στα γεωγραφικά μήκη μεταξύ 33027' και 350 26' ανατολικά του Greenwich. Από το βορρά, συνορεύει με τις Περιφέρειες Σινυάνγκα (Shinyanga Region), Σιμίγιου (Simiyu Region) και Αρούσα (Arusha Region), στα Βορειοανατολικά με την Περιφέρεια Μανυάρα (Manyara Region), στα Ανατολικά με την Περιφέρεια Ντοντόμα (Dodoma Region). Στα Νοτιοανατολικά με την Περιφέρεια Ιρίνγκα (Iringa Region), στα Νοτιοδυτικά με την Περιφέρεια Μπέυα (Mbeya Region) και Δυτικά με την Περιφέρεια Ταμπόρα (Tabora Region).

Η Περιφέρεια Σινγκίντα (Singida Region), έχει συνολική επιφάνεια των 49.438 τ.χλμ., από τα οποία τα 95,5 τ.χλμ. ή το 0,19%, καλύπτεται από τα υδάτινα σώματα των Λιμνών Εϋάσι, (Lake Eyasi) Κιτανγκίρι (Lake Kitangiri), Σινγκιντάνι (Lake Singidani), Κιντάι (Lake Kindai) και Λίμνης Μπαλενγκίντα (Lake Balengida). Τα υπόλοιπα 49.342,5 τ.χλμ. είναι εδαφική έκταση. Η Περιφέρεια Σινγκίντα (Singida Region), δεν θεωρείται ούτε μικρή αλλά, ούτε και μεγάλη. Είναι η 13η σε μέγεθος και καταλαμβάνει περίπου το 5,6% της ηπειρωτικής Τανζανίας η οποία έχει συνολική έκταση 881.289 τ.χλμ.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορικά με το κλίμα, υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις. Η περιφέρεια αποτελεί τμήμα της ημι-άγονης κεντρικής ζώνη της Τανζανίας, η οποία αντιμετωπίζει χαμηλές βροχοπτώσεις και σύντομες εποχές βροχών, οι οποίες συχνά είναι ακανόνιστες, με μια ανά τέσσερα έτη, αρκετά εκτεταμένη ξηρασία.Η συνολική ετήσια βροχόπτωση, κυμαίνεται από 500 mm έως 800 mm, με υψηλή γεωγραφική, εποχιακή και ετήσια διακύμανση. Υπάρχουν δύο αρκετά καλά καθορισμένες εποχές, η σύντομη περίοδος των βροχών κατά τους μήνες Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο ή μερικές φορές και Απρίλιο και η μακρά ξηρή περίοδος από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο.

Οι πιο υγρές περιοχές στην Περιφέρεια Σινγκίντα (Singida Region), είναι κατά μήκος του γκρεμού πλησίον του Κιομπόι (Kiomboi) στην Περιοχή Ιράμπα (Iramba District) και στα νότιο-δυτικά της Περιοχής Μανυόνι (Manyoni District) πλησίον της Ρούνγκουα (Rungwa), όπου η μακροπρόθεσμη μέση ετήσια βροχόπτωση υπερβαίνει τα 800 mm. Η μέση ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται μεταξύ 600 mm έως 800 mm πάνω από μεγάλες εκτάσεις των περιοχών Ιράμπα (Iramba District) και Σινγκίντα (Singida District). Στην ανατολική πλευρά της Περιοχής Μανυόνι (Manyoni District) πλησίον του Βάλτου Μπάχι (Bahi Swamp) και την κατάπτωση της Κοιλάδας του Ρήγματος (Rift Valley) των διαιρέσεων Μγκόρι (Mgori) και Σελούι (Shelui), βρίσκονται στις ξηρότερες περιοχές στην περιφέρεια, όπου η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι μικρότερη από 550 mm. Η μέση ετήσια περιφερειακή βροχόπτωση είναι 700 mm.

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή ποικίλουν ανάλογα με το υψόμετρο, αλλά γενικά κυμαίνονται από 15 °C τον Ιούλιο, έως 30 °C κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Επιπλέον, οι θερμοκρασιακές διαφορές παρατηρούνται μεταξύ ημέρας και νύχτας και μπορεί να είναι πολύ υψηλές, με τα καυτά απογεύματα να φτάνουν έως τους 35 °C και τις ψυχρές νύχτες να πηγαίνουν κάτω από τους 10 °C.

