Ουντζούνγκουα Όρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 07°46′S 36°49′E / 7.767°S 36.817°E / -7.767; 36.817

Τα Ουντζούνγκουα Όρη.

Τα Ουντζούνγκουα Όρη (Αγγλικά: Udzungwa Mountains, Σουαχίλι: Milima ya Udzungwa), είναι μια οροσειρά νοτιοανατολικά της Ντοντόμα (Dodoma), στην Τανζανία και αποτελούν μέρος των Ορέων της Ανατολικής Αψίδας.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίθηκος Udzungwa Red Colobus.

Καλύπτονται από τροπικό δάσος, ορεινό δάσος, δασικές εκτάσεις miombo,[Σημ. 1] λειμώνες και στέπες. Είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων Udzungwa Red Colobus και Tana River Mangabey και άλλων ασυνήθιστων ζώων, όπως το γκρι-πρόσωπο sengi (grey-faced sengi). Η περιοχή έχει εξαιρετικά υψηλή βιοποικιλότητα με πολλά ενδημικά είδη (πάνω από το 25 τοις εκατό των σπονδυλωτών ειδών).[1] Φτάνει σε ύψος τα 2.579 μέτρα (8.461 πόδια) στο Λουχομπέρο (Luhombero) και το 10 τοις εκατό από αυτά, προστατεύονται από το Εθνικό Πάρκο των Ουντζούνγκουα Ορέων (Udzungwa Mountains National Park) και το Δασικό Καταφύγιο Απότομης Κατωφέρειας των Ουντζούνγκουα (Udzungwa Scarp Forest Reserve).

Πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι καταρράκτες Σάντζε, το τρίτο τμήμα του καταρράκτη, έχει ύψος περίπου 180 μέτρα (600 πόδια).

Το Εθνικό Πάρκο των Ουντζούνγκουα Ορέων (Udzungwa Mountains National Park) είναι επισκέψιμο τόσο για πεζοπορία όσο και για trekking. Το πάρκο δεν έχει δρόμους προσβάσιμους για οχήματα και είναι επισκέψιμο μόνο με τα πόδια. Οι πεζοπορικές διαδρομές ποικίλλουν, από τη σύντομη και εύκολη μίας ώρας πεζοπορία έως τον Καταρράκτη Σόντζο (Sonjo), στο εξαιρετικά δυσχερές 6 ήμερο ταξίδι έως το Μονοπάτι Λουμέμο (Lumemo Trail). Η πιο δημοφιλής διαδρομή, διαρκείας τεσσάρων περίπου ωρών, είναι το μονοπάτι προς τους Καταρράκτες Σάντζε (Sanje). Αυτή η διαδρομή, προσφέρει στους επισκέπτες θέα που κόβει την ανάσα, από την κορυφή των 180 μέτρων του καταρράκτη Σάντζε (Sanje) 07°46′04″S 36°54′03″E / 7.76778°S 36.90083°E / -7.76778; 36.90083 και περιλαμβάνει, εφόσον τα επίπεδα της στάθμης του νερού το επιτρέπουν, κολύμβηση στις βαθιές πισίνες του.

Διαμονή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τουριστικά καταλύματα εντός του πάρκου αποτελούνται μόνο από κάμπινγκ καθότι δεν υπάρχουν οικήματα μέσα στο ίδιο το πάρκο. Παραπλεύρως του εθνικού πάρκου είναι το Hondo Hondo Udzungwa Forest Tented Camp, ένα οικοκατάλυμα (ecolodge) τροφοδοτούμενο από υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια. Στο κοντινό χωριό Mang'ula, υπάρχουν ορισμένοι τοπικοί ξενώνες, οι οποίοι προσφέρουν οικονομικά καταλύματα.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το miombo είναι λέξη των Σουαχίλι για τα Brachystegia, ένα γένος δέντρων που περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ειδών. Η δασική έκταση miombo κατατάσσεται στους biome τροπικούς και υποτροπικούς λειμώνες, σαβάνες, θαμνώδεις εκτάσεις και στο σχέδιο του Παγκοσμίου Ταμείου για τη Φύση (World Wide Fund for Nature ή World Wildlife Fund) ή WWF).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Newmark, W. D., 2002, Conserving Biodiversity in East African Forests, a Study of the Eastern Arc Mountains. Ecological Studies 155. Springer-Verlag, Berlin, pp. 197

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Udzungwa Mountains (έκδοση 674376997) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).