Ενέργεια ιονισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ενέργεια ιονισμού είναι το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται, για να αποσπαστεί ένα ηλεκτρόνιο από ένα άτομο ενός συγκεκριμένου στοιχείου. Ιοντισμός είναι το φαινόμενο της πρόσληψης ή απώλειας ηλεκτρονίων σε ένα ηλεκτρικά ουδέτερο άτομο. Η ενέργεια ιοντισμού ουσιαστικά είναι το έργο που χρειάζεται να προσφερθεί για να εξουδετερωθεί η ενέργεια του ηλεκτροστατικού πεδίου που δημιουργεί ο πυρήνας και στο οποίο βρίσκεται το ηλεκτρόνιο.

Η ενέργεια που προϋποτίθεται κατά τον ιονισμό μπορεί να προσφερθεί από φωτόνια ή ηλεκτρόνια ή άλλα σωματίδια. Αν η προσφερόμενη ενέργεια είναι μεγαλύτερη ή ίση με την ενέργεια ιονισμού, τότε το ηλεκτρόνιο ξεφεύγει από το άτομο και γίνεται ελεύθερο ηλεκτρόνιο με κινητική ενέργεια τόση όση η διαφορά της προσφερόμενης ενέργειας και της ενέργειας ιονισμού. Αν η προσφερόμενη ενέργεια είναι μικρότερη, τότε δεν επηρεάζεται το ηλεκτρόνιο, μπορεί ωστόσο να επηρεαστεί το άτομο συνολικά.

Το πρότυπο του Μπορ για το άτομο υπολογίζει με ικανοποιητική ακρίβεια αυτήν την ενέργεια για τα υδρογονοειδή στοιχεία, δηλαδή αυτά στα οποία υπάρχει μόνο ένα ηλεκτρόνιο στην εξωτερική στιβάδα, γιατί το πρότυπο του Μπορ δε συνυπολογίζει την επίδραση των υπόλοιπων ηλεκτρονίων στη διαμόρφωση των στιβάδων.