Οι άνεμοι, ακολουθούν το μοτίβο των μουσώνων που είναι βορειοανατολικοί κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο και νοτιοανατολικοί για το υπόλοιπο του έτους (ξηρή περίοδος). Από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, οι άνεμοι είναι συνήθως ξηροί και συμβάλλουν στην ημι-ξηρασία της περιοχής. Το γεγονός ότι οι μέγιστες ταχύτητες ανέμου συμπίπτουν με την περίοδο της μεγαλύτερης έλλειψης ύδατος, υπογραμμίζει τις κλιματικές επιπτώσεις αυτών των ανέμων, επί των απωλειών στην υγρασία και ως εκ τούτου στην ερημοποίηση.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με Εθνική Απογραφή του 2002 στην Τανζανία, ο πληθυσμός στην Περιφέρεια Σινγκίντα (Singida Region), ήταν 1.090.758 άτομα.

Σύμφωνα με Εθνική Απογραφή του 2012 στην Τανζανία, ο πληθυσμός στην Περιφέρεια Σινγκίντα (Singida Region), ήταν 1.370.637 άτομα.

Περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιφέρεια διαιρείται διοικητικά σε έξι Περιοχές (σημείωση: οι περιφέρειες άλλαξαν μεταξύ των απογραφών του 2002 και του 2012, έτσι ώστε τα στοιχεία δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα):

Περιοχές (ή Επαρχίες) στην Περιφέρεια Σινγκίντα
Χάρτης Περιοχή
(ή Επαρχία)
Πληθυσμός (2012) [2] Πληθυσμός (2002) [3]
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό γκρι) όπου φαίνεται η Περιφέρεια Σινγκίντα (σε σκούρο πράσινο).

Ιράμπα
(Iramba)
236.282 368.131
Ικούνγκι
(Ikungi)
272.959 -
Μανυόνι
(Manyoni)
296.763 205.423
Μκαλάμα
(Mkalama)
188.733 -
Περιοχή Σινγκίντα
(Singida Rural)
225.521 401.850
Δήμος Σινγκίντα
(Singida Urban)
150.379 115.354
Σύνολο: 1.370.637 1.090.758

Πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Bibi Nyamwagele.

Στη πόλη Σινγκίντα (δηλαδή στο Δημοτικό διαμέρισμα Σινγκίντα) (Singida Urban District) και στην Αγροτική Περιοχή Σινγκίντα (Singida Rural District), η κύρια φυλή είναι η Νυατούρου (Nyaturu). Η πόλη επίσης, στεγάζει μετανάστες από διάφορα μέρη της Τανζανίας. Η Περιοχή Ιράμπα (Iramba district), κατοικείται από την φυλή Νυϊράμπα (Nyiramba) και η Περιοχή Μανυόνι (Manyoni district), από την φυλή Γκόγκο (Gogo) και ορισμένους από την φυλή Νυατούρου (Nyaturu).

Η φωτογραφία παραπλεύρως, δεικνύει την Bibi Nyamwagele[Σημ. 1] από την Samumba, μια από τις συζύγους του Αρχηγού Saidi Gwau. Ο Gwau, γύρω στην δεκαετία του 1940, ήταν αρχηγός της Νότιας Σινγκίντα, όταν πέθανε ο αδελφός του, Αρχηγός Mange Gwau και ανέλαβε την βασιλεία μέχρι μετά την ανεξαρτησία της Τανζανίας, όταν καταργήθηκε η αρχηγική ηγεσία. Η οικογένεια Gwau είναι πολλή γνωστή στην Σινγκίντα για τη δημιουργία της φυλής Νυατούρου (Nyaturu). Η Bibi Nyamwagele, απεβίωσε το 2004.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σινγκίντα (Singida) έχει ένα σιδηροδρομικό σταθμό σε ένα παρακλάδι από τον Κεντρικό Σιδηρόδρομο των Σιδηροδρόμων Τανζανίας. Είναι ένας τερματικός παρακλάδι. Η σιδηροδρομική γραμμή από τη Σινγκίντα, ενώνει την Κεντρική γραμμή στο Μανυόνι (Manyoni).

Από το 2012, ένας νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος έχει κατασκευαστεί (ολοκληρώθηκε) μεταξύ της Σινγκίντα (Singida) και της Ντοντόμα (Dodoma). Υπάρχει επίσης ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος, που κατασκευάστηκε μεταξύ της Σινγκίντα (Singida) και της Μουάνζα (Mwanza).[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bibi στα Σουαχίλι, σημαίνει σύζυγος (γυναίκα), εδώ όμως έχει στα Ελληνικά, την έννοια της Κυρά(ς).
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Thomas Brinkhoff (20 Ιουλίου 2013). «SINGIDA (Region)». City Population. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2016. 
  2. National Bureau of Statistics 2012 Census
  3. National Bureau of Statistics 2002 Census
  4. «Singida Roads Network» (PDF). Tanroads. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 11 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]