Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°38′19″N 22°56′52″E / 40.63861°N 22.94778°E / 40.63861; 22.94778

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλοςΕλλάδα Ελλάδα
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαi, ii, iv
Ταυτότητα456
ΠεριοχήΕυρώπη
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1988 (12η συνεδρίαση)


Η πόλη της Θεσσαλονίκης, για αρκετούς αιώνες η δεύτερη σημαντική πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο για τον Χριστιανισμό κατά τον Μεσαίωνα ως σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου και κοσμήθηκε από πλείστα κτίρια και μνημεία - ιδιάιτερης αρχιτεκτονικής αξίας - που διασώζονται έως και σήμερα. Λόγω της σημασίας της Θεσσαλονίκης κατά την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο, η πόλη περιέχει αρκετά παλαιοχριστιανικά μνημεία που συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την Σερβία. Η εξέλιξη της αυτοκρατορικής βυζαντινής αρχιτεκτονικής και η ευημερία της Θεσσαλονίκης συμβαδίζουν, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όταν η πόλη συνέχιζε να ακμάζει. Παρά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1430, τα παλαιοχριστιανικά μνημεία δεν καταστράφηκαν και ταξιδιώτες όπως ο Παύλος Λουκάς και ο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ καταγράφουν τον πλούτο της πόλης ως προς τα χριστιανικά μνημεία κατά την διάρκεια του ελέγχου της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς.

Το 1988 δεκαπέντε μνημεία, που χρονολογούνται από τα Παλαιοχριστιανικά Χρόνια (4ος αι. μΧ) εως και την Υστεροβυζαντινή Περίοδο (13ος - 14ος αι.), εντάχθηκαν στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO[1][2].

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις - παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Paleochristian and Byzantine Monuments of Thessalonika». UNESCO. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2012. 
  2. «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ UNESCO: Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης». Hellenic National Commission for UNESCO. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]