Νορβηγική Θάλασσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 69°N 00°E / 69°N 0°E / 69; 0

Η Νορβηγική Θάλασσα
Η Νορβηγική Θάλασσα

Η Νορβηγική Θάλασσα (νορβηγικά: Norskehavet) είναι θαλάσσια περιοχή της Βορείου Ευρώπης και αποτελεί μέρος του Βόρειου Ατλαντικού ωκεανού. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Νορβηγίας και μεταξύ της Γροιλανδικής θάλασσας και της Βόρειας θάλασσας. Η θάλασσα αυτή συνορεύει με το Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό στα δυτικά και τη θάλασσα του Μπάρεντς προς τα βορειοανατολικά. Στα νοτιοδυτικά χωρίζεται από τον Ατλαντικό ωκεανό με μία υποβρύχια κορυφογραμμή η οποία ξεκινάει από την Ισλανδία και φτάνει μέχρι τις Νήσους Φερόες. Στο βορρά μια άλλη κορυφογραμμή, του Γιαν Μάγεν, τη χωρίζει από τη Θάλασσα της Γροιλανδίας. Η Νορβηγική Θάλασσα και η Γροιλανδική θάλασσα καμιά φορά αναφέρονται μαζί και ως οι Νορδικές Θάλασσες.

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός καθορίζει τα όρια της Νορβηγικής θάλασσας ως εξής:[1]

  • Από βορειοανατολικά: Μία γραμμή, η οποία ενώνει το νοτιότερο σημείο της νήσου Σπιτσβέργης με το Βόρειο ακρωτήριο του νησιού Bear, δια μέσω του νησιού ως το ακρωτήριο Bull και από εκεί στο Βόρειο ακρωτήριο της Νορβηγίας (71°10'N 25°47'E).
  • Από νοτιοανατολικά: Η δυτική ακτή της Νορβηγίας που βρίσκεται ανάμεσα στο Βόρειο ακρωτήριο και το ακρωτήριο Stadt (62°10′N 5°00′E).
  • Από νότια: Από ένα σημείο της δυτικής ακτής της Νορβηγίας με γεωγραφικό πλάτος 61°00' Βόρεια, κατά μήκος του παράλληλου μέχρι γεωγραφικό μήκος 0°53' Δυτικά και από εκεί μία γραμμή στο βορειοανατολικό άκρο του Φούγκλοϊ (62°21′N 6°15′W) και από εκεί στο ανατολικό άκρο Gerpir (65°05′N 13°30′W) της Ισλανδίας.
  • Από δυτικά: Το νοτιοανατολικό όριο της Γροιλανδικής θάλασσας (μια γραμμή που ενώνει το νοτιότερο σημείο της νήσου Σπιτσβέργης με το βορειότερο σημείο της νήσου Γιαν Μάγεν, έπειτα ακολουθώντας τη δυτική ακτή του νησιού μέχρι το νοτιότερο σημείο του και από εκεί μια γραμμή ως το ανατολικό σημείο του Gerpir (65°05′N 13°30′W) της Ισλανδίας). Το μέγιστο βάθος της είναι 3970 μέτρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Norwegian Sea της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).