Νορβηγική Θάλασσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 69°N 00°E / 69°N 0°E / 69; 0

Η Νορβηγική Θάλασσα
Η Νορβηγική Θάλασσα

Η Νορβηγική Θάλασσα (νορβηγικά: Norskehavet) είναι μια θάλασσα μεταξύ Ατλαντικού και Αρκτικού Ωκεανού, βορειοδυτικά της Νορβηγίας μεταξύ της Βόρειας και της Γροιλανδικής Θάλασσας και της Γροιλανδίας, που συνορεύει με τη Θάλασσα του Μπάρεντς στα βορειοανατολικά. Στα νοτιοδυτικά χωρίζεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό από μια υποβρύχια κορυφογραμμή που εκτείνεται μεταξύ Ισλανδίας και Νήσων Φερόε. Στα βόρεια η Κορυφογραμμή Γιαν Μάγεν τη χωρίζει από τη Γροιλανδική Θάλασσα.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες θάλασσες το μεγαλύτερο μέρος του βυθού της Νορβηγίας δεν είναι τμήμα ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και επομένως βρίσκεται σε μεγάλο βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων κατά μέσο όρο. Πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και τα εκμεταλλεύονται οικονομικά, σε περιοχές με βάθος ως περίπου ένα χιλιόμετρο. Οι παράκτιες ζώνες είναι πλούσιες σε ψάρια που επισκέπτονται τη Νορβηγική Θάλασσα από το Βόρειο Ατλαντικό ή από τη Θάλασσα του Μπάρεντς για αναπαραγωγή. Το ζεστό Βόρειο Ατλαντικό Ρεύμα εξασφαλίζει σχετικά σταθερές και υψηλές θερμοκρασίες νερού, έτσι ώστε σε αντίθεση με τις Αρκτικές θάλασσες, η Νορβηγική Θάλασσα είναι απαλλαγμένη από πάγο όλο το χρόνο. Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μεγάλος όγκος νερού της Νορβηγικής Θάλασσας, με τη μεγάλη του ικανότητα απορρόφησης θερμότητας είναι σημαντικότερος ως πηγή των ήπιων χειμώνων της Νορβηγίας από το Ρεύμα του Κόλπου και τα παρακλάδια του. [1]

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός καθορίζει τα όρια της Νορβηγικής θάλασσας ως εξής:[2]

  • Από βορειοανατολικά: Μία γραμμή, η οποία ενώνει το νοτιότερο σημείο της νήσου Σπιτσβέργης με το Βόρειο ακρωτήριο του νησιού Μπίαρ, δια μέσω του νησιού ως το ακρωτήριο Μπουλ και από εκεί στο Βόρειο ακρωτήριο της Νορβηγίας (71°10'Β 25°47'Α).
  • Από νοτιοανατολικά: Η δυτική ακτή της Νορβηγίας που βρίσκεται ανάμεσα στο Βόρειο ακρωτήριο και το ακρωτήριο Σταντ (62°10′Β 5°00′Α).
  • Από νότια: Από ένα σημείο της δυτικής ακτής της Νορβηγίας με γεωγραφικό πλάτος 61°00' Βόρεια, κατά μήκος του παράλληλου μέχρι γεωγραφικό μήκος 0°53' Δυτικά και από εκεί μία γραμμή στο βορειοανατολικό άκρο του Φούγκλοϊ (62°21′Β 6°15′Δ) και από εκεί στο ανατολικό άκρο Γκέρπιρ (65°05′Β 13°30′Δ) της Ισλανδίας.
  • Από δυτικά: Το νοτιοανατολικό όριο της Γροιλανδικής θάλασσας (μια γραμμή που ενώνει το νοτιότερο σημείο της νήσου Σπιτσβέργης με το βορειότερο σημείο της νήσου Γιαν Μάγεν, έπειτα ακολουθώντας τη δυτική ακτή του νησιού μέχρι το νοτιότερο σημείο του και από εκεί μια γραμμή ως το ανατολικό σημείο του Γκέρπιρ (65°05′Β 13°30′Δ) της Ισλανδίας). Το μέγιστο βάθος της είναι 3970 μέτρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Westerly storms warm Norway Αρχειοθετήθηκε 2018-09-29 στο Wayback Machine.. The Research Council of Norway. Forskningsradet.no (3 September 2012). Retrieved on 2013-03-21.
  2. Limits of Oceans and Seas, 3rd edition 1953 International Hydrographic Organization (Αγγλικά)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Norwegian Sea της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).