Κωπήποδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωπήποδα
Copepodkils.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Υποσυνομοταξία: Καρκινοειδή (Crustacea)
Ομοταξία: Γναθόποδα (Maxillopoda)
Υφομοταξία: Κωπήποδα (Copepoda)
H. Milne-Edwards, 1840
Τάξεις

Calanoida
Cyclopoida
Gelyelloida
Harpacticoida
Misophrioida
Monstrilloida
Mormonilloida
Platycopioida
Poecilostomatoida
Siphonostomatoida

Κωπήποδα παρασιτικά

Τα κωπήποδα είναι μια ομάδα μικρών καρκινοειδών που βρίσκονται στη θάλασσα και σχεδόν σε όλους τους βιότοπους του γλυκού νερού και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή πρωτεΐνης στους ωκεανούς [1]. Πολλά είδη είναι πλαγκτικά, αλλά τα περισσότερα είναι βενθικά. Υπάρχουν και μερικά ηπειρωτικά είδη που μπορούν να ζήσουν στους λιμναίους επίγειους βιότοπους και άλλα υγρά επίγεια οικοσυστήματα, όπως τα έλη, κάτω από τα πεσμένα φύλλα των υγρών δασών, βάλτους, ρυάκια, τις εφήμερες λίμνες και τις λακκούβες, υγρά βρύα, ή τις κοιλότητες των φυτών γεμάτες με νερό (φυτοτέλματα), όπως τα βρομελιοειδή (bromeliaceae) και τα φυτά-αμφορείς (Heliamphora). Πολλά ζουν υπόγεια σε θαλάσσιες σπηλιές και σπηλιές με γλυκά νερά, σε καταβόθρες, ή στο βυθό ρυακιών. Μερικά κωπήποδα είναι παρασιτικά και επικολλούνται σε ψάρια, καρχαρίες, θαλάσσια θηλαστικά, και πολλά είδη ασπόνδυλων όπως τα μαλάκια, χιτωνοφόρα, ή κοράλλια. Το κωπήποδα χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως βιοενδείκτες.

Μπορεί να είναι φορείς του παρασιτικού σκώληκα Diphyllobothrium latum (Βοθριοκέφαλος ο πλατύς), που παρασιτεί στο δωδεκαδάκτυλο και προκαλεί έλλειψη βιταμίνης Β12.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Βιολογία των κωπηπόδων (Γερμανικά)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2007.