Χρονικό των Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Χρονικό των Ιωαννίνων είναι είναι μια χρονογραφική διήγηση γραμμένη στην ελληνική γλώσσα και αναφέρεται στην ιστορία των Ιωαννίνων στα χρόνια του Θωμά Β' Πρελούμπου ή Πρελιούμποβιτς (Preljubović), Σέρβου Δεσπότη της Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα, στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα (πριν το 1400).

Το Χρονικό είχε αρχικά αποδοθεί στους μοναχούς Πρόκλο και Κομνηνό γι'αυτό και ήταν γνωστό με το όνομα «Χρονικό των μοναχών Πρόκλου και Κομνηνού».

Στο Χρονικό ο Θωμάς Πρελούμπος ή Πρελούμποβιτς αναφέρεται ως αδίστακτος και δεσποτικός τύραννος, ενώ η γυναίκα του Μαρία Αγγελλίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα περιγράφεται με κολακευτικούς χαρακτηρισμούς.

Το κείμενο είναι πηγή σημαντικών πληροφοριών για την περιοχή. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται η Ζίτσα το 1382[1] και η Κόνιτσα ανάμεσα στα κάστρα που έφτιαξε ή ενίσχυσε ο Πρελούμπος[2]. Σε αυτό αναφέρονται επίσης το Μέτσοβο[3], η μεσαιωνική πόλη Βελλάς[4] και άλλοι οικισμοί. Αναφέρεται επίσης μια ναυτική απόβαση στη λίμνη Παμβώτιδα στις 26/2/1379 από Αλβανούς και Βούλγαρους και Βλάχους επιδρομείς οι οποίοι κατόρθωσαν να καταλάβουν για λίγο το εκεί κάστρο (Κάστρο των Ιωαννίνων) πριν τους αντιμετωπίσουν με επιτυχία οι αμυνόμενοι.

Η άλλη πηγή για την ιστορία των Ιωαννίνων περίπου την ίδια εποχή είναι το Χρονικό των Τόκκων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δήμος Ζίτσας[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Πύλη στην Κόνιτσα[νεκρός σύνδεσμος], Δημόσια Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2009
  3. «... τον τιμιώτατον Ησαϊα τον καθηγούμενον Μετζόβου κακοποίησε...» (αναφέρεται στον Πρελούμπο, το 1380. ΜΕΤΣΟΒΟ: ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ Αρχειοθετήθηκε 2007-07-16 στο Wayback Machine., Εφημερίδα «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ» Αρ.Φ.16 - Άρθρα, Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2009
  4. Η μεσαιωνική πόλη Βελλά, Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς Ιωαννίνων, ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2009

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Π. Αραβαντινός, Χρονογραφία

της Ηπείρου, τόμ. Β΄, εκδ. Κουλτούρα, [χ.χ.], Αθήνα, σελ. 131.

  • Λέανδρος Ι. Βρανούσης "Το Χρονικόν των Ιωαννίνων κατ' ανέκδοτον δημώδη επιτομήν", Ακαδημία Αθηνών, Επετηρίς του Μεσαιωνικού Αρχείου,12 (1962), σσ. 57-115.
  • Λ. Βρανούσης, Χρονικά

της μεσαιωνικής και τουρκοκρατούμενης Ηπείρου, Ιωάννινα 1962