Καθεδρικός Ναός του Ρόσκιλε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Καθεδρικός Ναός του Ρόσκιλε
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Εξωτερική άποψη του Καθεδρικού Ναού του Ρόσκιλε
Χάρτης
Χώρα μέλος Δανία
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαii, iv
Ταυτότητα695
ΠεριοχήΕυρώπη και Βόρεια Αμερική
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή2001 (19η συνεδρίαση)

Ο Καθεδρικός ναός του Ρόσκιλε (δανικά: Roskilde Domkirke) βρίσκεται στην πόλη Ρόσκιλε (Roskilde, IPA: ˈʁɒskilə ) της Δανίας, στο ανατολικό τμήμα της νήσου Σγιέλαν (Sjaelland), στο μυχό του ομώνυμου φιόρδ. Η πόλη ήταν έδρα των Δανών βασιλέων (1020 – 1416) και πρωτεύουσα της Δανίας ως το 1443. Είναι επισκοπική έδρα από το 1060 περίπου και φημίζεται για τον καθεδρικό ναό της, όπου είναι ενταφιασμένοι οι μονάρχες της Δανίας. Από το 1995, ο καθεδρικός ναός του Ρόσκιλε ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Καθεδρικός ναός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καθεδρικός ναός του Ρόσκιλε (Roskilde), αφιερωμένος στην Παρθένο Μαρία (προηγουμένως στον Άγιο Λούκιο και την Αγία Τριάδα) χρονολογείται από το 12ο και 13ο αιώνα. Φημίζεται ως το μαυσωλείο της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Από το 15ο αιώνα έχουν ενταφιαστεί στο ναό τριάντα εννέα βασιλείς και βασίλισσες της Δανίας. Η παράδοση αυτή διατηρείται μέχρι σήμερα, αν και από τα μέσα του 20ου αιώνα δεν υπήρχε ελεύθερος χώρος στα πολυάριθμα παρεκκλήσια του καθεδρικού ναού για τον ενταφιασμό των μοναρχών της Δανίας. Το 1972 χτίστηκε ένα νέο παρεκκλήσιο έξω από τον καθεδρικό ναό, σε οκταγωνικό σχήμα, για τον ενταφιασμό του βασιλιά Φρειδερίκου Θ' (1899 – 1972).

Στη θέση του σημερινού καθεδρικού ναού προϋπήρχε μια ξύλινη εκκλησία, που αντικαταστάθηκε κατά τον 11ο αιώνα από ένα πέτρινο ναό, κατά παραγγελία της Εστρίντ (Estrid), αδελφής του βασιλιά Κανούτου (Knud ή Canute). Ο επίσκοπος Άμπσαλον (Absalon) εγκαινίασε την οικοδόμηση του σημερινού καθεδρικού ναού του Ρόσκιλε σε αντικατάσταση της μικρής πέτρινης εκκλησίας που προϋπήρχε. Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε στη δεκαετία του 1170 μ.Χ., ενώ ο επίσκοπος Άμπσαλον χρηματοδότησε δίχως φειδώ τη δαπανηρή ανέγερση ενός τόσο μεγαλεπήβολου εγχειρήματος.

Ο γοτθικός καθεδρικός ναός του Ρόσκιλε θεωρείται ως ο πρώτος κατασκευασμένος ολοκληρωτικά από οπτόπλινθο καθεδρικός ναός της Ευρώπης. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από τρία εκατομμύρια τούβλα. Είναι τρίκλιτος ναός, μήκους 86 μέτρων, με δύο ορόφους, εξώστη πίσω από ιερό, δύο πύργους σε κάθε πλευρά του κυρίως ναού και ένα ιδιαίτερα ευρύχωρο εγκάρσιο κλίτος. Ονομαστοί καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και γλύπτες της εποχής συνέβαλαν στη διακόσμηση του βασιλικού μνημείου. Στο κεντρικό κλίτος του καθεδρικού ναού βρίσκεται το περίτεχνο εκκλησιαστικό όργανο και ο αλαβάστρινος άμβωνας, όπως και το επίχρυσο ιερό από την Αμβέρσα.

Από το 15ο αιώνα έχουν ενταφιαστεί στον καθεδρικό ναό τριάντα εννέα βασιλείς και βασίλισσες της Δανίας. Η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Α' (1353 – 1412) ήταν από τους πρώτους που ενταφιάστηκαν στο ναό. Το πολυτελέστατο και πλούσια διακοσμημένο παρεκκλήσιο του βασιλιά Χριστιανού Δ' (1577 – 1648) φιλοξενεί επίσης τη λάρνακα της συζύγου του Άννας – Αικατερίνης και του πρίγκιπα Χριστιανού, όπως και του Φρειδερίκου Γ' (1609 – 1670) και της συζύγου του Αμαλίας. Ο ναός ολοκληρώθηκε γύρω στο 1280, με σημαντικές όμως επεκτάσεις και διακοσμήσεις στα επόμενα χρόνια. Προστέθηκαν παρεκκλήσια και οι τοίχοι διακοσμήθηκαν με τοιχογραφίες και ανάγλυφες παραστάσεις.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • “1001 Historic Sites You Must See Before You Die” (In collaboration with UNESCO), p. 214: Roskilde Cathedral, General Editor Richard Cavendish, Cassell Illustrated, London, 2008.
  • Παγκόσμια Πολιτιστική Εγκυκλοπαίδεια: Τα Μνημεία της UNESCO, τόμος 6ος, σελ. 298 – 303, Εκδόσεις «ΔΟΜΗ» Α.Ε. Αθήνα, 1999.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]