Κρυπτό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το χημικό στοιχείο Κρυπτό είναι ένα ευγενές αέριο με ατομικό αριθμό 36 και ατομικό βάρος 83,80 . Είναι μέλος της 18ης ομάδας και της 4ης περιόδου στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων.Έχει θερμοκρασία τήξης -157,2 C° και θερμοκρασία βρασμού -153,4 C°. Το Κρυπτό ανακαλύφθηκε από τους Βρετανούς χημικούς Ράμσεϊ και Τρέιβερς το 1898 μαζί με τα ευγενή αέρια Ξένο και Νέο. Είναι άοσμο, άχρωμο και άγευστο αέριο που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα σε μικρές ποσότητες ιχνών ( 0,0001% ).

Παρόλο που είναι σχετικά αδρανές για πρακτικούς σκοπούς, μπορεί να δημιουργήσει δομές με νερό, όταν τα άτομά του παγιδευτούν σε δίκτυο μορίων νερού. Χρησιμοποιείται όπως και τα άλλα ευγενή αέρια σε φθορίζουσες λάμπες, στον φωτισμό και την φωτογραφία.

Λάμπα με Κρυπτόν

Το φως του κρυπτού έχει μεγάλο αριθμό από φασματικές γραμμές και η υψηλή απόδοση φωτός του κρυπτούστο πλάσμα, του επιτρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά υψηλής ισχύος λέιζερ αερίων που επιλέγουν μία από τις πολλές φασματικές γραμμές για να ενισχυθεί. Υπάρχει επίσης ένα ειδικό λέιζερ φθορίου Κρυπτού.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]