Μωβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αποχρώσεις του μωβ χρώματος

Το μωβ ή ιώδες είναι το σύνολο των αποχρώσεων που προκύπτουν από την ανάμειξη κόκκινων και μπλε χρωστικών. Αντιστοιχεί στο εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος μεταξύ του μπλε και του υπεριώδους, δηλαδή σε μήκη κύματος 400-430 nm.

H μωβ χρωστική Μωβεΐνη (Mauveine) ή αλλιώς ανιλινικό πορφυρό (aniline purple) είναι η πρώτη συνθετική χρωστική ουσία ανιλίνης. Ανακαλύφθηκε τυχαία από τον χημικό Sir William Henry Perkin, το 1856, στην προσπάθεια του να φτιάξει τεχνητή Κινίνη.

To μωβ ήταν το χρώμα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων και ανωτάτων αρχόντων (μαγίστρων), ενώ αργότερα των επισκόπων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Από τότε, το μωβ συνδέεται με τη βασιλική καταγωγή και την ευλάβεια.

Στην αρχαία Ρώμη, το δυσκολοεύρετο αυτό χρώμα φυλασσόταν για τον Καίσαρα, τους στρατηγούς που γύριζαν θριαμβευτές από τον πόλεμο και τους Συγκλητικούς. Όσο μεγαλύτερο αξίωμα είχε κανείς, τόσο περισσότερο πορφυρό χρώμα είχε δικαίωμα να επιδεικνύει. Ακόμα και σήμερα οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί σε κάποια μάχη παρασημοφορούνται με μια πορφυρή καρδιά σε αναγνώριση της θυσίας τους.

Το μωβ υπαινίσσεται πολύ διαφορετικά συναισθήματα ανάλογα με την απόχρωσή του.

Το σκούρο δαμασκηνί έχει επικήδεια χροιά και μπορεί να είναι καταθλιπτικό και σοβαρό. Σε πολλές χώρες αντικαθιστά το μαύρο σαν χρώμα πένθους. Αλλά το δαμασκηνί έχει επίσης έναν αέρα μυστηρίου και μαγείας, που του προσθέτει έναν τόνο έλξης και πλούτου.

Το βασιλικό πορφυρό μωβ, σαν κληρονομικότητά ευγένειας, υπαινίσσεται επίσης μια κατάσταση ευμάρειας, χωρίς την επιφυλακτικότητα των σκουρότερων χροιών. Λόγω της αφθονίας του κόκκινου χρώματος στη σύνθεσή του το φωτεινό χρώμα της φούξιας έχει την περισσότερη ενέργεια. Το φούξια είναι το πιο χαρούμενο και ερεθιστικό από τα άλλα μωβ χρώματα, ενώ το βιολετί και το χρώμα της λεβάντας έχουν μια ποιότητα ρομαντισμού και νοσταλγίας.

Λόγω των μικτών μηνυμάτων που εκπέμπει το μωβ χρώμα, σπανίως θα το δούμε σε συσκευασίες τροφίμων στα σούπερ μάρκετ ή σε αγορές μεγάλων προϊόντων όπως αυτοκίνητα ή συσκευές. Σε συσκευασίες ή διαφημίσεις το πορφυρό μωβ χρησιμοποιείται συνήθως για να δηλώσει προϊόντα ή υπηρεσίες που απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες.

Στην διακόσμηση τα μωβ μπορεί να είναι πολύ δραματικά και αισθησιακά, συχνά προσθέτοντας έναν τόνο της λάμψης του Χόλλυγουντ του παλιού καιρού. Αλλά όπως είπε και ένας κορυφαίος διακοσμητής, το μωβ είναι σαν τα καρυκεύματα. Σε μικρές ποσότητες προσθέτει ένα ευχάριστο τόνο, αλλά σε μεγάλες ποσότητες αποβαίνει συντριπτικό.

Το χρώμα της λεβάντας όντας λεπτό και ηρεμιστικό, συχνά χρησιμοποιείται σε υπνοδωμάτια. Τόσο το χρώμα, όσο και το άρωμα του λουλουδιού της λεβάντας χρησιμοποιούνται ομοιοπαθητικά για να επιφέρουν τον ύπνο.

Δημιουργικά άτομα, ειδικά καλλιτέχνες και σχεδιαστές λέγεται ότι λατρεύουν το μωβ χρώμα. Έχει επίσης μεγάλη προτίμηση από τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρά κορίτσια δεν το «χορταίνουν».

Ο ψυχισμός του μωβ:

Το βασιλικό πορφυρόμωβ αποπνέει ανωτερότητα, δύναμη, πάθος, φιληδονία και πολυτέλεια.

Το σκούρο δαμασκηνί είναι πνευματικό και μυστηριώδες, με μια ποιότητα σοβαρότητας και αξιοπρέπειας.

Το χρώμα της λεβάντας και το βιολετί έχουν μια γλυκύτητα, ένα ρομαντισμό και μια νοσταλγική έλξη.

Οι άνθρωποι τείνουν να εργάζονται λιγότερο σε χώρους με μωβ χρώματα γιατί αυτό το χρώμα ενθαρρύνει τις ονειροπολήσεις.

Οι γυναίκες συχνά επιλέγουν το πορφυρό μωβ σαν το αγαπημένο τους χρώμα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]